A mund të përdor patate për diabetin Përfitimet dhe dëmet e perimeve të mia të preferuara

Patate me diabet – hani apo nuk hani?

A duhet të braktis plotësisht patatet në diabet? Sidomos adhuruesit e zellshëm të dietave e bëjnë këtë vetëm – ata nuk hanë fare patate, duke marrë parasysh që niseshteja e përmbajtur në të është në gjendje të rrisë menjëherë sheqerin në gjak. Dhe zëvendësoni një perime të shijshme me drithëra dhe lakër. Qasja është e gabuar. Anydo endokrinolog do t'ju tregojë se mund të përdorni një sasi të kufizuar të patateve për diabetin, megjithëse nuk ka asnjë dyshim për skuqura franceze dhe shijet e skuqura me yndyrë.

Vetitë e dobishme të patateve

  1. Natriumi dhe kalciumi, të cilat sigurojnë shëndet për të gjitha qelizat e trupit dhe forcojnë sistemin skeletor;
  2. Magnezi dhe kaliumi janë elementë të domosdoshëm për ushqimin normal të enëve të gjakut, muskujve, trurit dhe zemrës;
  3. Kobalti dhe zinku janë elementë të domosdoshëm për ruajtjen e forcave imune, enët e shëndetshme dhe zonën gjenitale mashkullore;
  4. Bor, bakri dhe mangani – janë të domosdoshme për metabolizmin normal, duke ndikuar në përbërjen e metabolizmit të gjakut dhe indeve;
  5. Kaliumi dhe fosfori janë të dobishëm për muskujt e zemrës dhe trurit, duke ndikuar në shikimin dhe sistemin nervor.

Nuk është një listë e keqe, apo jo? Ka vitamina në patate – PP, C, E, D dhe të tjerët. Dhe polisakaridet me niseshte të keqe që ndikojnë në nivelet e glukozës gjenden gjithashtu në bishtajore, drithëra, misër, por për disa arsye diabetikët janë besnikë ndaj tyre. Vlera kalorifike e produktit është mesatare – 100 kcal përmbahet në 80 gram patate të ziera (për krahasim, në një pjesë të madhe të skuqura franceze – 445 kcal!).

Duke pasur parasysh përbërjen e pasur të produktit, nuk duhet të braktisni plotësisht patatet për diabet, por duhet të jenë të kufizuara. Konsumi maksimal ditor i patates nuk duhet të kalojë 200 gram. Për më tepër, kjo shifër përfshin gjithashtu patate për përgatitjen e supave, dhe për enët anësore.

Pse të dhuroni hemoglobinë të glikuar? Showfarë tregon kjo analizë? Lexoni më shumë këtu.

Karotat: përfitimet dhe dëmet e diabetit.

Gatuaj, ziej, fluturoj. Fry?

Ju mund t’i zieni patatet në lëkurat e tyre – sepse shpërndarja e mineraleve dhe vitaminave në zhardhokë është e pabarabartë. Numri maksimal i tyre është i vendosur nën lëkurë. Në lëvozhgë, mund të piqni patate në një raft teli – merrni një lloj imitimi të tubimeve nga zjarri.

Patate të pjekura – produkti nuk është plotësisht diabetik. Së pari, pa shtimin e gjalpit dhe qumështit nuk është i shijshëm. Së dyti, polisakaridet që nuk ju duhen nga patatet e pjekura treten shumë më shpejt sesa nga produkti i zier ose zhvishem.

PatateIndeksi i glicemisëPërmbajtja kalorike në 100 g
i zier7070 – 80 kcal
Zier "me uniformë"6574 kcal
Pjekur "uniformë" në raft teli98145 kcal
i pjekur95327 kcal
Patate të skuqura95445 kcal
Patatet e pjekura me qumësht dhe gjalpë90133 kcal

Pak rreth parimeve

Një dietë e ekuilibruar si duhet e një diabeti është çelësi për kompensimin afatgjatë të një sëmundjeje. Dieta duhet të bazohet në parimin e kënaqësisë maksimale të pacientit në lëndë ushqyese. Gjatë përpilimit të dietës, është e nevojshme të merren parasysh llogaritjet e peshës ideale të trupit për një pacient të veçantë dhe natyrën e punës që ai kryen.

  • Personat e angazhuar në punë të lehta duhet të marrin 30-35 kcal në ditë për çdo kilogram të peshës ideale të trupit,
  • punë e moderuar – 40 – 45 kcal,
  • e rëndë – 50 – 65 kcal.

Pse dhe si të mbash një ditar të vetë-monitorimit për diabetin? Lexoni më shumë në këtë artikull.

Ne nxjerrim përfundimet e duhura

Fatkeqësisht, kjo sëmundje përcakton kryesisht mënyrën e jetës. Por nëse organizoni rregullisht regjimin dhe dietën, diabeti nuk do ju shqetësojë. Ju dini pothuajse gjithçka për dietën, kështu që planifikoni, numëroni dhe përgatitni ushqimin "e duhur" për veten tuaj. Varësitë e ushqimit, si të gjitha zakonet tona, mund të ndryshohen. Duajeni patatet e ziera në vend të skuqura – zëvendësimi është ekuivalent, më besoni! Mbyllni sytë dhe imagjinoni – patate aromatike të ziera, po me kopër, dhe me kastravec të freskët … Ushqimi! Bon appetit!

Diabetus Shqipëri