Cila është norma e sheqerit në gjak tek fëmijët

Për të sapolindurit, norma e sheqerit në gjak është 2,8-4,4 mmol / l, atëherë ajo i afrohet 3,3-5,5 njësive sipas moshës shkollore. Nëse një analizë në stomak bosh nuk është e mjaftueshme, atëherë kryhet një test i ngarkesës për të përcaktuar treguesit pas një vakt. Konsiderohet si negative (fëmija është i shëndetshëm) nëse pas 2 orësh përqendrimi i glukozës është deri në 6,7 mmol / L. Një rritje e vlerave është shpesh një shenjë e diabetit mellitus tip 1, dhe një rënie ndodh me një mbidozë të insulinës, dëmtim të pankreasit dhe uri.

Norma e sheqerit në gjak tek fëmijët

Tek fëmijët, standardet e sheqerit në gjak ndryshojnë në varësi të moshës: tek të porsalindurit – 2,8-44 mmol / l, tek nxënësit e shkollës – 3,3-55 mmol / l. Foshnjat mund të kenë shkallë më të ulët për shkak të zhvillimit të pamjaftueshëm të sistemit hormonal, kjo është veçanërisht e vërtetë për foshnjat e parakohshme.

Niveli i glukozës në gjak në parashkollorët është gjithashtu pak më i ulët sesa në shkollë, dhe veçanërisht adoleshencën. Ka periudha (5-8 vjet dhe 10-14) kur, për shkak të veprimit të hormonit të rritjes, mund të ketë luhatje në tregues, por ato gjithmonë duhet të jenë brenda intervalit normal.

Sugarfarë sheqeri duhet të ketë një fëmijë në stomak bosh

Tabela tregon përqendrimet e agjërimit të sheqerit për një fëmijë të shëndetshëm: i porsalinduri, parashkollori, nxënësi i shkollës dhe i riu.

Mosha në vite

Glukoza e agjërimit në mmol / L

Newborn

Nga 1 muaj në 5 vjet

6 vjet – 12 vjet

12 vjet – 16 vjet

Duhet pasur parasysh se laboratori mund të përdorë reagentët dhe metodat e tij, kështu që ka devijime të vogla në të dy drejtimet nga standardet e dhëna.

Norma e sheqerit tek një fëmijë pas ngrënies

Norma e sheqerit të një fëmije pasi të hahet konsiderohet nëse treguesi fillestar nuk ishte më i lartë se 5,5 mmol / l, dhe 2 orë pas provës u rrit në 6,7 njësi. Sheqeri i agjërimit reflekton sekretimin kryesor (bazal) të insulinës, por niveli normal i tij pas ngrënies nuk është më pak i rëndësishëm, pasi karakterizon lëshimin e hormonit në përgjigje të marrjes së karbohidrateve, ndihmon për të zbuluar format e fshehura të diabetit mellitus, dhe një predispozitë ndaj sëmundjes.

Lexoni artikullin:  Si të ulni sheqerin në gjak në shtëpi shpejt dhe në mënyrë efektive

Meqenëse ushqimi mund të jetë plotësisht i ndryshëm në përmbajtjen dhe përbërjen e kalorive, kryhet një test tolerance për të vlerësuar metabolizmin e glukozës. Ai konsiston në marrjen e një zgjidhje të ëmbël. Në diabetin mellitus, matjet tregojnë 6,1 para ngarkesës së glukozës dhe 11,1 pas saj. Gjithashtu, një shenjë e kësaj sëmundje përfshin të gjitha vlerat që tejkalojnë këto kufij. Nëse gjenden vlera të ndërmjetme (përkatësisht 5,6-6 dhe 6,7-11), atëherë bëhet një diagnozë paraprake e prediabetes.

Rekomandohet që në provimin e parë dhe marrjen e rezultateve të dyshimta, është e detyrueshme përsëritja e testeve të paktën 2 herë.

Në çfarë moshe duhet të monitorohet glukoza e gjakut

Në mënyrë që të mos humbasë fillimin e diabetit, rekomandohet një ekzaminim vjetor i fëmijëve nga lindja nëse ata janë në rrezik:

 • prindërit, vëllezërit, motrat kanë diabet;
 • ka një tepricë të peshës trupore;
 • tension të lartë;
 • përdorimi i zgjatur i barnave hormonale që rrisin sheqerin në gjak;
 • ftohjet e shpeshta;
 • abrasions;
 • tendenca për infeksione kërpudhore;
 • rubeola, fruthi, hepatiti viral, shytat, gripi (më shpesh me një predispozitë trashëgimore);
 • sëmundjet kronike të pankreasit;
 • patologji e gjëndrës mbiveshkore, gjëndrës tiroide, gjëndrrës së hipofizës, hipotalamusit;
 • dëmtimi i trurit ose infeksioni.

Sheqer i lartë në një fëmijë

Rritja e sheqerit tek një fëmijë është më shpesh për shkak të diabetit tip 1. Mund të dyshohet tek një foshnjë nga një ndryshim në gjendjen e përgjithshme, pelena të shtrënguara, vonesa në shtimin e peshës. Simptomat janë tipike për fëmijët më të vjetër: etja, oreksi i rritur me humbje peshe, ulje e imunitetit dhe urinim i tepërt.

Si të dyshoni për një fëmijë

Për foshnjat me sheqer në rritje janë karakteristike:

 • fëmija vështirë se mund të përballojë prishjet midis ushqimeve;
 • pas ngrënies, ka përgjumje të rëndë, letargji, djersitje;
 • marrja e ujit lehtëson gjendjen, dhe ushqimi përkeqësohet;
 • me oreks të mirë dhe madje të rritur, nuk ka shtim të nevojshëm në peshë;
 • ka skuqje të pelenave në lëkurë me kujdes të mirë, skuqje;
 • fryrja e zgavrës me gojë dhe organeve gjenitale nuk kalon në sfondin e trajtimit;
 • nga urina, pelenat bëhen të ngurta, të ngjashme me ato të ndezura, dhe njollat ​​nga marrja e saj në sipërfaqe janë ngjitëse;
 • lëkura është e thatë, elasticiteti i saj është zvogëluar;
 • në kokën e kokës ka kore – dermatiti seborrheik.

Simptomat në fëmijë

Simptomat kryesore të diabetit mellitus tek fëmijët shfaqen në një kohë kur pjesa më e madhe e pankreasit është shkatërruar, kështu që shpesh shenjat e para përcaktojnë kur fëmija është në gjendje kome – era e acetonit nga goja, frymëmarrja e shpeshtë dhe e zhurmshme, nauze, periudha të vjella, dhimbje barku .

Lexoni artikullin:  Ulçera trofike në këmbë

Manifestimet tipike të sheqerit të lartë përfshijnë:

 • etje të rëndë dhe gojë të thatë;
 • dobësi e vazhdueshme;
 • oreks i mirë dhe zhveshje;
 • mosmbajtje urinare gjatë natës;
 • urinim i tepruar dhe i shpeshtë;
 • ftohjet e shpeshta me komplikime (pneumoni, nefrit, miokardit), ndërsa shpesh ka rezistencë ndaj antibiotikëve.

Në një numër mbizotërues të rasteve tek fëmijët, diabeti tip 1 është gjetur. Manifestimet e tij shpesh ndodhin pas një infeksioni viral ose kundër një sfondi të sëmundjes kronike të veshkave, mëlçisë.

Hipoglikemia tek fëmijët: shkaqet dhe komplikimet

Një ulje e glukozës në gjak quhet hipoglicemia, shkaqet e shfaqjes së saj në fëmijëri janë:

 • çrregullime në zhvillimin e pankreasit, një tumor i pjesës së ishullit (qelizat prodhojnë insulinë);
 • insuficienca adrenale, gjëndra e hipofizës, sindromi adrenogenital, funksioni i ulët i tiroides;
 • format trashëgimore të çrregullimeve metabolike ose tretjes së zorrëve;
 • agjërimit;
 • ethe e zgjatur;
 • helmim;
 • dëmtim i rëndë i mëlçisë.

Sheqeri i ulët i gjakut shpesh gjendet në foshnjat e lindura para kohe ose nga një nënë që ka përdorur insulinë për trajtim. Një rënie e niveleve të glukozës mund të ndodhë edhe në diabet mellitus, kur doza tjetër e hormonit llogaritet ose prezantohet gabimisht.

Simptomat e hipoglikemisë tek fëmijët

Shenjat e para të një përqendrimi të pamjaftueshëm të sheqerit tek një fëmijë:

 • disponueshmëri, nervozizëm, ankth;
 • djersitje;
 • zbehja e lëkurës;
 • dhimbje koke, marramendje;
 • zbehje dhe zbehje (errësim në sy, ndjesi shpimi gjymtyrësh, duarrruese të duarve).

Nëse këto simptoma vërehen me kohë, dhe fëmija piu çaj të ëmbël ose lëng, atëherë gjendja normalizohet.

Në mungesë të marrjes së glukozës, një gjendje kome hipoglikemike mund të zhvillohet në 5-15 minuta:

 • rënie të presionit;
 • vetëdija zhduket;
 • ngërçe të mundshme;
 • frymëmarrja dhe kontraktimet e zemrës janë ngadalësuar;
 • nxënësit janë të gjerë;
 • temperatura e trupit është e ulët.

Në mungesë të vëmendjes së menjëhershme mjekësore, mund të ndodhë vdekja.

Si të kaloni një analizë

Në mënyrë që një test gjaku të tregojë një rezultat të besueshëm, është e nevojshme:

 • 2-3 ditë për të rënë dakord për administrimin e ilaçeve, nëse ato i përshkruhen fëmijës;
 • në ditë, mos ndryshoni dietën e zakonshme, por përpiquni të mbroni nga stresi fizik dhe emocional;
 • në ditën e testit të gjakut, ju nuk mund të lani dhëmbët, pasi pastat e fëmijëve janë shumë të ëmbël, pini lëngje, çaj me sheqer ose mjaltë, hani mëngjes;
 • vëzhgoni një pushim të vakteve: për foshnjat 3 orë, fëmijët më të vjetër se gjashtë muaj 6 orë, pjesën tjetër 8-10 orë, gjatë kësaj periudhe lejohet të pijë ujë të zakonshëm pa gaz me kërkesë të fëmijës.
Lexoni artikullin:  Cila është norma e kolesterolit në gjak sipas moshës tek burrat dhe gratë

Nuk rekomandohet të ekzaminohet për infeksion ose në 3 javët e para pas një dëmtimi.

A mund të jenë rezultatet e gabuara

Diagnostifikimi laboratorik është një metodë e saktë për zbulimin e çrregullimeve të metabolizmit të karbohidrateve, por askush nuk është i sigurt nga rezultatet e gabuara. Ato mund të provokohen nga një shkelje e rregullave të përgatitjes, konsumimi i ushqimit të fëmijës (pavarësisht nga ndalimi), një reagim stresues dhe një infeksion fillestar. Prandaj, rishqyrtimi gjithmonë rekomandohet. Shpesh përshkruhet nga një mjek nëse të dhënat e marra nuk përkojnë me simptomat klinike.

Dhe këtu bëhet fjalë për më shumë ultratinguj të pankreasit të një fëmije.

Shkalla e sheqerit në gjak varet nga mosha e fëmijëve, nga koha e ngrënies (në stomak bosh ose pas ngrënies). Rritja shkaktohet më shpesh nga diabeti mellitus tip 1, dhe ulja është shkaktuar nga trajtimi i saj i pahijshëm, uria, aktiviteti fizik. Droga, sëmundjet e sistemit endokrin ose organet e brendshme, dhe infeksionet ndikojnë në nivelin e glukozës. Për të marrë rezultate të besueshme, është e nevojshme përgatitja, me të dhëna të dyshimta, rekomandohet një test i përsëritur i gjakut.

Video të dobishme

Shikoni videon mbi sheqerin në gjak tek fëmijët:

Sa njerëz jetojnë me diabet preken nga shumë faktorë: stili i jetës, mosha e zbulimit të patologjisë, nëse pacienti është insulinë apo pilulë, nëse këmbën e kishte amputuar. Të jetosh pa trajtim është përgjithësisht e pamundur. Tek gratë, zakonisht jetëgjatësia është më e gjatë, gjëja më e keqe është përshtatja me insulinën tek fëmijët.

Dyshimi për diabet mund të lindë në prani të simptomave bashkëkohore – etje, prodhim i tepërt i urinës. Dyshimi për diabet në një fëmijë mund të ndodhë vetëm me gjendje kome. Ekzaminimet e përgjithshme dhe testet e gjakut do t'ju ndihmojnë të vendosni se çfarë të bëni. Por në çdo rast, kërkohet një dietë.

Në disa raste, një ultratinguj i pankreasit kryhet mbi fëmijën. Shtë e rëndësishme që një studim cilësor të zhvillojë para-trajnim. Cilat janë normat dhe devijimet?

Insulina është përshkruar për diabetin gestacional nëse dieta, barishtet dhe ndryshimet në stilin e jetës nuk kanë ndihmuar. Isfarë është e nevojshme për gratë shtatzëna? Cilat doza janë të përshkruara për llojin gestacional të diabetit?

Nga ditët e para përcaktohen hormonet tek fëmijët. Nga mënyra sesi ato ndikojnë, niveli i tyre varet nga rritja, inteligjenca, puna e organeve tek fëmija. Farë duhet të marrësh? Willfarë do të tregojë dekriptimi (norma, pse ngrihet, ulet)?

Diabetus Shqipëri