Cila është sheqeri në gjak normal, pse është kaq e rëndësishme, dhe kur mund të devijojë nga norma

Përcaktimi i nivelit të sheqerit në trupin e njeriut kryhet përmes një testi gjithëpërfshirës të gjakut. Një ekzaminim i këtij lloji është i dëshirueshëm të bëhet jo vetëm kur ka ndonjë problem shëndetësor, por edhe për qëllime të zakonshme parandaluese.

Një test i glukozës në gjak është veçanërisht i rëndësishëm për njerëzit me ose me një predispozitë të caktuar për diabetin. Sot do të flasim për normën e sheqerit në trupin e njeriut, arsyet e nivelit të rritur të kësaj substance dhe veçoritë e përcaktimit të nivelit të saj.

Funksionet dhe roli i glukozës në trupin e njeriut

Glukoza e gjakut është një tregues i rëndësishëm

Glukoza ose, thjesht, sheqeri është një element mjaft i rëndësishëm në trupin e çdo personi. Duke hyrë në të përmes vakteve, substanca kryen një numër funksionesh të rëndësishme. Kryesorja prej tyre konsiderohet të jetë një furnizim i veçantë energjie i sistemeve të brendshme të trupit dhe qelizave të tij individuale.

Falë sheqerit, një person është gjithmonë i gatshëm për veprime të caktuara dhe nuk është aq i ndjeshëm ndaj faktorëve të pafavorshëm mjedisor.

Sistemi endokrin, ose më saktë, hormonet që prodhon, kontrollon nivelin e glukozës në trup. Puna kryesore në rregullimin e sheqerit qëndron në insulinë.

Me gllabërimin e tepërt të sheqerit në trup ose zhvillimin e patologjive të brendshme që provokojnë funksionimin e pahijshëm të sistemit endokrin, niveli i sheqerit devijon nga norma dhe personi fillon të ndjehet keq. Një grup i ngjashëm i rrethanave vërehet si me një rënie të substancës ashtu edhe me një rritje të nivelit të saj.

Përmbajtja e sheqerit në trupin e njeriut përcaktohet me anë të testeve laboratorike të gjakut. Siç u përmend më herët, këshillohet që të mos e injoroni një diagnozë të tillë edhe për qëllime parandaluese për shkak të rëndësisë së saj të lartë. Tregues të drejtpërdrejtë për zbatimin e tij janë:

 • nxitja e shpeshtë në tualet "pak nga pak";
 • sëmundje kronike e përgjithshme, e shprehur në letargji të rëndë, apati, përgjumje dhe simptoma të ngjashme;
 • humbje periodike e vetëdijes (nga dhimbja e kokës dhe sytë e paqartë deri tek ligështimi);
 • mpirje dhe ënjtje e gjymtyrëve;
 • problemet me ereksionin.

Simptomat e shënuara shprehen në shkallë të ndryshme në të gjitha fazat e patologjive të shoqëruara me ose sheqer të pamjaftueshëm ose shumë të lartë të gjakut. Shtë e papranueshme të injorohet, pasi një përmbajtje e ulët ose e lartë e glukozës ndikon negativisht në punën e të gjithë organizmit dhe mund të ketë pasoja fatale.

Pavarësisht se sa i dobishëm është sheqeri, ai duhet të jetë në moderim – përndryshe problemet serioze shëndetësore nuk mund të shmangen.

Norma e sheqerit në gjak dhe parimet e përcaktimit të tij

Sheqeri në gjak normal 4.44 – 6.66

Lexoni artikullin:  Norma e sheqerit në gjak tek fëmijët sipas moshës në tabelë, shkaqet e devijimeve

Përcaktimi i niveleve të glukozës kryhet përmes një testi gjaku, siç u përmend më herët. Për shkak të qëndrueshmërisë së këtij parametri – me fjalë të tjera, paqëndrueshmërisë së tij, është e nevojshme të kryhet një studim me organizimin e përgatitjes së duhur.

Para se të dhuroni gjak për hulumtime është e rëndësishme:

 1. Mundohuni të mos shqetësoheni, mos mbingarkoni fizikisht, mos merrni alkool dhe ndaloni përdorimin e ilaçeve që ndikojnë në nivelin e sheqerit 2-3 ditë para ngjarjes.
 2. Refuzoni të merrni ndonjë ushqim. duke përjashtuar ujin e zakonshëm, për 8-10 orë.
 3. Mos pini duhan në 6 orë.
 4. Diagnoza kryhet direkt në mëngjes në rendin e mëposhtëm:
 5. Personi i ekzaminuar bisedon me diagnostikuesin në lidhje me përgatitjen që ai ka kryer, ilaçet e marra nga ana e tij dhe patologjitë ekzistuese.
 6. Nëse është e mundur të bëhet një analizë e saktë, ajo dhuron gjak si nga falanxi i gishtit, ashtu edhe nga vena ulnare (krahu i majtë).
 7. Ai shkon në shtëpi dhe pas disa ditësh merr rezultatet e një testi laboratorik.

Me garancinë maksimale, është e mundur të përcaktohet normaliteti i nivelit të glukozës në një person të veçantë vetëm me rezultatin e disa diagnostikimeve të specializuara. Natyrisht, një mjek profesionist duhet ta bëjë këtë.

Për diagnozën fillestare të gjendjes së tij, çdo person mund të krahasojë treguesit e marrë gjatë analizës me normat e pranuara përgjithësisht, të cilat ndryshojnë në njerëz të moshave dhe kushteve të ndryshme. Sot, vlerat e mëposhtme konsiderohen nivele normale të glukozës në gjak:

 • 2,8-4,4 mmol për litër për personat nën moshën 2 vjeç;
 • 3,3-5 – nga 2 në 6;
 • 3,3-5,5 – nga 6 në 14;
 • 3,9-5,85 – nga 14 deri në 60 vjeç;
 • 4-6,5 – nga 60 vjeç;
 • 3,3-6,6 – në gratë shtatzëna të të gjitha moshave.

SHËNIM! Treguesit e konsideruar janë të rëndësishëm vetëm për testet e gjakut nga phalanx e gishtërinjve, me fjalë të tjera, nga biomateriali kapilar. Normat për gjakun venoz janë pak më të mëdha. Ju mund t'i llogaritni ato nëse i shtoni përmbajtjes së përmendur më lart 12-13 përqind.

Arsyet për një rritje të nivelit të substancave

Ju mund të përcaktoni nivelin e sheqerit tuaj në shtëpi.

Lexoni artikullin:  Ordersrregullime të sekretimit dhe veprimit të hormonit antidiuretik

Do devijim nga normat e shënuara konsiderohet anormale dhe nëse konfirmohet nga rezultatet e disa analizave, tregon rrjedhën e patologjive në trupin e personit të ekzaminuar.

Në praktikën mjekësore në të gjithë botën, ka një rritje të sheqerit në gjak dhe një ulje të tij, por shpesh është fenomeni i parë që vërehet.

Nisur nga kjo situatë, merrni në konsideratë nivelin e rritur të glukozës në trupin e njeriut në detaje. Gjëja e parë që duhet të theksohet është rreziku i niveleve të larta të sheqerit, të cilat zakonisht janë më të larta se kur është i mangët.

Arsyeja kryesore për rritjen e glukozës konsiderohet të jetë një sëmundje e njohur e quajtur diabeti mellitus, i cili karakterizohet nga mosfunksionimi i sistemit endokrin të trupit. Përveç kësaj, devijimet në rritje mund të shkaktojnë:

 • sëmundjet e traktit gastrointestinal;
 • rrjedhën e epilepsisë;
 • përdorimi i shpeshtë i barnave të caktuara (për shembull, hormonet artificiale, qetësuesit e dhimbjeve, etj.);
 • helmimi me shumë gaze;
 • tronditje e rëndë e dhimbjes;
 • operacioni i fundit;
 • patologjia e mëlçisë;
 • kushtet e djegies.

Shkaqet e lartpërmendura provokojnë një nivel normalisht të lartë të sheqerit, i cili kërkon jo vetëm vëmendje të duhur, por edhe terapi me cilësi të lartë të problemeve ekzistuese. Në një numër të rasteve klinike, glukoza e rritur provokohet nga fenomene plotësisht normale dhe konsiderohet normë.

Ndër këto dukuri përfshijnë:

 1. stresi, depresioni dhe llojet e tjera të paqëndrueshmërisë psikoemotive;
 2. stërvitje e tepruar;
 3. periudha e shtatzanise.

Shkaqe të tilla shpesh shkaktojnë devijime në një masë më të madhe në lidhje me përmbajtjen e glukozës në gjak, por janë mjaft normale. Natyrisht, është e rëndësishme të kontrolloni nivelin e sheqerit në situata të tilla, por nuk kërkohet terapi e specializuar.

Pavarësisht nga faktori që shkaktoi treguesit anormal të glukozës në gjak, normalizimi i tyre kryhet në tre faza:

 • Ndikimi në shkakun rrënjësor të patologjisë.
 • Ndalimi i simptomave që e shoqërojnë atë.
 • Organizimi i masave të tjera terapeutike si ushqimi i duhur, eleminimi i stresit dhe të ngjashme.

Onlyshtë e nevojshme vetëm të filloni të normalizoni nivelin e sheqerit në gjak pas një ekzaminimi të profilit në klinikë dhe të përcaktoni shkakun e saktë të kësaj sëmundjeje. Ndoshta, nuk ka nevojë të shpjegohet rëndësia e diagnostikimit të specializuar dhe një apel për një mjek.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut normal në tabelë sipas moshës

Disa fjalë për diabetin

Nivelet e sheqerit mund të bien ose rriten.

Diabeti mellitus është një patologji serioze e trupit, e cila prish ndjeshëm metabolizmin në të dhe provokon probleme që korrespondojnë me çrregullimet. Kjo sëmundje është shkaku më i zakonshëm i niveleve anormale të sheqerit në gjak, ndërsa provokon një rritje të tij. Causesfarë e shkakton diabetin? Le ta marrim si duhet.

Siç tregojnë studimet e fundit nga shkencëtarët dhe mjekët, diabeti është një patologji jashtëzakonisht multidisiplinare. Ajo shoqërohet nga një mori çrregullimesh në proceset metabolike të trupit.

Natyra e problemeve shpesh shoqërohet me asimilim të pahijshëm ose paaftësi për të asimiluar karbohidratet që hyjnë në traktin gastrointestinal të njeriut me ushqim. Natyrisht, trupi përpiqet t'i kompensojë ata në kurriz të burimeve të brendshme, duke prishur kështu punën e shumë sistemeve dhe organeve të trupit.

Në mjekësinë moderne, studimit të diabetit i kushtohet vëmendje e konsiderueshme. Shumica e mjekëve dallojnë tre forma kryesore të insulinës:

 1. Varet nga insulina – një formë në të cilën diabeti zhvillohet për shkak të faktorëve trashëgues.
 2. Jo i pavarur nga insulina – një formë që zhvillohet për shkak të problemeve të fituara në funksionimin e trupit gjatë gjithë jetës së një personi.
 3. Gestational – një formë e karakterizuar nga shqetësime të përkohshme në trup. Shpesh vërehet tek gratë gjatë shtatëzanisë.

Diabeti më i gjatë i çdo forme zhvillohet, aq më i rrezikshëm është ai për njerëzit. Kjo patologji i përket klasës së atyre në të cilat mund të caktohet një nga tre grupet e aftësisë së kufizuar, prandaj, është e papranueshme të injorohet diabeti dhe të trajtohet pa një nivel të duhur të përgjegjësisë. Pasojat e rrjedhës së sëmundjes mund të jenë më se të rëndësishme.

Mbi këtë, përfunduan dispozitat më të rëndësishme për temën e artikullit të sotëm. Siç mund ta shihni, të kuptuarit e natyrës së sheqerit në trupin e njeriut dhe rëndësinë e nivelit të tij normal nuk është e vështirë. Shpresojmë që materiali i paraqitur të ndihmojë të gjithë lexuesit e burimit tonë në këtë.

Dhe disa informacione më të dobishme rreth niveleve të sheqerit në gjak do t'ju tregojnë videon:

A keni vërejtur një gabim? Zgjidhni atë dhe shtypni Ctrl + Enter për të na thënë.

Diabetus Shqipëri