Cili nivel i sheqerit në gjak konsiderohet normale tek fëmijët

Norma e sheqerit në gjak tek fëmijët është një tregues i rëndësishëm biokimik. Vlen të përmendet se, në varësi të moshës, numrat glycemic normal ndryshojnë. Nëse fëmija nuk bën ankesa për mirëqenien, mjafton të matni nivelin e glukozës në gjak një herë në vit për qëllime parandaluese. Nëse ka ndonjë ndryshim patologjik, atëherë në të ardhmen e afërt këshillohuni me një mjek për të zbuluar shkakun dhe për të marrë rekomandime për rivendosjen e nivelit normal të glicemisë. Kjo do të ndihmojë për të shmangur pasojat negative dhe për të ndaluar përparimin e sëmundjes në fazat e hershme. Hollësitë e analizës dhe interpretimi i saj janë më poshtë.

Analiza dhe interpretimi i treguesve

Një test gjaku për sheqer mund të bëhet në çdo klinikë ose në shtëpi, nëse blini një pajisje të veçantë – një glukometër. Në të janë bashkangjitur shirita provash, ruajtja e të cilave duhet të jetë rreptësisht sipas rregullave, dhe shkelja e tyre çon në gabime të mëdha në matje. Një test gjaku për sheqerin kryhet sipas rregullave:

 1. Studimi bëhet në mëngjes, në stomak bosh (d.m.th., fëmija nuk duhet të hajë para testit për 8-10 orë).
 2. Më parë, nuk mund të lyeni dhëmbët, sepse pasta e dhëmbëve përmban sheqer, i cili do të gëlltitet me pështymë dhe do të ndryshojë vlerën e vërtetë.
 3. Gjaku për sheqer merret nga gishti.
 4. Këshillohet që të mos bëni një studim gjatë sëmundjes, sepse gjatë kësaj periudhe, treguesit shpesh ndryshojnë nga normalja.

Duhet të kihet parasysh se një test gjaku për sheqerin me një glukometër gjithmonë jep një gabim të vogël. Kjo është për shkak të shkeljeve në teknikën e procedurës, kontaktin e shiritave të provës me ajër ose pasaktësi në funksionimin e pajisjes. Nëse shifrat e marra janë afër vlerave kufitare, atëherë kaloni përsëri në analizë në mënyrë që të mos humbasë fillimin e ndonjë sëmundjeje. Tabela që tregon nivelet normale të sheqerit në gjak sipas moshës:

Vlerat normale, mmol / l

Foshnje nje vjecare

Lexoni artikullin:  Shkalla e sheqerit në gjak pas ngrënies, që do të thotë sheqer në gjak, dhe çfarë ndikon

11-12 vjeç dhe më të vjetër

Për të shmangur sëmundjen kryesore në patologjinë endokrine – diabet mellitus – duhet të dini shkallën e glukozës në ditë, në varësi të moshës së fëmijëve. Deri në një vit, nëse fëmija nuk ushqehet me gji, sheqeri nuk duhet të shtohet në ushqim. Përzierjet e shitura nuk e përmbajnë atë fare, dhe saharoza e njohur për të rriturit është zëvendësuar me maltozë dhe laktozë në to. Në moshën një vjeç, lejohet një sasi minimale e glukozës, dhe deri në tre vjet, marrja e sheqerit në ditë rritet në 40 g. Deri në gjashtë vjet, norma e glukozës arrin 50 g.

Varësitë e shijes formohen tek foshnjat gjatë vitit të parë të jetës, domethënë, pothuajse që nga lindja. Tek të porsalindurit, receptorët e shijes janë shumë herë më të ndjeshëm ndaj irrituesve kimikë sesa tek të rriturit.

Nënat, përpara se të ushqeni fëmijën, shijoni të gjithë ushqimin dhe ata nuk mendojnë se është e ëmbël, dhe për këtë arsye ata shtojnë sheqer në shijen e tyre. Absolutelyshtë absolutisht e pamundur ta bësh këtë, sepse një ushqim i tillë duket shumë i ëmbël për një fëmijë, dhe ai mësohet me të, gjë që lë një gjurmë në preferencat e shijes në të ardhmen.

Deri në një vit, një fëmijë nuk duhet të shtojë sheqer në ushqim

Shpjegimi i devijimit të vlerave të glicemisë

Para së gjithash, duhet të dini se cilët faktorë mund të ndikojnë në nivelin normal të glukozës në gjak tek fëmijët. Së pari, karbohidrati duhet të vijë me ushqim, dhe nëse ka një shkelje të ndonjë lidhjeje në këtë zinxhir, atëherë fëmija do të përjetojë mungesë të sheqerit. Tjetra është tretja dhe thithja e saj, e cila gjithashtu mund të prishet. E fundit, glukoza rregullohet nga shumë hormone:

 • Insulina është i vetmi hormon që ul sheqerin në gjak. Prodhohet në pankreas, dhe efekti i tij manifestohet me rritjen e përdorimit të glukozës dhe pengimin e formimit të tij.
 • Glukagoni formohet në të njëjtin vend, por ka efektin e saktë të kundërt, që synon prishjen e glukogjenit.
 • Hormonet e stresit rrisin sheqerin në gjak tek një fëmijë.
 • Hormonet tiroide kanë një efekt stimulues në të gjitha proceset metabolike, duke rritur sheqerin në gjak.
Lexoni artikullin:  Normat e sheqerit në gjak pas ngrënies

Të gjithë faktorët e mësipërm ruajnë gliceminë në një nivel normal. Shkelja e ndonjë lidhjeje reflektohet në këtë tregues nga ulja ose rritja e vazhdueshme e saj. Nivele të ulëta të sheqerit tek fëmijët mund të ndodhin me:

 1. Agjërimi.
 2. Sëmundjet e pankreasit (pankreatiti). Në këtë rast, sinteza e hormoneve është ndërprerë dhe ndodhin ndryshime të përgjigjes.
 3. Sëmundje të rënda somatike afatgjata.
 4. Insulomat janë sëmundje të tumorit nga indet pankreatike që sintetizojnë dhe lëshojnë sasi të mëdha të insulinës në rrjedhën e gjakut.
 5. Sëmundjet e sistemit nervor.
 6. Sarkoidosis.
 7. Helmimi me arsenik ose kimikate të tjera.

Me një rënie të mprehtë të niveleve të glukozës, fëmija së pari bëhet më aktiv, por i shqetësuar. Pastaj vjen marramendja dhe humbja e vetëdijes, e shoqëruar nga një sindromë konvulsive. Nëse nuk jepni ndihmë, atëherë ndodh një gjendje kome hipoglikemike, në disa raste që përfundon në vdekje. Sidoqoftë, ndihma në fillim është shumë e thjeshtë: thjesht jepni një karamele ose një lugë sheqer.

Nivele të ulëta të sheqerit në një fëmijë mund të ndodhin për shkak të sëmundjes së pankreasit

Ka shumë arsye për një rritje të glukozës agjëruese normale në një fëmijë. Patologjia më e zakonshme tek fëmijët është diabeti mellitus, i cili zë vendin e parë në patologjinë endokrinologjike te të rriturit. Por ka ende shumë arsye për numrat e lartë:

 • Stresi dhe aktiviteti fizik i fundit.
 • Sëmundjet e organeve prodhuese të hormoneve (hipertiroidizmi, sindroma e Itenko-Cushing dhe të tjerët).
 • Një tumor i pankreasit që ndërhyn në sintezën e insulinës.
 • Trashje.
 • Përdorimi afatgjatë i ilaçeve anti-inflamatore jo-steroide.

Por mos kini frikë nga një rritje një herë e treguesve, sepse ju mund të keni kryer studimin në mënyrë të gabuar ose ka keqfunksionime në funksionimin e pajisjes. Gjithashtu, hormonet e stresit, të lëshuara në përgjigje të një dhimbje të hershme, mund të aktivizohen tek fëmijët.

Por kjo ndodh vetëm pas procedurave të dyta dhe vijuese, sepse gjatë studimit të parë ata nuk dinë se çfarë do të bëhet.

Shkalla e sheqerit në gjak në një fëmijë ndryshon në varësi të moshës, dhe për këtë arsye secili prind duhet të dijë numrat e paraqitur në tabelë. Nëse ato ndryshojnë nga vlerat e mësipërme, atëherë kontaktoni pediatrin tuaj. Në këtë rast, spitali do të kryejë një test të dytë të gjakut për sheqerin dhe të përcaktojë shkakun e rritjes ose uljes së tij. Diagnoza e hershme do të ndihmojë fëmijën tuaj të ruajë shëndetin dhe të kurojë sëmundje të ndryshme në fazat fillestare.

Lexoni artikullin:  Shqyrtime të pacientëve me diabet
Diabetus Shqipëri