Demtimet vaskulare te diabeti

Përmbledhje

Diabeti mellitus është një sëmundje që shfaqet si rezultat i mungesës absolute ose relative të insulinës.

Tek personat që kanë diabet, problemet me sistemin kardiovaskular shfaqen shumë kohë përpara kohës kur ndodhin simptomat e para të diabetit. Njerëzit me diabet, veçanërisht lloji i dytë, kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare.

Shkaqet e dëmtimit të enëve të gjakut diabetike

Konsiderohet e provuar që sa më shumë kohë që një person vuan nga diabeti, aq më i lartë është rreziku i dëmtimit të enëve të gjakut. Rreziku i rritur i shfaqjes së sëmundjes vaskulare në diabet lidhet drejtpërdrejt me presionin e lartë të gjakut, mosrespektimin e një diete të rreptë, pirjen e duhanit, mungesën e aktivitetit fizik të mjaftueshëm. Në diabet, ateroskleroza shpesh ndodh si pasojë e akumulimit të kolesterolit në muret e enëve të gjakut. Me kalimin e kohës, formimi i pllakave të kolesterolit që ndërhyjnë në transportin e lirë të oksigjenit në muskulin e zemrës. Nëse ndodh një shkëputje e pllakës së kolesterolit, atëherë si rezultat mund të shfaqet një tromb në këtë vend, i cili më pas bëhet shkaku i sëmundjeve serioze – goditje, gangrenë, si rezultat i qarkullimit të pamjaftueshëm të gjakut në gjymtyrët.

Simptomat e dëmtimit vaskular diabetik

Njerëzit me diabet mund të kenë një sërë simptomash nëse kanë probleme me enët e gjakut. Dëmtimi i enëve të gjakut në diabet mellitus mund të shprehet me probleme me shikimin: një person sheh gjithçka të paqartë, "fluturon" në mënyrë periodike ndezje para syve të tij. Shumë shpesh, pacienti ka ënjtje të ekstremiteteve dhe fytyrës, ulçera shfaqen në këmbë, dhe ndjeshmëria e të dy krahëve dhe këmbëve humbet. Ndonjëherë kur ecni, manifestohet klaudicioni i përhershëm dhe dhimbja në këmbë. Përveç kësaj, në një pacient me lezione vaskulare mund të ndodhë ngjitje dhe shkumëzim i urinës, shtypja e lartë e gjakut manifestohet rregullisht, shfaqet dhimbje në zonën e gjoksit në mënyrë periodike.

Angiopatia diabetike

Angiopatia diabetike është një dëmtim vaskular diabetik, në të cilin vihet re kryesisht e ashtuquajtura kapilaropati. Kjo patologji është specifike për diabet mellitus. Në trupin e njeriut, në nivelin e kapilarëve, substancat e nevojshme transportohen në inde, si dhe transporti i kthimit të produkteve të mbeturinave qelizore nga indet. Nëse kapilarët janë të dëmtuar, ky proces ngadalësohet, gjë që prek trupin në tërësi.

Lexoni artikullin:  Trajtimi dhe parandalimi i diabetit

Në pacientët me diabet, ateroskleroza shfaqet më herët sesa tek njerëzit e tjerë. Kjo sëmundje është më e rëndë në diabetikët sesa te pacientët e tjerë. Atherosclerosis në diabet mund të zhvillohet në njerëz të të dy gjinive dhe në çdo moshë, ndërsa ajo është shumë shpesh e kombinuar me mikroangiopati. Atheroskleroza prek arteriet e zemrës, enët e trurit, arteriet e ekstremiteteve të sipërme dhe të poshtme.

Angiopatia diabetike zhvillohet te një pacient si pasojë e trajtimit të dobët për diabetin. Kjo sjell shqetësime në metabolizmin e yndyrës dhe proteinave, rënie të fortë dhe të shpeshtë të glukozës në gjak dhe pabarazione të rëndësishme hormonale. Si rezultat, enët e gjakut vuajnë: furnizimi i oksigjenit në inde bëhet më pak aktiv, dhe rrjedhja e gjakut në enët e vogla shqetësohet.

Zhvillimi i angiopatisë ndodh nën ndikimin e proceseve autoimune. Në trupin e njeriut, reaksionet autoimune zhvillohen si pasojë e përdorimit të insulinës me veprim të gjatë për trajtimin. Për më tepër, përdorimi i alkoolit dhe duhanit kanë një efekt jashtëzakonisht negativ në përparimin e angiopatisë.

Sëmundja e enëve të këmbëve në diabet

Pavarësisht se si manifestohet saktësisht sëmundja vaskulare diabetike, në pacientët me diabet mellitus simptoma të tilla si klaudikacion i përhershëm, ulcera e këmbëve vërehet shumë shpesh. Më pas, sëmundja mund të provokojë zhvillimin e gangrenës. Sipas statistikave mjekësore, te pacientët me diabet gangrenë zhvillohet 50 herë më shpesh sesa tek njerëzit e shëndetshëm. Më shpesh, gangrena në diabet zhvillohet tek gratë që kanë diabet.

Si rregull, në fazën e parë të zhvillimit të angiopatisë së këmbëve, nuk vërehen ndryshime të theksuara dhe shenja të sëmundjes. Prania e ndryshimeve të caktuara mund të përcaktohet vetëm gjatë studimit duke përdorur metodat e tahoskilografisë, kapilaroskopisë, reografisë.

Në fazën e dytë të zhvillimit të një sëmundjeje të enëve të këmbëve, e cila quhet funksionale, një person tashmë manifeston periodikisht dhimbje në pjesët distale. Fillimisht, dhimbja mund të shqetësojë vetëm ecjen e gjatë. Më vonë, dhimbja fillon të shfaqet në mënyrë periodike gjithashtu në pushim, ndërsa kohë pas kohe pacienti ka parestezi, një ndjesi djegie ose ftohje. Kërcitjet e këmbëve gjatë natës mund t’ju ​​shqetësojnë.

Në procesin e ekzaminimit të pacientit në këtë fazë, specialisti vëren se ai ka një shkëlqim dhe ftohje të këmbëve. Në palpim, një pulsacion i dobësuar ndjehet në arteriet tibiale dorsale dhe të pasme.

Nëse sëmundja përparon, atëherë gradualisht ajo kalon në fazën e tretë, organike. Në këtë kohë, një person tashmë ka një sindrom të klaudikacionit të përhershëm, i cili po përparon në mënyrë aktive. Pas ca kohësh, dhimbja bëhet e përhershme dhe nuk zvogëlohet as ditën, as natën. Sidoqoftë, nëse pacienti dominohet nga fenomenet e mikroangiopatisë diabetike, atëherë dhimbja mund të mos jetë aq e theksuar. Prandaj, manifestimi i ndryshimeve të rënda trofike mund të duket i mprehtë dhe i papritur për një person.

Lexoni artikullin:  Diabeti dhe ateroskleroza

Lëkura në këmbë gjithashtu ndryshon strukturën e saj: bëhet më e hollë dhe më e thatë, shumë lehtë lëndohet. Fillimisht, lëkura e zbehtë gradualisht fiton një ngjyrim të kuq-cianotik. Ekziston një pulsim dobësues i arteries popliteal, si dhe arterieve të këmbës së pasme. Nëse ajo gaboi, atëherë shumë dobët. Ndonjëherë në gishtin e madh ose në gishtërinjtë e tjerë, si dhe në pjesën e vetme, fshikëzat shfaqen të mbushura me lëng serozo-hemoragjik. Më vonë, pacienti zhvillon ulcerat trofike që nuk shërohen për një kohë të gjatë.

Në të njëjtën kohë, lezionet e arterieve iliac dhe të femurit manifestohen në raste më të rralla. Kjo patologji është dëshmi se pacienti ka zhvilluar një formë jashtëzakonisht të rëndë të aterosklerozës obliteruese.

Si rezultat, gangrena bëhet një ndërlikim shumë i rrezikshëm i sëmundjeve vaskulare, të cilat mund të zhvillohen si rezultat i aterosklerozës obliteruese, dhe si një ndërlikim i mikroangiopatisë diabetike. Gangrene ndërlikon rrjedhën e fshikëzës seroze-hemorragjike ose ulçerës trofike. Zhvillimi i gangrenës shpesh fillon nga vendi ku më parë kishte plasaritja e misrit ose plaga tjetër. Zhvillimi i gangrenës mund të ndodhë në mënyra të ndryshme. Me gangrenën "e thatë", masat nekrotike gradualisht mumifikohen dhe refuzohen. Me gangrenën “e lagësht”, pacienti manifeston simptoma shumë të rënda të përgjithshme, dhe një gjendje septike po zhvillohet në mënyrë aktive.

Dëmtimi vaskular diabetik në njerëz të ndryshëm mund të ndodhë në mënyra krejtësisht të ndryshme. Në disa raste, procesi zhvillohet gradualisht, gjatë shumë viteve, nganjëherë dekada. Por ndonjëherë në pacientët me diabet mellitus, kursi i makro- dhe mikroangiopatia diabetike përparon jashtëzakonisht shpejt, dhe gangrena mund të zhvillohet në këtë rast pothuajse menjëherë. Karakteristikat e procesit varen drejtpërdrejt nga natyra e rrjedhës së diabetit mellitus të vërejtur tek pacienti.

Diagnoza e sëmundjes vaskulare në diabet

Në procesin e vendosjes së një diagnoze, specialisti, para së gjithash, bën një studim të pacientit për të mësuar në lidhje me ankesat e tij, historinë dhe tiparet e zhvillimit të diabetit mellitus, dhe simptomat e sëmundjes. Shtë shumë e rëndësishme që mjeku të përcaktojë nëse pacienti ka kërcime periodike në presionin e gjakut, nëse pacienti pi duhan. Pas kësaj, bëhet një ekzaminim i plotë, gjatë të cilit mjeku përcakton lokalizimin e simptomave që shqetësojnë pacientin, zbulon se sa shpesh ato shkaktojnë shqetësim.

Lexoni artikullin:  Simptomat e diabetit, trajtimi, shenjat, menyja

Për të konfirmuar diabet mellitus, në procesin e diagnostikimit, është e detyrueshme të përcaktohet sasia e sheqerit në gjak, duke përdorur një skemë të caktuar për këtë, për të cilën do të tregojë endokrinologu. Gjithashtu, në procesin e testeve laboratorike të gjakut, përcaktohet niveli i kolesterolit dhe lipideve të tjera. Nëse mjeku dyshon se pacienti ka funksion të veshkave të dëmtuar, ai gjithashtu testohet për urinë për të përcaktuar nëse ka proteinë në të.

Për të përcaktuar gjendjen e anijeve të ekstremiteteve të poshtme dhe funksionet e tyre, aplikohen studime gjithëpërfshirëse, të cilat përfshijnë disa teste që përfshijnë aktivitetin fizik, si dhe ultratinguj dupleks të anijeve. Për të vlerësuar punën e zemrës, pacienti i nënshtrohet një elektrokardiogrami, si dhe një test stresi që përfshin një EKG gjatë një ngarkese në rritje. Ekzaminimi me ultratinguj ju lejon të vlerësoni gjendjen e rrjedhjes së gjakut të enëve të gjakut.

Për të zbuluar dëmtimin e enëve të retinës (retinopatia), studimet speciale – oftalmoskopia ose angiogrami fluoreshencës – duhet të bëhen vetëm nga një okulist.

Trajtimi i dëmtimit diabetik vaskular

Trajtimi i sëmundjeve vaskulare në diabet përfshin sigurimin e kontrollit të presionit të gjakut, si dhe mbështetje të vazhdueshme për nivelin normal të sheqerit në gjak. Për këtë, është jashtëzakonisht e rëndësishme të ndiqni dietën e rekomanduar nga mjeku pjesëmarrës, si dhe të merrni vazhdimisht ilaçet e duhura.

Përdorimi i rregullt i barnave që ulin glukozën ose insulinën është domosdoshmëri për diabetikët. Bllokuesit bllokues, frenuesit e enzimës konvertues të angiotenzinës, bllokuesit e kanalit të kalciumit dhe diuretikët përdoren për të ulur presionin e gjakut në diabet. Possibleshtë e mundur të ulni kolesterolin në gjak me statinat.

Nëse pacienti ka rrezik të mpiksjes së gjakut, atëherë mund të përshkruhen ilaçe që zvogëlojnë nivelin e bashkëveprimit të trombociteve. Mund të jetë Aspirin, Plavix.

Nëse ulcerat janë formuar në lëkurën e këmbëve, ato duhet të trajtohen kirurgjikale. Për të parandaluar shfaqjen e ulçerave të reja dhe përhapjen e infeksionit, pacienti është përshkruar me antibiotikë. Mungesa e trajtimit adekuat në fund të fundit mund të çojë në infeksion të mëtejshëm, gangrenë dhe amputim. Për të parandaluar amputimin, kryhet angioplasty, stenting dhe shunting. Metoda e trajtimit përshkruhet individualisht nga kirurgu vaskular.

Me retinopati, ndonjëherë kryhet një operacion i veçantë lazer. Me ndihmën e tij, bëhet ekscizioni i enëve patologjike, të cilat provokojnë dëmtim të shikimit tek pacientët me diabet mellitus.

Diabetus Shqipëri