Diabeti dhe këmbët

Diabeti shpesh jep komplikime në këmbë. Problemet e këmbëve gjatë gjithë jetës ndodhin në 25-35% të të gjithë diabetikëve. Dhe sa më i vjetër të jetë pacienti, aq më e madhe është gjasat e shfaqjes së tyre. Sëmundjet e këmbëve me diabet sjellin shumë telashe tek pacientët dhe mjekët. Këmbët e lënduara nga diabeti – për fat të keq, një zgjidhje e thjeshtë për këtë problem nuk ekziston ende. Do të duhet të bëj çmos për t'u trajtuar. Për më tepër, ju duhet të trajtoheni vetëm nga një mjek profesionist, dhe në asnjë rast nga "mjetet juridike popullore". Në këtë artikull, do të mësoni se çfarë të bëni. Qëllimet e trajtimit:

Zbeh dhimbjen në këmbë, dhe madje edhe më mirë – shpëtoj plotësisht prej tyre; Kurseni aftësinë për të lëvizur "në tuaj".

Nëse nuk i kushtoni vëmendje parandalimit dhe trajtimit të komplikimeve të diabetit në këmbë, pacienti mund të humbasë gishtërinjtë ose këmbët plotësisht.

Tani këmbët e pacientit nuk lëndojnë, sepse operacioni për të zgjeruar lumenin në arteriet përmirësoi rrjedhën e gjakut në to dhe indet e këmbëve ndaluan së dërguari sinjale dhimbjeje

Me diabet, këmbët lëndohen, sepse ateroskleroza lë shumë të ngushtë një lumen në enët e gjakut. Indet e këmbëve nuk marrin mjaftueshëm gjak, "mbyten" dhe për këtë arsye dërgojnë sinjale dhimbjeje. Një operacion për të rikthyer rrjedhën e gjakut në arteriet e ekstremiteteve të poshtme mund të lehtësojë dhimbjen dhe të përmirësojë cilësinë e jetës së një diabetiku.

Ekzistojnë dy skenare kryesore për problemet e këmbëve me diabet:

Sheqeri në gjak i ngritur në mënyrë kronike ndikon në fibrat nervore, dhe ato pushojnë së kryeri impulse. Kjo quhet neuropati diabetike, dhe për shkak të saj, këmbët humbasin ndjeshmërinë e tyre. Enët e gjakut që ushqejnë këmbët bëhen të bllokuara për shkak të aterosklerozës ose formimit të një mpiksje gjaku (mpiksje gjaku). Iskemia zhvillohet – uria e oksigjenit e indeve. Në këtë rast, këmbët zakonisht lëndohen.

Dëmtimet nervore për shkak të glukozës së ngritur në gjak quhet neuropati diabetike. Kjo ndërlikim i diabetit çon në faktin se pacienti humbet aftësinë të ndihet duke prekur këmbët, dhimbjen, presionin, nxehtësinë dhe të ftohtin. Tani nëse plagos këmbën, ai nuk do ta ndiejë atë. Shumica e diabetikëve në këtë situatë kanë ulcera në këmbë dhe thembra të këmbëve, të cilat shërojnë gjatë dhe të vështirë.

Nëse ndjeshmëria e këmbëve është dobësuar, atëherë plagët dhe ulcerat nuk shkaktojnë dhimbje. Edhe nëse ka një zhvendosje ose frakturë të eshtrave të këmbës, atëherë do të jetë pothuajse pa dhimbje. Kjo quhet sindromë diabetike e këmbës. Meqenëse pacientët nuk ndjejnë dhimbje, shumë prej tyre janë shumë dembelë për të ndjekur rekomandimet e mjekut. Si rezultat, bakteret shumohen në plagë, dhe për shkak të gangrenës, këmbën shpesh duhet të amputohen.

Nëse patenta e enëve të gjakut bie, atëherë indet e këmbëve fillojnë të "vdesin nga uria" dhe dërgojnë sinjale dhimbjeje. Dhimbja mund të ndodhë në pushim ose vetëm kur ecni. Në një kuptim, nëse këmbët tuaja të lënduara nga diabeti janë edhe të mira. Sepse dhimbja në këmbë stimulon diabetikun që të vizitojë një mjek dhe të mjekohet me të gjitha forcat e tij. Në artikullin e sotëm, ne do të shqyrtojmë një situatë të tillë.

Problemet me enët e gjakut që ushqejnë këmbët quhen "sëmundje e arteries periferike". Periferik – do të thotë shumë larg qendrës. Nëse lumeni në enë është ngushtuar, atëherë më shpesh me diabet, shfaqet klaudicion i përkohshëm. Kjo do të thotë që për shkak të dhimbjes së fortë në këmbë, pacienti duhet të ecë ngadalë ose të ndalet.

Nëse sëmundja e arteries periferike shoqërohet me neuropati diabetike, atëherë dhimbja mund të jetë e butë ose madje edhe plotësisht mungon. Kombinimi i bllokimit vaskular dhe humbja e ndjeshmërisë së dhimbjes rrit ndjeshëm gjasat që një diabetik do të duhet të amputojë njërën ose të dy këmbët. Sepse indet e këmbëve vazhdojnë të shemben për shkak të "urisë", edhe nëse pacienti nuk ndjen dhimbje.

Shtë e nevojshme të ekzaminoni me kujdes këmbët dhe këmbët tuaja çdo ditë, veçanërisht në pleqëri. Nëse fluksi i gjakut nëpër enë është i shqetësuar, atëherë mund të vëreni shenjat e hershme të jashtme të kësaj. Simptomat e një faze të hershme të sëmundjes së arteries periferike:

lëkura në këmbë bëhet e thatë; mbase do të fillojë të zhvishet, e kombinuar me një kruajtje; pigmentimi ose depigmentimi mund të shfaqet në lëkurë; te burrat, flokët në këmbën e poshtme bëhen gri dhe bien jashtë; lëkura mund të bëhet vazhdimisht e zbehtë dhe e ftohtë në prekje; ose anasjelltas, mund të bëhet e ngrohtë dhe të fitojë një ngjyrë cianotike.

Një mjek me përvojë mund të kontrollojë me prekje se çfarë lloj pulsi ka pacienti në arteriet që ushqejnë indet e këmbëve. Kjo konsiderohet metoda më e thjeshtë dhe më e përballueshme për zbulimin e çrregullimeve të qarkullimit periferik. Në të njëjtën kohë, pulsimi në arterie ndalet ose zvogëlohet ndjeshëm vetëm kur lumeni i tij është ngushtuar me 90% ose më shumë. Tooshtë tepër vonë për të parandaluar "urinë" e indeve.

Prandaj, ata përdorin metoda më të ndjeshme kërkimi duke përdorur pajisje moderne mjekësore. Njehsoni raportin e presionit sistolik ("sipër") në arteriet e këmbës së poshtme dhe arterie brachial. Ky quhet indeksi kyç i këmbës-brachial (LPI). Nëse është në rangun prej 0,9-1,2, atëherë rrjedhja e gjakut në këmbë konsiderohet normale. Matet edhe presioni i arteries së gishtit.

Indeksi i kyçit të këmbës jep informacion të rremë nëse anijet preken nga arterioskleroza e Menkeberg, domethënë ato janë të mbuluara me "shkallë" gëlqerore nga brenda. Në pacientët e moshuar, kjo ndodh shumë shpesh. Prandaj, nevojiten metoda që japin rezultate më të sakta dhe të qëndrueshme. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur një operacion kirurgjikal po zgjidhet për të rivendosur patentën vaskulare në mënyrë që këmbët të mos lëndohen më.

Oksimetria transkutane është një metodë pa dhimbje që ju lejon të vlerësoni se sa mirë indet janë të ngopura me oksigjen. Transkutane do të thotë "përmes lëkurës". Një sensor i veçantë aplikohet në sipërfaqen e lëkurës, e cila bën një matje.

Saktësia e testit varet nga shumë faktorë:

gjendja e sistemit pulmonar të pacientit; niveli i hemoglobinës në gjak dhe prodhimi kardiak; përqendrimi i oksigjenit në ajër; trashësia e lëkurës në të cilën është aplikuar sensori; pezmatimi ose ënjtja në zonën e matjes.

Nëse vlera e fituar është nën 30 mm RT. Art., Atëherë diagnostikohet ishemia kritike (uria e oksigjenit) e këmbëve. Saktësia e metodës së oksimetrisë transkutane nuk është e lartë. Por prapë përdoret, sepse konsiderohet mjaft informuese dhe nuk krijon probleme për pacientët.

Lexoni artikullin:  Norma e sheqerit në gjak tek gratë - cilat janë treguesit

Skanimi dyfish (ultratinguj) i arterieve të ekstremiteteve të poshtme – përdoret për të vlerësuar gjendjen e rrjedhjes së gjakut para dhe pas kryerjes së operacioneve kirurgjikale në anije. Kjo metodë rrit shanset që do të jetë e mundur në kohë për të zbuluar bllokimin e arteries me një tromb ose ngushtimin e përsëritur të lumenit në enët pas operacionit (rivendosje).

Ultratingulli i enëve të gjakut ju lejon të studioni zona me probleme, domethënë segmente që ishin "fikur" nga qarkullimi i gjakut si rezultat i zhvillimit të sëmundjes. Duke përdorur këtë metodë, ju mund të merrni parasysh gjendjen e anijeve dhe të planifikoni përpara rrjedhën e operacionit për të rivendosur patentën e tyre.

Shërimi i një pacienti me diabet tip 2, problemet e këmbëve të të cilit u zhdukën pasi niveli i sheqerit në gjak u përmirësua …

Botuar nga Sergey Kushchenko 9 dhjetor 2015

Angiografia e kontrastit me rreze X është një metodë ekzaminimi në të cilën një agjent kontrasti injektohet në rrjedhën e gjakut, dhe më pas anijet janë "të tejdukshme" me rreze x. Angiografia nënkupton “ekzaminim vaskular”. Kjo është metoda më informuese. Por është e pakëndshme për pacientin, dhe më e rëndësishmja – agjenti i kontrastit mund të dëmtojë veshkat. Prandaj, rekomandohet përdorimi i tij vetëm kur vendoset çështja e kryerjes së një operacioni kirurgjik për të rivendosur patentën vaskulare.

Ekzistojnë 3 shkallë të shqetësimit të rrjedhës së gjakut periferik në pacientët me diabet mellitus.

Shkalla e 1 – nuk ka simptoma dhe shenja të sëmundjes së enëve të gjakut në këmbë:

ndihet pulsimi arterial; indeksi kyçin e këmbës-brachial 0,9-1,2; indeksi i gishtërinjëve> 0.6; shkalla e oximetrisë transkutane> 60 mmHg. Art.

Shkalla e 2 – ka simptoma ose shenja, por akoma nuk ka uri kritike të indeve të oksigjenit:

klaudikacion intermitent (këmbët e lënduara); indeksi kyçin e këmbës-brachial prej 30 mm RT. rr .; oximetria transkutane 30-60 mm RT. Art.

Shkalla e 3 – uria kritike e indeve (iskemi):

presioni sistolik në arteriet e këmbës

Deri kohët e fundit, në fazën e klaudikimit intermitent, pacientëve u ishte përshkruar ilaçi pentoxifylline. Por studimet kanë treguar që nuk ka ndonjë përfitim të vërtetë për pacientët me diabet me sëmundje arteriale periferike.

Me komplikime të diabetit në këmbë, operacioni për të rikthyer rrjedhën e gjakut në enët mund të jetë me një përfitim të madh. Mjekët vendosin çështjen e sjelljes së saj me secilin pacient, duke marrë parasysh treguesit e tij të rrezikut individual për ndërhyrje kirurgjikale.

Pacientët me dhimbje në këmbë në diabet, si rregull, kanë çrregullime të theksuara të metabolizmit të karbohidrateve (sheqeri në gjak është shumë i lartë), sindromi diabetik i këmbëve, si dhe manifestime të komplikimeve të tjera të diabetit. Për t'i ndihmuar vërtet ata, duhet të përfshini një ekip specialistësh mjekësorë në trajtim.

Trajtimi i sindromës së këmbës diabetike kryhet nga një podiatrist special (të mos ngatërrohet me një pediatër). Së pari, trajtimi kirurgjik i plagëve në këmbë mund të jetë i nevojshëm për të parandaluar gangrenën, dhe vetëm atëherë – restaurimi i patentës së enëve të gjakut.

Shpresojmë që ky artikull t'ju shpjegojë në detaje se çfarë të bëni nëse këmbët tuaja lëndohen nga diabeti. Shtë e nevojshme të kaloni në një mënyrë jetese të shëndetshme në mënyrë që të normalizoni sheqerin në gjak dhe të ndaloni zhvillimin e arteriosklerozës. Me një mjek, ju do të jeni në gjendje të vendosni për një operacion kirurgjik që do të rivendosë patentën e enëve të këmbëve. Ju gjithashtu duhet të ekzaminohen për komplikime të tjera të diabetit dhe t'i trajtoni ato.

Ju lutemi mos provoni të "qetësoni" dhimbjen nga çmenduria periferike me ndihmën e disa pilulave. Efektet anësore të tyre mund të përkeqësojnë ndjeshëm gjendjen tuaj dhe jetëgjatësinë. Konsultohuni me një mjek të kualifikuar. Në diabet, është e rëndësishme të ruani higjenën e këmbëve me kujdes, në mënyrë që të ruani aftësinë për të lëvizur "vetë".

Lexoni gjithashtu artikuj:

Si të ulni sheqerin në gjak dhe ta mbani atë normal; Trajtimi për diabetin tip 2 është më i efektshmi; Si të bëni injeksione të insulinës pa dhimbje.

Një rritje e vazhdueshme e niveleve të sheqerit në gjak (glukozë) mund të shoqërohet me komplikime serioze tek njerëzit me diabet.

Këmbët janë në rrezik të veçantë. te njerëzit me diabet, dy komplikime, të quajtura neuropati diabetike dhe sëmundje vaskulare periferike, mund të shkaktojnë dëmtim të këmbës (dhe pjesëve të tjera të trupit).

foto neuropatie diabetike

Nivelet e ngritura kronike të sheqerit të shoqëruara me diabet të pakontrolluar mund të çojnë në dëmtim të nervit, i cili ndërhyn në aftësinë për të ndjerë dhimbje dhe temperaturë. Kjo e ashtuquajtur "neuropati diabetike shqisore" rrit rrezikun që një person me diabet mund të mos vërejë zhvillimin e problemeve me këmbën e tij / saj.

Rreth 10% e pacientëve me diabet zhvillojnë ulçera të këmbëve, të cilat janë pasojë e sëmundjes vaskulare periferike dhe dëmtimit të nervave. Njerëzit me diabet mund të mos vërejnë plagë ose prerje në këmbë, të cilat nga ana tjetër mund të çojnë në infeksion. Dëmtimi i nervave gjithashtu mund të ndikojë në funksionimin e muskujve të këmbës, gjë që çon në pozicionin e saj të pasaktë dhe lëndimet.

Diabeti mellitus është i lidhur me qarkullimin e dobët të gjakut (rrjedhjen e gjakut). Qarkullimi joadekuat i gjakut rrit kohën e nevojshme për të shëruar plagët dhe prerjet. Sëmundja vaskulare periferike nënkupton qarkullimin e dëmtuar të gjakut në krahë dhe këmbë.

Rrjedha e dobët e gjakut rrit rrezikun që procesi i infeksionit të mos shërohet. Kjo, nga ana tjetër, rrit rrezikun e zhvillimit të ulcerave dhe gangrenës, e cila është nekroza e indeve dhe ndodh në zona të kufizuara me qarkullim të dobët të gjakut.

Shifrat e mëposhtme përshkruajnë problemet më të zakonshme të këmbëve që mund të ndodhin tek çdo person. Sidoqoftë, pacientët me diabet kanë një rrezik të rritur të shfaqjes së komplikimeve serioze, përfshirë infeksionin dhe madje edhe amputimin.

Një infeksion fungal i këmbës quhet këmba e atletit. Me këtë sëmundje, vërehen lëkura të copëtuara, kruarje dhe skuqje.

Kërpudhat hyjnë në çarje të lëkurës, duke shkaktuar zhvillimin e një infeksioni që duhet të trajtohet me ilaçe antifungale. Ilaçet oralë ose kremrat lokalë mund të përdoren gjithashtu për të trajtuar këmbën e një atleti.

Thonjtë e trashë, të brishtë, të nxirë ose të errët janë një simptomë e zakonshme e infeksionit të kërpudhave. Pjesa e infektuar mund të shkëputet nga pjesa tjetër e gozhdës. Kërpudhat e duan ambientin e ngrohtë, të lagësht dhe të errët që krijohet duke veshur këpucë të mbyllura.

Lexoni artikullin:  Si ta trajtojmë diabetin në një fazë të hershme

Dëmtimi i thonjve gjithashtu rrit rrezikun e zhvillimit të një infeksioni fungal. Infeksione të tilla janë të vështira për tu trajtuar, por jo edhe të pamundura. Ilaçet oralë funksionojnë mirë për të trajtuar infeksionet kërpudhore të thonjve. Trajtimi lokal është efektiv vetëm për disa lloje të infeksioneve të kërpudhave. Ndonjëherë është e nevojshme një operacion për të hequr zonat e infektuara të gozhdës.

Misrat janë zona me lëkurë të trashur që rriten në pjesën e vetme të këmbës. Formimi i misrave mund të shkaktojë shpërndarje të pabarabartë të peshës, patologji të lëkurës ose këpucë të papërshtatshme.

Përdorni këshillat e mëposhtme të kujdesit për kalusin:

Fërkoni zonën e prekur me gur shtufi pas dushit ose banjës. Pyesni mjekun tuaj për një shpjegim se si ta bëni më mirë këtë gjë. Përdorni shtrojë të butë në këpucë. Kërkoni nga mjeku juaj të përshkruajë ilaçe për të lehtësuar misrat.

Të kesh disa misër nuk është aq e frikshme. Shtë e rëndësishme që kurrë të mos përpiqeni t'i shkurtoni ato, pasi kjo mund të çojë në dëmtime serioze.

Një misër është një zonë e trashë e lëkurës që formon midis gishtërinjve ose afër zgjatjeve të tyre kockore. Misrat mund të shkaktojnë presion dhe fërkim.

Përdorni këshillat e mëposhtme të kujdesit për kalusin:

Pas një banjë ose dush, fërkoni zonën e prekur me një gur shtufi. Para se ta bëni këtë, këshillohuni me mjekun tuaj. Mos përdorni përgatitjet tuaja për të hequr misrat. Asnjëherë mos u përpiqni të prerë misrat me objekte të mprehta. Kjo mund të rezultojë në lëndime serioze.

Blisters janë zona të ngritura, të mbushura me lëng të lëkurës që formohen për shkak të fërkimit. Thërrmimi ose grushtimi i një flluskë nuk është mënyra më e mirë për ta trajtuar atë, sepse lëkura që mbulon flluskën mbron nga infeksioni.

Për t'u kujdesur për fshikëzën, mbajeni lëkurën tuaj të pastër, aplikoni një krem ​​ose vaj të fortë antibakterial, aplikoni një fashë për të zvogëluar rrezikun e infeksionit.

Hallux valgus (Hallux valgus) është një callosum i dhimbshëm, i kuq, corpus që formohet në pjesën e jashtme të nyjës së gishtit të madh. Kjo patologji mund të vërehet në të dy këmbët dhe ka një prirje të trashëgueshme për t’u zhvilluar. Veshja e këpucëve të pakëndshme me takë të lartë rrit rrezikun e deformimit të hallux valgus, duke shtrydhur gishtin e këmbëve në një pozicion të panatyrshëm.

Mbulimi i deformimit me një copë litari të veçantë ndihmon në mbrojtjen e tij. Për të mbajtur gishtin e madh në pozicionin e duhur, mund të përdoren ndarës të posaçëm të gishtërinjve dhe pajisje të tjera. Nëse Hallux valgus është shumë i dhimbshëm ose i shëmtuar, operacioni mund të përdoret për të lehtësuar simptomat.

Lëkura e thatë, e plasaritur lejon që bakteret dhe patogjenët e tjerë të hyjnë në trupin tuaj, duke shkaktuar potencialisht një infeksion. Sapunat hidratues, locionet dhe produktet e tjera mund të ndihmojnë në mbajtjen e lëkurës të butë, të pandryshuar dhe të shëndetshëm.

Ulçera e këmbëve janë plagë të rrezikshme që mund të shfaqen te pacientët me diabet. Kur një gërvishtje e vogël, çarje e lëkurës ose plagë në këmbë infektohet, mund të formohet ulçera.

Në njerëzit me diabet, plagët shërohen shumë ngadalë ose nuk shërohen fare. Diagnostifikimi dhe trajtimi i hershëm janë të nevojshme për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve. Mjeku juaj është burimi më i mirë i informacionit se si të kujdeseni siç duhet për plagët në këmbën tuaj.

Dobësimi i muskujve të këmbëve kontribuon në shfaqjen e deformimit të tyre në formë çekiçi. Kjo dobësim shkurton tendinat në gishta, duke bërë që ato të përkulen.

Deformimi në formë çekani i gishtërinjve mund të jetë i trashëgueshëm. Për më tepër, kjo patologji mund të shkaktohet nga veshja e këpucëve të papërshtatshme.Dformimi i gishtave të këmbëve mund të shkaktojë probleme të tilla si misrat, plagët, fshikëzat dhe vështirësia në ecje. Këpucët dhe gomat korrigjuese mund të ndihmojnë në trajtimin dhe korrigjimin e deformimit të çekiçit. Ndonjëherë një operacion është i nevojshëm për të drejtuar gishtat e prekur.

Thonjtë e rrënjosur morën emrin e tyre nga rritja në lëkurë përgjatë skajeve të pllakës së thonjve. Një gozhdë e rrënjosur mund të shkaktojë dhimbje dhe dëmtim të lëkurës, e cila mund të çojë në infeksion.

Veshja e këpucëve të papërshtatshme rrit rrezikun e shfaqjes së thonjve të rrëpirë. Ushtrimi intensiv si vrapimi dhe gjimnastika mund të kontribuojnë në këtë problem. Ecja, shtrydhja e këmbëve të këmbëve, zvogëlimi i pahijshëm i thonjve gjithashtu mund të shkaktojë këtë gjendje.

Mënyra më e mirë për të parandaluar thonjtë e rrënjosur është t’i mbani ato të korrura. Nëse gozhda e rrënjosur infektohet, trajtimi profesional mjekësor është i nevojshëm. Ndonjëherë është i nevojshëm një operacion për të hequr pjesën e prekur të gozhdës dhe zonën e rritjes nga e cila rritet.

Zonat e trashura në pjesën e vetme të këmbës që kanë njolla të vogla të zeza ose pore, ka shumë të ngjarë lythat planar.

Ato shkaktohen nga një virus. Zonat e prekura të lëkurës janë të dhimbshme; ato mund të shfaqen vetëm ose në grup. Vetë-trajtimi i lythave plantare është një ide e keqe. Në rast dyshimi, mjeku mund të përcaktojë nëse lezioni është një misër ose lyth.

Kujdesi i mirë për këmbët tuaja mund të parandalojë zhvillimin e problemeve para se të fillojnë! Ndiqni këto këshilla për të zvogëluar rrezikun tuaj për të zhvilluar probleme të shpeshta të këmbëve dhe komplikime serioze që lidhen me to.

Këshilli i Parandalimit №1

Të jetosh me diabet kërkon vëmendje të veçantë për shëndetin dhe sëmundjen tënde. Ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj në lidhje me ushqimin, stërvitjen dhe ilaçet.

Mbajtja e niveleve të glukozës në gjak brenda intervalit të rekomanduar është më e mira që mund të bëni për të kontrolluar sëmundjen tuaj dhe për të mbrojtur këmbët tuaja.

Inspektoni me kujdes këmbët tuaja për skuqje, fshikëza, plagë, misër dhe shenja të tjera të acarimit. Kontrollet ditore janë veçanërisht të rëndësishme nëse qarkullimi i gjakut tuaj është i shqetësuar.

Diabeti i sheqerit dhe problemet e këmbëve. Këshilli i Parandalimit Nr. 3

Ndiqni këto këshilla për kujdesin e duhur të këmbëve:

Lani këmbët çdo ditë me sapun jo irritues dhe ujë të ngrohtë. Shmangni njomjen e këmbëve. Thani këmbët plotësisht pas larjes, duke i kushtuar vëmendje të veçantë zonës midis gishtave të këmbëve. Mos aplikoni locion në zonat midis gishtërinjve. Pyesni mjekun tuaj se çfarë lloji locion i përshtatet lëkurës tuaj.

Lexoni artikullin:  Isfarë është diabeti i dekompensuar dhe si ta trajtoni atë

Pas larjes, përdorni një gur shtufi ose një pajisje të posaçme për të zbutur zonat e trasha të lëkurës në këmbët tuaja (misrat dhe misrat).

Shtë më mirë t’i fërkoni në një drejtim. Bisedoni me mjekun tuaj për mënyrën e duhur për të përdorur freza pusice ose këmbësh.

Ndiqni këshillat e mëposhtme të kujdesit për të parandaluar zhvillimin e thonjve të gjërë:

Një herë në javë, inspektoni me kujdes këmbët tuaja të këmbëve. Pritini thonjtë tuaj direkt duke përdorur gërshërë gozhdë. Mos i rrumbullakoni thonjtë dhe mos i shkurtoni anët e tyre. Rrethojeni skajin e gozhdës me një skedar gozhdë pas shkurtimit. Bisedoni me mjekun tuaj se si të kujdeseni siç duhet për këmbët tuaja të këmbëve.

Diabeti i sheqerit dhe problemet e këmbëve. Këshilli i Parandalimit Nr. 6

Këpucët, çorapët dhe çorapët e zgjedhur siç duhet mund të ndihmojnë në mbrojtjen e këmbëve. Ndiqni këto këshilla:

Blini çorape dhe çorape që përputhen me elastikë të butë. Vishni çorape në shtrat nëse këmbët tuaja janë të ftohta. Mos vish sandale ose mos shko zbathur, edhe nëse je në shtëpi. Vishni këpucë të zgjedhura mirë.

Diabeti i sheqerit dhe problemet e këmbëve. Këshilli i Parandalimit Nr. 7

Për të ruajtur rrjedhën e gjakut në këmbë, ndiqni këto këshilla:

Nëse është e mundur, ngrini këmbët lart ndërsa jeni ulur. Wiggle gishtërinjtë shpesh. Bëni pushime të shpeshta për të shtrirë gishtat; lëviz këmbën në të dy drejtimet. Mos i kryqëzoni këmbët, veçanërisht për një kohë të gjatë.

Ndaloni pirjen e duhanit nëse e keni këtë zakon të keq. Pirja e duhanit përkeqëson problemet e qarkullimit të gjakut.

Njerëzit me diabet duhet të vizitojnë një mjek (mundësisht podolog) çdo 2-3 muaj, edhe nëse nuk kanë probleme me këmbët e tyre. Në çdo ekzaminim, pyesni mjekun tuaj që të ekzaminojë me kujdes këmbët tuaja. Një ekzaminim vjetor i këmbës duhet të përfshijë:

Inspektimi i pjesëve të sipërme dhe të poshtme të këmbës dhe zonave midis gishtërinjëve. Studimi i inflamacionit dhe skuqjes së lëkurës. Vlerësimi i pulsit në këmbë dhe temperatura e tij. Vlerësimi i ndjeshmërisë në këmbë.

Kontaktoni mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

Ndryshimet në ngjyrën ose temperaturën e lëkurës. Swnjtje e këmbës ose këmbës. Shfaqja e misrave, misrave, thonjve të rrënjosur, thonjve të infektuar, lëkurës së thatë dhe të plasaritur. Dhimbje në këmbë. Erë e pakëndshme, e vazhdueshme ose e pazakontë nga këmbët. Thonjët e hundës ose thonjtë e infektuar me një kërpudhat. E lagur, hapur plagë me sekrecione që shërojnë ngadalë.

• Format e dëmtimit të këmbës në diabet • Diagnostifikimi i sëmundjeve të këmbës

• Simptomat e sëmundjes së këmbës në diabet • Trajtimi dhe kujdesi i këmbëve për diabetin

Një tipar dallues i diabetit është një rritje e vazhdueshme e sheqerit në gjak, e cila, nga ana tjetër, rregullohet nga hormoni pankreatik – insulina. Insulina ndihmon glukozën të hyjë në qelizat, ku përfshihet në proceset metabolike me formimin e energjisë së nevojshme për jetën e trupit.

Shkaku i diabetit tip 1 është mungesa e insulinës, sëmundja më së shpeshti zhvillohet tek fëmijët dhe është e trashëgueshme. Në diabetin mellitus tip 2, devijimi i nivelit të sheqerit nga vlerat normale është për shkak të një ulje të ndjeshmërisë së qelizave indore të varura nga insulina ndaj insulinës, kjo është për shkak të ushqyerjes jo të duhur, mbipeshes.

Drregullimet në metabolizmin e karbohidrateve ndikojnë në mënyrë të pashmangshme në metabolizmin e substancave të tjera në trup (proteina, yndyrna), e cila ndikon në funksionimin e sistemit të qarkullimit të gjakut dhe nervor, dhe mund të shkaktojë patologji të organeve të brendshme.

Me një kurs të gjatë të sëmundjes, zhvillimi i një ndërlikimi të tillë si një këmbë diabetike është i mundur. Kjo patologji përfshin një kompleks të tërë të lezioneve të pakthyeshme të nervave periferikë, sistemit të qarkullimit të gjakut dhe indeve të ekstremiteteve të poshtme.

Më shpesh, pacientët me diabet ankohen për ngërçe në këmbë pas ecjes ose gjatë natës. Kohëzgjatja e tyre është zakonisht nga disa sekonda deri në disa minuta, mund të shoqërohet me dhimbje të forta. Kjo ndodh për shkak të një humbje në rritje të elementëve të dobishëm të gjurmës në urinë, dhe mungesës së energjisë në indet e muskujve në diabet.

Nëse shfaqen shenjat e mësipërme, duhet të kërkoni ndihmë mjekësore dhe t'i nënshtroheni një ekzaminimi. Ekzistojnë dhoma të specializuara ku pacientët me diabet mund të kontrollojnë gjendjen e këmbëve, të marrin ndihmën e nevojshme për trajtimin higjienik.

Pacientët janë referuar në "kabinetin diabetik të këmbëve" gjithashtu gjatë zbulimit fillestar të diabetit, veçanërisht për qëllime parandaluese. Pastaj provimi rekomandohet të bëhet të paktën një herë në vit.

Gjatë trajtimit, ekstremitetet e poshtme shqyrtohen, pulsi matet. Reflekset e sistemit nervor, dhimbja dhe ndjeshmëria ndaj temperaturës kontrollohen pa dështuar. Prania e ndryshimeve patologjike në enët e këmbëve vlerësohet me anë të ultrazërit, dhe elektroneuromyografia përdoret për të diagnostikuar lezione të mbaresave nervore periferike.

Ekziston një krem ​​i mirë për këmbët Foolex (Fuleks) nga plasaritjet, plagët e vogla, kutitë dhe misrat.

Lëkura e ashpër hidraton dhe zbut, ndihmon në lehtësimin e ënjtjes. Sipas përbërjes shkon: vaji i sojës dhe vaji i arrës së kokosit, ekstrakti i gështenjës së kuajve, ureja, vaji esencial i mentës, mentol.

Për parandalimin dhe trajtimin e suksesshëm të këmbës diabetike, është e nevojshme të normalizohet niveli i sheqerit në gjak dhe të kujdeset siç duhet për këmbët. Nëse është e nevojshme, përshkruani vazodilatorë, antibiotikë. Në disa raste, përdoret operacioni (për të rivendosur rrjedhën e gjakut).

Për të zvogëluar përqendrimin e glukozës në gjak, rekomandohet një dietë e veçantë me një përmbajtje të reduktuar të karbohidrateve, terapi me ilaçe.

Në diabetin mellitus tip 1, injeksionet e insulinës janë efektive; në diabetin tip 2, përdoren ilaçe për uljen e sheqerit. Doza e ilaçeve duhet të rregullohet në varësi të nivelit të sheqerit në gjak.

Në asnjë rast nuk duhet të neglizhoni rregullat e kujdesit të këmbëve për diabetin. Edhe plaga më e vogël në mungesë të trajtimit në kohë mund të çojë në pasoja negative (osteomielit, gangrenë).

Më e rrezikshme për trupin e njeriut është zhvillimi i gangrenës, pasi ndodh nekroza e indit të këmbës. Indet nekrotike lëshojnë substanca toksike në gjak që prekin shumë organe të brendshme. Në raste të avancuara të sëmundjes, amputimi i këmbës nuk mund të shpërndahet, përndryshe vdekja e pacientit është e pashmangshme.

Diabetus Shqipëri