Diabeti dhe kërpi

Diabeti mellitus është një grup sëmundjesh autoimune të karakterizuara nga keqfunksionime në prodhimin e insulinës, duke çuar në hiperglicemi (një përqendrim jo normalisht i lartë i glukozës në gjak). Ekzistojnë dy lloje kryesore të diabetit. Pacientët e diagnostikuar me diabet tip 1 (i njohur ndryshe edhe si diabeti i ri) nuk janë në gjendje të prodhojnë insulinë nga pankreasi dhe duhet t’i jepen insulinë në mënyrë që të mbijetojnë. Pacientët e diagnostikuar me diabet tip 2 (i njohur gjithashtu si diabeti i rritur) nuk prodhojnë insulinë të mjaftueshme. Diabeti i tipit 2 është një gjendje më pak e rëndë që kontrollohet zakonisht nga dieta. Me kalimin e kohës, diabeti mund të çojë në verbëri, dështim të veshkave, dëmtim të nervit, ulje të elasticitetit arterial dhe vdekje. Kjo sëmundje është shkaku i tretë kryesor i vdekjes në Shtetet e Bashkuara pas sëmundjes së zemrës dhe kancerit.

Nuk ka raporte në literaturën shkencore mbi provat klinike për trajtimin e diabetit me kanabis, megjithatë ka një numër të vogël studimesh preklinike që tregojnë se kanabinoidet mund të ndikojnë në zhvillimin e sëmundjes dhe të lehtësojnë simptomat e saj tek pacientët me diabet. 2 Sipas një studimi të vitit 2006 të botuar në revistën Autoimmunity, injeksione prej 5 mg në ditë CBD jo-psikoaktive kanabinoid CBD (kanabidiol) ulën ndjeshëm incidencën e diabeteve në minj. Studiuesit raportojnë se 86% e minjve që nuk kontrollojnë drogën kanë zhvilluar diabet. Në të kundërt, vetëm 30% e minjve të trajtuar me injeksione CBD u sëmurën. [3] Në një eksperiment të veçantë, sipas studiuesve, të gjithë minjtë e grupit të kontrollit zhvilluan diabet mesatarisht në javën e 17-të (përhapja – 15-20 javë), ndërsa shumica (60 përqind) e minjve të trajtuar me CBD mbetën të shëndetshëm në 26 javë. [4]

Studime të tjera paraklinike kanë treguar gjithashtu se kanabinoidet kanë një efekt të dobishëm në modelet shtazore të diabetit. Në numrin në Mars 2006 të American Journal of Patology, studiuesit në Virginia College of Medicine raportuan që minjtë e trajtuar me CBD për 1 deri në 4 javë treguan rezistencë të konsiderueshme ndaj zhvillimit të retinopatisë diabetike. [5] Kjo gjendje, e cila karakterizohet nga uria e oksigjenit në retinë dhe shkatërrimi i pengesës së retinës së gjakut, është shkaku kryesor i verbërisë tek të rriturit në moshë pune.

Lexoni artikullin:  Cila është norma e sheqerit në gjak të njeriut

Kanabinoidet gjithashtu kanë demonstruar aftësinë për të lehtësuar dhimbjet neuropatike të shkaktuara nga diabeti. Dy studime të ndërlidhura të botuara në revistën Neuroscience Letters 2004 raportuan që minjtë e trajtuar me një agonist të receptorit kanabinoid pësuan një rënie në alodininë prekëse të shkaktuar nga diabeti (dhimbje nga acarimi i lëkurës) në krahasim me grupin e kontrollit. 7 Këto gjetje sugjerojnë se "kanabinoidet kanë një efekt të mundshëm të dobishëm në dhimbjen eksperimentale neuropatike në diabet".

Një studim i vitit 2001 demonstroi se delta-9-THC mund të ndikojë në mënyrë të favorshme në modelin e kafshëve të sëmundjes duke ulur nivelet e ngritura artificialisht të glukozës dhe insulinës në minj në krahasim me grupin e kontrollit. [8] Kohët e fundit, një ekip ndërkombëtar i studiuesve nga Shtetet e Bashkuara, Zvicra dhe Izraeli raportuan në revistën e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë se përdorimi i CBD zvogëlon shenja të ndryshme të kardiomiopatisë diabetike (dobësim të muskujve kardiak) në një model tip 1 të diabeteve në minj. Autorët arritën në përfundimin se "këto rezultate, të kombinuara me sigurinë superiore të CBD tek njerëzit, tregojnë qartë se ajo ka një potencial të jashtëzakonshëm terapeutik në trajtimin e komplikimeve të diabetit. "[9]

Në kushtet kur incidenca e diabetit po rritet në mënyrë të vazhdueshme, si në të rritur, ashtu edhe tek të rinjtë, studimi i mëtutjeshëm i rolit të kanabinoids në trajtimin e diabetit duket i justifikuar.

burime

[1] Croxford dhe Yamamura. 2005. Kanabinoidet dhe sistemi imunitar: Potenciali për trajtimin e sëmundjeve inflamatore. Journal of Neuroimmunology 166: 3-18.

[2] Lu et al. 2006. Sistemi kanabinoergenik si një synim për trajtimet anti-inflamatore. Temat aktuale në kiminë medicinale 13: 1401-1426.

[3] Weiss et al. 2006. Cannabidiol zvogëlon incidencën e diabetit tek minjtë diabetikë jo të trashë. Autoimuniteti 39: 143-151.

[4] Po aty.

[5] El Remessy et al. 2006. Karakteristikat e ruajtjes së barrierës së gjakut neuroprotektive dhe retinale të kanabidiolit në diabetin eksperimental. Revista Amerikane e Patologjisë 168: 235-244.

[6] Dogrul et al. 2004. Kanabinoidet bllokojnë alodininë e prekshme te minjtë diabetikë pa zvogëluar efektin e saj antinociceptiv. Revista e Letrave të Neuroshkencës 368: 82-86.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit boronicë

[7] Ulugol et al. 2004. Efekti i WIN 55,212-2, një agonist kanabinoid, në allodininë e prekshme te minjtë diabetikë. Letrat e Neuroshkencës 71: 167-170.

[8] Lee et al. 2001. Hetimi i efektit imunosupresiv të delta-9-tetrahidrocannabinol në diabetin autoimun të shkaktuar nga streptozotosina. Revista e Imunofarmologjisë Ndërkombëtare (Itali) 4: 699-712.

[9] Rajesh et al. 2010. Cannabidiol zvogëlon mosfunksionimin kardiak, stresin oksidativ, fibrozën dhe rrugët sinjalizuese të inflamacionit dhe vdekjes së qelizave në kardiomiopatinë diabetike. Revista e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë 56: 2115-2125.

Diabetus Shqipëri