Diabeti dhe një mbidozë e insulinës – shenja, pasoja

Pa këtë ilaç thelbësor, njerëzit me diabet thjesht nuk do të kishin një shans për të jetuar.

Insulina është shumë e rëndësishme në luftën kundër kësaj sëmundje, sepse çdo vit numri i diabetikëve është në rritje, veçanërisht në mesin e fëmijëve.

Por, edhe ky ilaç mund të shkaktojë dëm të rëndë nëse nuk respektoni dozimin dhe frekuencën e duhur të përdorimit.

Shkaqet e mbidozimit

Përdorimi i insulinës ka shkuar prej kohësh përtej kufijve të ilaçeve. Madje filloi të përdoret në bodybuilding për shkak të vetive anabolike të tij.

Doza gjithmonë zgjidhet individualisht nga mjeku dhe varet nga niveli i glukozës në gjak, sipas rezultateve të matjeve të vazhdueshme dhe metodave të vetë-kontrollit të sëmundjes.

Shkaqet e një mbidozimi mund të jenë disa:

 • Gabim mjekësor;
 • Injeksion i ilaçit te një person i shëndetshëm;
 • Doza e zgjedhur në mënyrë të gabuar;
 • Përdorimi i ilaçit nga një prodhues tjetër / zëvendësimi i shiringave me të tjerët;
 • Injeksioni nuk injektohet nën lëkurë, por në muskul;
 • Aktiviteti fizik pa përdorimin e ushqimeve me karbohidrate;
 • Përdorimi i njëkohshëm i insulinës me ekspozim të ngadaltë dhe të shpejtë;
 • Agjërimi pas një injeksioni.

Gjithashtu, diabetikët e varur nga insulina duhet t'i kushtojnë vëmendje që ndjeshmëria e ilaçit nga trupi rritet gjatë tre muajve të parë të lindjes së një fëmije, me insuficiencë renale kronike dhe sëmundje yndyrore distrofike.

Përdorimi i alkoolit dhe insulinës është gjithashtu një rrezik për shëndetin e njeriut. Për të shmangur dehjen, duhet të ndiqni disa rregulla të thjeshta:

 • Disa kohë para se të pini alkool, duhet të zvogëloni dozën e barit;
 • Para se të pini alkool dhe pasi të keni nevojë të hani ushqim me karbohidrate të ngadalta;
 • Shtë më mirë të pini pije alkoolike të lehta;
 • Të nesërmen, duhet të bëhet një rregullim i dozës së insulinës, e cila varet nga përqendrimi i sheqerit në gjak.
Lexoni artikullin:  Ketoacidoza dhe manifestimet e saj në diabet

Shenjat dhe simptomat

Shkalla e zhvillimit të hipoglikemisë varet nga lloji i insulinës së përdorur. Mund të flisni për një mbidozë nëse testi tregoi më pak se 3,3 mol / L glukozë në gjak. Simptomat e mungesës së sheqerit në trupin e njeriut zhvillohen në disa faza dhe shprehen:

 1. Uria, dobësia e përgjithshme, dhimbja e kokës, palpitacionet.
 2. Djersitje, dridhje të duarve, rritje e pështymës, një ndjenjë dobësie dhe urie në një masë më të madhe, zbehje dhe mpirje të gishtërinjve, dëmtim i përkohshëm vizual, nxënës i dilated.
 3. Dobësi e fortë deri në pafuqishmëri, paaftësi për të lëvizur, djersitje e tepruar, rrahje e shpejtë e zemrës, vetëdije e paqartë, dridhje në ekstremet, shtypje / agjitacion i psikikës.
 4. Bie në gjendje kome, zbehje, rrahje të ngadaltë të zemrës, mungesë e reagimit të nxënësve ndaj dritës.

Një rezultat vdekjeprurës është i mundur në rastin e mosveprimit praktik të sistemit të frymëmarrjes, sistemit të qarkullimit të gjakut dhe mungesës së aktivitetit refleks.

Ndihmoni me një mbidozë të insulinës

Nëse në fazat e hershme është vërejtur një mbidozë e insulinës, atëherë mund të rivendosni nivelin e glukozës duke ngrënë rreth 100 g bukë të bardhë. Nëse pas 3-5 minutash simptomat nuk shkojnë larg, ju duhet të përdorni një çift ëmbëlsirash dhe sa më shumë lugë çaji sheqer të pastër.

Kur të kenë kaluar 5 minuta të tjera, dhe shenjat nuk lihen, ia vlen të përsërisni të ngrënë ëmbëlsirat.

Në raste të rënda, një zgjidhje e glukozës 40% administrohet në mënyrë intravenoze në 30 ose 50 ml. Nëse kjo nuk ndihmon, atëherë manipulimi përsëritet.

Sindromi i mbidozimit kronik i insulinës

Ndoshta jo vetëm helmim akut i vetëm i insulinës, por edhe kronik. Ndodh me mungesë të rregullt të sheqerit në gjak dhe manifestohet nga simptoma të tilla:

 • Diabeti është shumë i vështirë;
 • Gjithmonë ekziston një dëshirë e fortë për të ngrënë;
 • Një kërcim në peshë drejt një rritje në peshën e trupit me një përqendrim të lartë të glukozës në gjak;
 • Tendenca për ketoocitozë;
 • Sindromi acetonurik;
 • Një rënie / rritje e mprehtë e sheqerit;
 • Sheqeri i rritur ndodh më shpesh se zakonisht;
 • Hipoglikemia ndodh disa herë në ditë.
Lexoni artikullin:  Kikirikë diabeti tip 2

Shumë diabetikë mund të mos jenë të vetëdijshëm për hipoglikeminë, pasi zakonisht shfaqen në mëngjes nga 5 deri në 7 orë. Kjo ndodh si rezultat i dobësimit të një injeksioni në mbrëmje të insulinës dhe aktivizimit të lëshimit të hormoneve të kontrainulinave.

Mund të ekzistojë gjithashtu një mundësi tjetër, kur hipoglikemia shfaqet nga 2 në 4 gjatë natës. Trupi fillon të prodhojë sheqer më vete për të kompensuar mungesën. Për këtë arsye, në mëngjes pacienti ka një nivel shumë të lartë të glukozës.

Helmimi nga insulina në një person të shëndetshëm

Një person i shëndetshëm do të tolerojë me lehtësi një dozë të insulinës nga 2 në 4 IU, dhe bodybuilders injektojnë rreth 20 IU në ditë.

Diabetikët në ditë mund të përdoren nga 20 në 50 IU.

Në disa raste, për shkak të pakujdesisë së personelit mjekësor, një injeksion është i mundur për një person të shëndetshëm. Atëherë insulina jetësore për pacientët me diabet shndërrohet në një helm me veprim të shpejtë për një person të shëndetshëm. Mjetet intoksikuese manifestohen:

 • aritmia;
 • Rritja e presionit të gjakut;
 • Dhimbje koke;
 • Ndjenja e frikës;
 • Koordinim i dëmtuar;
 • Hunger;
 • Dobësi e përgjithshme.

Pasojat e një mbidozimi

Komplikime

Me një mbidozë të lehtë të barit, nuk ka komplikime. Përndryshe, ju mund të përjetoni:

 • Simptomat e meningjitit
 • Edemë cerebrale;
 • Performanca mendore e dëmtuar;
 • goditje;
 • Sulmi në zemër;
 • Hemorragjia retinale.

Në rrezik janë personat e moshuar dhe diabetikët me një problem në zemrën dhe enët e gjakut.

Kjo simptomë është shumë shqetësuese. Duhet të veprosh menjëherë, sepse kur bie në gjendje kome, rrahjet e zemrës ngadalësohen.

Koma ndodh kur sheqeri bie 5 njësi nga përqendrimi normal.

Vdekje

Një rezultat fatal ndodh për shkak të dështimit të frymëmarrjes dhe një mosfunksionimi në sistemin e qarkullimit të gjakut.

Mënyrat për të korrigjuar mbidozën e insulinës

Ekzistojnë dy mënyra për të korrigjuar një mbidozë të drogës: në shtëpi dhe në spital.

Lloji i parë përfshin përdorimin e karbohidrateve aktive në formën e sheqerit, pjekjes, ëmbëlsirave, dhe e dyta – injeksion i një zgjidhje glukoze me përqendrim 40% në një venë.

Lexoni artikullin:  Diabeti dhe Agjërimi i Lirë dhe Kundër

Si të shmangni një mbidozë të insulinës

Mënyra më e sigurt për të shmangur helmimin me këtë ilaç është përputhja me dozën dhe recetat e përshkruara nga endokrinologu.

Diabetus Shqipëri