Diabeti gestacional

Rishikimi

Diabeti gestacional mellitus është një sëmundje e shoqëruar me një rritje të nivelit të glukozës (sheqerit) në gjak, e cila zhvillohet vetëm gjatë shtatëzënësisë.

Normalisht, sasia e glukozës në gjak rregullohet në mënyrë efektive nga insulina hormon, e cila është e nevojshme për lëvizjen e glukozës nga qarkullimi i gjakut në qelizat, ku më pas përdoret për prodhimin e energjisë ose ruhet për përdorim në të ardhmen. Në disa gra, trupi nuk mund të prodhojë insulinë të mjaftueshme gjatë shtatëzanisë. Dhe kjo çon në një rritje të niveleve të glukozës në gjak mbi normalen.

Diabeti gestacional zhvillohet vetëm gjatë shtatëzënësisë. Në Rusi, diabeti gestacional prek 2% deri 5% të grave shtatzëna. Ekzistojnë edhe dy lloje kryesore të diabetit:

 • diabeti tip 1 – kur trupi nuk prodhon insulinë fare (shpesh quhet diabeti i të miturve);
 • diabeti mellitus tip 2 – kur trupi nuk prodhon insulinë të mjaftueshme, ose qelizat e trupit bëhen imune ndaj tij (rezistencë ndaj insulinës).

Në shumicën e rasteve, diabeti gestacional zhvillohet në tremujorin e tretë të shtatëzanisë (pas 28 javësh) dhe zhduket pas lindjes së foshnjës. Sidoqoftë, gratë që kanë pasur diabet gestacional ka më shumë të ngjarë të zhvillojnë diabet të tipit 2 në të ardhmen.

Diabeti Gestacional mund të kontrollohet me ushqimin dhe stërvitjen e duhur. Sidoqoftë, disa gra me diabet gestacional mund të kenë nevojë për ilaçe për të ulur glukozën e tyre në gjak.

Nëse diabeti gestacional nuk mund të zbulohet dhe trajtimi filloi me kohë, ekziston rreziku i zhvillimit të komplikimeve të tilla si gigantizmi i fetusit (makrosomia e fetusit), në të cilën foshnja peshon më shumë se 4 – 4,5 kg gjatë lindjes, si dhe komplikime të tjera shtatzënie.

Simptomat e diabetit gestacional

Diabeti gestacional zakonisht diagnostikohet në kohën e testimit. Shpesh nuk shkakton fare simptoma. Sidoqoftë, glukoza e lartë e gjakut (hiperglicemia) mund të shoqërohet nga simptomat e mëposhtme:

 • etje;
 • goja e thatë;
 • urinim i shpejtë dhe i përhapur;
 • lodhje kronike;
 • relapsi i infeksioneve të tilla si kërcit (sëmundja kërpudhore);
 • vizion i paqartë.

Hipoglikemia është një nivel anormalisht i ulët i glukozës në gjak. Të gjithë personat që përdorin injeksione me insulinë për diabetin kanë një rrezik të hipoglikemisë, përfshirë diabetin gestacional. Shenjat e hipoglikemisë mund të përfshijnë:

Mungesa e glukozës në hipoglikemia ndikon në funksionimin e trurit, prandaj, pa trajtim, hipoglikemia mund të çojë në humbje të vetëdijes. Mund ta rritni shpejt glukozën në gjak vetëm duke ngrënë ose pirë diçka që përmban sheqer. Për shembull:

 • një pije e ëmbël, siç është çaji me sheqer;
 • tableta glukoze;
 • lëng frutash.

Mund të jetë e dobishme për ju që të mbani me vete disa karamele që përmbajnë sheqer, në rast të hipoglikemisë.

Shkaqet e diabetit gestacional

Diabeti mellitus – një sëmundje e shoqëruar me një rritje të nivelit të glukozës (sheqerit) në gjak. Sasia e glukozës në gjak rregullohet nga insulina hormonale, e cila prodhohet nga pankreasi (gjëndra pas stomakut). Diabeti mellitus zhvillohet në rastet kur pankreasi nuk prodhon insulinë të mjaftueshme, ose nëse qelizat e trupit bëhen imune ndaj tij. Në të dy rastet, insulina nuk funksionon siç duhet.

Kur hani, sistemi juaj tretës përpunon ushqimin dhe lëndët ushqyese thithen në gjak. Normalisht, insulina lëviz glukozën e marrë nga gjaku në qeliza. Pastaj glukoza në qelizat prishet për të gjeneruar energji.

Gjatë shtatëzanisë, trupi juaj prodhon një numër hormonesh (kimikate), të tilla si estrogjeni, progesteroni dhe laktogjeni placental. Këto hormone rrisin rezistencën ndaj insulinës (imunitetin), që do të thotë që qelizat tuaja reagojnë më keq ndaj insulinës dhe niveli juaj i glukozës në gjak rritet. Ndryshime të tilla në metabolizëm janë të domosdoshme në mënyrë që gjaku i fetusit (fëmija i palindur) të marrë më shumë glukozë dhe lëndë ushqyese të tjera të nevojshme që ajo të rritet.

Për të përballuar sasinë e rritur të glukozës në gjak, trupi duhet të prodhojë më shumë insulinë. Sidoqoftë, pankreasi i disa grave shtatzëna nuk është në gjendje të prodhojë insulinë të mjaftueshme, ose qelizat e tyre nuk janë aq të ndjeshme ndaj këtij hormoni. Si rezultat, zhvillohet diabeti gestacional.

Faktorët e rrezikut për diabetin gestacional:

Ju keni një rrezik të rritur nga diabeti gestacional nëse:

 • indeksi i masës së trupit tuaj (BMI) është 30 ose më shumë;
 • para kësaj keni pasur një fëmijë me një peshë më të madhe se 4 kg (makrosomia fetale);
 • keni pasur diabet gestacional gjatë shtatëzanisë tuaj të mëparshme;
 • keni pasur diabet në familjen tuaj.

Diagnoza e diabetit gestacional

Të gjitha gratë shtatzëna që janë në rrezik të lartë për zhvillimin e diabetit duhet të kontrollohen për diabetin gestacional.

Në vizitën e parë te mjeku, ai do t'ju bëjë një numër pyetjesh për të përcaktuar se sa i lartë është rreziku për të marrë diabet gjatë shtatëzanisë. Nëse rreziku është i ulët, nuk kërkohet kontrollim i diabetit. Mjafton të dhuroni gjak për glukozën e agjëruar. Në 24–28 javë, edhe me rrezik të ulët, mund të përshkruhet kontrolli i diabetit gestacional.

Nëse mjeku, gjatë vizitës së parë, ju identifikon me një rrezik mesatar ose të lartë të zhvillimit të diabetit gestacional, do t'ju duhet të kontrolloheni për diabetin. Ekzaminimi është një ekzaminim i thjeshtë që mund të zbulojë një sëmundje te njerëzit pa simptoma. Në rast të një rezultati pozitiv, mund të kërkohen studime shtesë.

Lexoni artikullin:  Simptomat dhe shenjat e diabetit tek gratë

Ekzaminimi i diabetit

Ekzaminimi është përshkruar për gratë shtatzëna me një rrezik të lartë të diabetit gjatë vizitës së parë te mjeku. Diabeti gestacional mellitus zbulohet duke përdorur testin oral të tolerancës së glukozës (PGTT). Do të merren nga ju dy teste gjaku: një para se të pini tretësirën e glukozës, dhe të dytën dy orë pas kësaj, për të përcaktuar se si trupi juaj do të reagojë ndaj glukozës.

Nëse tashmë keni pasur diabet gestacional gjatë shtatëzanisë suaj të mëparshme ose ka faktorë të tjerë të lartë të rrezikut për diabetin, duhet të bëni testin e tolerancës së glukozës herën e parë kur shihni mjekun tuaj (preferohet në 8-12 javë të shtatëzanisë). Nëse rezultati është normal, do të duhet ta rivlerësoni këtë test për një periudhë 24-28 javë.

Vetë-monitorimi i glukozës në gjak

Ju mund të monitoroni në mënyrë të pavarur nivelin e glukozës në gjak me ndihmën e testeve të thjeshta: një test gjaku nga një gisht dhe një urinalizë.

Ja çfarë ju duhet ta bëni vetë:

 • shirita provash;
 • njehsor i glukozës në gjak;
 • pajisje për shpimin e gishtërinjve;
 • lancets;
 • ditari i monitorimit të glukozës në gjak;
 • kuti për asgjësimin e gjilpërave.

Para se të bëni një test gjaku nga një gisht, sigurohuni që gjithçka që ju nevojitet për të është në një vend të thatë dhe të pastër. Lani dhe shpëlani duart tërësisht në ujë të ngrohtë (papastërtia e duarve mund të ndikojë në rezultatet e provës). Zgjidhni gishtin dhe masazhojeni atë për të përmirësuar qarkullimin e gjakut.

Marrja e një testi gjaku nga një majë e gishtit mund të shkaktojë dhimbje. Përkundrazi, është më mirë të thuash në anën e gishtit, mundësisht jo një i madh. Pas birrës, shtrydhni gishtin lehtë për të marrë një pikë gjaku.

Transferoni një pikë gjaku në një shirit provë. Matësi automatikisht do të tregojë rezultatin. Regjistroni rezultatin në një ditar.

Trajtimi për diabetin gestacional

Shpesh, për të normalizuar sheqerin në gjak, mjafton të ndiqni një dietë dhe stërvitje. Sidoqoftë, në disa raste, mund të kërkohet mjekim. Përveç kësaj, do t'ju mësohet të matni nivelin e glukozës në gjak, e cila do t'ju lejojë të kontrolloni sheqerin në gjak në një fëmijë të palindur.

Përqendrimi i glukozës në gjak matet në mmol / l (millimole për litër). Dy pika të gjakut do të jenë të rëndësishme për ju:

 • glukozë e agjëruar (e matur zakonisht para mëngjesit, pas një intervali të natës "të uritur" nga 8-12 orë);
 • niveli i glukozës pas darkës (një orë pas përfundimit të saj).

Do të udhëzoheni kur dhe sa shpesh ju duhet të kontrolloni glukozën në gjak. Ju mund të keni nevojë ta bëni këtë disa herë në ditë. Nëse përdorni insulinë (shiko seksionin "Ilaçet" më poshtë), mund të keni nevojë të kontrolloni glukozën tuaj në gjak para gjumit.

Ushqyerja dhe mënyra e jetesës për diabetin gestacional

Me rëndësi të madhe në trajtimin e diabetit gestacional është ushqimi i duhur. Ju mund të referoheni për konsultim me një dietolog, në mënyrë që specialisti të hartojë një dietë terapeutike për ju dhe t'ju tregojë se si të hani me diabet gjatë shtatëzanisë.

Mos e kaloni vaktin. Hani një dietë të rregullt të ekuilibruar. Përfshini ushqime që përmbajnë karbohidrate komplekse që kanë një indeks të ulët glicemik (GI), të tilla si niseshte, në dietën tuaj. Këto karbohidrate thithen ngadalë dhe ndihmojnë në mbajtjen e një niveli të qëndrueshëm të glukozës në gjak midis vakteve.

Preferoni makaronat, orizin, bukën e grurit të plotë dhe bukën e thekur, patatet, bollgurin, thekon e grurit dhe muesli. Një shumëllojshmëri e ushqimeve niseshte gjithashtu do të ndihmojë sistemin tuaj të tretjes dhe parandalimin e kapsllëkut.

Indeksi i glicemisë (GI) i produkteve varet nga efekti i tij në sheqerin në gjak. Ushqimet me GI të ulët thithen në gjak ngadalë dhe kanë pak efekt në glukozën në gjak, ndërsa ushqimet me GI të lartë thithen shpejt, duke shkaktuar një rritje të mprehtë të sheqerit në gjak. Mos u varni në indeksin glicemik të produkteve. Përpiquni për një dietë të ekuilibruar dhe tërheqëse që mund të ndiqni për një kohë të gjatë. Shtë e dobishme për të diversifikuar përbërjen e ushqimeve me një indeks të ulët glicemik.

Mundohuni të hani fruta të paktën pesë herë në ditë për t’i siguruar trupit trupit me vitamina, minerale dhe fibra, por në të njëjtën kohë hani jo më shumë se një frutë në të njëjtën kohë. Përfshini fasule, fasule dhe thjerrëza në dietën tuaj.

Ju nuk keni nevojë të eliminoni plotësisht sheqerin nga dieta juaj. Sheqeri mund të përdoret në ushqime dhe pasta si pjesë e një diete të shëndetshme, por në sasi të kufizuar. Zëvendësimi i kollës dhe limonadës me pije pa sheqer të shtuar do t'ju ndihmojë në këtë detyrë.

Ju gjithashtu do të rekomandoheni dietat dietike (që përmbajnë një sasi të vogël yndyrnash shtazore) proteina. Më e dobishme është peshku. Hani të paktën dy racione peshku në javë, njëra prej të cilave duhet të përgatitet nga peshq me vaj si sardele ose skumbri. Përdorimi i specieve të caktuara të peshkut, të tilla si ton, duhet të jetë i kufizuar.

Lexoni artikullin:  Ilaçet popullore për sheqerin e lartë në gjak

Kur bëni dietë, përpiquni të mbani një ekuilibër të yndyrnave të pa-ngopura dhe të monounsaturuara. Këto përbërës ushqimorë janë të domosdoshëm për funksionimin normal të sistemit imunitar (sistemin mbrojtës të trupit) dhe gjithashtu ndihmojnë në uljen e kolesterolit (kolesteroli është një substancë me yndyrë që mund të bllokojë enët e gjakut dhe të shkaktojë probleme serioze për shëndetin tuaj).

Ushqimet që përmbajnë yndyrna të pangopura përfshijnë:

 • arra dhe fara;
 • avokado;
 • vaj sanduiç (margarinë) e bërë nga luledielli, ulliri ose vaji tjetër bimor.

Nëse indeksi i masës trupore (BMI) para shtatëzanisë ishte më shumë se 27, do t'ju këshillohet të zvogëloni numrin e kalorive në dietën tuaj.

Meqenëse aktiviteti fizik çon në një ulje të glukozës në gjak, ushtrimi i rregullt mund të jetë një mënyrë efektive për të trajtuar diabetin gestacional. Nëse indeksi i masës së trupit tuaj (BMI) para shtatëzanisë ishte më shumë se 27, mund t'ju këshillohet të kaloni të paktën 150 minuta (2 orë dhe 30 minuta) në javë në ushtrime me intensitet të moderuar. Ky mund të jetë çdo aktivitet fizik që rrit shkallën e frymëmarrjes dhe rrahjen e zemrës suaj, siç është çiklizmi ose ecja e shpejtë.

Ilaçet për diabetin gestacional

Nëse stërvitja dhe një dietë e shëndetshme nuk janë mjaft efektive dhe brenda 1-2 javëve nuk ju ndihmojnë për të kontrolluar diabetin gestacional, mund t'ju përshkruhen ilaçe. Insulina përdoret për të trajtuar diabetin gestacional, i cili jepet si injeksion siç përshkruhet nga mjeku juaj, në varësi të nivelit të glukozës në gjak. Karakteristikat e trajtimit të insulinës janë përshkruar më poshtë. Pas lindjes, insulina anulohet.

Përdorimi i tabletave për uljen e sheqerit, të cilat janë përshkruar për trajtimin e diabetit jashtë shtatzënisë, është kundërindikuar, sipas rekomandimeve kombëtare të Akademisë Ruse të Shkencave Mjekësore (RAMS). Sidoqoftë, në vendet e tjera, kjo metodë e trajtimit përdoret edhe tek gratë shtatzëna.

Nëse trupi juaj është rezistent ndaj insulinës (rezistent ndaj insulinës), ka shumë të ngjarë që të injektoni këtë hormon për të ulur glukozën në gjak. Insulina administrohet nënlëkurë, në formën e injeksioneve, pasi kur gëlltitet, hormoni shkatërrohet me shpejtësi nga enzimat tretëse. Kur të përshkruani trajtim, ata do t'ju tregojnë:

 • si t’i bëni vetë injeksionet e insulinës;
 • si të ruhet insulina dhe të hidhet gjilpëra.

Forma të ndryshme të insulinës janë në dispozicion. Përgatitjet rekombinante të insulinës njerëzore rekomandohen për trajtimin e diabetit gjatë shtatëzanisë. Sidoqoftë, në raste komplekse (për indikacione të rrepta), llojet e tjera të insulinës mund të përshkruhen. Kur shtatzënia përdoret më shpesh:

 • Insulinë me veprim të shkurtër (p.sh., actrapid, lispro). Zakonisht administrohet para ose menjëherë pas vaktit. Ai vepron shpejt, por për një kohë të shkurtër.
 • Insulina me kohëzgjatje mesatare (izofani, humulin, etj.) Siguron nivelin e sfondit të insulinës së nevojshme për të mbajtur një nivel të qëndrueshëm të glukozës në gjak midis dy vakteve. Zakonisht administrohet 2 herë në ditë.

Ju duhet të monitoroni me kujdes glukozën tuaj në gjak:

 • në stomak bosh, pas një interval nate "të uritur" prej 8-12 orësh, zakonisht në mëngjes menjëherë pas zgjimit;
 • një orë pas çdo vakt;
 • në çdo kohë kur ndjeheni më keq ose keni simptoma të hipoglikemisë – glukozë e ulët në gjak).

Nëse glukoza juaj në gjak bie shumë e ulët, keni hipoglicemi.

Shtatzënia dhe lindja me diabet gestacional

Nëse keni diabet gestacional, foshnja juaj e palindur mund të ketë komplikime, siç është makrosomia (pesha e foshnjës gjatë lindjes tejkalon 4000-4500 gram). Prandaj, mund t'ju kërkohet të bëni një seri ekzaminimesh shtesë para lindjes në mënyrë që fëmija juaj të monitorohet nga afër gjatë shtatëzënësisë.

Provimet shtesë mund të përfshijnë:

 • Ultratinguj në 18-20 javë të shtatëzanisë, për të kontrolluar zemrën e foshnjës së palindur për shenja të aftësisë së kufizuar të zhvillimit (nëse deri në këtë kohë ju tashmë keni diabet gestacional);
 • Ultratinguj në 28, 32, 36 javë dhe kontrolle të rregullta nga java e 38 e shtatëzanisë për të ndjekur rritjen e foshnjës tuaj dhe sasinë e lëngut amniotik (lëngu që rrethon fëmijën në barkun e nënës).

Me diabet gestacional mellitus, një grua rekomandohet për një periudhë prej 37-38 javë. Zgjatja e shtatzanisë përtej kësaj periudhe mund të jetë e rrezikshme për zhvillimin e komplikimeve gjatë lindjes, nëse fetusi është i madh. Sidoqoftë, afati i fundit i lindjes përcaktohet nga mjeku individualisht.

Në disa raste, në një periudhë prej 37-38 javë, stimulimi i punës kërkohet duke futur supozitorë specialë (supozitorë), tableta ose xhel në vaginë, duke futur hormone intravenoze dhe metoda të tjera.

Me diabetin gestacional, gratë, si rregull, mund të lindin vetë (lindja natyrale). Nevoja për metoda të tjera të lindjes (për shembull, prerja cezariane) lind në prani të indikacioneve obstetrike (për shembull, me madhësi të mëdha të fetusit). Ju duhet të lindni në një spital ku personeli mjekësor i trajnuar për ringjalljen e të porsalindurve mund të ndihmojë në çdo kohë.

Gjatë lindjes, glukoza në gjak duhet të matet çdo orë dhe të mbahet në 4 deri në 7 mmol / L. Nëse jeni trajtuar me insulinë gjatë shtatëzanisë, ju këshillohet të jepni administrim intravenoz të insulinës dhe glukozës përmes një pikës gjatë lindjes për të siguruar kontroll të saktë të niveleve të sheqerit në gjak. 2-4 orë pas lindjes, niveli i glukozës në gjak gjithashtu do të matet, zakonisht përpara ushqimit të dytë.

Pas lindjes, të gjitha barnat për të rregulluar nivelin e glukozës në gjak zakonisht ndalen menjëherë. Glukoza e gjakut duhet të matet afërsisht gjashtë javë pas lindjes për të siguruar që ajo të kthehet në normale.

Lexoni artikullin:  A e zvogëlon hikërrorin me kefir sheqerin

Ndoshta, bazuar në një matje të peshës dhe belit tuaj, do t'ju jepen këshilla për ushqimin dhe ushtrimin. Ju duhet të jeni mirë të vetëdijshëm për simptomat e glukozës së lartë të gjakut (hiperglicemia), e cila mund të jetë një sinjal për kthimin e diabetit. Këto përfshijnë:

 • rritja e etjes;
 • urinim të shpeshtë;
 • lodhje.

6 javë pas lindjes, duhet të shihni një mjek për të monitoruar glukozën tuaj në gjak (8 orë pas vaktit tuaj të fundit, zakonisht para mëngjesit). Për më tepër, rekomandohet një test oral i glukozës (PHTT). Edhe nëse rezultatet e testit janë normale, do t'ju duhet të bëni një rishqyrtim të paktën një herë në vit: dhuroni gjak për sheqer, nëse është e nevojshme, një test HRTT ose hemoglobinë të glikuar (testi HbA1c), i cili tregon nivelin mesatar të sheqerit në gjak gjatë 3 muajve të fundit.

Komplikimet e diabetit gestacional

Pa trajtim, diabeti gestacional mund të çojë në komplikime në ju dhe fëmijën tuaj.

Monitorimi i niveleve të glukozës (sheqerit) në gjak gjatë shtatëzanisë zvogëlon rrezikun e komplikimeve. Diabeti gestacional mund të rrisë rrezikun tuaj për:

 • abstruksioni i placentës – placenta (organi që lidh qarkullimin e gjakut të një gruaje shtatzënë dhe foshnjen e saj të palindur) fillon të ndahet nga muri i mitrës. Kjo mund të shkaktojë gjakderdhje të rrezikshme, si dhe dhimbje të vazhdueshme të barkut;
 • nevoja për stimulim të punës – kur ilaçet speciale përdoren për të nxitur artificialisht punën (lexoni për stimulimin e punës për më shumë informacion);
 • lindja e parakohshme (shih më poshtë);
 • makrosomia (shiko më poshtë);
 • dëmtimet gjatë lindjes së fëmijëve për ju dhe foshnjën tuaj;
 • hipoglikemia neonatale, kur në gjakun e fetusit vërehet një nivel i ulët i glukozës, gjë që çon në ushqim të pamjaftueshëm të fetusit, cianozë (cianozë të lëkurës) dhe nervozizëm në të porsalindur;
 • vdekja perinatale – vdekja e fëmijës në ditët në vijim para ose pas lindjes;
 • zhvillimi i mbipeshes dhe / ose diabeti tek nje femije ne te ardhmen.

Diabeti gestacional mund të çojë në lindje të parakohshme (deri në 37 javë gestacion). Kjo mund të shkaktojë zhvillim të mëtutjeshëm të ndërlikimeve tek fëmija, siç janë:

 • sindromi i shqetësimit të frymëmarrjes – mushkëritë e foshnjës në këtë fazë të shtatëzanisë janë ende të pazhvilluara dhe nuk mund të furnizojnë trupin me oksigjen të mjaftueshëm;
 • verdhëza – lëkura e foshnjës bëhet e verdhë kur një tepricë e bilirubinës grumbullohet në gjak.

Diabeti gestacional rrit rrezikun e makrosomisë, kur pesha e fëmijës tejkalon peshën normale për moshën e tij (moshën gestacionale), d.m.th., më shumë se 4 kg. Makrosomia ndodh për shkak të faktit se një tepricë e glukozës në gjakun e nënës hyn në trupin e fëmijës së palindur. Kjo bën që ai të rrisë prodhimin e insulinës, gjë që lejon glukozën të depërtojë në qeliza dhe, në fund të fundit, stimulon rritjen e trupit.

Makrosomia mund të çojë në komplikime të tilla si dystocia brachial e fetusit. Kjo ndodh kur, gjatë lindjes, koka e fetusit shfaqet jashtë, por shpatulla e fetusit mbështetet në kockën pubike dhe mbërthehet në kanalin e lindjes. Distocia humale e fetusit është e rrezikshme, sepse çon në dështim të frymëmarrjes tek një fëmijë, i ngjeshur në kanalin e lindjes. Ky ndërlikim ndodh në afërsisht 1 nga 200 të porsalindur.

Një grua që ka pasur diabet gestacional gjatë shtatëzënësisë ka afërsisht 2 herë më shumë gjasa të ketë diabet tip 7 sesa gratë me shtatzëni normale. Diabeti i tipit 2. është një sëmundje në të cilën trupi nuk prodhon insulinë të mjaftueshme ose trupi nuk i përgjigjet insulinës. (rezistenca ndaj insulinës). Prandaj, pas lindjes së fëmijëve, është e rëndësishme të monitoroni nivelin e glukozës në gjak për të kontrolluar nëse është rikthyer në normalitet.

Fëmija juaj gjithashtu ka një rrezik të rritur për të zhvilluar sëmundjet e mëposhtme në të ardhmen:

 • diabeti mellitus;
 • mbipesha (me një indeks të masës trupore më shumë se 30).

Pasi të keni diabetin gestacional, ekziston një rrezik i lartë në shtatzëninë tuaj të ardhshme që të sëmureni përsëri. Nëse jeni duke planifikuar një shtatëzani tjetër, do të jetë e rëndësishme që ju të këshilloheni me mjekun tuaj. Do të ndihmojë në monitorimin e niveleve të glukozës në gjak në fazat e hershme të shtatëzanisë.

Me cilin mjek duhet të kontaktoj për diabet gjatë shtatëzanisë?

Duke përdorur shërbimin NaPravka, mund të gjeni një endokrinolog – një mjek që trajton diabetin, përfshirë në gratë shtatzëna. Për më tepër, këshillohet që të regjistroheni në klinikën para lindjes, në mënyrë që të monitorohet nga një gjinekolog dhe endokrinolog gjatë gjithë shtatëzanisë.

Ju gjithashtu mund të jeni të interesuar të lexoni

Lokalizimi dhe përkthimi i përgatitur nga Napopravku.ru. Zgjedhjet NHS siguruan falas përmbajtjen origjinale. Isshtë në dispozicion nga www.nhs.uk. Zgjedhjet NHS nuk e ka shqyrtuar dhe nuk merr asnjë përgjegjësi për lokalizimin ose përkthimin e përmbajtjes së tij origjinale

Njoftim për të drejtat e autorit: “Përmbajtja origjinale e Departamentit të Shëndetësisë © 2020

Të gjitha materialet në vend u kontrolluan nga mjekët. Sidoqoftë, edhe artikulli më i besueshëm nuk lejon të merren parasysh të gjitha tiparet e sëmundjes në një person të veçantë. Prandaj, informacioni i postuar në faqen tonë të internetit nuk mund të zëvendësojë një vizitë te mjeku, por vetëm plotëson atë. Artikujt janë përgatitur për qëllime informuese dhe janë natyrë këshilluese.

Diabetus Shqipëri