Diabeti i veshkave

2. Ekziston një lloj tjetër i diabetit renal – diabeti i kripës renale (ose natriumi) – humbja e ndjeshmërisë së sistemit tubular të veshkave ndaj hormonit adrenal. Sëmundja shoqërohet me patologji të sistemit urinar ose me çrregullime të hipotalamusit, një organ i sistemit nervor qendror përgjegjës për sintezën e hormonit antidiuretik dhe rregullimin e urinimit dhe urinimit.

Në diabetin renal, natriumi gradualisht lahet nga trupi, gjë që mund të çojë në shkelje serioze të vetive të gjakut (mund të lexoni në lidhje me makroelementet, të cilat përfshijnë natriumin (Na) në këtë artikull). Urinimi i shtuar mund të shkaktojë dehidrim të rëndë.

Diabeti i veshkave – Informacion i përgjithshëm

 • Në diabetin mellitus, ndjeshmëria ndaj insulinës është e dëmtuar, ose prodhohet në sasi të pamjaftueshme.
 • Në diabetin renal, tubulat e veshkave ose ulen në masë ose humbasin ndjeshmërinë e tyre ndaj aldosteronit, një hormon i prodhuar nga gjëndrat mbiveshkore.

Shkaqet e mundshme

 • Patologjitë anatomike të tubulave të veshkave – në veçanti, një rënie në masën e tyre;
 • Dështimi në sistemin e transportit të glukozës;
 • Ulur pershkueshmris p forr molekulat e glukozs n membr membranat qelizore.

Kjo patologji është shpesh e qëndrueshme dhe nuk kërkon terapi të veçantë.

Më e vështirë është rasti me diabetin e kripës renale. Një sëmundje e tillë është pothuajse gjithmonë kronike dhe progresive dhe kërkon trajtim serioz. Një shkak i diabetit të veshkave natriumi është shpesh një defekt gjenetik kongjenital: një patologji ndodh disa breza me radhë dhe diagnostikohet në disa anëtarë të familjes.

 • Sëmundjet infektive (tuberkulozi, disa lloje gripi, infeksione seksualisht të transmetueshme);
 • Patologjitë e hipotalamusit ose gjëndrës së hipofizës (më së shpeshti kongjenitale) – organe që rregullojnë sintezën e hormonit antidiuretik;
 • Lezione të departamentit të trurit përgjegjës për rregullimin e funksionit të urinimit (këto mund të jenë tumore, lëndime kraniocerebrale, hidrocefalus, operacione neurosurgical);
 • Disordersrregullime vaskulare;
 • Sëmundjet autoimune në të cilat sistemi tubular i veshkave sulmohet nga vetë qelizat mbrojtëse të trupit.

Sëmundje të tilla si hipertensioni dhe arterioskleroza e përkeqësojnë rrjedhën e diabetit insipidus.

Cili është çaji më i mirë për diabetin? Lexoni më shumë në këtë artikull.

A janë të pajtueshëm Bodybuilding dhe Diabeti? Cilat janë tiparet e sportit për diabetin?

Simptomatologjia

Vetëm në situata të vështira, për shkak të humbjeve të konsiderueshme të glukozës nga trupi, ka shenja të ngjashme me manifestimet e hipoglikemisë:

 • dobësi;
 • marramendje;
 • Ndjenja e urisë;
 • Ulje e aftësive mendore.

Ndonjëherë, si rezultat i poliurisë (urinimi dhe urinimi i shpeshtë dhe i tepërt), dehidratimi (dehidrimi) i trupit zhvillohet. Meqenëse sëmundja shpesh zhvillohet në fëmijëri, mungesa e karbohidrateve mund të çojë në një vonesë në zhvillimin fizik të fëmijës.

Sidoqoftë, format më të buta të glukozurisë janë më të zakonshme, të cilat nuk ndikojnë në zhvillimin e trupit dhe gjendjen e veshkave. Ekziston një rrezik anësor – urina shumë e ëmbël ’është një mjedis i favorshëm për mikrobet patogjene.

 • Urinim i rritur (5-20 l);
 • Polidipsia (etja e vazhdueshme);
 • Zgjerimi jonormal i fshikëzës;
 • Dhimbje koke të vazhdueshme;
 • Fatigabiliteti, kapaciteti i ulët i punës;
 • Lëkura e thatë (djersa dhe gjëndrat dhjamore ndalojnë së punuari);
 • Humbje e peshës;
 • Ulje e pështymës;
 • Srregullime tretëse.

Nëse sëmundja e diabetit renal insipidus zhvillohet tek fëmijët, manifestimet e tij mund të jenë akute dhe madje edhe paroxysmal: shfaqen të vjella, temperatura e trupit rritet, çrregullime neurologjike, konvulsione.

Diagnostifikimi dhe terapia

Trajtimi në rast të glikozurisë renale është thjesht simptomatik dhe ka për qëllim rikthimin e ekuilibrit ujë-kripë. Metoda e infuzionit (përmes një pikatore) injektohet me kripë. Prognoza për glukozurinë renale është e favorshme. Në fëmijëri, është e rëndësishme për të parandaluar zhvillimin e enuresis, e cila shpesh ndodh si një ndërlikim i urinimit të rritur dhe poliurisë.

Me diabetin e kripës renale, ekuilibri i lëngjeve gjithashtu rikthehet dhe futet një zgjidhje natriumi. Administrimi i hormonit antidiuretik ndonjëherë ndihmon. Nëse sëmundja është e një natyre infektive, rekomandohet terapi me antibiotikë ose antiviral. Paralelisht, përdoren ilaçe anti-inflamatore.

Sëmundjet kërpudhore në diabet. Pse duhet të keni frikë nga një kërpudhat në këmbët tuaja dhe si ta trajtoni atë?

Sheqeri në gjak – si të matni dhe sa do të kushtojë kontrolli i glukozës për një diabetik?

Praktika e trajtimit të pacientëve me mungesë të hormonit antidiuretik duke përdorur terapi diete. Pacientët u përshkruhet ushqimi i pjesshëm dhe një rritje në sasinë e karbohidrateve komplekse në dietë. Menuja rekomandon përfshirjen e produkteve të drithërave, drithërat dhe bishtajoret. Shtë e rëndësishme të zvogëlohet sasia e proteinave në mënyrë që të zvogëlohet ngarkesa në veshka. Kripa, alkooli, soda dhe kafeja duhet të eliminohen plotësisht. Për të shuar etjen, rekomandohet të përdorni pije frutash, komposto shtëpi, çaj jeshil.

Detyra kryesore në trajtimin e diabetit të çdo lloji është rivendosja e çekuilibrit metabolik.

Shtë e nevojshme të sigurohet rimbushja e humbjeve të karbohidrateve në formën e glukogjenit nga mëlçia dhe muskujt, por nuk duhet të lejojë një tepricë të komponimeve të karbohidrateve në trup. Në trajtim, është e rëndësishme të mos e varfëroni potencialin e insulinës pankreatike.

Në situatat kur diabeti i veshkave shkaktohet nga tumoret në zonat e hipofizës dhe hipotalamit, trajtimi kirurgjik përshkruhet nëse është e përshtatshme. Nëse sëmundja u shfaq si një ndërlikim si rezultat i një dëmtimi kranial, përshkruhet terapi restauruese.

Diabetus Shqipëri