Diabeti insipidus shkaqet, simptomat dhe trajtimi i sëmundjes

Diabeti mellitus quhet gjithashtu diabeti insipidus – kjo patologji është jashtëzakonisht e rrallë tek njerëzit, në rreth 2 raste në 60 mijë njerëz.

Isfarë është diabeti insipidus?

Etja e shkaktuar nga urinimi i vazhdueshëm

Diabeti insipidus është një sëmundje endokrine që shkaktohet nga prodhimi i pamjaftueshëm i hormonit antidiuretik nga hipotalamusi, duke rezultuar në një ulje të densitetit të urinës së sekretuar dhe sekretimit të tepërt të tij (deri në 12 litra në ditë).

Sëmundja më shpesh shfaqet tek gratë më të vjetra se 40 vjet.

Klasifikimi

Para së gjithash, duhet të dini që diabeti insipidus është i dy formave:

 1. Forma qendrore.
 2. Forma renale.

Më shpesh, forma qendrore e sëmundjes ndodh, e cila është e ndarë në idiopatike (që ndodh pa arsye) diabeti dhe simptomatik (zhvillohet nën ndikimin e disa faktorëve mjedisorë dhe të brendshëm).

Ekziston edhe insipidus kongjenitale kongjenitale, e cila zhvillohet si rezultat i anomalive kromozomale.

Shkaqet e diabetit insipidus

Faktorët predispozues të mëposhtëm mund të shkaktojnë zhvillimin e sëmundjes së diabetit insipidus të një forme simptomatike:

 • Funksionimi i dëmtuar i hipotalamusit ose gjëndrës së hipofizës, si rezultat i të cilit është ndërprerë prodhimin e hormonit antidiuretik;
 • Tumoret në trurin e një natyre beninje ose malinje;
 • Përhapja e metastazave në tru;
 • Ndërhyrja kirurgjike e shtyrë, kraniotomia;
 • Lëndimet traumatike të trurit;
 • Pamjaftueshmëria vaskulare;
 • Tuberkulozi, malaria, sifilisi dhe sëmundje të tjera infektive.

Me formën idiopatike të diabetit insipidus në trupin e pacientit, për asnjë arsye të dukshme, prodhohen antitrupa që shkatërrojnë qelizat që prodhojnë hormonin antidiuretik.

Diabeti i veshkave insipidus (formë renale) ndodh si rezultat i dehjes së trupit me kimikate, çrregullime ose sëmundje të së kaluarës të veshkave dhe sistemit urinar (insuficienca renale, hiperkalcinoza, amiloidoza, glomerulonefriti).

Shenjat dhe simptomat e diabetit insipidus

Ka shenja që janë më karakteristike për diabetin insipidus:

 1. PPP – poluria, polifagia, polidipsia (urinim i shtuar, uria, etja). Vëllimi i urinës në insipidus diabeti mund të arrijë rreth 12-18 litra në ditë. Për shkak të sasisë së madhe të urinës të ekskretuar, densiteti i saj dhe graviteti specifik zvogëlohen, si rezultat i së cilës fiton transparencë dhe ngjyrosje, nuk ka erë, kripëra ose elemente uniforme;
 2. Neuroza – zhvillohet tek pacientët si një simptomë shoqëruese, pasi nxitja e vazhdueshme për të urinuar shkel ritmin e zakonshëm të jetës dhe shqetëson shumë pacientin;
 3. pagjumësi;
 4. Sekretimi i rritur i djersës dhe gjëndrave të pështymës, si rezultat i të cilave lëkura dhe mukozat e pacientit bëhen të thata;
 5. Shfaqja e çarjeve mikroskopike në lëkurë dhe mukozën si rezultat i thatësisë së tepërt të tyre, është e mundur të bashkëngjitni një infeksion dytësor bakterial kur mikroorganizmat patogjenë hyjnë në plagë;
 6. dehidratim;
 7. Humbje e shpejtë e peshës;
 8. Mosveprimi i organeve të brendshme, si rezultat i të cilave ndërpritet puna dhe funksionet e tyre.
Lexoni artikullin:  Diagnoza dhe trajtimi i diabetit tip 2

Edhe nëse pacienti është i kufizuar në marrjen e lëngjeve, urina akoma do të ekskretohet në sasi të mëdha, gjë që do të çojë në dehidrim të përgjithshëm të trupit.

Simptomat e diabetit insipidus tek gratë

Diabeti i diabetit tek gratë gjatë shtatëzanisë

Parregullsitë menstruale, zgjatja e mitrës dhe pamundësia për të ngjizur dhe lindur një fëmijë i shtohen simptomave të diabeti insipidus tek gratë.

Në disa gra, diabeti insipidus zhvillohet në shtatzëninë e vonë dhe është shkaktuar nga shkatërrimi i vazospresinës së hormonit të enzimës së placentës (hormoni antidiuretik).

Në një situatë të tillë, sëmundja kërkon monitorim dhe vëzhgim dhe kalon vetë, menjëherë pas lindjes së foshnjës.

Diagnoza e diabetit insipidus

Kur ka etje të shtuar dhe një rritje të numrit të urinimeve, pacienti duhet të konsultohet me një endokrinolog.

Specialisti do të mbledhë një anamnezë dhe do ta emërojë pacientin të bëjë një test urina sipas Zimnitsky – ata japin kavanoza në sasi prej 9 copë (8 dhe 1 rezervë), në të cilat pacienti duhet të urinojë çdo 3 orë. Ky studim ju lejon të vlerësoni sasinë ditore të funksionit të urinës dhe veshkave.

Urina e mbledhur në ditë studiohet në detaje, vlerësojeni:

 • Numri;
 • Graviteti dhe densiteti specifik;
 • Përmbajtja e kripërave dhe mineraleve;
 • Numri i elementeve në formë të qelizave.

Për të përjashtuar diabetin, rekomandohet një test i gjakut të agjërimit.

Në mënyrë që të përcaktohet shkaku i diabetit insipidus, një pacient i nënshtrohet CT ose MRI – këto studime mund të identifikojnë me saktësi praninë e dëmtimit, tumoreve ose metastazave në tru.

Përveç kësaj, pacientit i tregohet një konsultë me një urolog ose nefrolog.

Trajtimi i diabetit insipidus

Rezultati i suksesshëm i terapisë për këtë patologji është përcaktimi dhe eliminimi i saktë i shkakut kryesor të dështimit të prodhimit të vazopressinës, për shembull, një tumori ose metastaza në tru me një formë qendrore të diabetit insipidus.

Përgatitjet për diabet insipidus zgjidhen nga mjeku që merr pjesë, të gjitha janë analoge sintetike të hormonit antidiuretik. Në varësi të kohëzgjatjes së veprimit të ilaçit, ilaçi duhet të merret disa herë në ditë ose 1 herë në disa ditë (barna me veprim të zgjatur).

Lexoni artikullin:  Barnat për uljen e sheqerit në gjak në ilaçet e diabetit të vjetra dhe të reja

Në diabetin e llojit jo sheqer të formës qendrore, karbamazepina ose klorpropamidi përdoret më shpesh – këto ilaçe stimulojnë prodhimin dhe lëshimin e vazopressinës.

Për të parandaluar dehidratimin e trupit në sfondin e urinimit të tepruar dhe të shpeshtë, zgjidhjet e kripura administrohen intravenozisht për pacientin.

Trajtimi i diabetit insipidus tek gratë konsiston në konsultime shtesë të gjinekologut dhe korrigjimin e ciklit menstrual.

Komplikimet e diabetit insipidus

Një ndërlikim i rrezikshëm i sëmundjes është humbja e lëngjeve nga trupi, sepse, megjithë etjen e shtuar, furnizimet me ujë nuk plotësohen plotësisht.

Shenjat e dehidrimit mund të njihen nga prania e simptomave të mëposhtme:

 • Rritja e dobësisë së përgjithshme;
 • Palpitacione të zemrës;
 • Ënjtje e ekstremiteteve të poshtme;
 • Të vjella, nauze;
 • Një erë e theksuar e acetonit nga goja, e cila është shkaktuar nga një trashje e gjakut dhe akumulimi i trupave të ketonit;
 • Ulur presionin e gjakut;
 • Disordersrregullime neurologjike;
 • Humbja e vetëdijes;
 • Pamjaftueshmëri akute vaskulare.
 • Në raste të rënda, koma dhe vdekja zhvillohen.

Dieta për diabet insipidus

Dieta për diabet insipidus është një komponent i rëndësishëm i terapisë efektive. Për të zvogëluar ngarkesën në veshkat, marrja e proteinave shtazore duhet të jetë e kufizuar në mënyrë drastike.

Dieta përbëhet nga ushqime bimore, drithëra, fruta. Ushqimi duhet të ndahet në 7-8 herë në pjesë të vogla.

Lëngjet, pijet frutore, pijet frutore, uji i pastër akoma mineral janë të shkëlqyera për shuarjen e etjes.

Diabetus Shqipëri