Diabeti mellitus; simptoma, shkaqe dhe trajtim

Diabeti mellitus është një sëmundje endokrine e shkaktuar nga mungesa e insulinës hormonale në trup ose nga aktiviteti i tij i ulët biologjik. Karakterizohet nga një shkelje e të gjitha llojeve të metabolizmit, dëmtimi i enëve të gjakut të mëdha dhe të vogla dhe manifestohet si hiperglicemia.

I pari që e quajti sëmundjen "diabeti" ishte mjeku Arethius, i cili jetoi në Romë në shekullin e dytë para Krishtit. e. Shumë më vonë, tashmë në 1776, një mjek Dobson (një anglez nga lindja), duke ekzaminuar urinën e pacientëve me diabet, zbuloi se ajo kishte një shije të ëmbël, gjë që tregonte praninë e sheqerit në të. Pra, diabeti filloi të quhet "sheqer".

Me çdo lloj diabeti, kontrolli i sheqerit në gjak bëhet një nga detyrat kryesore të pacientit dhe mjekut të tij. Sa më afër nivelit të sheqerit të jetë normal, aq më pak shfaqen simptomat e diabetit dhe rreziku i komplikimeve është më i vogël

Pse lind diabeti, dhe çfarë është?

Diabeti mellitus është një çrregullim metabolik që shfaqet për shkak të formimit të pamjaftueshëm të vetë insulinës së pacientit (sëmundja tip 1) ose për shkak të një shkelje të efekteve të kësaj insuline në inde (lloji 2). Insulina prodhohet në pankreas, dhe për këtë arsye pacientët me diabet mellitus shpesh janë në mesin e atyre që kanë çrregullime të ndryshme në funksionimin e këtij trupi.

Pacientët me diabet tip 1 quhen "të varur nga insulina" – ata kanë nevojë për injeksione të rregullta të insulinës, dhe shumë shpesh sëmundja është kongjenitale. Në mënyrë tipike, një sëmundje tip 1 manifestohet tashmë në fëmijëri ose adoleshencë, dhe kjo lloj sëmundje ndodh në 10-15% të rasteve.

Diabeti i tipit 2 zhvillohet gradualisht dhe konsiderohet "diabeti i moshuar". Ky lloj pothuajse asnjëherë nuk gjendet tek fëmijët, dhe zakonisht është karakteristik për njerëzit mbi 40 vjeç që janë mbipeshë. Ky lloj diabeti ndodh në 80-90% të rasteve, dhe trashëgohet në pothuajse 90-95% të rasteve.

Klasifikimi

Farë është kjo Diabeti mellitus mund të jetë i dy llojeve – i varur nga insulina dhe jo i varur nga insulina.

 1. Diabeti mellitus i tipit 1 ndodh në sfondin e mungesës së insulinës, prandaj quhet i varur nga insulina. Me këtë lloj sëmundjeje, pankreasi nuk funksionon plotësisht: ose nuk prodhon fare insulinë, ose nuk prodhon sa duhet për të përpunuar edhe sasinë më të vogël të glukozës në hyrje. Si rezultat, ka një rritje të glukozës në gjak. Si rregull, njerëzit e hollë nën moshën 1 vjeç sëmuren me diabet tip 30. Në raste të tilla, pacientëve u jepen doza shtesë të insulinës për të parandaluar ketoacidozën dhe për të ruajtur një standard normal të jetesës.
 2. Diabeti i tipit 2 prek deri në 85% të të gjithë pacientëve me diabet, kryesisht njerëzit mbi 50 vjeç (sidomos gratë). Pacientët me mbipeshë karakterizohen nga ky lloj diabeti: mbi 70% e këtyre pacientëve janë të trashë. Ajo shoqërohet me prodhimin e një sasie të mjaftueshme të insulinës, ndaj të cilës indet gradualisht humbasin ndjeshmërinë e tyre.

Shkaqet e zhvillimit të diabetit tip I dhe tipit II janë thelbësisht të ndryshme. Në pacientët me diabet tip 1, qelizat beta që prodhojnë insulinë shpërbëhen për shkak të infeksionit viral ose agresionit autoimun, për shkak të të cilit mangësia e tij zhvillohet me të gjitha pasojat dramatike. Në pacientët me diabet tip 2, qelizat beta prodhojnë sasi të mjaftueshme ose madje të rritur të insulinës, por indet humbasin aftësinë për të perceptuar sinjalin e tij specifik.

shkaqet e

Diabeti është një nga çrregullimet më të zakonshme endokrine me një rritje të vazhdueshme të prevalencës (veçanërisht në vendet e zhvilluara). Ky është rezultat i një stili jetese moderne dhe një rritje të numrit të faktorëve etiologjikë të jashtëm, ndër të cilët dallohet mbipesha.

Shkaqet kryesore të diabetit përfshijnë:

 1. Mbushja (oreksi i shtuar) që çon në trashje është një nga faktorët kryesorë në zhvillimin e diabetit tip 2. Nëse në mesin e personave me peshë trupore normale, incidenca e diabetit është 7,8%, atëherë me një tepricë të peshës trupore 20%, frekuenca e diabetit është 25%, dhe me një tepricë të peshës trupore 50%, frekuenca është 60%.
 2. Sëmundjet autoimune (një sulm i sistemit imunitar të trupit në indet e trupit të tyre) – glomerulonefriti, tiroiditi autoimun, hepatiti, lupus, etj. Gjithashtu mund të komplikohen nga diabeti.
 3. Faktori trashëgues. Si rregull, diabeti është disa herë më i zakonshëm në të afërmit e pacientëve me diabet. Nëse të dy prindërit janë të sëmurë nga diabeti, rreziku i zhvillimit të diabetit për fëmijët e tyre është 100% përgjatë gjithë jetës, nëse njëri prej prindërve është i sëmurë – 50%, në rast të diabetit në vëlla ose motër – 25%.
 4. Infeksione virale që shkatërrojnë qelizat pankreatike që prodhojnë insulinë. Ndër infeksionet virale që mund të shkaktojnë zhvillimin e diabetit janë: rubeola, shytat (shytat), mish pule, hepatiti viral, etj.

Një person me një predispozitë të trashëgueshme ndaj diabetit mund të mos bëhet diabeti gjatë gjithë jetës së tij nëse kontrollon veten dhe udhëheq një mënyrë jetese të shëndetshme: ushqimin e duhur, aktivitetin fizik, mbikëqyrjen mjekësore, etj. Në mënyrë tipike, diabeti tip XNUMX ndodh tek fëmijët dhe adoleshentët.

Si rezultat i hulumtimit, mjekët arritën në përfundimin se shkaqet e trashëgimisë së diabetit mellitus në 5% varen nga nëna, 10% nga babai, dhe nëse të dy prindërit kanë diabet, probabiliteti i transmetimit të një predispozicioni te diabeti rritet në gati 70% .

Shenja të diabetit tek gratë dhe burrat

Ekzistojnë një numër shenjash të diabetit karakteristike si për sëmundjet e tipit 1 ashtu edhe atë të tipit 2. Këto përfshijnë:

 1. Ndjenja e etjes së pangopshme dhe urinimit të shpeshtë, të cilat çojnë në dehidrim të trupit;
 2. Gjithashtu një nga shenjat është goja e thatë;
 3. lodhje;
 4. Zverdhje, përgjumje;
 5. dobësi;
 6. Plagët dhe prerjet shërohen shumë ngadalë;
 7. Nauze, ndoshta të vjella;
 8. Frymëmarrje e shpeshtë (ndoshta me erën e acetonit);
 9. Palpitacione të zemrës;
 10. Kruajtje gjenitale dhe kruajtje e lëkurës;
 11. Humbje e peshës;
 12. Urinim i rritur;
 13. Rënia e shikimit.
Lexoni artikullin:  Komplikimet e trajtimit të diabetit mellitus, parandalimit

Nëse keni simptomat e mësipërme të diabetit, patjetër që duhet të matni sheqerin në gjak.

Simptomat e diabetit

Në diabet mellitus, ashpërsia e simptomave varet nga shkalla e rënies së sekretimit të insulinës, kohëzgjatja e sëmundjes dhe karakteristikat individuale të pacientit.

Si rregull, simptomat e diabetit tip 1 janë akute, sëmundja fillon papritmas. Me diabetin tip 2, gjendja shëndetësore përkeqësohet gradualisht, në fazën fillestare simptomat janë të pakta.

 1. Etja e tepruar dhe urinimi i shpeshtë janë shenja klasike dhe simptoma të diabetit. Me sëmundjen, sheqeri i tepërt (glukoza) grumbullohet në gjak. Veshkat tuaja detyrohen të punojnë intensivisht në mënyrë që të filtrojnë dhe thithin sheqerin e tepërt. Nëse veshkat tuaja nuk mund të përballojnë, sheqeri i tepërt ekskretohet në urinë me lëng nga indet. Kjo shkakton urinim më të shpeshtë, i cili mund të çojë në dehidrim. Do të dëshironi të pini më shumë lëng për të shuar etjen, gjë që përsëri çon në urinim të shpeshtë.
 2. Lodhja mund të shkaktohet nga shumë faktorë. Mund të shkaktohet gjithashtu nga dehidratimi, urinimi i shpeshtë dhe pamundësia e trupit për të funksionuar siç duhet, sepse më pak sheqer mund të përdoret për të gjeneruar energji.
 3. Simptoma e tretë e diabetit është polifagia. Kjo është gjithashtu një etje, megjithatë, jo për ujë, por për ushqim. Një person ha dhe në të njëjtën kohë nuk ndjehet i plotë, por mbushja e stomakut me ushqim, i cili më pas shndërrohet shpejt në një uri të re.
 4. Humbje intensive në peshë. Kjo simptomë është e natyrshme kryesisht në diabetin tip I (i varur nga insulina) dhe shpesh vajzat fillimisht janë të kënaqura me të. Sidoqoftë, gëzimi i tyre kalon kur zbulojnë shkakun e vërtetë të humbjes së peshës. Vlen të përmendet se humbja e peshës ndodh kundër një sfondi të oreksit të shtuar dhe ushqimit të bollshëm, i cili nuk mund të alarmojë. Shumë shpesh, humbja e peshës çon në rraskapitje.
 5. Simptomat e diabetit ndonjëherë mund të përfshijnë probleme me shikimin.
 6. Shërimi i ngadaltë i plagëve ose infeksioneve të shpeshta.
 7. Tingëllima në krahë dhe këmbë.
 8. Mishrat e dhjamit të kuq, të fryrë, të butë.

Nëse nuk merren simptomat e para të diabetit, atëherë me kalimin e kohës shfaqen komplikime që lidhen me kequshqyerjen e indeve – ulcerat trofike, sëmundjet vaskulare, ndryshimet në ndjeshmëri, ulja e shikimit. Një ndërlikim serioz i diabetit është një gjendje kome diabetike, e cila ndodh më shpesh me diabetin e varur nga insulina në mungesë të një trajtimi adekuat me insulinë.

Shkallët e ashpërsisë

Një seksion shumë i rëndësishëm në klasifikimin e diabetit mellitus është ndarja e tij sipas shkallëve të ashpërsisë.

 1. Karakterizon rrjedhën më të favorshme të sëmundjes ndaj së cilës duhet të përpiqet çdo trajtim. Në një shkallë të tillë të procesit, ai kompensohet plotësisht, niveli i glukozës nuk tejkalon 6-7 mmol / L, nuk ka glukozuri (sekretim i glukozës në urinë), dhe hemoglobina dhe glikozilimi i glikoziluar dhe proteinuria nuk shkojnë përtej nivelit normal.
 2. Kjo fazë e procesit tregon kompensim të pjesshëm. Ka shenja të komplikimeve të diabeteve dhe lezione të organeve tipike të synuara: sytë, veshkat, zemra, enët e gjakut, nervat, ekstremitetet e poshtme. Niveli i glukozës është rritur pak dhe arrin në 7-10 mmol / L.
 3. Një kurs i ngjashëm i procesit tregon përparimin e tij të vazhdueshëm dhe pamundësinë e kontrollit të ilaçeve. Në të njëjtën kohë, niveli i glukozës ndryshon midis 13-14 mmol / l, glukozuri e vazhdueshme (sekretim i glukozës në urinë), vërehet proteinauria e lartë (prania e proteinave në urinë), dhe ka shfaqje të qarta dhe të shpalosura të dëmtimit të organeve të synuara në diabet mellitus. Mprehtësia vizuale zvogëlohet në mënyrë progresive, hipertensioni i rëndë arterial vazhdon, ndjeshmëria zvogëlohet me shfaqjen e dhimbjes së fortë dhe mpirjen e ekstremiteteve të poshtme.
 4. Kjo shkallë karakterizon dekompensimin absolut të procesit dhe zhvillimin e komplikimeve të rënda. Në të njëjtën kohë, niveli i glikemisë ngrihet në numra kritikë (15-25 ose më shumë mmol / l), është e vështirë të korrigjohet me çdo mjet. Karakteristike është zhvillimi i dështimit të veshkave, ulcerat diabetike dhe gangrenës së ekstremiteteve. Një tjetër nga kriteret për diabetin e klasës 4 është një tendencë për të zhvilluar koma të shpeshta diabetike.

Dallohen edhe tre gjendje kompensimi për çrregullimet e metabolizmit të karbohidrateve: të kompensuar, të nënkompensuar dhe të dekompensohen.

Diagnostics

Nëse simptomat e mëposhtme përkojnë, diagnoza e diabetit përcaktohet:

 1. Përqendrimi i glukozës në gjak (në stomak bosh) tejkaloi normën e 6,1 millimoles për litër (mol / l). Pas ngrënies pas dy orësh – mbi 11,1 mmol / l;
 2. Nëse diagnoza është në dyshim, një test i tolerancës së glukozës kryhet në një përsëritje standarde dhe tregon një tepricë prej 11,1 mmol / L;
 3. Tejkalimi i nivelit të hemoglobinës së glikoziluar – më shumë se 6,5%;
 4. Prania e sheqerit në urinë;
 5. Prania e acetonit në urinë, megjithëse acetonuria nuk është gjithmonë një tregues i diabetit.

Cilët tregues të sheqerit konsiderohen normale?

 • 3.3 – 5.5 mmol / L është norma e sheqerit në gjak, pavarësisht nga mosha juaj.
 • 5.5 – 6 mmol / L është prediabet, dëmtohet toleranca e glukozës.

Nëse niveli i sheqerit tregoi një shenjë prej 5.5 – 6 mmol / L – ky është një sinjal nga trupi juaj që ka filluar një shkelje e metabolizmit të karbohidrateve, e gjithë kjo do të thotë se keni hyrë në një zonë të rrezikut. Gjëja e parë që duhet të bëni është të zvogëloni sheqerin në gjak, të humbni peshë (nëse jeni mbipeshë). Kufizoni veten për të konsumuar 1800 kcal në ditë, përfshini ushqime diabetike në dietën tuaj, hiqni dorë nga ëmbëlsirat dhe avulli.

Pasojat dhe komplikimet e diabetit

Komplikimet akute janë kushte që zhvillohen brenda ditëve apo edhe disa orë në prani të diabetit mellitus.

 1. Ketoacidoza diabetike është një gjendje e rëndë që zhvillohet për shkak të akumulimit në gjakun e produkteve të metabolizmit të dhjamit të ndërmjetëm (trupat ketone).
 2. Hipoglikemia – një ulje e glukozës në gjak nën vlerën normale (zakonisht nën 3,3 mmol / L), ndodh për shkak të një mbidozimi të ilaçeve për uljen e sheqerit, sëmundje shoqëruese, aktivitet fizik të pazakontë ose ushqim të pamjaftueshëm, marrje të alkoolit të fortë.
 3. Koma hiposmolare. Ndodh kryesisht te pacientët e moshuar me diabet tip 2 me ose pa një histori të tij dhe shoqërohet gjithmonë me dehidrim të rëndë.
 4. Koma laktacidike tek pacientët me diabet mellitus shkaktohet nga akumulimi i acidit laktik në gjak dhe më shpesh paraqitet te pacientët më të vjetër se 50 vjeç në sfondin e dështimit kardiovaskular, hepatik dhe renal, uljen e furnizimit me oksigjen në indet dhe, si rezultat, akumulimin e acidit laktik në inde.
Lexoni artikullin:  Norma e sheqerit në gjak tek gratë pas 60 vjetësh

Pasojat e vona janë një grup i ndërlikimeve, zhvillimi i të cilave zgjat muaj, dhe në shumicën e rasteve vite të rrjedhës së sëmundjes.

 1. Retinopatia diabetike – dëmtim i retinës në formën e mikroaneurizmave, hemoragjive të pikave dhe njollave, eksudateve të ngurta, edemës, formimit të enëve të reja të gjakut. Përfundon me hemorragji në fundus, mund të çojë në shkëputje të retinës.
 2. Mikro- dhe makroangiopatia diabetike është një shkelje e përshkueshmërisë vaskulare, një rritje e brishtësisë së tyre, një tendencë për trombozë dhe zhvillim i aterosklerozës (ndodh herët, kryesisht preken enët e vogla).
 3. Polneuropati diabetike – më shpesh në formën e neuropatisë periferike bilaterale të llojit të dorezave dhe çorapeve, duke filluar në pjesët e poshtme të gjymtyrëve.
 4. Nefropatia diabetike – dëmtim i veshkave, së pari në formën e mikroalbuminuria (sekretimi i proteinës së aluminit në urinë), pastaj proteinuria. Ajo çon në zhvillimin e dështimit kronik të veshkave.
 5. Artropatia diabetike – dhimbje në nyje, “shtypje”, lëvizshmëri të kufizuar, ulje të sasisë së lëngut synovial dhe rritje të viskozitetit.
 6. Ophthalmopatia diabetike, përveç retinopatisë, përfshin zhvillimin e hershëm të kataraktave (shtrëngimi i thjerrëzave).
 7. Encefalopatia diabetike – ndryshime në psikikë dhe gjendje shpirtërore, qëndrueshmëri emocionale ose depresion.
 8. Këmba diabetike – dëmtimi i këmbëve të një pacienti me diabet mellitus në formën e proceseve purulent-nekrotike, ulçera dhe lezione osteoartikulare që ndodh kundër një sfondi të ndryshimeve në nervat periferikë, enët e gjakut, lëkurën dhe indet e buta, kockat dhe nyjet. Shtë shkaku kryesor i amputimeve tek pacientët me diabet mellitus.

Gjithashtu, diabeti ka një rrezik në rritje të zhvillimit të çrregullimeve mendore – depresion, çrregullime ankthi dhe çrregullime të ngrënies.

Si ta trajtoni diabetin

Aktualisht, trajtimi i diabetit mellitus në pjesën dërrmuese të rasteve është simptomatik dhe ka për qëllim eliminimin e simptomave ekzistuese pa eliminuar shkakun e sëmundjes, pasi një trajtim efektiv për diabetin nuk është zhvilluar ende.

Detyrat kryesore të një mjeku në trajtimin e diabetit janë:

 1. Kompensimi për metabolizmin e karbohidrateve.
 2. Parandalimi dhe trajtimi i komplikimeve.
 3. Normalizimi i peshës së trupit.
 4. Trajnimi i pacientëve.

Në varësi të llojit të diabetit mellitus, pacientëve u përshkruhet insulinë ose administrimi oral i ilaçeve që kanë një efekt hipoglikemik. Pacientët duhet të ndjekin një dietë, përbërja cilësore dhe sasiore e së cilës varet edhe nga lloji i diabetit.

 • Në diabetin mellitus tip 2, përshkruhet një dietë dhe ilaçet që ulin nivelin e glukozës në gjak: glibenclamide, glurenorm, gliklazid, glibutide, metformin. Ato merren me gojë pas zgjedhjes individuale të një ilaçi specifik dhe dozën e tij nga një mjek.
 • Në diabetin tip 1, përshkruhet terapi me insulinë dhe dietë. Doza dhe lloji i insulinës (i shkurtër, i mesëm ose me veprim të gjatë) zgjidhet individualisht në një spital, nën kontrollin e sheqerit në gjak dhe urinës.

Diabeti mellitus duhet të trajtohet pa dështuar, përndryshe është i mbushur me pasoja shumë të rënda, të cilat u renditën më lart. Sa më shpejt të diagnostikohet diabeti, aq më shumë ka të ngjarë që pasojat negative të shmangen plotësisht dhe të jetohet një jetë normale dhe plotësuese.

dietë

Dieta për diabet është një pjesë e domosdoshme e trajtimit, si dhe përdorimi i ilaçeve për uljen e sheqerit ose insulinës. Pa një dietë, kompensimi për metabolizmin e karbohidrateve nuk është i mundur. Duhet të theksohet se në disa raste me diabet tip 2, vetëm dietë janë të mjaftueshme për të kompensuar metabolizmin e karbohidrateve, veçanërisht në fazat e hershme të sëmundjes. Me diabet tip 1, dieta është jetike për pacientin, një shkelje e dietës mund të çojë në gjendje kome hipo- ose hiperglicemike, dhe në disa raste edhe në vdekjen e pacientit.

Qëllimi i terapisë dietë për diabetin është të sigurojë një aktivitet fizik të njëtrajtshëm dhe adekuat të marrjes së karbohidrateve në trupin e pacientit. Dieta duhet të jetë e balancuar në proteina, yndyrna dhe kalori. Karbohidratet lehtësisht të tretshëm duhet të përjashtohen plotësisht nga dieta, me përjashtim të rasteve të hipoglikemisë. Me diabet tip 2, shpesh është e nevojshme të korrigjoni peshën e trupit.

Koncepti kryesor në terapinë dietike të diabetit është një njësi bukë. Një njësi bukë është një masë e kushtëzuar e barabartë me 10-12 g karbohidrate ose 20-25 g bukë. Ka tabela që tregojnë numrin e njësive të bukës në ushqime të ndryshme. Gjatë ditës, numri i njësive të bukës të konsumuara nga pacienti duhet të mbetet konstant; mesatarisht, 12-25 njësi bukë konsumohen në ditë, varësisht nga pesha e trupit dhe aktiviteti fizik. Për një vakt nuk rekomandohet të konsumoni më shumë se 7 njësi bukë, këshillohet të organizoni një vakt në mënyrë që numri i njësive të bukës në vakte të ndryshme të jetë afërsisht i njëjtë. Duhet gjithashtu të theksohet se pirja e alkoolit mund të çojë në hipoglikeminë e largët, duke përfshirë komën hipoglikemike.

Një kusht i rëndësishëm për suksesin e terapisë dietë është mbajtja e një ditari ushqimor për pacientin, të gjitha ushqimet e ngrira gjatë ditës futen në të, dhe llogaritet numri i njësive të bukës që konsumohen në çdo vakt dhe në përgjithësi në ditë. Mbajtja e një ditari të tillë ushqimor lejon që në shumicën e rasteve të identifikohet shkaku i episodeve të hipo- dhe hiperglicemisë, ndihmon për edukimin e pacientit, ndihmon mjekun të zgjedhë një dozë adekuate të barnave për uljen e sheqerit ose insulinës.

Vetëkontroll

Vetë-monitorimi i glikemisë është një nga masat kryesore që mund të arrijë kompensim efektiv afatgjatë të metabolizmit të karbohidrateve. Për shkak të faktit se është e pamundur në nivelin aktual teknologjik të simuloni plotësisht aktivitetin sekret të pankreasit, luhatjet në nivelin e glukozës në gjak ndodhin gjatë ditës. Kjo ndikohet nga shumë faktorë, kryesorët përfshijnë stresin fizik dhe emocional, nivelin e karbohidrateve të konsumuara, sëmundjet shoqëruese dhe kushtet.

Lexoni artikullin:  Glukoza e gjakut nga një venë është normë tek gratë sipas tabelës së moshave

Meqenëse është e pamundur të mbash pacientin në spital gjatë gjithë kohës, monitorimi i gjendjes dhe rregullimi i parëndësishëm i dozave të insulinës me veprim të shkurtër është përgjegjësi e pacientit. Vetëkontrolli i glikemisë mund të bëhet në dy mënyra. E para është e përafërt me ndihmën e shiritave të provës, të cilat përcaktojnë nivelin e glukozës në urinë duke përdorur një reagim cilësor; në prani të glukozës në urinë, urina duhet të kontrollohet për përmbajtjen e acetonit. Acetonuria – një tregues për shtrimin në spital dhe dëshmi të ketoacidozës. Kjo metodë e vlerësimit të glicemisë është mjaft e përafërt dhe nuk lejon të monitorohet plotësisht gjendja e metabolizmit të karbohidrateve.

Një metodë më moderne dhe adekuate për vlerësimin e gjendjes është përdorimi i glukometrave. Një glukometër është një pajisje për matjen e nivelit të glukozës në lëngjet organike (gjak, lëng cerebrospinal, etj). Ekzistojnë disa teknika matëse. Kohët e fundit, matësit portative të glukozës në gjak për matjet në shtëpi janë bërë të përhapura. Mjafton të vendosni një pikë gjaku në një pllakë treguese të disponueshme të lidhur me aparatin biosensor të glukozës oksidazës, dhe pas disa sekondash dihet niveli i glukozës në gjak (glicemia).

Duhet të theksohet se leximet e dy glukometrave të ndërmarrjeve të ndryshme mund të ndryshojnë, dhe niveli i glicemisë i shfaqur nga glukometri është zakonisht 1-2 njësi më i lartë se ai aktual. Prandaj, këshillohet që të krahasohen leximet e njehsorit me të dhënat e marra gjatë ekzaminimit në klinikë ose spital.

Terapia e insulinës

Trajtimi i insulinës ka për qëllim kompensimin maksimal të mundshëm të metabolizmit të karbohidrateve, parandalimin e hipo- dhe hiperglicemisë, dhe kështu parandalimin e ndërlikimeve të diabetit. Trajtimi i insulinës është jetik për njerëzit me diabet tip 1 dhe mund të përdoret në disa situata për njerëzit me diabet tip 2.

Indikacionet për emërimin e terapisë me insulinë:

 1. Diabeti mellitus i tipit 1
 2. Ketoacidoza, hiperosmol diabetik, gjendje kome hiperlakticemike.
 3. Shtatzënia dhe lindja e fëmijëve me diabet.
 4. Dekompensimi i rëndësishëm i diabetit tip 2.
 5. Mungesa e efektit të trajtimit me metoda të tjera të diabetit tip 2.
 6. Humbje e konsiderueshme në peshë në diabet.
 7. Nefropatia diabetike.

Aktualisht, ekzistojnë një numër i madh i përgatitjeve të insulinës, që ndryshojnë në kohëzgjatjen e veprimit (ultrashort, i shkurtër, i mesëm, i zgjatur), për sa i përket pastrimit (monopik, monokomponent), specifikave të specieve (njerëzore, derri, gjedhë, të inxhinierizuar gjenetikisht, etj.)

Në mungesë të mbipeshes dhe stresit të fortë emocional, insulina është përshkruar në një dozë prej 0,5-1 njësi për 1 kilogram të peshës trupore në ditë. Futja e insulinës është krijuar për të imituar sekretin fiziologjik në lidhje me këtë, parashtrohen kërkesat e mëposhtme:

 1. Doza e insulinës duhet të jetë e mjaftueshme për përdorimin e glukozës që hyn në trup.
 2. Insulina e injektuar duhet të imitojë sekretimin bazal të pankreasit.
 3. Insulina e injektuar duhet të imitojë majat postprandiale të sekretimit të insulinës.

Në këtë drejtim, ekziston e ashtuquajtura terapi e intensifikuar e insulinës. Doza ditore e insulinës ndahet midis insulinës me veprim të gjatë dhe të shkurtër. Insulinat e zgjatur zakonisht administrohen në mëngjes dhe mbrëmje dhe imitojnë sekretimin bazik të pankreasit. Insulinat me veprim të shkurtër administrohen pas çdo vakti që përmbajnë karbohidrate, doza mund të ndryshojë në varësi të njësive të bukës të ngrënë në një vakt të caktuar.

Insulina administrohet në mënyrë subkutane duke përdorur një shiringë insuline, një shiringë të stilolapsit ose një pompë matëse të veçantë. Aktualisht, në Rusi, metoda më e zakonshme e administrimit të insulinës duke përdorur stilolapsa shiringash. Kjo është për shkak të komoditetit më të madh, siklet më pak të theksuar dhe lehtësisë së administrimit në krahasim me shiringat konvencionale të insulinës. Lapsa shiringë ju lejon të futni shpejt dhe pothuajse pa dhimbje dozën e kërkuar të insulinës.

Barnat për uljen e sheqerit

Tabletat për uljen e sheqerit janë të përshkruara për diabeti jo-i varur nga insulina, përveç dietës. Sipas mekanizmit për uljen e sheqerit në gjak, dallohen grupet e mëposhtme të agjentëve hipoglikemikë:

 1. Biguanidet (metformina, buformina, etj.) – zvogëlojnë thithjen e glukozës në zorrë dhe kontribuojnë në ngopjen e indeve periferike. Biguanides mund të rrisin nivelin e acidit urik në gjak dhe të shkaktojnë zhvillimin e një gjendjeje serioze – acidozë laktike te pacientët më të vjetër se 60 vjet, si dhe te njerëzit që vuajnë nga mëlçia dhe veshkat, infeksionet kronike. Biguanidet përshkruhen më shpesh për diabetin mellitus që nuk varen nga insulina në pacientët e rinj obez.
 2. Preparate Sulfonylurea (glicidoni, glibenclamide, chlorpropamide, karbamide) – stimulojnë prodhimin e insulinës nga qelizat β pankreatike dhe promovojnë depërtimin e glukozës në ind. Një dozë e zgjedhur në mënyrë optimale të këtij grupi të barnave mbështet një nivel të glukozës jo> 8 mmol / L. Me një mbidozë, zhvillimi i hipoglikemisë dhe komës është i mundur.
 3. Frenuesit e alfa-glukozidazës (miglitol, akarboza) – ngadalësojnë rritjen e sheqerit në gjak, duke bllokuar enzimat e përfshira në thithjen e niseshtës. Efektet anësore – fryrje dhe diarre.
 4. Meglitinides (nateglinide, repaglinide) – shkaktojnë një ulje të nivelit të sheqerit, duke stimuluar pankreasin për sekretimin e insulinës. Efekti i këtyre ilaçeve varet nga sheqeri në gjak dhe nuk shkakton hipoglicemi.
 5. Thiazolidinediones – zvogëloni sasinë e sheqerit të lëshuar nga mëlçia, rrisin ndjeshmërinë e qelizave yndyrore ndaj insulinës. Kundërindikuar në dështimin e zemrës.

Gjithashtu, efekti i dobishëm terapeutik në diabet ka një rënie në peshë të tepërt dhe aktivitet fizik të moderuar individual. Për shkak të përpjekjeve të muskujve, oksidimi i glukozës është rritur dhe përmbajtja e tij në gjak zvogëlohet.

Parashikim

Aktualisht, prognoza për të gjitha llojet e diabetit është me kushte të favorshme, me trajtim adekuat dhe aderim në dietë, aftësia e kufizuar mbetet. Përparimi i komplikimeve ngadalësohet ndjeshëm ose ndalet plotësisht. Sidoqoftë, duhet të theksohet se në shumicën e rasteve, si rezultat i trajtimit, shkaku i sëmundjes nuk eliminohet, dhe terapia është vetëm simptomatike.

Diabetus Shqipëri