Diabeti mellitus tek fëmijët shkaqe dhe simptoma psikologjike

Si shumë sëmundje, diabeti ka shkaqe psikologjike, dhe psikosomatikët e kësaj sëmundje janë studiuar mjaft mirë. Situatat e vazhdueshme të konfliktit në familje ose kur komunikoni me moshatarët shkaktojnë çrregullime metabolike, dhe, si rezultat, ndjeshmëria e receptorëve ndaj insulinës është e dëmtuar. Psikosomatikët e diabetit tip 1 do të diskutohen në këtë faqe.

Karakteristikat psikologjike të fëmijëve me diabet

Diabeti mellitus është një sëmundje metabolike në të cilën pankreasi prodhon sasi të pamjaftueshme të insulinës dhe / ose ndjeshmërinë e receptorëve të qelizave indore ndaj tij është i dëmtuar. Si rezultat, glukoza nuk absorbohet nga indet në trup, dhe të gjitha llojet e metabolizmit janë të shqetësuar – karbohidrati, proteina, yndyra. Tek fëmijët, shfaqet diabeti mellitus i tipit I, në të cilën qelizat speciale të pankreasit prodhojnë pak ose aspak insulinë. Quhet edhe diabeti i të miturve.

Shkaqet psikologjike të diabetit janë trauma mendore dhe stresi, të cilat shkaktojnë ngacmim të sistemit nervor simpatik dhe çlirimin e hormoneve (adrenalina, norepinefrina) që bllokojnë formimin e insulinës në pankreas. Kjo çon në një rritje të nivelit të glukozës në gjak dhe formimin e energjisë. Kështu, një reagim natyror mbrojtës afatshkurtër ndaj stresit ndihmon për të shpëtuar, për të shpëtuar nga rreziku. Me përsëritje të shpeshta dhe konsolidim nën ndikimin e dëmtimeve të rënda mendore, shndërrohet në sëmundje. Në këtë rast, ndodh një rritje e mprehtë e nivelit të glukozës në gjak, dhe nuk ka përgjigje motorike për shpenzimin e energjisë. Trupi prish proceset metabolike.

Një rritje e glukozës në gjak shoqërohet nga uria energjetike e qelizave. Në fëmijët e sëmurë, shfaqen simptoma të diabetit, siç janë dobësia, lodhja. Mosbalancimi në trup shkakton etje dhe gojë të thatë, të përzier, urinim të shpejtë dhe dhimbje koke. Me një përmbajtje shumë të lartë të gjakut, glukoza ekskretohet në urinë. Me një ulje të nivelit të glukozës në gjak, e cila vërehet gjatë urisë ose mbidozës së barnave terapeutike, vërehet një dobësi e mprehtë. Në këtë rast, simptomat e diabetit tek fëmijët janë një ndjenjë e theksuar e urisë, një rrahje e shpejtë e zemrës, lëkura kthehet e zbehtë dhe bëhet e mbuluar me djersë të ftohtë, duke u dridhur në trup. Pacienti është në gjendje ankthi, i shqetësuar, mund të shfaqë acarim dhe agresion. Nëse nuk e ndihmoni atë (jepni glukozë të ëmbël ose injektoni), atëherë ka një humbje të vetëdijes.

Karakteristikat kryesore psikologjike të fëmijëve me diabet janë pavendosmëria, mospërputhja në veprime, shmangia e vështirësive, ankthi për statusin e tyre shoqëror.

Këto foto tregojnë simptomat e diabetit tek fëmijët dhe adoleshentët:

Lexoni artikullin:  Si ndikon diabeti në sy

Psikosomatikët e diabetit tip 1 tek fëmijët

Psikosomatika e diabetit tip 1 tek fëmijët qëndron në pakënaqësi emocionale dhe pasiguri. Ata janë në kërkim të atyre që mund të kujdesen për to, pasi janë të prirur për ankth, ankth dhe kërkojnë të gjejnë mbrojtje dhe qetësi. Mos përmbushja e nevojave të tyre i bën ata të kenë frikë nga braktisja. Ankthi i vazhdueshëm ndihmon në mbajtjen e niveleve të larta të glukozës në gjak, dhe stresi nuk lehtësohet nga aktiviteti i duhur. Ushqimi është një burim kënaqësie për ta, kështu që ata nuk presin ndjesinë e urisë dhe janë të prirur për të tepruar. Ky është një tjetër shkak i diabetit tek fëmijët – një mbingarkesë e vazhdueshme e qelizave pankreatike që prodhojnë insulinë. Kështu, situata e pafavorshme psikologjike në familje dhe mënyra e jetesës kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjes.

Diabeti mellitus si një sëmundje psikosomatike është shkaktuar nga mungesa e emocioneve pozitive, kryesisht dashurisë, kështu që fëmijët e sëmurë janë të prirur për humor të ulët. Ato karakterizohen nga pasiviteti dhe varësia nga nëna, kanë nevojë për dashurinë e saj. Për të zvogëluar ankthin dhe për të përmirësuar mirëqenien, ata përtypin vazhdimisht dhe ushqehen me diçka.

Në fëmijët me diabet të mitur tip 1, zhvillohet një pamje e brendshme e sëmundjes. Ata përjetojnë emocione negative për sëmundjen dhe trajtimin e saj, ndryshojnë vetëvlerësimin e tyre në lidhje me ndryshimin nga fëmijët e shëndetshëm. Fotografia e brendshme e sëmundjes së fëmijës dhe suksesi i trajtimit ndikohen gjithashtu nga ngjarjet që ndodhin në jetë dhe qëndrimi i prindërve ndaj tij. Prindërit në procesin e edukimit i japin fëmijës disa ambiente që kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjes dhe të cilat duhet të ndryshohen për të përmirësuar shëndetin. Fëmijët me diabet mund t'i japin asaj rëndësi të shtuar ose ta injorojnë atë. Në të dyja rastet, përshtatja e tyre me stilin e jetës së nevojshme zvogëlohet dhe trajtimi është i vështirë.

Marrëdhëniet në familje kanë një ndikim të madh në zhvillimin e sëmundjes dhe efektivitetin e trajtimit. Një nga shkaqet psikosomatike të diabetit është zakoni i fëmijës për të identifikuar ushqimin me dashuri. Refuzimi emocional dhe mungesa e dashurisë bëjnë që ai të ndiejë uri dhe ndryshim në metabolizëm, të shkaktojë reaksione në trup, si në një sëmundje. Gjithashtu, shkaku i diabetit tek fëmijët është konflikti dhe çrregullimet e bazuara në role në familje, e gjithë kjo kontribuon në zhvillimin e sëmundjes. Gjysma e fëmijëve zbulojnë frikë të paarsyeshme, mendime rreth të cilave mblidhen pjesa tjetër. Zakonisht kjo është një frikë nga lartësitë, errësira, hapësira e hapur, aksidentet dhe vdekja (prindërit e dikujt ose të dikujt). Ekziston gjithashtu një frikë nga komplikimet e sëmundjes. Më shumë se gjysma e fëmijëve me diabet janë të prirur ndaj frikës së natës. Një e dhjeta e fëmijëve kanë reaksione neurotike në formën e veprimeve ndërhyrëse (marrja e ajrit, kollitja, kafshimi i thonjve, etj.).

Lexoni artikullin:  Trajtimi i ulcerave trofike në këmbë

Më shpesh, në mesin e shkaqeve psikosomatike të diabeti mellitus tip 1, tronditjet zbulohen në lidhje me humbjen e një të dashur (sidomos nënës), depresionit pas divorcit të prindërve dhe dhunës. Paqëndrueshmëria në familje dhe pritja nga paniku i ngjarjeve ose pasojave negative kontribuojnë në zhvillimin e diabetit mellitus. Në secilën prej këtyre rasteve, fëmija i nënshtrohet traumës mendore, ndryshon bota e tij, e cila shkel reagimet ekzistuese adaptive dhe çon në sëmundje.

Diabetus Shqipëri