Diabeti mellitus tip 1 dhe tip 2 – trajtim, simptoma dhe shenja

 • Për shëndetin tuaj!
 • >
 • Temat e Portalit
 • >
 • shërim
 • >
 • sëmundje
 • >
 • Diabeti mellitus tip 1 dhe tip 2 – trajtim, simptoma dhe shenja

Diabeti mellitus ose thjesht diabeti është një grup sëmundjesh metabolike në të cilat një person ka sheqer të lartë në gjak. Kjo ndodh ose sepse pankreasi nuk prodhon insulinë të mjaftueshme, ose sepse qelizat nuk i përgjigjen insulinës që prodhohet. Sheqeri i tillë i lartë në gjak prodhon simptomat klasike të poliurisë (urinim i shpeshtë), polidipsia (etja e shtuar) dhe polifagia (shtimi i urisë).

Studimet kanë treguar që incidenca e diabetit tip 2 tek fëmijët dhe adoleshentët është në rritje. Në mënyrë ideale, qëllimi i trajtimit është që të normalizohet niveli i hemoglobinës së glikuar.

Ekzistojnë tre lloje kryesore të diabetit mellitus (DM).

 • Diabeti mellitus i tipit 1 ndodh për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm të insulinës nga trupi, aktualisht një person ka nevojë për insulinë ose veshur një shpërndarës të insulinës. Më parë, ky lloj diabeti quhej "diabeti i varur nga insulina" (IDDM) ose "diabeti i të miturve".
 • Diabeti mellitus i tipit 2 është për shkak të rezistencës ndaj insulinës, gjendje në të cilën qelizat nuk janë në gjendje të përdorin insulinë siç duhet, ndonjëherë në kombinim me mungesë absolute të insulinës. Kjo formë më parë quhej diabeti jo-i varur nga insulina (NIDDM) ose "diabeti i rritur".
 • Forma e tretë kryesore, diabeti gestacional, ndodh kur gratë shtatzëna pa një diabel të paracaktuar të diagnostikuar zhvillojnë nivele të larta të glukozës në gjak. Kjo mund të paraprijë zhvillimin e diabetit tip 2.

Forma të tjera të diabetit përfshijnë diabetin kongjenital të mellitus, i cili është shkaktuar nga defektet gjenetike në sekretimin e insulinës; diabeti i shoqëruar me fibrozë cistike; diabeti steroide i shkaktuar nga doza të larta të glukokortikideve dhe disa formave të diabetit monogjen.

Të gjitha format e diabetit janë të shërueshme qëkur insulina u bë në dispozicion në vitin 1921, dhe diabeti tip 2 mund të kontrollohet me ilaçe. Të dy llojet 1 dhe 2 janë sëmundje kronike që nuk mund të kurohen. Transplantimi i pankreasit ishte me sukses të kufizuar në diabetin mellitus tip 1, operacioni i bajpasit gastrik ishte i suksesshëm në shumë raste me trashje morbide dhe diabet tip 2. Diabeti gestacional zakonisht largohet pas lindjes. Diabeti pa trajtim të duhur mund të shkaktojë shumë komplikime. Komplikimet akute përfshijnë hipoglikeminë, ketoacidozën diabetike, ose gjendje kome hiperosmolare jo-ketotike. Komplikimet serioze afatgjata përfshijnë sëmundje kardiovaskulare, insuficiencë renale kronike dhe retinopati diabetike (dëmtim të retinës). Prandaj, trajtimi adekuat për diabetin është i rëndësishëm, si dhe kontrollimi i presionit të gjakut dhe faktorëve të stilit të jetesës siç është ndalimi i duhanit dhe ruajtja e një peshe të shëndetshme të trupit.

Në mbarë botën, që prej vitit 2012, rreth 346 milion njerëz kanë diabet të tipit 2.

Llojet e diabetit

Diabeti mellitus ndahet në katër kategori kryesore: tipi 1, tipi 2, diabeti gestacional dhe “llojet e tjera specifike”. "Llojet e tjera specifike" janë një koleksion i disa dhjetëra çështjeve individuale. Termi "diabeti", pa specifikim, zakonisht i referohet diabeteve. Një sëmundje e rrallë, diabeti insipidus ka simptoma të ngjashme me diabetin, por pa shqetësime në metabolizmin e sheqerit (insipidus do të thotë "pa shije" në Latinisht).

Termi "diabeti tip 1" ka zëvendësuar disa nga termat e mëparshëm, duke përfshirë diabetin e fëmijërisë, diabetin e të miturve dhe diabetin mellitus të varur nga insulina (IDDM). Në mënyrë të ngjashme, termi "diabeti tip 2" ka shfuqizuar disa terma të mëparshëm, duke përfshirë diabetin e të rriturve të lidhur me mbipesha, diabeti mellitus dhe diabeti jo-i varur nga diabeti mellitus (DM). Përveç këtyre dy llojeve, nuk ka nomenklaturë standarde të harmonizuar.

Diabeti tip 1

Diabeti tip 1 karakterizohet nga humbja e qelizave beta të ishujve të Langerhans që prodhojnë insulinë në pankreas, gjë që çon në mungesë të insulinës. Ky lloj mund të klasifikohet më tej si imun ose idiopatik. Shumica e sëmundjeve të diabetit mellitus tip 1 janë imunë në natyrë, në të cilën humbja e qelizave beta është një sulm autoimun i qelizave T. Nuk dihen masa parandaluese kundër diabeti tip 1, i cili shkakton afërsisht 10% të rasteve të diabetit në Amerikën e Veriut dhe Evropë. Shumica e personave të prekur ishin të shëndetshëm dhe kishin peshë normale kur filloi sëmundja. Ndjeshmëria dhe ndjeshmëria ndaj insulinës është zakonisht normale, veçanërisht në fazat e hershme. Diabeti i tipit 1 mund të prekë fëmijët ose të rriturit, por tradicionalisht quhet diabeti i të miturve sepse shumica e këtyre rasteve të diabetit ishin në fëmijë.

Lexoni artikullin:  Ketoacidoza diabetike

Diabeti labil, i njohur gjithashtu si diabeti i paqëndrueshëm, është një term që përdoret tradicionalisht për të përshkruar luhatje të forta dhe periodike në nivelin e glukozës, shpesh që ndodhin pa ndonjë arsye të dukshme në diabetin e varur nga insulina. Megjithatë, ky term nuk ka asnjë bazë biologjike dhe nuk duhet të përdoret. Ekzistojnë shumë arsye pse diabeti tip 1 duhet të shoqërohet me hiperglicemi të parregullt dhe të paparashikueshme, shpesh me ketozë, dhe nganjëherë hipoglicemi të rëndë, duke përfshirë një shkelje të përgjigjes anti-rregullatore të hipoglikemisë, një infeksion latent, gastroparesis (që çon në thithjen e paqëndrueshme të karbohidrateve të ngrënshme) dhe endokrinopati ( psh sëmundja e Addison). Këto fenomene besohet se ndodhin jo më shpesh sesa në 1% deri në 2% të njerëzve me diabet tip 1.

Diabeti tip 2

Diabeti mellitus i tipit 2 karakterizohet nga rezistenca ndaj insulinës, e cila mund të kombinohet me sekrecion relativisht të ulët të insulinës. Reagimet e defektit të indeve të trupit ndaj insulinës mendohet se shoqërohen me receptorët e insulinës. Sidoqoftë, defektet specifike nuk u zbuluan. Rastet e diabetit të shoqëruara me një defekt të njohur klasifikohen veçmas. Diabeti tip 2 është lloji më i zakonshëm.

Në një fazë të hershme të tipit 2, patologjia mbizotëruese është një ndjeshmëri e ulur ndaj insulinës. Në këtë fazë, hiperglicemia mund të trajtohet me një sërë masash dhe ilaçesh që përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës ose zvogëlojnë prodhimin e glukozës në mëlçi.

Krahasimi i diabetit tip 1 dhe tipit 2

Kryesisht te fëmijët

Kryesisht tek të rriturit

E hollë ose normale

E ulët ose mungon

Normal, i ulur ose i rritur

pajtim
binjakët identikë

Diabeti gestacional mellitus ngjan me diabetin e tipit 2 në disa mënyra, duke përfshirë një kombinim të sekretimit dhe ndjeshmërisë së insulinës relativisht të pamjaftueshme. Ndodh në rreth 2-5% të të gjitha shtatëzënive dhe mund të përmirësohet ose zhduket pas lindjes së fëmijës. Diabeti gestacional është plotësisht i shërueshëm, por mbikëqyrje e kujdesshme mjekësore kërkohet gjatë gjithë shtatëzanisë. Rreth 20-50% e grave të prekura zhvillojnë diabet tip 2 në jetën e mëvonshme.

Megjithëse mund të jetë i përkohshëm, diabeti gestacional i patrajtuar mund të dëmtojë shëndetin e fetusit ose nënës. Rreziqet për fëmijën përfshijnë makrosomia (peshë e lartë e lindjes), keqformime kongjenitale të zemrës dhe sistemit nervor qendror dhe keqformime të muskujve skeletorë. Insulini i rritur në fetus mund të ndërhyjë në prodhimin e surfaktantëve në fetus dhe të shkaktojë sindromën e shqetësimit të frymëmarrjes. Hiperbilirubinemia mund të rezultojë nga shkatërrimi i rruazave të kuqe të gjakut. Në raste të rënda, vdekja perinatale mund të ndodhë, më shpesh si rezultat i perfuzionit të dobët të placentalit për shkak të çrregullimeve vaskulare. Mund të tregohet stimulimi i punës me një ulje të funksionit të placentës. Një seksion cezarian mund të kryhet nëse vërehet shqetësimi i fetusit ose një rrezik i shtuar i dëmtimeve të makrosomisë, të tilla si dystocia brachial.

Një studim i SHBA në vitin 2008 zbuloi se numri i grave amerikane që janë shtatzënë me diabet para-ekzistues po rritet. Në fakt, numri i rasteve të diabetit në nënat në pritje është më shumë se dyfishuar gjatë gjashtë viteve të fundit. Kjo është veçanërisht problematike sepse diabeti rrit rrezikun e komplikimeve gjatë shtatëzanisë, dhe gjithashtu rrit gjasat që fëmijët nëna e të cilëve kanë diabet gjithashtu do të ekspozohen ndaj tij në të ardhmen.

Lloje të tjera të diabetit

Një predispozitë ndaj diabetit tregon një gjendje që ndodh kur niveli i glukozës në gjak i një personi është mbi normale, por jo aq i lartë sa për të diagnostikuar diabetin e tipit 2. Shumë njerëz që zhvillojnë diabet të tipit 2 në të ardhmen kanë qenë në një gjendje prediabeti për shumë vite, e cila quhet "Epidemia më e madhe mjekësore e Amerikës".

Diabeti automatik latent i të rriturve është një gjendje në të cilën zhvillohet diabeti tip 1 në të rriturit. Të rriturit me diabentë autoimunë latentë shpesh diagnostikohen pasi fillimisht kanë diabet të tipit 2, bazuar në moshën e jo në etiologji.

Disa raste të diabetit shkaktohen nga fakti që receptorët e indeve të trupit nuk i përgjigjen insulinës (madje edhe kur niveli i insulinës është normal, gjë që e dallon atë nga diabeti tip 2); kjo formë është shumë e rrallë. Mutacionet gjenetike (autosomale ose mitokondriale) mund të çojnë në defekte në funksionimin e qelizave beta. Efektet anormale të insulinës gjithashtu mund të përcaktohen gjenetikisht në disa raste. Do sëmundje që shkakton dëmtim të gjerë të pankreasit, mund të çojë në diabet (për shembull, pankreatiti kronik dhe fibrozë cistike). Sëmundjet që lidhen me sekretimin e tepërt të hormoneve antagoniste të insulinës mund të çojnë në diabet (të cilat kurohen zakonisht kur hiqen hormonet e tepërta). Shumë ilaçe përkeqësojnë sekretimin e insulinës, dhe disa toksina dëmtojnë qelizat pankreatike. Në ICD-10 (1992), rastet u diagnostikuan. diabeti për shkak të kequshqyerjesmegjithatë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, ato ishin të vjetëruara kur u prezantua taksonomia aktuale në 1999.

Lexoni artikullin:  Diabeti dhe kërpi

Simptomat dhe shenjat e diabetit

Simptomat klasike të diabetit të patrajtuar janë humbja e peshës, poliuria (urinimi i shpeshtë), polidipsia (etja e shtuar) dhe polifagia (shtimi i urisë). Simptomat mund të zhvillohen me shpejtësi (javë ose muaj) me diabet tip 1, ndërsa me diabet tip 2 ato zakonisht zhvillohen shumë më ngadalë dhe mund të jenë të dobëta ose të mungojnë.

Nivelet e zgjatura të larta të glukozës në gjak mund të bëjnë që glukoza të zhytet në thjerrëzat e syrit, gjë që çon në ndryshime në formën e tij, si rezultat i së cilës vizioni ndryshon. Vizioni i paqartë është një ankesë e zakonshme që çon në një diagnozë të diabetit; në rastet e ndryshimeve të shpejta në vizion, gjithmonë duhet të supozohet një lloj; dhe me tipin 1, si rregull, ndryshimi është më gradual, por prapëseprapë duhet t'i kushtoni vëmendje. Disa skuqje të lëkurës që mund të ndodhin me diabet, përgjithësisht njihen si dermadromë diabetikë.

Emergjencat e diabeteve

Njerëzit (zakonisht me diabet mellitus tip 1) mund të kenë gjithashtu ketoacidozë diabetike, gjendje metabolike metabolike e karakterizuar nga era e acetonit, frymëmarrjes së shpejtë, të thellë, të njohur si frymëmarrja Kussmaul, nauze, të vjella, dhimbje barku dhe gjendje të ndryshuar të vetëdijes.

Një mundësi e rrallë por jo më pak e vështirë është një gjendje hiperosmolare jo-ketotike, e cila është më e zakonshme në diabetin e tipit 2 dhe është kryesisht rezultat i dehidrimit.

Të gjitha format e diabetit rrisin rrezikun e ndërlikimeve afatgjata. Zakonisht zhvillohen pas shumë vitesh (10-20), por mund të jenë simptoma e parë te ata që përndryshe nuk kishin një diagnozë para kësaj kohe. Komplikimet kryesore afatgjata të shoqëruara me dëmtimin e enëve të gjakut. Diabeti dyfishon rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare. Sëmundjet kryesore "makro" (të shoqëruara me aterosklerozën e arterieve të mëdha) janë sëmundjet koronare të zemrës (angina pectoris dhe infarkt miokardi), goditje në tru dhe sëmundje vaskulare periferike.

Diabeti gjithashtu shkatërron kapilarët (shkakton mikroangiopatinë). Retinopatia diabetike, e cila ndikon në formimin e enëve të gjakut në retinë, mund të çojë në simptoma vizuale, ulje të shikimit dhe ndoshta verbëri. Nefropatia diabetike, efekti i diabetit në veshkat, mund të çojë në dhëmbje në indin e veshkave, humbjen e një sasie të vogël ose gradualisht më të madhe të proteinave në urinë dhe, në fund të fundit, në sëmundje kronike të veshkave që kërkojnë dializë. Neuropatia diabetike është efekti i diabetit në sistemin nervor, më së shpeshti duke shkaktuar mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash dhe dhimbje në këmbë, dhe gjithashtu rrit rrezikun e dëmtimit të lëkurës për shkak të perceptimit të ndryshuar. Së bashku me sëmundjet vaskulare të këmbëve, neuropatia rrit rrezikun që shoqëron këmbët (për shembull, ulçera diabetike të këmbëve), të cilat janë të vështira për tu trajtuar dhe ndonjëherë kërkojnë amputim.

Shkaqet e diabetit

Shkaqet e diabetit varen nga lloji i tij.

Diabeti mellitus i tipit 1 është trashëguar pjesërisht dhe më pas shkaktohet nga disa infeksione, me disa dëshmi që tregojnë për virusin Coxsackie B4. Një element gjenetik në ndjeshmërinë individuale ndaj disa prej këtyre shkaktuesve tregon, në veçanti, gjenotipet HLA (për shembull, vetë-identifikuesit gjenetikë të referuar nga sistemi imunitar). Sidoqoftë, edhe ata që kanë trashëguar ndjeshmërinë ndaj diabetit tip 1, duket se kanë një nxitje në mjedis. Shfaqja e diabetit tip 1 nuk ka lidhje me stilin e jetës.

Diabeti i tipit 2 shoqërohet kryesisht me faktorët e stilit të jetesës dhe gjenetikën.

Më poshtë është një listë e plotë e shkaqeve të tjera të diabetit.

 1. Defektet gjenetike të qelizës Β
  1. Diabeti MODY
  2. Mutacionet e ADN-së mitokondriale
 2. Defektet gjenetike në trajtimin e insulinës ose efektet e tij
  1. Defektet në shndërrimin e proinsulin
  2. Mutacionet e gjenit të insulinës
  3. Mutacionet e receptorit të insulinës
 3. Defektet ekzokrine të pankreasit
  1. Pancreatitis kronike
  2. Rezeksioni i pankreasit
  3. Kanceri i neoplazisë pankreatike
  4. Fibroza cistike
  5. hemochromatosis
  6. Pankreatopatia fibrotike
 4. 4. Endokrinopatitë
  1. Hormoni i tepërt i rritjes (akromegalia)
  2. Sindromi i Cushing-ut
  3. hyperthyroidism
  4. pheochromocytoma
  5. glucagonomas
 5. infeksion
  1. Infeksioni i citomegalovirusit
  2. Virusi Koksaki B
 6. mjekësi
  1. glukokortikoide
  2. Hormoni tiroide
  3. β-agonistoy
  4. statin
Lexoni artikullin:  Glukoza e gjakut nga një venë është normë tek gratë sipas tabelës së moshave

Patofiziologjia e sëmundjes

Insulina është hormoni kryesor që rregullon thithjen e glukozës nga gjaku në shumicën e qelizave (kryesisht në qelizat e muskujve dhe dhjamit, por jo në qelizat e sistemit nervor qendror). Kështu, mungesa e insulinës ose pandjeshmëria e receptorëve të saj luan një rol kryesor në të gjitha format e diabetit.

Njerëzit janë të aftë të tretin karbohidrate të caktuara, në veçanti, niseshtën më të zakonshme në ushqim; disa disakaride, të tilla si saharoza, shndërrohen në disa orë në forma më të thjeshta, kryesisht monosakarid glukozë, burimi kryesor i energjisë i karbohidrateve të përdorura nga trupi. Komponimet e mbetura transmetohen për përpunimin e florës së zorrëve, kryesisht në zorrën e trashë. Insulina sekretohet në gjak nga qelizat beta (qelizat β) që gjenden në ishujt e Langerhans në pankreas, në përgjigje të një rritje të glukozës në gjak, zakonisht pas ngrënies. Insulina përdoret nga pothuajse dy të tretat e qelizave të trupit për të thithur glukozën nga gjaku për përdorim të mëtejshëm si karburant dhe shndërrim në molekula të tjera të nevojshme, ose për ruajtje në rezervë.

Insulina është gjithashtu sinjali kryesor i kontrollit për shndërrimin e glukozës në glikogjen për ruajtje të brendshme në qelizat e mëlçisë dhe muskujve. Një ulje e glukozës rezulton si në një lëshim të zvogëluar të insulinës nga qelizat β dhe në një konvertim të kundërt të glukogjenit në glukozë kur niveli i glukozës bie. Kjo kryesisht kontrollohet nga hormoni glukagon, i cili vepron në mënyrë të kundërt me insulinën. Glukoza, e prodhuar kështu me forcë në ruajtjen e brendshme të qelizave të mëlçisë (në formën e glikogjenit), ri-hyn në gjak; qelizat e muskujve nuk kanë mekanizmin e nevojshëm të eksportit. Në mënyrë tipike, qelizat e mëlçisë e bëjnë këtë kur niveli i insulinës është i ulët (i cili zakonisht lidhet me glukozën e ulët të gjakut).

Nivelet më të larta të insulinës rritin disa procese anabolike ("ndërtuese"), siç janë rritja dhe dyfishimi i qelizave, sinteza e proteinave dhe yndyrës. Insulina (ose mungesa e saj) është sinjali kryesor në shndërrimin e shumë proceseve metabolike dypalëshe nga katabolike në anabolike dhe наоборот. Në veçanti, nivelet e ulëta të insulinës janë shkas për fillimin ose ndalimin e ketosis (faza metabolike e djegies së yndyrës).

Nëse sasia e insulinës është e pamjaftueshme, nëse qelizat reagojnë dobët ndaj insulinës (pandjeshmëri ndaj insulinës ose rezistencës), ose nëse insulina është e dëmtuar, atëherë glukoza nuk do të kryejë veprimin e saj të zakonshëm, prandaj, nuk do të përthithet siç duhet nga qelizat e trupit që i duhen, dhe nuk do të ruhen siç duhet në mëlçi dhe muskuj. Rezultati përfundimtar është një nivel i vazhdueshëm i lartë i glukozës në gjak, sintezë e dobët e proteinave dhe çrregullime të tjera metabolike, siç është acidoza.

Kur përqendrimi i glukozës në gjak rritet në 9-10 mmol / L (me përjashtim të kushteve të caktuara, siç është shtatzënia), përtej pragut të saj renal (d.m.th., kur niveli i glukozës tejkalon maksimumin e transportit të ribabueshmërisë së glukozës), reabsorbimi i glukozës në tubulat proksimale të veshkave është jo i plotë, dhe një pjesë e glukozës mbetet në urinë (glikosuria). Kjo rrit presionin osmotik të urinës dhe parandalon reabsorbimin e ujit në veshkat, gjë që çon në një rritje të prodhimit të urinës (poliuri) dhe rritje të humbjes së lëngjeve. Vëllimi i humbur i gjakut do të rimbushet në mënyrë osmotike nga uji që përmban qelizat e trupit dhe pjesë të tjera të trupit, duke shkaktuar dehidrim dhe rritje të etjes.

Diagnostifikimi i diabetit

Diabeti mellitus karakterizohet me hiperglicemi të përsëritur ose të vazhdueshme, dhe diagnoza bëhet kur zbulohet një nga faktorët e mëposhtëm:

 • Glukoza plazmatike e agjëruar ≥ 7,0 mmol / L (126 mg / dL)
 • Glukoza plazmatike ≥ 11,1 mmol / L (200 mg / dl) dy orë pas administrimit oral të 75 g glukozë si një provë për tolerancën e glukozës.
 • Simptomat e hiperglicemisë dhe glukozës plazmatike të rastit ≥ 11,1 mmol / L (200 mg / dL)
 • Hemoglobina e glikuar ≥ 6,5%

Kriteret për diagnostikimin e diabetit

Diabetus Shqipëri