Diabeti në një fëmijë

Disa dekada më parë, fëmijët e diagnostikuar me diabet u dënuan me vdekje. Tani, për të ruajtur cilësinë e zakonshme të jetës dhe për të parandaluar zhvillimin e komplikimeve të rrezikshme, mjafton që pacienti të monitorojë gjendjen e tij dhe të ndjekë rekomandimet e një specialisti.

Vitet e fundit, incidenca e diabetit në fëmijëri është rritur ndjeshëm. Në shumicën e rasteve, diabeti diagnostikohet te fëmijët nga 4 deri në 10 vjeç, dhe krejt rastësisht. Detyra e prindërve është të njohin me kohë manifestimet e sëmundjes dhe t'i tregojnë fëmijës pediatrit. Mjeku do të përshkruaj një test gjaku për glukozën, në bazë të së cilës ai do të përshkruaj terapi.

Si formohet diabeti tek fëmijët?

Me zhvillimin e diabetit tip 1, qelizat e pankreasit përgjegjëse për prodhimin e insulinës vdesin. Gjatë funksionimit normal të sistemit endokrin, ky hormon prodhohet në vëllime normale dhe jep glukozë në qelizat e gjakut. Glukoza luan rolin e “karburantit” të domosdoshëm për funksionalitetin e tërë organizmit. Nëse ka insulinë të pamjaftueshme ose mungesë të tij, glukoza nuk hyn në qeliza, duke u vendosur në gjak. Nëse kjo gjendje nuk mjekohet, zhvillohen komplikime që rrezikojnë jetën. Së pari, sytë, këmbët, veshkat vuajnë, atëherë mund të zhvillohet një gjendje kome.

Diabeti i tipit 2 që nuk varet nga insulina në fëmijët praktikisht nuk ndodh.

Shkaqet e diabetit në fëmijëri

Insidiousness e diabetit është se në fillim të zhvillimit të sëmundjes ajo praktikisht nuk ka simptoma. Pra, simptomat e saj klasike: etja e pangopshme, urinimi i shpeshtë, djersitja e shtuar, etj., Shfaqen edhe kur shumica e qelizave pankreatike janë shkatërruar.

Mbetet ende një mister pse trupi shkatërron qelizat pankreatike. Shumë prindër gabimisht besojnë se faktori kryesor i rrezikut është abuzimi i ëmbëlsirave, ëmbëlsirave dhe ëmbëlsirave të tjera.

Sidoqoftë, ekspertët identifikojnë disa faktorë që provokojnë shfaqjen e patologjisë tek fëmijët.

Faktori gjenetik. Në një seri studimesh, u identifikuan deri në 50 gjene që tregojnë një predispozitë për zhvillimin e diabetit.

Lexoni artikullin:  Parandalimi i diabetit (2)

Nëse babai ose nëna kanë diabet të tipit 1, kjo sigurisht që rrit rrezikun që fëmija të sëmuret. Sidoqoftë, ka shumë raste kur sëmundja u diagnostikua tek fëmijët, prindërit e të cilëve ishin të shëndetshëm.

Viruseve. Pas fruthit, rubeolës, dhenve, shytave ose infeksioneve të zakonshme virale të frymëmarrjes, trupi fillon procese që janë të dëmshme për qelizat e pankreasit.

Gjendje e paqëndrueshme psiko-emocionale (stresi). Nëse fëmija është shumë i frikësuar ose nervoz, ai mund të zhvillojë një patologji.

Simptomat e diabetit tek fëmijët

Fëmija ka nevojë për shtrimin në urgjencë nëse shfaqen simptomat e mëposhtme:

 • dehidratim;
 • Dobësi e rëndë, duke u shndërruar në një sharje, paaftësi për të zgjuar fëmijën;
 • Konfuzion (dëmtimi i të folurit, ankthi motorik, etj.);
 • Frymëmarrje e thellë, e zhurmshme;
 • Frymëmarrja "aceton";
 • Në mënyrë të përsëritur të vjella.

Për më tepër, ekzistojnë manifestime që kërkojnë vëmendje të veçantë nga prindërit:

 1. Fëmija kërkon vazhdimisht për një pije, numri i urinimeve rritet.
 2. Kec filloi të urinonte në shtrat.
 3. Ulur në mënyrë dramatike peshën e trupit.
 4. Në lëkurën e foshnjës, acarimet dhe skuqjet vazhdimisht shfaqen.
 5. Organet gjenitale janë të përflakur.
 6. Aktiviteti zvogëlohet, fëmija shpejt lodhet nga lojërat dhe komunikimi.

Nëse diagnoza është vendosur tashmë dhe fëmija është përshkruar me terapi, është e rëndësishme të dini për fazën e "muajit të mjaltit". Kjo periudhë karakterizohet nga: normalizimi i niveleve të sheqerit, shëndet i shkëlqyer. Ndonjëherë faza e pushimit zgjat më shumë se një vit, megjithatë, ende nuk ia vlen të qetësoheni dhe të hiqni dorë nga trajtimi, pasi kjo është vetëm një falje.

Prindërit duhet të njohin simptomat "e rrezikshme" të diabetit dhe të monitorojnë me kujdes gjendjen e fëmijës së tyre të sëmurë. Dyshimi më i vogël i përkeqësimit është një arsye e mirë për të vizituar një specialist. Edhe nëse ankthet janë të kota, është akoma më mirë sesa zhvillimi i pakontrolluar i komplikimeve.

Diabeti i videos në fëmijë

Trajtimi i diabetit tek një fëmijë

Nëse një fëmijë diagnostikohet me diabet, të gjithë anëtarët e familjes do të duhet të ndryshojnë stilin e jetës së tyre. Një zbatim i qartë i kërkesave të mëposhtme do të ndihmojë për t'i rezistuar sëmundjes:

Lexoni artikullin:  Luleshtrydhe medicinal për diabetin si të merrni bar për trajtim, recensione dhe foto

Kontrolloni. Ju duhet të blini dhe të merrni së bashku kudo një glukometër dhe shirita provë të dizajnuar për të matur glukozën. Të rriturit marrin matje për fëmijën, dhe një fëmijë në moshë shkollore mund të mësohet të kontrollojë në mënyrë të pavarur nivelin e sheqerit të tyre.

Injeksione të insulinës. Insulina administrohet disa herë në ditë. Lloji i barit dhe doza janë të përshkruara, dhe nëse është e nevojshme, rregulluar, mjeku. Si rregull, insulina me veprim të gjatë administrohet në mëngjes dhe në mbrëmje, dhe afatshkurtër gjysmë ore para një vakt.

Dietë. Fëmija duhet të sigurojë 5 vakte në ditë. Kufizoni rreptësisht karbohidratet që rritin sheqerin: drithërat, bukën, ëmbëlsirat, patatet. Përjashtoni: frutat e ëmbla, manaferrat. Pasuroni menunë e fëmijëve: perime, fruta të pangopura, të pasura me fibra (fibra pengon thithjen e glukozës).

Aktiviteti fizik. Me aktivitet të rregullt fizik, karbohidratet shpenzohen në aktivitetin e muskujve. Por është e rëndësishme të dini se aktiviteti i shtuar mund të shkaktojë një rënie të mprehtë të sheqerit.

Masat e sigurisë. Një fëmijë i sëmurë duhet të blejë një byzylyk ose një pasaportë të veçantë për një diabetik, ku do të tregohet diagnoza e tij dhe masat që duhet të merren nëse sëmuret. Diagnoza duhet t'u tregohet arsimtarëve, mësuesve, drejtuesve të seksioneve.

Parandalimi i zhvillimit të diabetit tek fëmijët

Për të zvogëluar mundësinë e zhvillimit të diabetit tek një fëmijë, mjekët rekomandojnë:

 1. Refuzimi nga produktet industriale: lëngje, sode në favor të pijeve me fruta shtëpi dhe pijeve frutore.
 2. Sigurojeni fëmijës një gjumë të plotë.
 3. Mbroni nga stresi, krijoni një atmosferë të favorshme në familje.
 4. Pasuroni menunë e fëmijëve me perime të freskëta, barishte, manaferra, ushqime të pasura me proteina bimore.
 5. Siguroni lëng të mjaftueshëm për të pirë.

Shkencëtarët në shumë vende po punojnë për krijimin e një pankreasi artificial, i cili në vetvete do të përjashtojë një sëmundje të tillë si diabeti. Por deri atëherë, terapia kompetente me insulinë dhe mbajtja e një niveli normal të glukozës janë masat kryesore për të shmangur komplikimet e rrezikshme, zgjasin jetën e fëmijëve deri në vitet e përparuara.

Warning! Përdorimi i çdo ilaçi dhe shtojcash dietike, si dhe përdorimi i ndonjë metode terapeutike, është e mundur vetëm me lejen e një mjeku.

Diabetus Shqipëri