Diabeti tip 1 Diagnostifikimi i diabetit

1 Vini re se në çdo person të shëndetshëm, nën ndikimin e faktorëve të caktuar, niveli i glikemisë (sheqerit) rrallë mund të rritet mbi vlerat standarde të një personi të shëndetshëm, kjo nuk do të thotë se ai është diagnostikuar me diabet;
2 Niveli i glikemisë mund të rritet në sëmundje të tjera (onkologjike, kardiovaskulare, etj.);
3 Hemoglobina e glikuar tregon nivelin "mesatar" të glicemisë në 3-4 muaj. Besohet (laboratori: Invitro) që niveli nga 5 në 7 është NORM. Por, disa shkencëtarë nuk pajtohen me këtë dhe theksojnë se nga 5,7% në 6,4% tashmë duhet të diagnostikohet me "prediabetes" (diabeti latent / latent);
4 Hiperdiagnoza dhe llojet e rralla të diabetit. Ndonjëherë me një test rutinë gjaku, papritmas rezulton se fëmija ka një nivel të rritur të glukozës. Nëse klinika është e mirë, mjeku endokrinolog, atëherë ai mund të përshkruajë:
– Testi tolerant ndaj glukozës. Një test oral i tolerancës së glukozës duhet të bëhet në mëngjes, në sfondin e të paktën 3 ditëve ushqim të pakufizuar (më shumë se 150 g karbohidrate në ditë) dhe aktivitetit normal fizik. Testi duhet të paraprihet nga agjërimi i natës për 8-14 orë (mund të pini ujë). Vakti i mbrëmjes së fundit duhet të përmbajë 30-50 g karbohidrate. Mos pini duhan natën para dhe pas provës. Pas marrjes së mostrës së gjakut në stomak bosh, subjekti i testit duhet të jetë jo më shumë se 5 minuta. pini 75 g glukozë anhidër ose 82,5 g monohidrat glukozë të tretur në 250-300 ml ujë. Për fëmijët, ngarkesa është 1,75 g glukozë anhidër (ose 1,925 g glukozë monohidrat) për kg peshë trupore, por jo më shumë se 75 g (82,5 g), me një fëmijë që peshon 43 kg dhe më shumë, jepet doza e zakonshme (75 g). Gjatë provës, pirja e duhanit dhe aktiviteti fizik aktiv nuk lejohen. Kampionimi i gjakut kryhet çdo 30 minuta (30, 60, 90, 120 minuta) me përcaktimin e koeficientit hiperglikemik dhe postglikemik. Duhet mbajtur mend se nëse niveli i glukozës në agjërim tejkalon 7,0 mmol / L, atëherë testi i tolerancës së glukozës orale nuk kryhet, pasi një nivel i tillë i glukozës në gjak është një nga kriteret për diagnostikimin e diabetit mellitus.
Testi i tolerancës oral të glukozës ju lejon të diagnostikoni çrregullime të ndryshme të metabolizmit të karbohidrateve, siç është diabeti mellitus, toleranca e dëmtuar e glukozës, glikemia e agjërimit, por nuk mund të përcaktojë llojin dhe shkaqet e diabetit mellitus, dhe për këtë arsye këshillohet që të kryeni një konsultim të detyrueshëm pasi të merrni ndonjë rezultat të testit oral të tolerancës së glukozës endokrinolog.
– Niveli i C-peptidit (bazal) ose, në vend të testit të tolerancës së glukozës, stimulohet;
– Hemoglobina e glikuar;
Antitrupat në këtë rast nuk kanë kuptim, sepse brenda 1 viti pas shfaqjes së sëmundjes, antitrupat nuk zbulohen. Në raste komplekse, bëhet një studim gjenetik, i cili teorikisht mund të bëhet vetëm në qendrën endokrine në Moskë, por vetëm në Angli.
Mungesa e disa testeve dhe niveli i ulët i trajnimit të mjekëve të përgjithshëm / familjes / pediatër / gastroenterologë dhe jo endokrinologë, shpjegon faktin se disa pacientë janë diagnostikuar gabimisht dhe është përcaktuar terapi me insulinë.
Për më shumë informacion në lidhje me diabetin LADA dhe MODY, shihni rubrikën: "Karakteristikat diagnostikuese".

Lexoni artikullin:  Aktiviteti fizik dhe diabeti

DIAGNOSTIKA E DIABETES LLOJI 1
Ekzistojnë shënues të ndryshëm të diabetit tip 1
Gjenetike – HLA DR3, DR4 dhe DQ.
Imunologjik – antitrupa ndaj dekarbboxilazës së acidit glutamik (GAD), insulinës (IAA) dhe antitrupave ndaj qelizave të ishullit Langerhans (ICA).
Metabolike – glukemoglobina A1, humbja e fazës së parë të sekretimit të insulinës pas një testi intravenoz të tolerancës së glukozës.
Shtypja HLA
Sipas koncepteve moderne, diabeti tip 1, megjithë një fillim akut, ka një periudhë të gjatë latente. Shtë zakon të dalloni gjashtë faza në zhvillimin e sëmundjes. E para nga këto, faza e predispozimit gjenetik, karakterizohet nga prania ose mungesa e gjeneve të lidhura me diabetin tip 1. Me rëndësi të madhe është prania e antigjeneve HLA, veçanërisht klasa II – DR 3, DR 4 dhe DQ. Në këtë rast, rreziku i zhvillimit të sëmundjes rritet shumëfish. Deri më sot, një predispozitë gjenetike për zhvillimin e diabetit tip 1 konsiderohet si një kombinim i aleleve të ndryshme të gjeneve normale.

DIABETES TIPI 2 DIABETE
Për të konfirmuar diagnozën, kryhet një test oral i tolerancës së glukozës. Diagnoza e diabetit të tipit 2 në shumicën dërrmuese të rasteve bazohet në zbulimin e hiperglicemisë në rrugë me shenja klinike tipike të diabetit tip 2 (mbipesha, mbi 40-45 vjeç, një histori pozitive familjare e diabetit tip 2, përbërës të tjerë të sindromës metabolike), në mungesë të klinikës dhe shenjat laboratorike të mungesës absolute të insulinës (humbje e rëndë e peshës, ketoza).

TREGUESIT GENETIK CD 2
Dy prej nëntipeve gjenetike të identifikuara shoqërohen me mungesë të insulinës kur qelizat beta nuk prodhojnë insulinë të mjaftueshme, dhe tre shoqërohen me rezistencë ndaj insulinës kur keqpërdoret insulina.
Studiuesit analizuan të dhënat gjenomike dhe gjetën grupe të ndryshme të vendeve të ADN-së që, sipas mendimit të tyre, janë përgjegjës për pesë forma unike të sëmundjes.
Analizat treguan se njerëzit e klasifikuar se kishin variantin e ADN-së në lidhje me rezistencën ndaj insulinës kishin një bel më të gjerë, ndërsa ata që u përshtatën me formën e mungesës së insulinës ishin ndoshta më të hollë, por kishin diabet rezistent ndaj insulinës, i cili Me sa duket ndryshe nga rezistenca ndaj insulinës, trashje.
Nëse ndryshimet gjenetike mund të qëndrojnë nën ndryshimet e shfaqura nga njerëzit me gjendje, atëherë mund të ketë një seri procesesh që çojnë në nivele të larta të glukozës në gjak, shtuan studiuesit. Lidhja me një artikull shkencor

Lexoni artikullin:  Shenjat e diabetit gestacional në gratë shtatzëna

PREDIKTORST TIPIT 1
lidhje me botimin shkencor

Diabetus Shqipëri