Diabeti tip 1 ose 2, ku të fillohet mjekimi

Diabeti mellitus është një shkatërrim i plotë ose i pjesshëm i mekanizmave të vetë-rregullimit të niveleve të glukozës në gjak, të cilat natyrisht janë të natyrshme në trupin e njeriut. Të gjithë e dinë që ndërlikimet kryesore të diabetit janë problemet e këmbëve, verbimi dhe dështimi i veshkave. Të gjitha këto ndërlikime lindin për faktin se sheqeri në gjak i pacientit mban të ngritur në mënyrë kronike ose "kërcen" me një amplitudë të madhe.

 • Vendosni qëllime. Për çfarë sheqeri ju duhet të përpiqeni.
 • Farë duhet të bëni së pari: një listë hapash specifikë.
 • Si të kontrolloni efektivitetin e trajtimit. Testsfarë testesh të bëni rregullisht.
 • Tofarë duhet të bëni nëse keni diabet të përparuar dhe sheqer shumë të lartë.
 • Pse një dietë me karbohidrate të ulët është më e mirë sesa një dietë e "ekuilibruar".
 • Si e rregullon insulina sheqerin në gjak: duhet ta dini dhe kuptoni këtë.
 • Parandalimi dhe administrimi afatgjatë i komplikimeve të diabeteve.

Në fakt, hedhjet në sheqerin në gjak kanë një efekt të dëmshëm në absolutisht të gjitha sistemet e trupit. Për shembull, pak njerëz e dinë që diabeti rrit rrezikun e osteoporozës (mineralet lahen nga kockat). Vini re se tek diabetikët, nyjet shpesh janë të përflakur dhe të lënduar, lëkura duket e thatë, e ashpër dhe e plakur.

Komplikimet e diabetit shkaktojnë dëme komplekse në trup, përfshirë edhe trurin. Diabeti përkeqëson kujtesën afatshkurtër dhe provokon depresion.

Pankreasi dhe insulina hormonale

Për të kontrolluar me sukses diabetin, duhet të dini se si funksionon pankreasi dhe të kuptoni parimet e punës së tij. Pankreasi ka të bëjë me madhësinë dhe peshën e afërsisht pëllëmbës së një të rrituri. Ndodhet në zgavrën e barkut pas stomakut, afër ngjitur me duoden. Kjo gjëndër prodhon, ruan dhe lëshon insulinë e hormonit në rrjedhën e gjakut. Prodhon gjithashtu disa hormone të tjera dhe enzima ndihmon tretjen e ushqimit për të tretur karbohidratet, veçanërisht yndyrnat dhe proteinat. Insulina është thelbësore për marrjen e glukozës. Nëse prodhimi i këtij hormoni nga pankreasi është ndalur plotësisht, dhe kjo nuk kompensohet me injeksione të insulinës, atëherë personi shpejt do të vdesë.

Insulina është një hormon i sekretuar nga qelizat beta të pankreasit. Funksioni i tij kryesor është rregullimi i niveleve të glukozës në gjak. Insulina e kryen këtë funksion duke stimuluar depërtimin e glukozës në miliarda qeliza në trupin e njeriut. Kjo ndodh gjatë sekretimit bisfazik të insulinës si përgjigje ndaj një vakti. Prania e insulinës stimulon "transportuesit e glukozës" të ngrihen nga brenda qelizës në membranën e saj, të kapin glukozën nga rrjedhja e gjakut dhe ta dërgojnë atë në qelizë për t'u përdorur. Transportuesit e glukozës janë proteina të veçanta që bartin glukozën në qeliza.

Si rregullon insulina sheqerin në gjak

Gama e niveleve normale të glukozës në gjak është shumë e ngushtë. Sidoqoftë, normalisht insulina pothuajse gjithmonë mban sheqerin në gjak në të. Kjo për shkak se vepron në qelizat e muskujve dhe mëlçisë, të cilat janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj insulinës. Qelizat muskulore dhe veçanërisht mëlçia nën veprimin e insulinës marrin glukozën nga qarkullimi i gjakut dhe e kthejnë atë në glikogjen. Kjo substancë është e ngjashme në pamje me niseshtën, e cila ruhet në qelizat e mëlçisë dhe kthehet përsëri në glukozë nëse niveli i sheqerit në gjak bie nën normalen.

Glikogjeni përdoret, për shembull, gjatë ushtrimit ose agjërimit afatshkurtër. Në situata të tilla, pankreasi lëshon një hormon tjetër të veçantë, glukagon, në rrjedhën e gjakut. Ky hormon u jep një sinjal muskujve dhe qelizave të mëlçisë se është koha që ta kthejnë glikogjenin përsëri në glukozë dhe kështu të rrisin sheqerin në gjak (një proces i quajtur glikogjenolizë). Në fakt, glukagoni ka efektin e kundërt të insulinës. Kur dyqanet e glukozës dhe glikogjenit mbarojnë në trup, qelizat e mëlçisë (dhe, në një masë më të vogël, veshkat dhe zorrët) fillojnë të prodhojnë glukozë jetësore nga proteina. Për të mbijetuar gjatë urisë, trupi prishet qelizat e muskujve, dhe kur ato mbarojnë, atëherë organet e brendshme, duke filluar nga më pak e rëndësishmja.

Insulina ka një funksion tjetër të rëndësishëm, përveç qelizave stimuluese për të tërhequr glukozën. Ai jep urdhrin të shndërrojnë glukozën dhe acidet yndyrore nga qarkullimi i gjakut në indin dhjamor, i cili ruhet për të siguruar mbijetesën e trupit në rast të urisë. Nën ndikimin e insulinës, glukoza shndërrohet në yndyrë, e cila depozitohet. Insulina gjithashtu pengon prishjen e indit dhjamor.

Një dietë e lartë e karbohidrateve provokon një tepricë të insulinës në gjak. Kjo është arsyeja pse është kaq e vështirë për të humbur peshë në dietat e rregullta me kalori të ulët. Insulina është një hormon anabolik. Kjo do të thotë se është e nevojshme për rritjen e shumë indeve dhe organeve. Nëse qarkullon në gjak shumë, atëherë ajo provokon rritje të tepruar të qelizave që mbulojnë enët e gjakut nga brenda. Për shkak të kësaj, lumeni i anijeve ngushtohet, zhvillohet ateroskleroza.

Vendosja e qëllimeve të diabetit

Cili është qëllimi i trajtimit të diabetit tip 1 dhe tip 2? Cilin nivel të sheqerit në gjak e konsiderojmë normale dhe përpiqemi për të? Përgjigje: sheqer i tillë siç vërehet te njerëzit e shëndetshëm pa diabet. Studime në shkallë të gjerë kanë zbuluar se tek njerëzit e shëndetshëm, sheqeri në gjak zakonisht luhatet në një gamë të ngushtë 4,2 – 5,0 mmol / L. Ai ngrihet shkurtimisht më lart vetëm nëse keni ngrënë shumë ushqime të pasura me karbohidrate “të shpejta”. Nëse ka ëmbëlsira, patate, produkte buke, sheqeri në gjak rritet edhe tek njerëzit e shëndetshëm, dhe te pacientët me diabet zakonisht "rrotullohet".

Lexoni artikullin:  Cili oriz është më i miri për diabetikët A është e mundur të hani qull nga orizi

Si rregull, kur një diabetik sapo fillon të mjekohet, sheqeri i tij është shumë i lartë. Prandaj, së pari ju duhet të ulni sheqerin në gjak nga lartësitë "kozmike" në pak a shumë të denjë. Kur kjo të bëhet, atëherë ne rekomandojmë vendosjen e qëllimit të trajtimit në mënyrë që sheqeri në gjak të jetë 4,6 ± 0,6 mmol / l të gjitha 24 orët në ditë. Edhe një herë, sepse është e rëndësishme. Ne përpiqemi të ruajmë vazhdimisht sheqerin në gjak me rreth 4,6 mmol / L. Kjo do të thotë – për të siguruar që devijimet nga kjo shifër janë sa më të vogla që të jetë e mundur.

Lexoni gjithashtu artikullin e veçantë të detajuar, "Objektivat për trajtimin e diabetit tip 1 dhe tip 2. Sa sheqer në gjak duhet të arrini. " Në veçanti, ai përshkruan se cilat kategori të pacientëve me diabet duhet të ruajnë specifikisht sheqerin në gjak sesa njerëzit e shëndetshëm. Do të zbuloni gjithashtu se cilat ndryshime në gjendjen shëndetësore mund të priten pasi të keni rikthyer sheqerin në gjak në normalitet.

Një kategori e veçantë e pacientëve me diabet të tipit 1 janë ata që kanë zhvilluar gastroparesis të rëndë – vonuar zbrazjen e stomakut pas ngrënies. Kjo është paralizë e pjesshme e stomakut – një ndërlikim i diabetit që ndodh për shkak të përçimit të nervave të dëmtuar. Në pacientë të tillë, rreziku i hipoglikemisë është rritur. Prandaj, për hir të sigurisë, Dr. Bernstein ngre sheqerin e tyre të synuar në 5,0 ± 0,6 mmol / L. Gastroparesis diabetike është problemi që ndërlikon më së shumti kontrollin e diabetit. Sidoqoftë, dhe mund të zgjidhet. Së shpejti do të kemi një artikull të veçantë të hollësishëm për këtë temë.

Si të kontrolloni efektivitetin e trajtimit

Gjatë javës së parë të një programi të diabetit, rekomandohet kontrolli i përgjithshëm i sheqerit në gjak. Kur të dhënat grumbullohen, ato mund të analizohen dhe përcaktohen se si sheqeri juaj sillet nën ndikimin e ushqimeve të ndryshme, insulinës dhe rrethanave të tjera. Nëse keni filluar trajtimin e diabetit me insulinë, atëherë sigurohuni që sheqeri nuk ka rënë asnjëherë nën 3,8 mmol / l për tërë javën. Nëse kjo ndodh – doza e insulinës duhet të zvogëlohet menjëherë.

Pse luhatjet e sheqerit në gjak janë të rrezikshme?

Supozoni se një pacient arrin të ruajë sheqerin në gjak "mesatarisht" me rreth 4,6 mmol / L, dhe ai beson se ai ka kontroll të mirë mbi diabetin e tij. Por kjo është një gabim i rrezikshëm. Nëse sheqeri "kërcen" nga 3,3 mmol / l në 8 mmol / l, atëherë luhatjet e tilla të forta përkeqësojnë shumë mirëqenien e një personi. Ata shkaktojnë lodhje kronike, përshtatje të shpeshta të tërbimit dhe shumë probleme të tjera. Dhe më e rëndësishmja, në ato kohë kur sheqeri është ngritur, komplikimet e diabetit zhvillohen, dhe ata së shpejti do ta bëjnë veten të ndjehen.

Qëllimi i duhur për diabetin është ta mbani sheqerin tuaj konstant. Kjo do të thotë – eliminoni plotësisht hedhjet në nivelin e glukozës në gjak. Qëllimi i faqes së internetit Diabet-Med.Com është që ne ofrojmë strategji dhe taktika për trajtimin e diabetit tip 1 dhe tip 2, i cili me të vërtetë na lejon të arrijmë këtë qëllim ambicioz. Si ta bëni këtë përshkruhet në detaje në artikujt vijues:

Metodat tona të trajtimit "të ndërlikuar" mund të qetësojnë luhatjet e sheqerit në gjak në diabetin tip 1 dhe tip 2. Ky është ndryshimi kryesor nga metodat "tradicionale" të trajtimit, në të cilat sheqeri në gjak tek pacientët me diabet ndryshon në një gamë të gjerë, dhe kjo konsiderohet normale.

Trajtimi kompetent për diabetin e përparuar

Supozoni se keni pasur sheqer shumë të lartë në gjak për shumë vite. Në këtë rast, sheqeri nuk mund të ulet menjëherë në normalitet, sepse do të pësoni simptoma të hipoglicemisë së rëndë. Shqyrtoni një shembull specifik. Për shumë vite, një diabetik u trajtua pas mëngëve, dhe trupi i tij ishte mësuar me sheqer në gjak 16-17 mmol / l. Në këtë rast, simptomat e hipoglikemisë mund të fillojnë kur sheqeri ulet në 7 mmol / L. Kjo është përkundër faktit se norma për njerëzit e shëndetshëm nuk është më shumë se 5,3 mmol / L. Në raste të tilla, rekomandohet të vendosni objektivin fillestar në rajonin prej 8-9 mmol / L për javët e para. Dhe madje edhe atëherë do të jetë e nevojshme të zvogëlohet sheqeri në normalitet shumë gradualisht, gjatë 1-2 muajve të tjerë.

Rrallë ndodh që një program trajtimi i diabetit menjëherë ju lejon të vendosni sheqerin në gjak që të jetë krejtësisht normal. Zakonisht, njerëzit kanë devijime, dhe ju duhet të bëni vazhdimisht ndryshime të vogla në regjim. Këto ndryshime varen nga rezultatet e kontrollit të plotë të sheqerit në gjak në ditët e para, si dhe nga preferencat personale të pacientit. Lajmi i mirë është që programet tona për trajtimin e diabetit po tregojnë rezultate të shpejta. Sheqeri i gjakut fillon të bjerë që në ditët e para. Kjo gjithashtu motivon pacientët që të pajtohen me regjimin, duke mos lejuar veten që "të shpërthejnë në një zhurmë".

Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit gestacional mellitus dhe pasojat e mundshme

Pse diabetikët trajtohen në mënyrë aktive me metodat tona

Fakti që sheqeri në gjak do të ulet dhe shëndeti do të përmirësohet mund të vërehet shumë shpejt, pas disa ditësh. Kjo është garancia më e mirë që ju do të qëndroni të përkushtuar në programin tonë të diabetit. Në literaturën mjekësore, është shkruar shumë për nevojën e “angazhimit” të pacientëve për trajtimin e suksesshëm të diabetit. Ata pëlqejnë t'i atribuojnë rezultatet e dështuara të trajtimit për faktin se pacientët nuk kanë treguar respektim të mjaftueshëm, d.m.th., ata ishin shumë dembelë për të ndjekur rekomandimet e mjekut.

Por, pse pacientët duhet të qëndrojnë të përkushtuar ndaj metodave "tradicionale" të trajtimit të diabetit nëse ato thjesht nuk janë efektive? Ata nuk janë në gjendje të heqin qafe enjtjet në sheqerin në gjak dhe pasojat e tyre të dhimbshme. Injeksione të dozave të mëdha të insulinës çojnë në raste të shpeshta të hipoglikemisë. Pacientët me diabet tip 2 nuk duan të shkojnë në dieta “të uritur”, madje edhe nën kërcënimin e vdekjes. Shqyrtoni programin e trajtimit të diabetit tip 1 dhe metodat për trajtimin e diabetit tip 2 – dhe sigurohuni që rekomandimet tona janë në dispozicion, ato mund të ndiqen edhe nëse kombinoni trajtimin me punë të palodhur, si dhe përgjegjësitë e familjes dhe / ose komunitetit.

Si të filloni trajtimin e diabetit

Sot, nuk ka gjasa të gjesh një endokrinolog që flet rusisht, i cili do të trajtonte diabetin me një dietë me karbohidrate të ulët. Prandaj, ju do të duhet të hartoni një plan veprimi vetë, duke përdorur informacionin në faqen tonë të internetit. Ju gjithashtu mund të bëni pyetje në komente, administrata e faqes u përgjigjet atyre shpejt dhe në detaje.

Si të filloni trajtimin e diabetit:

 1. Dorëzoni testet laboratorike që janë renditur në këtë artikull.
 2. E rëndësishme! Lexoni si të siguroheni që keni një matës të saktë të glukozës në gjak dhe ta bëni atë.
 3. Filloni kontrollin e sheqerit në gjak.
 4. Shkoni në një dietë me karbohidrate të ulët, më së miri me gjithë familjen tuaj.
 5. Vazhdoni kontrollin e përgjithshëm të sheqerit në gjak. Vlerësoni se si ndryshimet në dietë ndikojnë në diabetin tuaj.
 6. Shtypni një listë të ushqimeve të lejuara për një dietë të ulët karbohidrate. Varni njërën në kuzhinë dhe mbajeni tjetrën me vete.
 7. Studioni artikullin "youfarë ju duhet të keni diabet në shtëpi dhe me ju" dhe bleni gjithçka që ju nevojitet.
 8. Nëse keni probleme me gjëndrën tiroide, këshillohuni me endokrinologun tuaj. Në të njëjtën kohë, injoroni këshillat e tij për mirëmbajtjen e një diete “të ekuilibruar” për diabetin.
 9. E rëndësishme! Mësoni të bëni të shtëna në insulinë pa dhimbje, edhe nëse nuk e trajtoni diabetin tuaj me insulinë. Nëse keni sheqer të lartë në gjak gjatë një sëmundje infektive ose si rezultat i marrjes së ndonjë medikamenti, do t'ju duhet të injektoni insulinë përkohësisht. Jini të përgatitur për këtë paraprakisht.
 10. Mësoni dhe ndiqni rregullat për kujdesin e këmbëve për diabetin.
 11. Për diabetikët që varen nga insulina – zbuloni se si 1 Njësia e insulinës ul sheqerin në gjak dhe sa shumë e rrit 1 gram karbohidrate.

Sa herë që shkruaj për treguesit e sheqerit në gjak, dua të them nivelin e glukozës në plazmën e gjakut kapilar të marrë nga një gisht. Kjo është, saktësisht ajo që mat matësi juaj. Vlerat normale të sheqerit në gjak janë vlera që vërehen te njerëzit e shëndetshëm, të hollë pa diabet, në një moment të rastit, pavarësisht nga marrja e ushqimit. Nëse njehsori është i saktë, atëherë performanca e tij nuk do të jetë shumë e ndryshme nga rezultatet e një testi laboratorik të gjakut për sheqerin.

Receta për një dietë me karbohidrate të ulët për diabetin tip 1 dhe tip 2 janë në dispozicion këtu.

Whatfarë sheqeri në gjak mund të arrihet

Doktor Bernstein harxhoi shumë kohë dhe përpjekje për të zbuluar se çfarë sheqeri vihet re te njerëzit e shëndetshëm dhe të hollë pa diabet. Për ta bërë këtë, ai u bind për të matur sheqerin në gjak të bashkëshortëve dhe të afërmve të diabetikëve që erdhën në emërimin e tij. Gjithashtu, agjentët e shitjeve udhëtuese shpesh e vizitojnë atë, duke u përpjekur t'i bindin ata të përdorin glukometra të një ose një marke tjetër. Në raste të tilla, ai gjithmonë insiston që ata të matin sheqerin e tyre duke përdorur një glukometër që reklamojnë, dhe menjëherë merr gjak nga venat e tyre, në mënyrë që të kryejë një analizë laboratorike dhe të vlerësojë saktësinë e glukometrit.

Në të gjitha këto raste, sheqeri është 4,6 mmol / L ± 0,17 mmol / L. Prandaj, qëllimi i trajtimit të diabetit është të ruajë sheqer të qëndrueshëm në gjak prej 4,6 ± 0,6 mmol / l, në çdo moshë, para dhe pas ngrënies, duke ndaluar "kërcimet" e tij. Shqyrtoni programin tonë të trajtimit të diabetit tip 1 dhe programin e trajtimit të diabetit tip 2. Nëse i përmbushni ato, atëherë për të arritur këtë qëllim është mjaft realist, dhe shpejt. Trajtimet tradicionale të diabetit – një dietë “e ekuilibruar” dhe doza të larta insuline – nuk mund të mburren me rezultate të tilla. Prandaj, standardet zyrtare të sheqerit në gjak janë të tepërta. Ato lejojnë që komplikimet e diabetit të zhvillohen.

Lexoni artikullin:  Sëmundjet e këmbëve me diabet - çfarë, si dhe si të trajtohen

Sa i përket hemoglobinës së glikuar, në njerëz të shëndetshëm dhe të hollë zakonisht rezulton të jetë 4,2–4,6%. Prandaj, duhet të përpiqemi për të. Krahasoni me normën zyrtare të hemoglobinës së glikuar – deri në 6,5%. Kjo është pothuajse 1,5 herë më e lartë se në njerëzit e shëndetshëm! Për më tepër, diabeti fillon të trajtohet vetëm kur ky tregues arrin 7,0% ose më të lartë.

Udhëzimet e Shoqatës Amerikane të Diabeteve thonë se "kontroll i rreptë i diabetit" nënkupton:

 • sheqeri në gjak para ngrënies – nga 5,0 në 7,2 mmol / l;
 • sheqeri në gjak 2 orë pas një vakt – jo më shumë se 10,0 mmol / l;
 • hemoglobina e glikuar – 7,0% dhe më poshtë.

Ne i cilësojmë këto rezultate si "mungesë e plotë e kontrollit të diabetit". Nga rrjedh kjo mospërputhje në pikëpamjet e specialistëve? Fakti është se doza të larta të insulinës çojnë në një incidencë të rritur të hipoglikemisë. Prandaj, Shoqata Amerikane e Diabetit mbivlerëson nivelin e sheqerit në gjak në përpjekje për të zvogëluar rrezikun. Por nëse diabeti trajtohet me një dietë me karbohidrate të ulët, atëherë doza e insulinës kërkohet disa herë më pak. Rreziku i hipoglikemisë është zvogëluar pa pasur nevojë të mirëmbani sheqerin në gjak artificialisht dhe të pësojë komplikime të diabetit.

Regjistrimi i Qëllimeve të Kontrollit të Diabetit Afatgjatë

Supozoni se keni studiuar një program trajtimi të diabetit tip 1 ose një program të trajtimit të diabetit tip 2 dhe jeni duke u përgatitur për ta filluar atë. Në këtë pikë, është shumë e dobishme të shkruash një listë të qëllimeve të diabetit.

Farë dëshirojmë të arrijmë, në cilin hark kohor dhe si planifikojmë ta bëjmë këtë? Këtu është një listë tipike e qëllimeve të diabetit:

 1. Normalizimi i sheqerit në gjak. Në veçanti, normalizimi i rezultateve të kontrollit të sheqerit total.
 2. Përmirësimi ose normalizimi i plotë i rezultateve të testit laboratorik. Më të rëndësishmet prej tyre janë hemoglobina e glikuar, kolesteroli “i mirë” dhe “i keq”, trigliceridet, proteina reaktive C, fibrinogjen dhe testet e funksionit të veshkave. Për më shumë informacion, shihni artikullin "Testet e Diabeteve".
 3. Arritja e peshës ideale – humbja e peshës ose fitimi i peshës, cilado qoftë e nevojshme. Për më shumë në lidhje me këtë shënim, Obeziteti te Diabeti. Si të humbni peshë me diabetin tip 1 dhe tip 2 ”.
 4. Frenim i plotë i zhvillimit të komplikimeve të diabetit.
 5. Remizion i plotë ose i pjesshëm i ndërlikimeve të diabetit që janë zhvilluar tashmë. Këto janë komplikime në këmbë, veshkë, shikim, probleme me fuqinë, infeksione vaginale tek gratë, probleme me dhëmbët, si dhe të gjitha variantet e neuropatisë diabetike. Ne i kushtojmë vëmendje të veçantë trajtimit të gastroparesis diabetike.
 6. Ulja e shpeshtësisë dhe ashpërsisë së episodeve të hipoglikemisë (nëse do të ishin më parë).
 7. Përfundimi i lodhjes kronike, si dhe problemet me kujtesën afatshkurtër për shkak të sheqerit në gjak të lartë.
 8. Normalizimi i presionit të gjakut, nëse do të ishte i lartë ose i ulët. Ruajtja e presionit normal pa marrë ilaçe “kimike” për hipertension.
 9. Nëse qelizat beta mbeten në pankreas, atëherë duke i mbajtur gjallë. Kontrollohet duke përdorur një test gjaku për C-peptid. Ky synim është veçanërisht i rëndësishëm për diabetin tip 2 nëse pacienti dëshiron të shmangë injeksionet e insulinës dhe të jetojë një jetë normale.
 10. Energjia e rritur, forca, qëndrueshmëria, performanca.
 11. Normalizimi i nivelit të hormoneve tiroide në gjak, nëse analizat kanë treguar se ato nuk janë të mjaftueshme. Kur të arrihet ky qëllim, duhet të presim dobësimin e simptomave të pakëndshme: lodhje kronike, ekstremitete të ftohta, të përmirësojmë profilin e kolesterolit.

Nëse keni ndonjë synim tjetër personal, shtojini ato në këtë listë.

Avantazhet e aderimit të kujdesshëm

Në Diabet-Med.Com, ne jemi duke u munduar të paraqesim një plan trajtimi për diabetin tip 1 dhe tip 2 që me të vërtetë mund të zbatohet. Këtu nuk do të gjeni informacione rreth trajtimit me dieta “të uritur” me kalori të ulët. Sepse të gjithë pacientët herët a vonë "prishen", dhe situata e tyre bëhet edhe më keq. Lexoni se si të injektoni insulinë pa dhimbje, si ta matni sheqerin në gjak dhe si ta ulni atë në normalitet me një dietë me karbohidrate të ulët.

Pavarësisht se sa është kursimi i regjimit, ai ende duhet të respektohet, dhe shumë rreptësisht. Lejoni kënaqësinë më të vogël – dhe sheqeri në gjak do të fluturojë lart. Le të rendisim përfitimet që merrni nëse zbatoni me kujdes një program efektiv të trajtimit të diabetit:

 • sheqeri në gjak do të kthehet në normale, numrat në njehsor do të kënaqen;
 • zhvillimi i komplikimeve të diabetit do të ndalet;
 • shumë komplikime që janë zhvilluar tashmë do të largohen, veçanërisht brenda disa viteve;
 • gjendja shëndetësore dhe mendore do të përmirësohet, fuqia do të shtohet;
 • nëse jeni mbipeshë, atëherë me një probabilitet të lartë do të humbni peshë.

Shihni gjithashtu seksionin "tofarë duhet të prisni kur sheqeri në gjak kthehet në normalitet" në artikullin "Objektivat për trajtimin e diabetit tip 1 dhe tip 2". Në komentet mund të bëni pyetje, të cilat menjëherë i përgjigjet administrata e faqes.

Diabetus Shqipëri