Diagnoza e diabetit tip XNUMX

Sëmundja i referohet patologjive të zakonshme endokrine. Simptoma kryesore është sheqeri i lartë në gjak (glukoza). Shtë pasojë e metabolizmit të dëmtuar. Zbulimi i hershëm i diabetit është çelësi për trajtimin e suksesshëm.

Metabolizmi – reaksione kimike, procese të metabolizmit të vazhdueshëm. Metabolizmi i duhur është i nevojshëm për të ruajtur funksionimin normal të trupit.

Si të përcaktohet diabeti tip XNUMX?

Proceset kimike varen kryesisht nga metabolizmi i glukozës. Ky është potenciali kryesor energjetik për të gjithë jetën e tij. Për shembull, truri funksionon falë lëndës së parë universale – glukozës.

Në kalbje, kjo substancë formon një material për ndërtimin e komponimeve të tilla kimike të rëndësishme si:

 • yndyrna;
 • proteinat;
 • organikë komplekse në formën e hemoglobinës, kolesterolit, etj.

Metabolizmi i dëmtuar i glukozës në diabet mellitus çon në një ndryshim në performancën e yndyrnave dhe proteinave. Balanca e ujit-kripë, acid-bazë vuan. Këto ndryshime mund të zbulohen me anë të testeve laboratorike.

Karakteristikat e diabetit tip 2

 1. Pesha e tepërt. Një shkak i zakonshëm i sëmundjes është tendenca për mbipesha, mungesa e stërvitjes, pirja e duhanit, dieta analfabete dhe zakoni i overeating.
 2. Trashëgim. Diabeti tip 2 shpesh trashëgohet. Nëse në llojin e parë mungesa e insulinës ka një rëndësi parësore, atëherë në llojin e dytë – vetëm relativ. Shpesh insulina në gjak është e mjaftueshme, dhe nganjëherë edhe më shumë se normale. Por indet humbasin ndjeshmërinë e tyre ndaj tij.
 3. Mungesa e shenjave në periudhën fillestare. Faktorët jashtëzakonisht negativë përfshijnë një periudhë të gjatë kur nuk ka shenja të sëmundjes. Simptomat e diabetit shfaqen gradualisht dhe ky është rreziku kryesor i tij.

Trakti gastrointestinal nuk mund të thithë plotësisht sheqerin, kështu që pacientët zakonisht përshkruhen ilaçe që zvogëlojnë rezistencën e indeve ndaj glukozës. Nëse shfaqet varfërimi i pankreasit, mjekët rekomandojnë insulinë në formën e barnave. Por kjo shpesh nuk e shpëton situatën, shumë komplikime zhvillohen deri në këtë periudhë. Për shkak se sëmundja kërkon diagnozë në kohë, trajtim të rregullt dhe kompetent nën mbikëqyrjen e mjekëve. Injorimi i rekomandimeve të mjekëve çon në një përkeqësim të mprehtë.

Diabeti mellitus tip XNUMX. Diagnostics

Për trajtim të suksesshëm, është e rëndësishme:

 • identifikoni një formë specifike të diabetit;
 • të vlerësojë gjendjen e përgjithshme të trupit;
 • identifikoni të gjitha sëmundjet / komplikimet shoqëruese.
Lexoni artikullin:  Swnjtje e këmbëve me diabet

Si të dalloni diabetin tip XNUMX dhe tip XNUMX

Simptomat karakteristike më shumë për diabetin tip 1:

 • prodhimi i tepërt i urinës;
 • ndjenjë e qëndrueshme e etjes;
 • humbje peshe

Ndihmë. Një sasi e madhe e urinës është rezultat i shpërbërjes së glukozës në të. Ai bëhet pengesë për thithjen e kundërt nga veshkat e lëngjeve nga urina primare. Humbja e ujit që lë trupin me urinë përfshin një mekanizëm sinjalizimi. Pacienti ka etje gjatë gjithë kohës. Kësaj dukurie negative i shtohet humbja e aftësisë së indeve (kur nuk ka insulinë të mjaftueshme) për të përpunuar glukozën. Indet detyrohen të përdorin masën e tyre të yndyrës dhe proteinave si lëndë të parë, gjë që çon në humbje peshe.

Me diabet mellitus të llojit të parë, vërehet një zhvillim i shpejtë i simptomave. Shpesh pacienti madje tregon me saktësi të madhe fillimin e sëmundjes. Kjo mund të jetë, për shembull, periudha pas trajtimit për një infeksion të caktuar viral ose pas një tronditje të fortë emocionale. Si rregull, ne po flasim për të rinjtë.

Shenjat e diabetit tip XNUMX

Pacienti zakonisht kërkon ndihmë mjekësore kur komplikimet që shoqërojnë sëmundjen themelore fillojnë ta alarmojnë atë.

Warning! Për një kohë të gjatë, diabeti mellitus i kësaj forme nuk kujton vetveten me ndonjë shenjë të dukshme dhe karakteristike. Ky është rreziku dhe ndryshimi i tij nga diabeti tip XNUMX.

Në disa raste, mund të tregoni një numër simptomash jo specifike:

 • një ndjenjë kruajtjeje në zonën gjenitale (në gratë);
 • proceset inflamatore lokale të vështira shëruese në trup;
 • goja e thatë;
 • dobësi e vazhdueshme e muskujve.

Në dijeni të fillimit të zhvillimit të diabetit tip XNUMX, pacienti aplikon për trajtim:

 • retinopati;
 • cataracts;
 • sëmundje koronare të zemrës;
 • qarkullimi i dëmtuar i trurit;
 • lezione vaskulare në gjymtyrët;
 • insuficienca renale, etj.

Kur ankohen për simptoma karakteristike të patologjive të mësipërme, është e rëndësishme të përcaktohet shkaku i tyre rrënjësor. Mjeku duhet të identifikojë fillimin e çrregullimeve të rënda metabolike (nëse procese të tilla janë të pranishme në një formë latente). Shëndeti dhe jeta e pacientit varet nga kjo.

Trajtimi i duhur është një luftë kundër shkakut të vërtetë të simptomave negative!

Dy faktorë janë kryesisht tregues të diabetit tip XNUMX:

 • Mosha e qëndrueshme e pacientit (nga 45 vjeç e lart).
 • Shenja alarmante në sfondin e shtimit të peshës.

Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet gjendjes së lëkurës. Prania e inflamacionit dhe kruarjeve në shumicën e rasteve konfirmon diagnozën.

Lexoni artikullin:  Receta dietetike

Diabeti është një çrregullim në peshë. Humbja e peshës është lloji i parë i sëmundjes, shtimi në peshë është lloji i dytë.

Nëse mjeku dyshon se pacienti ka diabet, ai duhet të caktojë një numër ekzaminimesh shtesë për të sqaruar figurën klinike.

Glukoza e gjakut

Sëmundja në këtë tregues përcaktohet me saktësi mjaft të lartë. Kjo është një nga metodat më të zakonshme të diagnostikimit.

Sasia normale (me stomak bosh) është nga 3,3 në 5,5 mmol / L. Treguesit e rritur tregojnë një shkelje të metabolizmit të sheqerit.

Si të vendosni një diagnozë? Rregullat për përcaktimin e glukozës

 1. Glukoza e gjakut matet të paktën dy herë (brenda disa ditësh).
 2. Gjaku duhet të merret për analiza në mëngjes dhe në stomak bosh.
 3. Dy ose më shumë indikacione nga një mjek vërtetohen dhe analizohen.
 4. Për saktësi maksimale në përcaktimin e rezultateve, ekzaminimi duhet të bëhet në gjendje pushimi dhe rehati të shtuar.

Reagimi ndaj stimujve të jashtëm është shumë i padëshirueshëm! Ky është një faktor për një rritje shtesë të përqendrimit të glukozës (si një manifestim i një përgjigje ndaj stresit).

Përfitimet e Testit të Tolerancës së Glukozës

Metoda lejon me saktësi të lartë të përcaktojë format e diabetit. Test shtesë – zbulimi i çrregullimeve të fshehura metabolike. Ekzaminimi duhet të bëhet pas gjumit. Para kësaj, pacienti nuk ha për dhjetë deri në katërmbëdhjetë orë.

Kufizime shtesë në prag të testit

 1. refuzimi i aktivitetit fizik aktiv;
 2. ndalimi i alkoolit dhe duhanit;
 3. refuzimi i ndonjë lënde që rrit nivelin e glukozës në gjak.

Paragrafi i fundit do të thotë që pacienti para ekzaminimit duhet të përjashtojë plotësisht:

 • pritja e adrenalin;
 • caffeine;
 • glukokortikoide;
 • kontraceptivëve oralë.

Para procedurës, pacienti merr një zgjidhje të veçantë (glukozë e pastër – 75 g).

Karakteristikat e provës

Pas marrjes së tretësirës, ​​përcaktohet përqendrimi i sheqerit në gjak. Matja bëhet dy herë – pas një ore dhe pas dy orësh.

Rezultati normal

Sasi deri në 7,8 mmol / L dy orë pas gëlltitjes.

prediabetes

Përqendrimi i tepërt i glukozës në intervalin 7,8 – 11 mmol / L. Diagnostikoi faktin e tolerancës së dëmtuar të glukozës.

diabet

Vendosja e përqendrimit të glukozës mbi 11 mmol / L. Nëse ky fakt regjistrohet dy orë pas testit, diagnostikohet diabeti.

Duhet të kihet parasysh se të dyja metodat diagnostikuese lejojnë përcaktimin e glicemisë (sasinë e glukozës në gjak) thjesht gjatë ekzaminimit. Për të rregulluar sasinë e glukozës, për shembull, për disa muaj, është e nevojshme të diagnostikohet sasia e hemoglobinës së glikoziluar (HbA1c).

Shënim. Hemoglobina e glikoziluar formohet në bazë të nivelit të sheqerit. Norma është përqendrimi i saj deri në 5,9% (baza është sasia totale e hemoglobinës). Tejkalimi i nivelit normal të HbA1 është dëshmi e një përqendrimi të rritur të sheqerit për disa muaj.

Lexoni artikullin:  Urinaliza për diabetin

Ky lloj testimi është i nevojshëm për të përcaktuar trajtimin kompetent të pacientëve me të dy llojet e diabetit.

Testi i glukozës në urinë

Një person i shëndetshëm nuk duhet të ketë glukozë në urinë. Diabeti nënkupton rritjen e tij të detyrueshme. Normat e mbivlerësuara janë një rrezik i pashmangshëm i depërtimit të glukozës në urinë përmes barrierës renale. Zbulimi i sheqerit në këtë rast është një konfirmim shtesë i diagnozës.

Acetonuria – një tjetër metodë shtesë për përcaktimin e sëmundjes

Sëmundja çon në çrregullime metabolike. Ju duhet të keni kujdes veçanërisht për grumbullimin në gjakun e acideve organike, të cilat janë produkte të ndërmjetme nga metabolizmi i yndyrnave (trupat ketone). Nëse urina e pacientit përmban një numër të madh të trupave të ketonit, duhet të merren të gjitha masat për të parandaluar ketoacidozën, një ndërlikim akut i sëmundjes.

Shënim. Për të përcaktuar shkakun e diabetit tip 1, nuk është e nevojshme të përcaktohen fraksione të insulinës dhe produkte metabolike në gjak. Kjo është e rëndësishme vetëm për të krijuar një pamje të saktë klinike (mungesë ose sasi të vogël të peptidit "C" në gjak) për diabetin e tipit XNUMX.

Metodat shtesë diagnostikuese

Një pacient me një diabeti mellitus tip XNUMX të dyshuar shpesh përshkruhen këto lloj ekzaminimesh:

 • retinopatia – (ekzaminimi i fundusit);
 • një elektrokardiogram për të zbuluar sëmundjet e zemrës;
 • urografia ekskretuese (diagnoza e nefropatisë / dështimit renal).

Studime gjithëpërfshirëse garantojnë saktësinë e diagnozës.

Gjetjet

Për të bërë një diagnozë dhe për të përshkruar një kurs kompetent të trajtimit të drogës, një numër kushtesh janë të nevojshme. Pacienti duhet të konsultohet me një specialist në shenjën e parë të diabetit.

Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet:

 • një ndjenjë e vazhdueshme e urisë;
 • urinim të shpeshtë;
 • goja e thatë;
 • inflamacion dhe skuqje në lëkurë;
 • shtimi i peshës

Mjeku do të përshkruajë ekzaminime, si dhe teste shtesë, nëse është e nevojshme. Ato duhet të kryhen pa dështuar! Trajtimi gjithëpërfshirës varet drejtpërdrejt nga një analizë e plotë e tërë pamjes së sëmundjes dhe studimit të rezultateve të ekzaminimit.

Pacienti në asnjë rast nuk duhet të përcaktojë vetë diabetin, dhe aq më tepër të bëjë vetë-mjekimin! Përdorimi i pakontrolluar i recetave popullore (madje edhe barishte shëruese) dhe ndjekja e këshillave të sharlatanëve pa diploma janë gjithashtu të papranueshme. Besojeni shëndetin tuaj vetëm profesionistëve.

Komplikimet e diabetit tip XNUMX

Diabetus Shqipëri