E re në standardet e ADA-2018 për diagnostikimin dhe trajtimin e diabetit

Standardet e para të kujdesit mjekësor për pacientët me diabet mellitus (DM) Shoqata Amerikane e Diabeteve (ADA) u botua në 1989, kur ilaçi i bazuar në prova ishte në fillimet e tij. Këto rekomandime të para përmbajnë vetëm katër faqe teksti dhe 10 burime të letërsisë dhe bazoheshin kryesisht në mendimin e ekspertëve. Sot, standardet ADA janë një udhëzues klinik gjithëpërfshirës dhe i detajuar, i përpiluar me qindra prova klinike dhe met-analiza, dhe njihet si një nga udhëzimet më të respektuara të diabetit në botë. Një tjetër ndryshim i rëndësishëm midis rekomandimeve të ADA është azhurnimi i rregullt i tyre duke marrë parasysh të dhëna të reja të bazuara në prova mjekësore. Tradicionalisht, ne pyetëm diabetologun kryesor të vendit tonë, anëtarin përkatës të Akademisë Kombëtare të Shkencave Mjekësore të Ukrainës, kreun e Departamentit të Diabetologjisë së Akademisë Kombëtare të Mjekësisë, të quajtur pas A.A. PL Shupik (Kiev), Doktor i Shkencave Mjekësore, Profesor Boris Nikitich Mankovsky.

Standardet për të ardhmen në kohë reale
Deri më tani, udhëzimet ADA janë azhurnuar çdo vit, zakonisht në dhjetor. Sidoqoftë, në prezantimin e standardeve të vitit 2018, ekspertët e ADA paralajmëruan që organizata tani do të braktisë praktikat e tilla dhe se ndryshimet do të bëhen më shpejt. Pra, standardet menjëherë do të ndryshojnë në faqen e internetit të organizatës pas miratimit të një ilaçi të ri, regjistrimit të një treguesi të ri ose ndonjë ndryshimi tjetër madhor (me njoftimin përkatës nga ADA). Për ata që preferojnë mënyrën tradicionale të marrjes së informacionit, Shoqata do të vazhdojë të botojë standarde të azhurnuara në versionin e shtypur të Kujdesit për Diabetin një herë në vit.

Përveç kësaj, në të ardhmen e afërt është planifikuar të nisë një aplikim i ri celular me rekomandime ADA, me ndihmën e të cilit klinikët do të kenë akses jo vetëm në informacionet më të fundit në fushën e diabetit, por edhe mjeteve ndërvepruese, siç është një kalkulator i rreziqeve për diabetin dhe një algoritëm trajtimi.

Shtë e rëndësishme të theksohet se që nga viti 2018, standardet do të jenë rekomandimet e vetme për diabetin e ADA dhe do të zëvendësojnë të gjitha deklaratat dhe dispozitat e mëparshme shtesë për aspekte të caktuara.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i ri i qelizave burimore me bazë diabeti do të jetë unik për secilin pacient

Diagnoza e diabetit: kur HbA1C mund të dështojë
Përcaktimi i hemoglobinës së glikoziluar (HbA)1C) Ashtë një metodë e thjeshtë, e përshtatshme dhe e besueshme për diagnostikimin e diabetit. Nuk kërkon përgatitje të veçantë (për shembull, stomak bosh) dhe është mjaft i qëndrueshëm (nuk varet nga koha e ditës, aktiviteti fizik ose gjendja emocionale një ditë më parë), për këtë arsye shumë mjekë e preferojnë atë tek ai. Sidoqoftë, ekzistojnë një numër situatash në të cilat shkalla e HbA1c mund të prodhojë rezultate të shtrembëruara, dhe udhëheqja ADA – 2018 tërheq vëmendjen për këtë. Këto përfshijnë: aneminë e qelizave të drapërave, tremujorin II dhe III të shtatëzanisë, hemodializën, humbjen e fundit të gjakut ose transfuzionin e gjakut, trajtimin me eritropoietin. Për të diagnostikuar diabetin në këta pacientë, duhet të përcaktohet niveli i glukozës plazmatike.

Dieta për diabetin: nga rekomandimet universale tek individi
Standardet ADA – 2018 theksojnë se për pacientët me diabet, nuk ka një shpërndarje të vetme ideale të kalorive midis karbohidrateve, yndyrave dhe proteinave. Shpërndarja e makronutrientëve duhet të jetë individuale, brenda kornizës së marrjes totale të rekomanduar të kalorive dhe duke marrë parasysh qëllimet metabolike.

Për më tepër, rekomandimet e ADA-2018 sqarojnë se roli i dietave me pak karboni në pacientët me diabet mbetet i paqartë. Sipas studimeve, përmirësimet e vërejtura kur ndiqni dieta të tilla janë zakonisht afatshkurtra, domethënë ato nuk vazhdojnë me kalimin e kohës.

Parandalimi i diabetit tip 2: rruga drejt metforminës
Ekspertët e ADA-2018 rekomandojnë konsiderimin e terapisë së metforminës në pacientët me prediabet, veçanërisht në individë me indeks të masës trupore (BMI) prej kg 35 kg / m 2, në pacientët nën moshën 60 vjeç dhe në gratë me histori të diabetit gestacional.
Farmakoterapia e diabetit tip 2 tek të rriturit: me çfarë duhet të drejtohet kur zgjedh ilaçet?

Ndoshta rekomandimi i ri më i pritshëm nga ADA këtë vit ishte sqarimi i rolit të agjentëve hipoglikemikë me një efekt të vërtetuar pozitiv në rezultatet kardiovaskulare. Barna të tilla sot janë frenues i emragliflozinës së glukozës së natriumit tip 2 (SGLT2) dhe agonisti peptid 1 i ngjashëm me glagag (GLP-1) liraglutide. Standardet ADA – 2018 theksojnë se në pacientët me diabet tip 2 dhe të krijuar sëmundje kardiovaskulare aterosklerotike (ASCD) të cilët nuk kanë arritur qëllimet e tyre glicemike duke modifikuar mënyrën e jetesës dhe metforminën e tyre, duhet të merret parasysh përdorimi i një ilaçi që ka dëshmuar se zvogëlon rrezikun e zhvillimit serioz kardiovaskular ngjarje dhe vdekshmëri kardiovaskulare (aktualisht empagliflozin dhe liraglutide). Gjithashtu, përdorimi i canagliflozin mund të konsiderohet se zvogëlon rrezikun e ngjarjeve të pafavorshme kardiovaskulare.

Lexoni artikullin:  Si të mos merrni diabet

Rekomandimet ADA – 2018 përmbajnë një tabelë të re (Tabela 1), e cila përmbledh faktorët që përcaktojnë zgjedhjen e farmakoterapisë për diabetin tip 2. Figura 1 tregon një algoritëm të përgjithshëm të azhurnuar për terapinë për uljen e sheqerit të diabetit tip 2.

Fig. 1. Terapi për uljen e sheqerit për pacientët e rritur me diabet tip 2

Hipertensioni: ADA nuk po nxiton të shtrëngojë rekomandimet
Figura 2 tregon një algoritëm të ri për terapi antihipertensive në pacientët me diabet, të rekomanduar nga ADA.

Shtë e rëndësishme të theksohet se, ndryshe nga një numër i shoqërive kardiologjike që kanë vendosur një nivel më të rreptë të presionit të gjakut (BP) (0,30 ml / min / 1,73 m 2 është metformina. Me hiperglicemia të rënda (glukozë në gjak> 13,9 mmol / l; HbA1C > 8,5%) pa ketoacidozë, me simptoma të poliurisë, polidipsisë, nokturisë dhe / ose humbjes së peshës, trajtimi duhet të fillojë me insulinë bazale, dhe më pas të titroni metforminën në dozën maksimale të toleruar dhe të arrini vlerën e synuar të HbA1c. Nëse monoterapia e metforminës nuk arrin vlerat e synuara të HbA1s, në prani të kundërindikacioneve ose efekteve anësore të patolerueshme, indikohet terapi bazale e insulinës. Pas arritjes së vlerave të synuara, doza e insulinës bazale mund të zvogëlohet brenda 2-6 javësh me 10-30% çdo disa ditë.

Diabeti shtatzënë: insulinë dhe … aspirina
Standardet ADA – 2018 theksojnë se gjatë shtatëzanisë, terapia me insulinë për diabetin tip 1 ose tip 2 është trajtimi i preferuar.

Rekomandimi i ri është që në të gjitha gratë shtatzëna me diabet tip 1 dhe tip 2, aspirina duhet të konsiderohet në një dozë prej 60-150 mg / ditë (doza normale 81 mg / ditë) nga fundi i tremujorit të parë deri në lindjen e fëmijës, në mënyrë që të zvogëlohet rreziku zhvillimi i preeklampsisë.

Përgatiti Natalia Mishchenko

Numri tematik “Diabetiologjia, tiroidologjia, karriera metabolike” Nr. 4 (40), çerdhe 2017 fq.

NENI P FORR TEMA Endokrinologjia

Në Kiev, në fillim, ka 20 fëmijë të ashpër, XNUMX studentë nga Shkolla e Endokrinologut – një projekt shkencor dhe edukimi, me metodën e një edukimi profesional të një profesioni të veçantë. Kurrikula e shkencës së shkollës është presidenti i Shoqatës së Endokrinologëve të Ukrainës në Ukrainë, drejtori i Institutit të Endokrinologjisë dhe Institutit të Rechovin Im. VP Komisarenka i Akademisë Kombëtare të Shkencave Mjekësore të Ukrainës ”, akademik i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Ukrainës, anëtar korrespondues i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Ukrainës, nënkryetar i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Ukrainës, doktor i shkencave mjekësore, profesor Mikola Dmitrovich Tronko.

Lexoni artikullin:  Typefarë lloji i trajtimit të diabetit mellitus është efektiv dhe çfarë lloj diete është e nevojshme për sëmundjen

Zgjerimi i diabetit cerebral (CD) bën të mundur rritjen e vitrateve shoqërore-ekonomike, shoqërimin me nxitimin e rëndë, mbrojtjen e zemrës dhe mjeko-ligjore, për të sjellë vdekjen dhe vdekshmërinë e veçantë. Roszodil naslіdkіv për shëndetin e të gjithë grupit mesatar të personave me diabet karakterizohet nga tregues të shëndetit (vdekshmëria, sëmundja, zhvillimi fizik), sëmundja e sëmundjes (shkalla e metabolizmit, sjellja) .

Sogodnі mozhna i upevnenіstyu konstatuvati për këtë fakt, karrierës protyagom ostannіh rokіv vіdbulasya kardinal zmіna prіoritetіv në vedennі patsієntіv іz tsukrovim dіabetom (CD) 2 Style: Plani Purshia vihodit nuk kontrolli glіkemії dhe profіlaktika uskladnen Tsogo seryoznogo zahvoryuvannya, pokraschennya parashikimi ZHITTYA patsієntіv i pіdvischennya yogo yakostі. Lymendurisht, nga ana tjetër, ne duhet të ndalemi së përpjekuri për të zhvilluar përshpejtimin e tipit zemër dhe ujë të diabetit tip 2, madje edhe vetë erë e keqe, si vidomo e mirë, për shkak të shkakut të vdekjes së pacientëve të tillë. .

Përkundër arritjes së madhe në patogjenezën e diabetit cerebral (CD) tip 2, diagnozës dhe trajtimit të sëmundjes së fituar, si dhe shfaqjes së klasave të reja të ilaçeve cerebrospinal, unë u kam lejuar atyre që të kenë një algoritëm terapeutik më të mirë. Ninja në Qendrën Qendrore të Ekspozitës është 11-të lëkure, dhe deri në vitin 2040 rruga është lëkura e 10-të. 8% e popullsisë së Bankës Qendrore të Azisë Qendrore mund të ketë 10-XNUMX% të popullsisë.

Diabetus Shqipëri