Efektet e syrit nga diabeti i diabeteve në vizion

Diabeti mellitus është patologjia më e zakonshme e sistemit endokrin. Do vit ka një rritje të numrit të pacientëve me këtë sëmundje të rëndë dhe progresive. Diabeti karakterizohet nga dëmtimi i enëve të gjakut të kalibrave të ndryshëm të të gjitha organeve vitale – truri, zemra, veshkat, retina, ekstremitetet e poshtme. Qasja e vonë e kujdesit mjekësor, refuzimi i pacientit për trajtimin e përshkruar, mosrespektimi i rekomandimeve për ushqimin dhe stilin e jetës çojnë në pasoja të pakthyeshme, të cilat mund të çojnë në vdekje.

Shpesh, një okulist është mjeku i parë që mund të dyshojë për praninë e diabetit në një pacient edhe para shfaqjes së shenjave subjektive të sëmundjes. Manifestimet e patologjisë nga ana e organit të vizionit janë shumë të ndryshme, gjë që na lejon t'i dallojmë ato në një koncept të veçantë – "diabeti i syrit".

Simptomat e diabeteve në sy

Në lidhje me një ulje të mbrojtjes së trupit në pacientët me diabet mellitus, vërehet një natyrë e vazhdueshme dhe e përsëritur e sëmundjeve inflamatore të syve – blefariti dhe konjuktiviti. Shpesh ka shumë elb, trajtim mjaft konservator. Kursi i keratitit është i gjatë, i rëndë, me zhvillimin e ulçerave trofike dhe ngjitjes totale të kornesë në rezultatin e sëmundjes. Iridocyclitis gjithashtu ka një zgjatje, me përkeqësime të shpeshta dhe pasoja negative për karakterin e syrit.

Manifestimi më i rrezikshëm dhe i shpeshtë i diabetit nga organi i vizionit është dëmtimi i retinës – retinopatia diabetike. Në zhvillimin e tij, një rol të madh luajnë lloji, ashpërsia e sëmundjes dhe kohëzgjatja e tij, shkalla e dëmtimit të diabeteve në organet e tjera, prania e sëmundjeve shoqëruese (hipertensioni, ateroskleroza, mbipesha).

Siç është përmendur tashmë, diabeti bazohet në humbjen e enëve të gjakut, kryesisht kapilarëve. Mbyllja e disa kapilarëve ndodh në retinë, ndërsa të tjerët kompensues fillojnë të zgjerohen në mënyrë që qarkullimi i gjakut i retinës të mos vuajë. Sidoqoftë, ky mekanizëm bëhet patologjik. Në murin e enëve të dilatuara, formohen protrusione (mikroaneurizma), përmes të cilave pjesa e lëngshme e gjakut depërton në trashësinë e retinës. Zhvillohet edema e zonës qendrore (makulare) të retinës, e cila kompreson qelizat fotosensitive, duke çuar në vdekjen e tyre. Pacienti fillon të vërejë se pjesë të caktuara të figurës bien, vizioni zvogëlohet ndjeshëm. Muret e rralluara të këputjes së enëve, duke shkaktuar hemorragji të vogla (mikrohemorragji) në fundus. Hemoragjitë mund të zbulohen edhe në trupin qelqor, ndërsa pacienti i sheh ato si thekon të zeza lundruese. Mpiksjet e vogla të gjakut mund të zgjidhen më vete. Nëse një sasi e madhe gjaku ka hyrë në qelq, d.m.th., është formuar hemofhthalmus, atëherë vizioni menjëherë zhduket deri në perceptimin e dritës. Kjo gjendje është një tregues për trajtimin kirurgjikal.

Lexoni artikullin:  Diabeti insipidus në trajtimin e ilaçeve të litiumit

Uria e oksigjenit në retinë e shkaktuar nga papërsosmëria e enëve të gjakut çon në rritjen e kapilarëve të ndryshuar patologjikisht, të brishtë dhe indit lidhës. Ata rriten në sipërfaqen e retinës, duke e rrudhur atë dhe çojnë në shkëputje. Vizioni është ulur në mënyrë dramatike.

Një tjetër manifestim i diabetit të syrit është glaukoma sekondare neovaskulare. Karakterizohet nga dhimbje për shkak të një rritje të presionit intraokular dhe një rënie të shpejtë të shikimit. Glaukoma e tillë është e vështirë për tu trajtuar. Ajo zhvillohet për shkak të faktit se enët e gjakut patologjik të sapoformuar rriten në iris dhe këndin e dhomës anteriore të syrit, përmes së cilës ndodh rrjedhja e lëngut intraokular, dhe mbyllet sistemi kullues i syrit. Ekziston një rritje e theksuar e nivelit të presionit intraokular, i cili mund të çojë së pari në pjesërisht, dhe më pas të përfundojë atrofi të nervit optik dhe verbëri të pakthyeshme. Glaukoma në pacientët me diabet zhvillohet 4-5 herë më shpesh sesa tek njerëzit e shëndetshëm.

Diabeti çon në katarakt, i cili shfaqet edhe tek pacientët e rinj. Roli kryesor në zhvillimin e errësirës së thjerrëzave luhet nga një shqetësim metabolik në thjerrëzat natyrale të syrit kundër diabetit të pakomplikuar. Karakterizohet nga zhvillimi i kataraktës posterioze posteriake, e cila përparon shumë shpejt dhe çon në ulje të shikimit. Shpesh, përkundër sfondit të diabetit, ngjitja në lente zhvillohet në thelbin e saj. Kjo katarakt është shumë e dendur dhe e vështirë për tu thyer gjatë heqjes.

Diagnoza e diabetit të syrit

Nëse një pacient diagnostikohet me diabet mellitus, ai duhet t'i nënshtrohet një ekzaminimi nga një okulist për të identifikuar ndryshimet patologjike në organin e vizionit.

Pacienti i nënshtrohet një studimi standard oftalmologjik, i cili përfshin përcaktimin e mprehtësisë vizuale me dhe pa korrigjim, kufijtë e fushave vizuale, dhe matjen e presionit intraokular. Mjeku ekzaminon pacientin me një llambë të çarë dhe një oftalmoskop. Për një studim më të hollësishëm të retinës, përdoret thjerrëzat Goldman me tre pasqyra, e cila ju lejon të shihni si zonën qendrore ashtu edhe pjesët periferike të retinës. Shpesh ka raste kur, për shkak të zhvillimit të kataraktave ose hemorragjisë në qelq, është e pamundur të shihet fundi. Në raste të tilla, bëhet një skanim me ultratinguj i syrit.

Lexoni artikullin:  Simptomat dhe trajtimi i cistitit në diabet

Trajtimi i diabetit të syrit

Para së gjithash, kryhet korrigjimi i karbohidrateve, proteinave dhe metabolizmit të yndyrës së pacientit. Kjo kërkon konsultimin e një endokrinologu të kualifikuar, zgjedhjen e barnave adekuate hipoglikemike, dhe nëse ato janë joefektive, një kalim në insulinë injektive. Barna të përshkruara që ulin kolesterolin në gjak, antihipertensivë, ilaçe vazodilatorë dhe komplekse të vitaminave. Roli kryesor luhet nga korrigjimi i stilit të jetës së pacientit, ushqimi i tij dhe aktiviteti fizik.

Bëhet riparimi i fokuseve të infeksionit kronik, për të cilin pacienti kërkon konsultë me një dentist, specialist të ENT, kirurg, terapist.

Zgjedhja e trajtimit për simptomat e syrit të diabetit varet nga shtrirja e manifestimit të tyre. Sëmundjet inflamatore të shtojcave të syrit dhe segmentit të saj anterior trajtohen duke përdorur skema standarde, nën kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak. Fakti është se kortikosteroidet – ilaçe të fuqishme anti-inflamatore që përdoren gjerësisht në oftalmologji, mund të çojnë në hiperglicemia.

Trajtimi i glaukomës neovaskulare fillon me zgjedhjen e barnave pikuese antihipertensive, megjithatë, si rregull, normalizimi i presionit intraokular në këtë rast është shumë i vështirë për t'u arritur. Prandaj, mënyra kryesore për të trajtuar këtë lloj glaukoma është kirurgjik, qëllimi i së cilës është krijimi i shtigjeve shtesë të rrjedhjes për lëngun intraokular. Duhet mbajtur mend që sa më parë të kryhet operacioni, aq më e lartë është mundësia e kompensimit për presionin intraokular. Për të shkatërruar anijet e formuara rishtazi, kryhet koagulimi i tyre lazer.

Trajtimi i kataraktit është ekskluzivisht kirurgjik. Faksozulifikimi i një lente me re me implantimin e një lente artificiale transparente është kryer. Operacioni kryhet me një mprehtësi vizuale prej 0,4-0,5, sepse me diabet, katarakti piqet dhe piqet shumë më shpejt sesa tek njerëzit e shëndetshëm. Kirurgjia afatgjatë, e cila mund të vonohet për shkak të neglizhencës së sëmundjes, mund të çojë në komplikime inflamatore dhe hemoragjike në periudhën pas operacionit. Duhet mbajtur mend se rezultati i operacionit varet nga gjendja e retinës. Nëse ka manifestime domethënëse të retinopatisë diabetike në fundus, atëherë shikimi i lartë nuk duhet të pritet.

Lexoni artikullin:  Diabeti tip 1 Diagnostifikimi i diabetit

Trajtimi i retinopatisë në fazën fillestare përfshin koagulimin lazer të retinës, i cili kryhet në 3 faza me një pushim prej 5-7 ditësh. Qëllimi i procedurës është përcaktimi i zonës së edemës dhe shkatërrimi i anijeve të sapoformuara. Ky manipulim mund të parandalojë procesin patologjik të përhapjes së indit lidhës dhe humbjen e shikimit. Paralelisht, rekomandohet që kurse të trajtimit të vazokonstriktorit konservativ mbështetës, metabolizmit, vitaminave me inde 2 herë në vit. Sidoqoftë, këto masa ndalojnë shkurtimisht manifestimet diabetike, sepse vetë sëmundja – diabeti mellitus – ka një kurs progresiv, dhe shpesh është e nevojshme të drejtohet në ndërhyrjen kirurgjikale. Për ta bërë këtë, kryhet një vitrektomi – përmes tre punkcioneve të vogla në qafën e syrit, trupi qelqor së bashku me gjakun, indin lidhës patologjik, plagët që tërheqin retinën pas tyre hiqen me mjete speciale, enët digjen me lazer. PFOS (përbërësi organofluorinë) futet në sy – një zgjidhje që, me ashpërsinë e saj, shtyp enët gjakderdhëse dhe zbut retinën e syrit.

Pas 2-3 javësh, kryhet faza e dytë e operacionit – PFOS hiqet, dhe vaji i kripur ose silikoni fiziologjik injektohet në zgavrën e qelqit në vend, ekstraktimi i të cilit vendoset nga kirurgu në secilin rast individual.

Parandalimi i diabetit të syrit

Diabeti mellitus është një sëmundje serioze, progresive që, pa trajtim, mund të çojë në pasoja të pakthyeshme në trup. Për ta identifikuar, ia vlen 1 herë në vit të dhuroni gjak në stomak bosh për sheqer. Nëse diagnoza është futur, atëherë duhet t'i përmbaheni të gjitha rekomandimeve të endokrinologut dhe 1 herë në vit të bëni një ekzaminim me një okulist. Nëse ka ndryshime në retinë, monitorimi dhe trajtimi i rregullt nga një okulist kërkohet të paktën 2 herë në vit.

Cili mjek për t'u kontaktuar

Personat me diabet duhet të shihen nga një endokrinolog dhe një okulist. Për rehabilitimin e fokuseve të infeksionit kronik dhe trajtimin e sëmundjeve shoqëruese që përkeqësojnë rrjedhën e diabetit të syrit, duhet të konsultoheni me një dentist, mjek ENT, terapist.

Diabetus Shqipëri