Fazat, retinopatia diabetike, simptomat dhe trajtimi

Retinopatia diabetike – dëmtim i enëve të retinës së kokës së syrit. Ky është një ndërlikim serioz dhe shumë i shpeshtë i diabetit, i cili mund të çojë në verbëri. Komplikimet e vizionit vërehen në 85% të pacientëve me diabet tip 1 me një përvojë 20 vjeç ose më shumë. Kur diabeti i tipit 2 zbulohet te njerëzit e moshës së mesme dhe të pleqërisë, atëherë në më shumë se 50% të rasteve, ata menjëherë zbulojnë dëmtimin e anijeve që furnizojnë gjak në sy. Komplikimet e diabetit janë shkaku më i zakonshëm i rasteve të reja të verbërisë tek të rriturit nga 20 deri në 74 vjeç. Sidoqoftë, nëse ekzaminohen rregullisht nga një okulist dhe trajtohen me zell, atëherë me probabilitet të lartë do të jeni në gjendje të mbani vizionin.

Retinopatia diabetike – gjithçka që duhet të dini:

 • Fazat e zhvillimit të komplikimeve të diabeteve në vizion.
 • Retinopatia proliferative: çfarë është ajo.
 • Ekzaminime të rregullta nga një okulist.
 • Ilaçet për retinopatinë diabetike.
 • Fotokoagulimi lazer (kauterizimi) i retinës.
 • Vitrektomia është një operacion qelqor.

Në fazën e vonë, problemet me retinën kërcënojnë humbjen e plotë të shikimit. Prandaj, pacientët me retinopati diabetike proliferative shpesh përshkruhen koagulim lazer. Ky është një trajtim që mund të vonojë fillimin e verbërisë për një kohë të gjatë. Një% edhe më e madhe e diabetikëve kanë shenja retinopatie në një fazë të hershme. Gjatë kësaj periudhe, sëmundja nuk shkakton dëmtim të shikimit dhe zbulohet vetëm kur ekzaminohet nga një okulist.

Aktualisht, jetëgjatësia e pacientëve me diabet tip 1 dhe tip 2 po rritet sepse vdekshmëria për shkak të sëmundjeve kardiovaskulare po zvogëlohet. Kjo do të thotë që më shumë njerëz do të kenë kohë për të zhvilluar retinopati diabetike. Përveç kësaj, komplikime të tjera të diabetit, veçanërisht sëmundja diabetike e këmbës dhe veshkave, zakonisht shoqërojnë problemet e syve.

Shkaqet e problemeve me sytë me diabet

Mekanizmat e saktë për zhvillimin e retinopatisë diabetike nuk janë krijuar ende. Aktualisht, shkencëtarët po eksplorojnë hipoteza të ndryshme. Por për pacientët, kjo nuk është aq e rëndësishme. Gjëja kryesore është që faktorët e rrezikut dihen tashmë saktësisht, dhe ju mund t'i merrni ato nën kontroll.

Lexoni artikullin:  Trajtimi për dhimbjen e këmbëve në diabet

Mundësia e zhvillimit të problemeve me sytë me diabet rritet me shpejtësi nëse:

 • glukozë në gjak të ngritur kronikisht;
 • presioni i lartë i gjakut (hipertensioni);
 • pirja e duhanit;
 • sëmundja e veshkave
 • shtatzënisë;
 • predispozita gjenetike;
 • rreziku i retinopatisë diabetike rritet me moshën.

Faktorët kryesorë të rrezikut janë sheqeri i lartë në gjak dhe hipertensioni. Ata janë shumë më larg se të gjitha artikujt e tjerë të listës. Përfshirë ato që pacienti nuk mund t’i kontrollojë, pra gjenetika e tyre, mosha dhe kohëzgjatja e diabetit.

Më poshtë shpjegon me gjuhë të kuptueshme se çfarë ndodh me retinopatinë diabetike. Specialistët do të thonë se ky është interpretim tepër i thjeshtë, por për pacientët është i mjaftueshëm. Pra, enët e vogla përmes të cilave rrjedh gjaku në sy shkatërrohen për shkak të rritjes së sheqerit në gjak, hipertensionit dhe pirjes së duhanit. Dorëzimi i oksigjenit dhe lëndëve ushqyese është në përkeqësim. Por retina konsumon më shumë oksigjen dhe glukozë për njësi të peshës sesa çdo ind tjetër në trup. Prandaj, është veçanërisht i ndjeshëm ndaj furnizimit me gjak.

Në përgjigje të urisë së oksigjenit të indeve, trupi rrit kapilarë të rinj për të rikthyer rrjedhën e gjakut në sy. Përhapja është përhapja e kapilarëve të rinj. Faza fillestare, jo-përhapëse e retinopatisë diabetike do të thotë që ky proces ende nuk ka filluar. Gjatë kësaj periudhe, muret e enëve të vogla të gjakut vetëm shemben. Një shkatërrim i tillë quhet mikroaneurizëm. Prej tyre nganjëherë gjaku dhe lëngu rrjedhin në retinë. Fijet nervore në retinë mund të fillojnë të bymehen dhe pjesa qendrore e retinës (makula) gjithashtu mund të fillojë të bymehet. Kjo njihet si edemë makulare.

Faza proliferative e retinopatisë diabetike – do të thotë që ka filluar përhapja e anijeve të reja, për të zëvendësuar ato që janë dëmtuar. Enët anormale të gjakut rriten në retinë, dhe nganjëherë anijet e reja madje mund të rriten në trupin qelqor – një substancë transparente pelte, e cila mbush qendrën e syrit. Fatkeqësisht, anijet e reja që rriten janë funksionalisht inferiorë. Muret e tyre janë shumë të brishta, dhe për shkak të kësaj, hemoragjitë ndodhin më shpesh. Mpiksjet e gjakut grumbullohen, formohen inde fibroze, dmth mbresë në zonën e hemoragjive.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i ulcerave trofike në diabet (2)

Retina mund të shtrihet dhe të ndahet nga pjesa e prapme e syrit, kjo quhet refuzim i retinës. Nëse enët e reja të gjakut ndërhyjnë në rrjedhën normale të lëngut nga syri, atëherë presioni në zgavrën e syrit mund të rritet. Kjo nga ana tjetër çon në dëmtimin e nervit optik, i cili bart imazhe nga sytë tuaj në tru. Vetëm në këtë fazë pacienti ka ankesa në lidhje me shikimin e paqartë, shikimin e dobët të natës, shtrembërimin e objekteve, etj.

Nëse ulni sheqerin në gjak, dhe më pas e mbani atë normalisht dhe kontrolloni në mënyrë që presioni i gjakut të mos kalojë 130/80 mm Hg. Art., Atëherë rreziku i jo vetëm retinopatisë, por edhe të gjitha ndërlikimeve të tjera të diabetit është zvogëluar. Kjo duhet të inkurajojë pacientët që me besnikëri të ndërmarrin masa terapeutike.

Diabetus Shqipëri