Glukoza e gjakut gjatë shtatëzanisë

Sheqeri i përgjithshëm i gjakut (glukoza)

Një nga përbërësit biokimikë të gjakut të njeriut është glukoza, e cila është e përfshirë në proceset e metabolizmit të energjisë. Niveli i tij kontrollohet nga insulina hormonale, e cila prodhohet në pankreas nga të ashtuquajturat qelizat e saj beta. Niveli normal për fëmijë:

 • deri në moshën 1 muaj: 2,8 – 4,4 mmol / litër;
 • duke filluar nga 1 muaj deri në moshën 14 vjeç: 3,3 – 5,5 mmol / l.
 • te burrat dhe gratë jo shtatzëna, glukoza e agjërimit: 3,4 – 5,5 mmol / litër në gjak kapilar (marrë nga gishti) dhe nga 4 deri në 6 mmol / litër në venoz;
 • te personat e moshës 60 vjeç dhe më të vjetër: 4,1 – 6,7 mmol / l.

Treguesi gjatë ditës mund të luhatet, por duke marrë parasysh marrjen e ushqimit, gjumin, stresin emocional, fizik, mendor. Sidoqoftë, kufiri i sipërm i saj nuk duhet të kalojë 11,1 millimole / litër.

Shkalla normale e shtatzënisë

Në gjakun e grave shtatzëna, kufijtë e normave të glukozës bëhen më pak "të shpërndara" – pragu i poshtëm rritet në 3,8 mmol / L, pragu i sipërm zvogëlohet në 5 mmol / L. Niveli i sheqerit duhet të monitorohet me kujdes gjatë gjithë periudhës së shtatëzanisë. Analizat jepen kur së pari kontaktoni klinikën para lindjes. Këshillohet që të bëhet një analizë në javët 8-12 të shtatzënisë. Nëse treguesit korrespondojnë me normat e grave shtatzëna, studimi tjetër është planifikuar për 24 – 28 javë. Një test gjaku për sheqer jepet nga një gisht ose nga një venë. Gjaku venoz ju lejon të përcaktoni nivelin e sheqerit në plazmë. Në këtë rast, treguesit normalë do të jenë më të larta se me një gardh kapilar – nga 3,9 në 6,1 millimol / l.

Në tremujorin e tretë të shtatëzanisë, pankreasi prodhon një sasi të madhe të insulinës, të cilën trupi i një gruaje duhet ta përballojë. Nëse kjo nuk ndodh, zhvillimi i diabetit mellitus (DM) në gratë shtatzëna, i ashtuquajturi diabeti gestacional, ka shumë të ngjarë. Manifestimet e sëmundjes mund të jenë latente, asimptomatike dhe me glukozë agjërimi normal. Prandaj, për një periudhë prej 28 javësh, gratë shtatzëna testohen për glukozë (test ushtrimi).

Lexoni artikullin:  Majdanoz hudhër limoni për diabetin

Testi i tolerancës së glukozës (testi i tolerancës së glukozës, GTT) ndihmon për të zbuluar ose përjashtuar praninë e diabetit gestacional. Ai konsiston në dhurimin e gjakut së pari në stomak bosh, pastaj – pas gëlltitjes së glukozës (ngarkesës). Për gratë shtatzëna, kryhet një test i trefishtë. Pas një testi të agjërimit, një grua i jepet 100 gram glukozë të tretur në ujë të zier. Testet e përsëritura merren një, dy dhe tre orë pas së parës. Rezultatet konsiderohen normale:

 • pas 1 ore – 10,5 mmol / l ose më e ulët;
 • pas 2 orësh – 9,2 dhe më poshtë;
 • pas 3 orësh – 8 dhe më poshtë.

Tejkalimi i këtyre indikatorëve mund të tregojë praninë e diabetit gestacional mellitus, i cili kërkon vëzhgim dhe trajtim të mëtutjeshëm nga një endokrinolog. Të gjitha vlerat e glukozës në gjak gjatë shtatëzanisë tregohen në tabelë:

Rënia e performancës

Nivelet më të ulta se sheqeri në gratë shtatzëna mund të shoqërohen me ushqim të pabalancuar dhe jo adekuat, rritje të konsumit të ëmbëlsirave, ushtrime të tepërta fizike, si dhe praninë e ndonjë sëmundje kronike. Një ulje e glukozës në gjak është po aq e padëshirueshme (hipoglikemia) si një rritje (hiperglicemia).

Me një rënie të mprehtë të nivelit të sheqerit, karakteristikë janë një ndjenjë e dritës së kokës, dridhje në trup, marramendje, djersitje të tepërt dhe një ndjenjë frike. Hipoglikemia është e rrezikshme në gjendje kome me një kërcënim për jetën e një gruaje dhe një fetusi që zhvillon urinë e oksigjenit. Shtë e rëndësishme të parandaloni zhvillimin e hipoglikemisë, të organizoni siç duhet dietën dhe vetëm aktivitetin fizik të mundshëm. Nëse ekziston një patologji somatike, duhet të informoni mjekun tuaj obstetër-gjinekolog për këtë.

Përmirësimi i performancës

Shtatzënia në vetvete është një faktor rreziku për zhvillimin e diabetit. Kjo është për shkak të paqëndrueshmërisë së prodhimit të insulinës. Simptomat e mëposhtme mund të tregojnë një rritje të niveleve normale të glukozës në gjak:

 • ndjenjë e vazhdueshme e etjes dhe thatësisë në zgavrën me gojë;
 • ndjenjë e vazhdueshme e urisë;
 • urinim i shpeshtë;
 • shfaqja e dobësisë dhe lodhjes së përgjithshme;
 • shtim i shpejtë i peshës me ushqim adekuat;
 • një shije metalike në gojë;
 • frymëmarrja e ndenjur me larje të rregullt;
 • hedhje në presionin e gjakut, më lart;
 • sheqeri në urinë në mënyrë të përsëritur (normalisht duhet të mungojë).
Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit trajtimi i dietës vegjetariane

Kur përsëritni kushtet hiperglikemike, është e nevojshme një dietë me një sasi të reduktuar të karbohidrateve të thjeshta. Konsumi i sheqerit dhe ëmbëlsirave, bukës së bardhë, frutave të ëmbla, manave dhe lëngjeve, patate, turshi duhet të përjashtohet. Nuk rekomandohet përdorimi i enëve dhe produkteve të skuqura, yndyrore dhe të tymosura. Ndiqni luhatjet tuaja në glukozën e gjakut në çdo kohë të ditës do të ndihmojnë në shtëpinë tuaj njehsor të glukozës në gjak. Nëse një dietë për të rregulluar treguesit në normale nuk është e mjaftueshme, është e mundur që endokrinologu të përshkruaj një injeksion të dozave adekuate të insulinës.

Nëse diabeti gestacional akoma zhvillohet, kjo nuk do të thotë se sëmundja do të shkojë domosdoshmërisht në një formë kronike pas lindjes së fëmijëve. Pajtueshmëria me të gjitha rekomandimet e mjekut, aktiviteti i mjaftueshëm fizik, një dietë e rreptë e përbërë nga enët e shëndetshme që mund të përgatiten mjaft të shijshme janë ndihmës besnikë në rrugën e parandalimit të diabetit.

Diabetus Shqipëri