Kafeja si mjet parandalues ​​i diabetit

Burimi Blagozdravnitsa datë 14.08.2014/XNUMX/XNUMX. në pjesën Parandalimi

Kafeja vlerësohet në të gjithë botën, përveç çajit përveç pijeve të tjera. Përveç shijes, kafja gjithashtu ka aftësinë të zvogëlojë mundësinë e zhvillimit të diabetit tip 2.

Numri i njerëzve që pinë rregullisht kafe po rritet vazhdimisht. Kjo është arsyeja pse shkencëtarët janë gjithashtu të interesuar për këtë produkt, po bëhen studime të ndryshme për të studiuar sesi përdorimi i kafesë ndikon në trupin e njeriut. Rezultatet e hulumtimit shpesh kundërshtojnë njëra-tjetrën, kështu që në mënyrë periodike tifozët e kësaj pije fillojnë të dyshojnë nëse ia vlen të konsumoni kafe më tej.

Periodikisht, kafeja akuzohet për pothuajse të gjitha problemet e mundshme me trupin e njeriut. Shkencëtarët pohuan se është përdorimi i kësaj pije që shkakton rrezikun e goditjes në zemër ose sulm në zemër. Mjekët u bën thirrje të gjithë dashamirëve të një pije gjallëruese që të ndërpresin menjëherë përdorimin e saj, madje edhe nën dyshimin më të vogël për një dështim metabolik ose një efekt në psikikë.

Studime të fundit, përkundrazi, kanë treguar që kafeja në doza të moderuara ka një efekt pozitiv në gjendjen e përgjithshme të trupit. Për më tepër, nuk dëmton vetëm, por ndihmon edhe trupin në parandalimin e një numri sëmundjesh. Përfitimi kryesor i kafesë është se përmban shumë antioksidantë, të cilët janë jashtëzakonisht të efektshëm në parandalimin e stresit oksidues.

Një efekt pozitiv me përdorimin e rregullt të kafesë mund të përfshijë gjithashtu forcimin e kujtesës, zvogëlimin e rrezikut të zhvillimit të katarakteve, përqendrimin e vëmendjes, zvogëlimin e gjasave të sëmundjeve të tilla si kanceri i lëkurës, gojës, gjoksit, mëlçisë. Kafeja ka një efekt pozitiv në zorrët në periudhën pas operacionit.

Sidoqoftë, studiuesit paralajmërojnë se kur përdorni ndonjë produkt, duhet të ndiqni masën. Dhe pirja e sasive të tepërt të kafesë mund të dëmtojë vërtet trupin. Sidoqoftë, abuzimi mund të çojë në pasoja negative për trupin, madje edhe me përdorimin e ujit të thjeshtë.

Një nga vetitë më të rëndësishme të kafesë, e cila u zbulua gjatë studimeve të fundit, ishte se kjo pije është në gjendje të parandalojë zhvillimin e diabetit tip 2, mundësia e kësaj sëmundjeje të zvogëlohet ndjeshëm. Por arsyeja e këtij efekti në trupin e njeriut mbetet e panjohur, kështu që shkencëtarët nuk ndalen me kaq dhe vazhdojnë të hulumtojnë këtë produkt. Prona e treguar e kafesë vështirë se mund të mbivlerësohet, sepse në botë incidenca e diabetit po rritet ndjeshëm.

Përdorimi i kafesë dhe shanset e zhvillimit të diabetit tip 2

Shkencëtarët folën për një efekt të ngjashëm të çajit dhe kafesë për një kohë të gjatë. Por deri vonë, nuk dihej saktësisht se si një ndryshim në konsumin e këtyre pijeve ndikon në zhvillimin e diabetit. Si rezultat i studimit të fundit, u bë e njohur se nëse niveli i konsumit të kafesë ditore rritet me të paktën 1,5 gota, gjasat për zhvillimin e diabetit tip 2 zvogëlohen ndjeshëm. Rezultatet e këtij studimi u botuan në botimin e specializuar ScienceDaily.

Rezultatet e një studimi tjetër mbi të njëjtën temë u botuan në një revistë speciale që studion diabetin, Diabetologjinë. Sipas rezultateve të studimit, mund të gjykohet se nëse, për të paktën 4 vjet, konsumoni rregullisht 360 ml më shumë kafe sesa zakonisht, atëherë rreziku i diabetit tip 2 bie me 11%.

Grupi i punës përfshiu shkencëtarë nga disa vende evropiane të udhëhequr nga Dr. Franco Hu dhe Shilpa Bharazirajah (të dy nga Departamenti i të ushqyerit nga Shkolla e Shëndetit në Harvard, University of Harvard, Boston, Massachusetts). Autorët u përcaktuan nëse ekziston një marrëdhënie midis kafesë së konsumuar dhe rrezikut të zhvillimit të diabetit tip 2. Shkencëtarët ishin të interesuar se si sasia e pijeve ndikon në rrezikun e zhvillimit të sëmundjes.

Si pjesë e studimit, autorët përmblodhën të dhënat e grumbulluara mbi 3 studime të ardhshme të ardhshme (të gjitha ato u kryen në SH.B.A.). Në studimin e parë, theksi ishte tek shëndeti i infermierëve (nga 1 deri në 30 vjet), kohëzgjatja e studimit ishte 55-1986; në të dytin, u studiua shëndeti i infermierëve (nga 2006 deri në 2 vjet), kohëzgjatja 25-42; në të tretin, është studiuar shëndeti i pjesës mashkullore të punëtorëve në sektorin e kujdesit shëndetësor (nga 1991 deri në 2007 vjet), datë 3 – 40.

Kështu, autorët e studimit analizuan informacione shumë të hollësishme për secilin pjesëmarrës. .Ështje të tilla si mënyra e jetesës së secilit pjesëmarrës në studim, shëndeti i tij, mënyra e jetesës, etj., U hetuan. Statistikat kanë lejuar shkencëtarët të mbulojnë një periudhë 20 vjeçare.

Në favor të të dhënave të marra flet një sasi e madhe e të dhënave dhe periudha për të cilën ato janë pranuar. Autorët e studimit të fundit ishin në gjendje të vlerësojnë dinamikën e ndryshimeve që ndodhin çdo 4 vjet. Falë kësaj, ishte e mundur të përcaktohej saktësisht se si çaji dhe kafja ndikojnë në trupin e njeriut.

Të dhënat për studimin u mblodhën nga pjesëmarrësit në pyetje. Gjatë studimit, shkencëtarët i kushtuan vëmendje gjithashtu nëse ka një ndryshim në efektin e kafesë me dhe pa kafeinë në trupin e njeriut. Para së gjithash, u vlerësua mundësia e zhvillimit të diabetit tip 2.

Lexoni artikullin:  Sheqeri normal i gjakut në një fëmijë

Studiuesit duhej të analizonin të dhënat për 48464 gra (në studimin e parë), 1 gra (të cilat morën pjesë në eksperimentin e 47510-të) dhe 2 burra (pjesëmarrës në studimin e tretë).

Shtë e dokumentuar se gjatë periudhës gjatë së cilës është kryer studimi, diabeti mellitus i tipit 2 preku 7269 pjesëmarrës. Në të njëjtën kohë, autorët theksojnë se një numër i pjesëmarrësve rritën konsumin e tyre të përditshëm të kafesë, këta njerëz filluan të konsumojnë më shumë se një filxhan kafe në ditë. Në këtë grup pjesëmarrësish në eksperiment, rreziku i zhvillimit të diabetit tip 2 u ul me 11%. Mesatarisht, ata pinin 1,69 gota kafe më shumë në ditë.

Ata pjesëmarrës që vazhduan të konsumojnë kafe në vëllimin e zakonshëm mbetën në rrezik të zhvillimit të diabetit tip 2 në të njëjtën masë si përpara eksperimentit.

Grupi i fundit përfshinte njerëz të cilët gjatë studimit ulën sasinë e zakonshme të kafes së konsumuar. Në to, shkencëtarët gjetën një rritje në gjasat e zhvillimit të diabetit tip 2 me 17%.

Gjithashtu u zbulua se konsumi i çajit nuk ndikon në mundësinë e zhvillimit të kësaj sëmundjeje.

Sa i përket vëllimit të kafesë së konsumuar, autorët identifikuan një grup “konsumatorësh shumë të qëndrueshëm”, këta njerëz konsumonin të paktën 3 gota kafe në ditë. Rreziku i tyre për të zhvilluar diabet të tipit 2 ishte më i vogël – krahasuar me "konsumatorë me qëndrueshmëri të ulët" më të ulët për 37%. “Konsumatorët me qëndrueshmëri të ulët” konsumonin një maksimum 1 filxhan kafe në ditë.

Autorët nuk mund të përmendin ende arsyen e saktë pse rritja e konsumit të kafesë ndihmon në uljen e rrezikut nga diabeti i tipit 2. Ndër shkaqet e mundshme të këtij fenomeni, shkencëtarët e quajnë faktin se njerëzit ndonjëherë me vetëdije zvogëlojnë sasinë e kafesë së konsumuar pas zhvillimit të sëmundjeve të caktuara. Për shembull, me zhvillimin e presionit të lartë të gjakut, kancerit, një përmbajtje të rritur të lipoproteinave me densitet të ulët, sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut, një person shpesh fillon të konsumojë më pak kafe ose ta refuzojë atë.

Por, si pjesë e studimit, shkencëtarët e morën parasysh këtë, rezultatet mbetën të pandryshuara edhe pasi pjesëmarrësit me sëmundje të zemrës ose kancer u larguan nga rezultatet.

Teaji dhe rreziku i diabetit tip 2

Studiuesit theksojnë që të flasim për uljen e rrezikut të zhvillimit të diabetit tip 2 është e mundur vetëm me kafe të kafeinës. Nëse një person pi një pije pa kafeinë, një efekt i ngjashëm nuk vërehet. Në lidhje me çajin, studiuesit folën mjaft përfundimisht – ata nuk ishin në gjendje të krijonin ndonjë lidhje midis konsumit të çajit dhe gjasave të zhvillimit të diabetit tip 2.

Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus; trajtim me mjete juridike popullore ushqimin e duhur dhe 5 receta shtëpiake

Sidoqoftë, shkencëtarët pranojnë se një rezultat i tillë në lidhje me çajin mund të ndikohet nga fakti se në mesin e pjesëmarrësve të studimit, vetëm një pjesë e vogël ndryshoi ndjeshëm sasinë e çajit të konsumuar. Një numër i vogël i pjesëmarrësve nuk lejon të flasim për statistika të besueshme në këtë çështje. Ndoshta për këtë arsye, studiuesit nuk ishin në gjendje të identifikojnë një model të qartë në këtë çështje. Një tjetër arsye për këtë mund të jetë që pak nga të gjithë pjesëmarrësit konsumuan çaj, jo kafe.

Gjetjet

Shkencëtarët theksuan se 3 studime premtuese të grupeve kanë vërtetuar faktin se konsumi i kafesë mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të një sëmundjeje siç është diabeti tip 2. Në total, më shumë se 1,6 milion njerëz morën pjesë në studime, dhe vetë studimi zgjati mjaft kohë. Si rezultat i kësaj, mund të konsiderohet e provuar që nëse kafja konsumohet rregullisht në sasi më të mëdha, atëherë në 4 vitet e ardhshme rreziku i diabetit tip 2 zvogëlohet.

Të gjitha rezultatet kanë të bëjnë vetëm me kafenë e kafenë, çaji dhe kafeja pa kafe nuk ndikon në shanset e një personi për të zhvilluar diabet të tipit 2. Vlen gjithashtu të përmendet se ndryshimet në rreziqet e zhvillimit të kësaj sëmundjeje nuk varen nga ajo që ishte konsumi fillestar i kafesë nga vullnetari dhe si ndryshoi dieta eksperimentale gjatë periudhës së studimit. Faktorë të tjerë gjithashtu nuk ndikuan ndjeshëm në rezultatet e studimit.

Duke komentuar studimin e tyre, shkencëtarët pranuan se efekti pasi ndryshoi normën e konsumit të kafesë manifestohet mjaft shpejt. Rezultatet që u arritën në këtë studim nuk bien në kundërshtim me 3 studimet premtuese, në të cilat u mbështetën autorët e studimit të fundit. Autorët ishin në gjendje të vërtetonin se sasia e kafesë së konsumuar ndikon drejtpërdrejt në mundësinë e zhvillimit të një sëmundjeje siç është diabeti tip 2. Në veçanti, një rritje e konsumit të kafesë nënkupton një ulje të rrezikut të zhvillimit të sëmundjes, dhe anasjelltas, një ulje e shkallës ditore të konsumit të kafesë rrit rrezikun e zhvillimit të diabetit tip 2.

Diabetus Shqipëri