Ketoacidoza diabetike

Ketoacidoza diabetike është një formë e dekompensuar e diabetit mellitus që shfaqet me një rritje të nivelit të trupave të glukozës dhe ketonit në gjak. Karakterizohet nga etja, urinimi i shtuar, lëkura e thatë, fryma e acetonit, dhimbjet e barkut. Nga ana e sistemit nervor qendror, shfaqja e dhimbjeve të kokës, letargjia, nervozizmi, përgjumja, letargjia. Ketoacidoza diagnostikohet sipas testeve biokimike të gjakut dhe urinës (glukozë, elektrolite, trupa ketone, CBS). Baza e trajtimit janë terapia me insulinë, masat e rihidrimit dhe korrigjimi i ndryshimeve patologjike në metabolizmin e elektroliteve.

Përmbledhje

Ketoacidoza diabetike (DKA) është një ndarje akute e mekanizmave të rregullimit metabolik në pacientët me diabet mellitus, i shoqëruar nga hiperglicemia dhe ketonemia. Shtë një nga ndërlikimet më të shpeshta të diabetit mellitus (DM) në endokrinologji. Isshtë regjistruar në rreth 5-8 raste për 1000 pacientë me diabet tip 1 në vit, lidhet drejtpërdrejt me cilësinë e kujdesit mjekësor për pacientët me diabet. Vdekshmëria nga një gjendje kome ketoacidotike shkon nga 0,5-5% dhe varet nga shtrimi në spital i pacientit. Në thelb, kjo ndërlikim ndodh tek njerëzit nën 30 vjeç.

Shkaqet e ketoacidozës diabetike

Arsyeja e zhvillimit të dekompensimit akut është mungesa e insulinës absolute (me diabet tip 1) ose e theksuar relative (me diabet tip 2). Ketoacidoza mund të jetë një nga manifestimet e diabetit tip 1 tek pacientët që nuk janë të vetëdijshëm për diagnozën e tyre dhe nuk po marrin terapi. Nëse pacienti tashmë po merr trajtim për diabetin, arsyet e zhvillimit të ketoacidozës mund të jenë:

 • Terapi jo adekuate. Përfshinë raste të zgjedhjes së pahijshme të dozës optimale të insulinës, transferimit të parakohshëm të pacientit nga tableta të barnave hipoglikemike në injeksione hormonale, mosfunksionim të pompës së insulinës ose stilolapsit.
 • Mosrespektimi i rekomandimeve të mjekut. Ketoacidoza diabetike mund të ndodhë nëse pacienti rregullon në mënyrë të gabuar dozën e insulinës në varësi të nivelit të glikemisë. Patologjia zhvillohet kur përdorni ilaçe të skaduara që kanë humbur pronat e tyre medicinale, vetë-ulin dozën, zëvendësimin e paautorizuar të injeksioneve me tableta ose një refuzim të plotë të terapisë për uljen e sheqerit.
 • Një rritje e mprehtë e kërkesave për insulinë. Zakonisht shoqëron kushte të tilla si shtatzënia, stresi (sidomos tek adoleshentët), lëndime, sëmundje infektive dhe inflamatore, sulme në zemër dhe goditje në tru, patologji shoqëruese me origjinë endokrine (akromegalia, sindroma e Kushingut, etj.), Ndërhyrje kirurgjikale. Shkaku i ketoacidozës mund të jetë përdorimi i ilaçeve të caktuara, të cilat rrisin nivelin e glukozës në gjak (për shembull, glukokortikosteroidet).

Në një çerek të rasteve, nuk është e mundur të përcaktohet me siguri shkaku. Zhvillimi i komplikimeve nuk mund të shoqërohet me asnjë nga faktorët provokues.

Patogjeneza

Roli kryesor në patogjenezën e ketoacidozës diabetike i jepet mungesës së insulinës. Pa të, glukoza nuk mund të përdoret, si rezultat i së cilës ekziston një situatë e quajtur "uri në mes të shumë". Kjo do të thotë, ka mjaft glukozë në trup, por përdorimi i saj është i pamundur. Paralelisht, hormonet siç janë adrenalina, kortizoli, STH, glukagoni, ACTH lëshohen në qarkullimin e gjakut, të cilat rritin vetëm glukoneogjenezën, duke rritur më tej përqendrimin e karbohidrateve në gjak. Sapo të tejkalohet pragu i veshkave, glukoza futet në urinë dhe fillon të ekskretohet nga trupi, dhe bashkë me të ekskretohet një pjesë e konsiderueshme e lëngut dhe elektroliteve.

Lexoni artikullin:  Si ta trajtojmë diabetin; dinë shëruesit popullorë

Për shkak të koagulimit të gjakut, hipoksia e indeve zhvillohet. Provokon aktivizimin e glikolizës përgjatë rrugës anaerobe, e cila rrit përmbajtjen e laktatit në gjak. Për shkak të pamundësisë së largimit të tij, formohet acidoza laktike. Hormonet kontrolluese shkaktojnë procesin e lipolizës. Një sasi e madhe e acideve yndyrore hyn në mëlçi, duke vepruar si një burim alternative energjie. Trupat ketone formohen prej tyre. Me ndarjen e trupave të ketonit zhvillohet acidoza metabolike.

Klasifikimi

Ashpërsia e rrjedhës së ketoacidozës diabetike ndahet në tre shkallë. Kriteret e vlerësimit janë tregues laboratorikë dhe prania ose mungesa e vetëdijes tek pacienti.

 • Shkallë e lehtë Glukoza plazmatike 13-15 mmol / l, pH i gjakut arterial në intervalin nga 7,25 deri në 7,3. Bikarbonat i hirrës nga 15 deri në 18 meq / l. Prania e trupave të ketonit në analizën e urinës dhe serumit të gjakut +. Diferenca anionike është më e lartë se 10. Nuk ka shqetësime në vetëdije.
 • Shkalla e mesme. Glukoza plazmatike në intervalin 16-19 mmol / L. Gama e aciditetit të gjakut arterial është nga 7,0 në 7,24. Bikarbonat i hirrës – 10-15 meq / l. Trupat e ketonit në urinë, serumi i gjakut ++. Istrregullimet e vetëdijes mungojnë ose vërehet përgjumje. Diferenca anionike e më shumë se 12.
 • Shkallë e rëndë. Glukoza plazmatike mbi 20 mmol / L. Aciditeti i gjakut arterial është më pak se 7,0. Bikarbonat serumi më pak se 10 meq / l. Trupat e ketonit në urinë dhe serum të gjakut +++. Diferenca anionike tejkalon 14. Ka vetëdije të dëmtuar në formën e marrëzisë ose komës.

Simptomat e ketoacidozës diabetike

DKA nuk karakterizohet nga zhvillimi i papritur. Simptomat e patologjisë zakonisht formohen brenda disa ditësh, në raste të jashtëzakonshme zhvillimi i tyre është i mundur në periudhën deri në 24 orë. Ketoacidoza në diabet kalon në fazën e precoma, duke filluar me një gjendje komeoacidotic dhe një komë të plotë ketoacidotic.

Ankesat e para të pacientit, që tregojnë gjendjen e prekumës, janë etja e pakonkurueshme, urinimi i shpeshtë. Pacienti është i shqetësuar për thatësinë e lëkurës, lëkurën e tyre, një ndjenjë të pakëndshme të ngushtësisë së lëkurës. Kur membranat mukoze thahen, shfaqen ankesa për djegie dhe kruajtje në hundë. Nëse ketoacidoza formon për një kohë të gjatë, humbja e rëndë e peshës është e mundur. Dobësia, lodhja, humbja e kapacitetit të punës dhe oreksi janë ankesa karakteristike për pacientët në gjendje precoma.

Lexoni artikullin:  Shqyrtime të pacientëve me diabet

Fillimi i komës ketoacidotike shoqërohet me nauze dhe periudha të vjelljes, të cilat nuk sjellin lehtësim. Ndoshta shfaqja e dhimbjes së barkut (pseudoperitonitis). Dhimbje koke, nervozizëm, përgjumje, letargji tregojnë përfshirje në procesin patologjik të sistemit nervor qendror. Ekzaminimi i pacientit ju lejon të vendosni praninë e erës së acetonit nga zgavra me gojë dhe një ritëm specifik të frymëmarrjes (frymëmarrja Kussmaul). Vihen re takikardi dhe hipotension arterial. Një komë e plotë ketoacidotike shoqërohet me humbje të vetëdijes, një rënie ose mungesë të plotë të reflekseve dhe dehidrim të theksuar.

Komplikime

Ketoacidoza diabetike mund të çojë në edemë pulmonare (kryesisht për shkak të terapisë infuzive të zgjedhur në mënyrë të parregullt). Tromboza e mundshme arteriale e lokalizimit të ndryshëm si rezultat i humbjes së tepërt të lëngjeve dhe rritjes së viskozitetit të gjakut. Në raste të rralla, edema cerebrale zhvillohet (kryesisht në fëmijët, shpesh duke përfunduar në mënyrë fatale). Për shkak të uljes së vëllimit të gjakut në qarkullim, formohen reaksione shoku (acidoza që shoqëron infarktin e miokardit kontribuon në zhvillimin e tyre). Me një qëndrim të zgjatur në gjendje kome, shtimi i një infeksioni sekondar, më së shpeshti në formën e pneumonisë, nuk mund të përjashtohet.

Diagnostics

Diagnoza e ketoacidozës në diabet mund të jetë e vështirë. Pacientët me simptoma të peritonit, vjellje dhe të vjella shpesh nuk përfundojnë në departamentin e endokrinologjisë, por në departamentin kirurgjikal. Për të shmangur shtrimin në spital jo-thelbësor të pacientit, bëhen masat e mëposhtme diagnostikuese:

 • Konsultimi me një endokrinolog ose diabetolog. Në pritje, një specialist vlerëson gjendjen e përgjithshme të pacientit, nëse vetëdija ruhet, sqaron ankesat. Një ekzaminim fillestar ofron informacione për dehidratimin e lëkurës dhe mukozave të dukshme, një rënie në turburën e indeve të buta dhe praninë e sindromës abdominale. Në ekzaminim, hipotension, shenja të vetëdijës së dëmtuar (përgjumje, letargji, ankesa të dhimbje koke), zbulohet aroma e acetonit, frymëmarrja Kussmaul.
 • Kërkime laboratorike. Me ketoacidozën, përqendrimi i glukozës në plazmën e gjakut është më i lartë se 13 mmol / L. Në urinën e pacientit përcaktohet prania e trupave të ketonit dhe glukozuria (diagnoza kryhet duke përdorur shirita të veçantë të testit). Një test gjaku zbulon një ulje të indeksit të acidit (më pak se 7,25), hiponatremi (më pak se 135 mmol / L) dhe hipokalemi (më pak se 3,5 mmol / L), hiperkolesterololesterolemi (më shumë se 5,2 mmol / L), një rritje të osmolaritetit plazmatik (më shumë 300 mosm / kg), rritet diferenca anionike.

Një EKG është e rëndësishme për të përjashtuar infarktin e miokardit, i cili mund të çojë në anomalitë e elektrolitit. X-ray është e nevojshme për të përjashtuar infeksionet dytësore të traktit respirator. Diagnostifikimi diferencial i komës dioetike ketoacidotike kryhet me gjendje kome laktike, gjendje kome hipoglikemike, uremia. Diagnostifikimi diferencial me kome hiperosmolare është më rrallë me rëndësi klinike, pasi parimet e trajtimit të pacientëve janë të ngjashëm. Nëse një përcaktim i shpejtë i shkakut të humbjes së vetëdijes në pacientët me diabet mellitus nuk është i mundur, rekomandohet administrimi i glukozës për të ndaluar hipoglikeminë, e cila është shumë më e zakonshme. Përmirësimi i shpejtë ose përkeqësimi i gjendjes së një personi me futjen e glukozës na lejon të përcaktojmë shkakun e humbjes së vetëdijes.

Lexoni artikullin:  Majdanoz hudhër limoni për diabetin

Trajtimi me ketoacidozë diabetike

Trajtimi i një gjendje ketoacidotike kryhet vetëm në një ambient spitalor, me zhvillimin e një gjendje kome – në një njësi të kujdesit intensiv. Pushimi i rekomanduar në shtrat. Terapia përbëhet nga përbërësit e mëposhtëm:

 • Terapia me insulinë. Rregullimi i detyrueshëm i dozës së hormonit ose zgjedhja e dozës optimale për diabet mellitus të diagnostikuar fillimisht. Trajtimi duhet të shoqërohet me monitorim të vazhdueshëm të nivelit të glicemisë dhe ketonemisë.
 • Terapia e infuzionit. Ajo kryhet në tre drejtime kryesore: rehidrim, korrigjim i WWTF dhe shqetësime të elektrolitit. Përdoret administrimi intravenoz i klorurit të natriumit, përgatitjeve të kaliumit, bikarbonatit të natriumit. Rekomandohet një fillim i hershëm. Sasia e zgjidhjes së injektuar llogaritet duke marrë parasysh moshën dhe gjendjen e përgjithshme të pacientit.
 • Trajtimi i patologjive shoqëruese. Sulmi i njëkohshëm i zemrës, goditja në tru dhe sëmundjet infektive mund të përkeqësojnë gjendjen e një pacienti me DKA. Terapia antibiotike tregohet për trajtimin e komplikimeve infektive, dhe terapia trombolitike tregohet për aksidente të dyshuara vaskulare.
 • Monitorimi i shenjave vitale. Vlerësohen elektrokardiografia e vazhdueshme, pulsi oximetry, trupat e glukozës dhe ketonit. Fillimisht, monitorimi kryhet çdo 30-60 minuta, dhe pas përmirësimit të gjendjes së pacientit çdo 2-4 orë për ditën tjetër.

Sot zhvillimet janë duke u zhvilluar për qëllim të zvogëlimit të gjasave të zhvillimit të DKA te pacientët me diabet mellitus (përgatitjet e insulinës po zhvillohen në formë tabletash, metodat për dërgimin e barnave në trup janë duke u përmirësuar, po kërkohen metoda që do të rikthenin prodhimin e tyre të hormoneve).

Prognoza dhe parandalimi

Me terapi në kohë dhe efektive në një spital, ketoacidoza mund të ndalet, prognoza është e favorshme. Me një vonesë në sigurimin e kujdesit mjekësor, patologjia shpejt shndërrohet në gjendje kome. Vdekshmëria është 5%, dhe tek pacientët mbi moshën 60 vjeç – deri në 20%.

Baza e parandalimit të ketoacidozës është edukimi i pacientëve me diabet. Pacientët duhet të jenë të njohur me simptomat e komplikimit, të informuar në lidhje me nevojën e përdorimit të duhur të insulinës dhe pajisjeve për administrimin e tij, të trajnuar në bazat e kontrollit të niveleve të glukozës në gjak. Një person duhet të jetë sa më i vetëdijshëm për sëmundjen e tij sa të jetë e mundur. Rekomandohet ruajtja e një jetese të shëndetshme dhe ndjekja e një diete të zgjedhur nga endokrinologu. Nëse zhvillohen simptomat karakteristike të ketoacidozës diabetike, është e nevojshme të konsultoheni me një mjek për të shmangur pasojat negative.

Diabetus Shqipëri