Komplikimet e diabetit tip XNUMX

Komplikimet e diabetit tip XNUMX janë të pashmangshme. Ato manifestohen nga shenja të ndryshme. Ulni pasojat e tyre me ndihmën e mjekëve.

Diabeti mellitus i tipit XNUMX pothuajse gjithmonë ndodh me komplikime të ndryshme të rrezikshme.

Si të silleni me një diagnozë të diabetit?

Një pacient me diabet duhet të marrë seriozisht të gjitha recetat e mjekut (zakonisht një endokrinolog i trajton pacientët e tillë). Ju duhet të vizitoni rregullisht specialistë, të vëzhgoni dinamikën, të mos refuzoni ekzaminimet diagnostike dhe testet laboratorike, të monitoroni me kujdes mirëqenien tuaj. Pacientët gjithashtu rekomandohet të vizitojnë mjekë të specialiteteve të lidhura – kardiolog, neurolog, urolog, nefrolog (dy herë në vit, nëse është e nevojshme – madje edhe më shpesh).

Shtë gjithashtu e rëndësishme të hani drejt – përdorni dieta speciale. Një zgjidhje e mirë është të mbani një ditar personal të monitorimit të statusit. Vetëm në këtë rast është e mundur të stabilizohet gjendja dhe të zvogëlohen rreziqet e komplikimeve.

Trajtimi i pashkolluar ose mungesa e tij çon në shfaqjen e:

Diabeti mellitus tip 2. Komplikime akute

Këto janë efektet më të rrezikshme shëndetësore. Nëse është në dispozicion, në shumicën e rasteve është e nevojshme të merren masa urgjente për të shpëtuar jetën e pacientëve.

Karakteristikat e komplikimeve akute në diabetikët

Një ndërlikim akut zhvillohet shumë shpejt – nga disa orë deri në disa ditë. Gjendja përkeqësohet ndjeshëm. Nëse ndihma e kualifikuar nuk ofrohet në kohë, vdekja është e mundur.

Shtë e rëndësishme të përcaktohet shkaku i krizës akute dhe të dallohen llojet kryesore të komplikimeve akute sipas një numri shenjash karakteristike. Në tabelat më poshtë, ne përshkruajmë në detaje simptomat e çdo ndërlikimi.

Tabela – komplikime akute të diabetit

ketoacidosis

Katalizatori i Procesit negativNjë numër i madh i produkteve metabolike, të ashtuquajturat trupa ketone, grumbullohen në gjakun e pacientit.

Sasitë e tepërta përkeqësojnë ndjeshëm gjendjen e shëndetit, kërcënuese për jetën.

 1. ushqimi i gjatë analfabetë;
 2. një shkelje e mprehtë e dietës;
 3. lëndime të ndryshme;
 4. operacione kirurgjikale;
 5. stres i rëndë.
Karakteristikat kryesorePacienti humbet vetëdijen.

Disordersrregullime serioze funksionale ndodhin në trup. Organet dhe sistemet nuk mund të funksionojnë normalisht.Kush duhet të jetë i kujdesshëmGrupi kryesor i rrezikut përfshin pacientë me simptoma të diabetit tip XNUMX.

hypoglycemia

Arsyeja kryesoreNiveli i sheqerit në gjak i pacientit bie në nivele jashtëzakonisht të ulëta.

Katalizatori për një proces kaq negativ shpesh bëhet:

 1. marrje e pakontrolluar e shumë ilaçeve;
 2. abuzimi me alkoolin;
 3. stresi i tepruar fizik dhe psiko-emocional.
SimptomatologjiaPacienti shpesh humbet vetëdijen për shkak të një kërcimi të mprehtë të sheqerit në gjak.

Sytë nuk u përgjigjen stimujve të lehta.

Shenjat karakteristike të hipoklikemisë janë konvulsione dhe djersë e përhapur. Koma është e mundur.Grupi i rrezikutTë gjithë ata që kanë ndonjë formë të diabetit duhet të jenë të kujdesshëm ndaj hipoglikemisë.

Koma hiposmolare

ПричинаSasia e natriumit dhe glukozës në gjak rritet.

Si rregull, ky proces shoqërohet me dehidrim të rëndë.

Të gjithë organet dhe sistemet vuajnë.

СимптомыSimptomat e polidipsisë dhe poliurisë janë vërejtur – pacienti ndjen një etje të pakonkurueshme dhe vuan nga urinimi i rritur. Pacienti pëson një dobësi të rëndë.
Kush është në rrezikKomplikimet janë më të zakonshme në pacientët më të vjetër me diabet tip 2.

Diabetikët e tillë zakonisht kanë një mori të patologjive shoqëruese.

Koma laktike e acidozës

Arsyeja për zhvillimin e komplikimeveAcidi laktik grumbullohet në gjakun e pacientit.

Dështimi kardiovaskular, renal dhe mëlçia që kërcënon jetën, zhvillohet.Shenjat karakteristikeNjë duhet të jetë i kujdesshëm për humbjen e vetëdijes.

Ekziston një mungesë e urinimit dhe një shkelje e procesit të frymëmarrjes.

Pacienti ka presion të ulët të gjakut.Grupi kryesor i rrezikutPacientë të moshuar (50 vjeç e më të vjetër) me simptoma të diabetit tip XNUMX.

Kushtoj vëmendje!

Për të gjitha ndërlikimet e mësipërme, një zhvillim i shpejtë i procesit negativ është karakteristik. Në shumicën e rasteve, kjo është disa orë. Prandaj, mos lejoni që situata të shkojë rastësisht. Të gjitha masat e nevojshme duhet të merren për të shpëtuar pacientin dhe menjëherë të thërrasin një ambulancë.

Koma hiposmolare

Një ndërlikim zhvillohet gjatë disa ditëve, dhe nganjëherë disa javë. Tjetra vjen një moment kritik. Almostshtë pothuajse e pamundur të parashikohet koha e shfaqjes së saj. Gjendja zhvillohet në sfondin e një larmi simptomash, gjë që e bën të vështirë diagnostikimin. Nuk ka shenja specifike të fatkeqësisë së afërt, me anë të së cilës një jo-specialist mund të përcaktojë komën hipososmolare.

E rëndësishme! Conditiondo gjendje duhet të jetë një arsye serioze për vendosjen e pacientit në një klinikë mjekësore në departamentin e duhur. Nëse brenda dy orësh pas zhvillimit të një krize akute, mjekët nuk ishin në gjendje të ofrojnë ndihmë efektive, shanset e pacientit për mbijetesë konsiderohen minimale.

Efektet e vonshme të diabetit

Komplikimet akute janë të rrezikshme për sa i përket paparashikueshmërisë. Komplikimet e mëvonshme dallohen nga shkatërrimi i tyre afatgjatë i trupit. Zhvillimi i efekteve të diabetit ka qenë i qëndrueshëm gjatë shumë viteve. Shëndeti përkeqësohet ngadalë, por në mënyrë të pashmangshme – ditë pas dite.

Një faktor i rëndësishëm për parandalimin e pasojave të komplikimeve është trajtimi i mirëorganizuar. Fatkeqësisht, nuk sjell rezultate pozitive për të gjithë pacientët.

Ne rendisim të gjitha llojet kryesore të ndërlikimeve të vonshme dhe japim simptomat e tyre karakteristike.

Tabela – komplikime të vonshme të diabetit

Emri i ndërlikimitSa e dukshme
retinopatiDiagnostifikohet dëmtimi i retinës.

Më pas, shfaqet hemorragji në fundus.

Gradualisht, ndodh humbja e plotë e shikimit.

Grupi i rrezikut – pacientë me diabet mellitus tip 2.

Në pacientët pas 20 vjet sëmundje, retinopatia ndodh në njëqind për qind të rasteve.

AngiopatijaKarakteristikat – zhvillim i shpejtë në krahasim me pasojat e tjera të diabetit (shpesh – në 10-12 muaj).

 1. Shkelja e përshkueshmërisë së enëve të gjakut.
 2. Fragiliteti i enëve të gjakut.
 3. Tendenca për trombozë.
 4. Zhvillimi i aterosklerozës së rëndë.
 5. Shkelja e muskujve të zemrës.
 6. Hipertensioni arterial.

Grupi i rrezikut janë pacientë të moshuar.

PolineyropatiyaSimptomat e mëposhtme janë vërejtur:

 1. Humbja e ndjeshmërisë në këmbë ndaj dhimbjes.
 2. Mungesa e ndjesisë së ngrohtësisë në këmbë.
 3. Zhvillimi i simptomës karakteristike të "dorezave dhe çorapeve" – ​​shenjat fillojnë të shfaqen në gjymtyrët e poshtme dhe të sipërme në të njëjtën kohë. Fillimisht, pacientët ankohen për mpirje dhe djegie në këmbë dhe duar. Karakteristika – ndjesi përkeqësuese gjatë natës.
 4. Ulja e ndjeshmërisë prekëse.
 5. Për shkak të uljes së ndjeshmërisë, pacientët janë më shpesh të ekspozuar ndaj dëmtimeve të ndryshme mekanike dhe kërkojnë monitorim të vazhdueshëm.
Këmba diabetikeSimptomat e mëposhtme shfaqen:
 1. Hapni plagët në këmbë dhe gjymtyrët e poshtme.
 2. Absceset purulente jo shëruese.
 3. Shfaqja e zonave me zona plotësisht të vdekura (zona nekrotike). Gangrenë.
 1. Një pacient me diabet duhet t'i kushtojë vëmendje të madhe procedurave të higjienës, veçanërisht këmbëve.
 2. Këpucët duhet të zgjidhen me kujdes, të cilat duhet të jenë të lira dhe të rehatshme. Strictlyshtë rreptësisht e ndaluar të shtrydhni këmbët me këpucë të pakëndshme.
 3. Mos vishni çorape shumë të ngushta (çorape, pantallona të gjera, etj.) Duhet të blini çorape speciale që nuk kanë elastike kompresive.
 4. Duhet të përdoren kremra mjekësorë dhe higjienikë të farmacisë për këmbët.

Ndërlikime kronike të diabetit

Respektimi i rreptë i recetave të mjekut dhe monitorimi i vazhdueshëm mund të zvogëlojë ashpërsinë e rrjedhës së sëmundjes. Megjithatë, edhe ngjarjet kompetente nuk mund të eleminojnë të gjitha pasojat. Prandaj, pas rreth 10 -15 vjetësh, me një kurs të rëndë të diabetit, ndodh një shkatërrim gradual i trupit. Shfaqja e komplikimeve serioze në këtë rast është e pashmangshme.

Warning! Diabeti ndodh me ndryshime të rëndësishme në përbërjen e gjakut. Prandaj, dëmtimi i të gjitha organeve ndodh.

Tabela – Komplikimet kronike të diabeteve

KomplikimeSa e dukshme
Enët e gjakut
 1. Enët e gjakut në diabet pësojnë ndryshimet më të mëdha:
 2. Përhapja e tyre ndaj lëndëve ushqyese humbet. Trupi nuk merr substancat e nevojshme për një jetë të plotë.
 3. Ngushtoni gradualisht lumenin e enëve të gjakut. Për këtë arsye, hipoksia (mungesa e oksigjenit në inde) dhe mungesa e një numri të substancave vitale zhvillohen.
 4. Rreziqet e zhvillimit të sulmeve në zemër, goditje në tru, sëmundje të rënda të zemrës dhe enëve të gjakut janë rritur ndjeshëm.
ПочкиKarakteristikat –
 1. Veshkat fillojnë të funksionojnë dobët.
 2. Me kalimin e kohës, formohet dështimi kronik i veshkave.
 3. Fillimisht diagnostikohet e ashtuquajtura mikroalbuminuria (proteina albumin ekskretohet në urinë). Gjendja është jashtëzakonisht e rrezikshme.
lëkurëSimptomat e mëposhtme janë vërejtur:
 1. Shfaqja e ulçerave trofike. Kjo është për shkak të një shkelje të konsiderueshme të furnizimit me gjak të lëkurës.
 2. Ulçera bëhen burim infeksioni / infeksioni.
Sistemi nervorShenjat e mëposhtme të ndryshimit të dukshëm shfaqen:
 1. Sindroma e pandjeshmërisë së këmbëve dhe duarve të përshkruara më lart.
 2. Dobësi e përhershme në gjymtyrët e poshtme dhe të sipërme.
 3. Dhimbje kronike e dhimbshme në krahë dhe këmbë.
 1. irritueshme;
 2. whining;
 3. agresive;
 4. demonstrojnë armiqësi;
 5. shfaq eksitim të tepruar;
 6. kërkojnë të shkaktojnë keqardhje, etj, etj.

Pagjumësia dhe depresioni zhvillohen.

Përfundime. Me diabetin, pothuajse të gjitha llojet e proceseve metabolike janë ndërprerë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për metabolizmin e karbohidrateve. Sëmundja bëhet kronike dhe nuk mund të kurohet plotësisht.

Sidoqoftë, ju duhet të kontrolloni gjendjen tuaj. Përkundër faktit se diabeti nuk është ende i shërueshëm, një dietë kompetente, aktivitet fizik i arsyeshëm, higjiena personale dhe mbikëqyrja mjekësore përmirësojnë prognozën.

Diabeti duhet të mbani mend

Stresi, një infeksion dhe madje edhe një shkelje e jashtëqitjes, të cilës një person i zakonshëm nuk do t'i kushtojë vëmendje, kërkojnë masa urgjente për një pacient të tillë. Endokrinologu do të bëjë një ekzaminim, do të përshkruajë teste dhe do të rregullojë trajtimin.

Një pikë e rëndësishme e programit të trajtimit është kontrolli i pavarur i glukozës (4-6,6 mmol / l) dhe hemoglobinës së glikoziluar në gjak (më pak se 8%).

Shumë pacientë lënë pas dore rekomandimet. Argumenti është se sëmundja nuk trajtohet, kështu që unë do të sillem si një person i zakonshëm, dhe të shijoj jetën. Mjekët paralajmërojnë se është më mirë të kufizoni ushqimin, të normalizoni stilin e jetës, të heqni qafe zakonet e këqija, sesa të vuani nga ulcerat jo shëruese, humbja e shikimit, pamjaftueshmëria renale dhe koronare.

Komplikimet që lindin në mënyrë të pashmangshme ende do të kërkojnë trajtim dhe ndryshime në stilin e jetës. Në të njëjtën kohë, një person i tillë do të ndjehet shumë më keq në krahasim me një pacient që përputhet me recetat e mjekëve që nga koha e diagnostikimit të sëmundjes.

Diabetus Shqipëri