Komplikimet okulistike të diagnostikimit, trajtimit dhe prognozës së diabetit mellitus

Diabeti mellitus (DM) është një nga problemet më të mprehta të mjekësisë moderne. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, 3 deri në 4% të popullsisë në botë vuan nga diabeti. Më shumë se 600 mijë raste të diagnostikuara rishtazi regjistrohen çdo vit. Në total, aktualisht ka rreth 180 milion pacientë me diabet në botë, dhe deri në vitin 2030, sipas parashikimeve aktuale, tashmë do të ketë më shumë se 360 ​​milion. Shkalla e vdekjes në mesin e pacientëve me diabet është 2-4 herë më e lartë se ajo mes njerëzve pa metabolizëm të karbohidrateve të dëmtuara.
Në varësi të llojit dhe kohëzgjatjes së diabetit, 30-90% e pacientëve zhvillojnë retinopati diabetike (DR) – shkaku kryesor i aftësisë së kufizuar vizuale te njerëzit në moshë pune në vendet e zhvilluara ekonomikisht [1].

Ordersrregullimet e metabolizmit të karbohidrateve që ndodhin në diabet çojnë në ndryshime patologjike në të gjitha organet dhe indet, përfshirë organin e vizionit. Për më tepër, për shkak të metabolizmit intensiv dhe qarkullimit të gjakut, ndryshimet okulistike në diabet shfaqen së pari. Kjo është arsyeja pse identifikimi i tyre në kohë është një përparësi, pasi në fazat e mëvonshme të sëmundjes, prognoza për rikthimin e shikimit është zhgënjyese.
Përveç kësaj, ekziston një lidhje e qartë midis simptomave okulistike dhe manifestimeve të përgjithshme të diabetit. Ato ndryshime që okulisti i sheh në sy, ndodhin fshehurazi në organe dhe sisteme të tjera të pacientit. Përparimi i komplikimeve okulare të diabetit tregon një kompensim të procesit dhe një rritje të ndryshimeve të përgjithshme patologjike (angiopatia, nefropatia, neuropatia).
Mund të dallojmë ndërlikimet më të zakonshme okulistike të diabetit:
Retinopatia diabetike;
Glaukoma neovaskulare (NG)
Katarakta diabetike (DC).

Retinopatia diabetike
epidemiologji
DR është ndërlikimi më i zakonshëm i diabetit, i cili vazhdon të jetë një nga shkaqet kryesore të aftësisë së kufizuar vizuale në mesin e popullatës me trup të aftë dhe përbën 80-90% të aftësisë së kufizuar totale të shikimit midis pacientëve me diabet [6]. DR gjendet në 90% të pacientëve me diabet me përvojë 30 vjeçare. [7]. Pas 10-15 vjetësh, 75% e pacientëve me diabet shfaqin shenja të DR (Fig. 1).
Etiologjia dhe patogjeneza
DR i referohet mikroangiopatisë vaskulare retinale. Në këtë rast, muri vaskular është i dëmtuar me një rritje të përshkueshmërisë së tij, zhvillimin e hemoragjive, mikroaneurizmave, me shfaqjen e ishemisë, trombozës, fokuseve të eksudateve të dendura dhe të buta, lidhjeve intraretinale midis arterieve dhe venave, neovaskularizimi me hemoragji të përsëritur dhe rritja e indit fibroze me zhvillimin e vitreoretore shkëputja e retinës që çon në verbëri [2, 4].
Faktorët e rrezikut për zhvillimin e DR:
Kohëzgjatja e diabetit;
· Mosha e pacientit;
· Doza të tepërta të insulinës afatshkurtra;
· Shtatzënia
Hipertensioni arterial;
· Nefropati;
· Hiperlipideminë;
Heqja e kataraktit;
Rubeoza e irisit.
Klasifikimi
Ekzistojnë klasifikime të ndryshme të DR që ndihmojnë okulistët të zgjedhin taktikat e duhura të trajtimit.
Aktualisht, klasifikimi më i zakonshëm është E. Kohner dhe
M. Porta, i rekomanduar për përdorim nga OBSH në 1992, sipas të cilit dallohen fazat e mëposhtme të DR.
Retinopatia jo-poliferuese (e thjeshtë) (DR1) – ka mikroaneurizma, eksudate të ngurta, hemorragji intraretinale të pikës. Mund të zhvillohet makulopatia diabetike. Zakonisht vizioni mbetet i lartë.
· Preproliferative (DR2) – hemorragji të shumëfishta, ekududione të forta, të buta, të ngjashme me pambuku, anomali mikrocirkuluese intraretinale. Ka një ulje të shikimit për shkak të përhapjes së ndryshimeve në rajonin makular.
Proliferative (DR3) – përveç ndryshimeve që ekzistojnë në fazat e hershme, neovaskularizimi shfaqet në zonën e diskut optik, retinës, me mbirjes së anijeve të sapoformuara në trupin qelqor, me hemorragji preretinale dhe intravitreale, rritjen e indeve fibroze me zhvillimin e traktit vitreoretinal, etj. retina. Si rezultat i këtyre ndryshimeve, verbëria zhvillohet (Fig. 1).

Diagnoza e DR
Retinopatia diabetike dhe makulopatia diabetike në fazat fillestare nuk shoqërohen me një ulje të mprehtësisë vizuale, shpesh procedohen pa u vënë re nga pacienti dhe injorohen nga endokrinologu. Prandaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme gjatë vëzhgimit vijues të pacientëve të tillë ofrimi i ekzaminimeve të rregullta të një okulisti (tabela).
Po aq e rëndësishme është edhe cilësia e ekzaminimit fillestar oftalmologjik me gonioskopi të detyrueshme, gjatë së cilës ekzaminohet gjendja e këndit anësor të dhomës së përparme (CLC), gjerësia e saj, prania e neovaskularizimit në strukturat e saj. Pas gonioskopisë, në mungesë të kundërindikacioneve, duhet të bëhet një oftalmoskopi me një nxënës të gjerë. Nëse zbulohet ose dyshohet për zhvillimin e DR ose makulopatisë, pacienti duhet të referohet në një qendër të specializuar okulistike të pajisur me pajisje moderne diagnostikuese dhe mjekësore, ku ai do t'i nënshtrohet ekzaminimit të mëtutjeshëm dhe do të sigurojë kujdesin e nevojshëm mjekësor.
Ne rekomandojmë algoritmin e mëposhtëm për një ekzaminim okulist të një pacienti me diabet.
· Mbledhja e ankesave dhe historia mjekësore. Në këtë rast, është e nevojshme të sqarohet receta dhe natyra e shqetësimeve vizuale, kohëzgjatja e diabetit dhe metodat e kontrollit të tij (format e insulinës ose tabletave), nivelet e glukozës në gjak dhe analiza të tjera klinike dhe biokimike, përcjellja sistematike, presioni i gjakut, prania e komplikimeve të diabetit (nefropatia, etj.) ).
· Matja e mprehtësisë vizuale për afër dhe larg. Me gabime refraktive – refraktometri dhe zgjedhja e korrigjimit.
· Matja e presionit intraokular.
· Gonioskopi dhe ekzaminimi i syrit të përparmë në një llambë të çarë për diagnozën e neovaskularizimit.
Zgjerimi i nxenesit.
· Inspektimi i lenteve në një llambë të çarë ose oftalmoskop në dritën e transmetuar për kataraktet.
· Ekzaminimi stereoskopik (binokular) i fundusit me lente diopteri +90 dhe +67 ose me një okulmoskop kokë.
· Tomografia kohezive optike.
· Angiografia fluoreshente.
· Perimetria (përfshirë kompjuterin).
· Matja e presionit të gjakut.
· Hulumtimi i nivelit të glikemisë.
· Studimi i lipideve të gjakut.
· Një studim i nivelit të hemoglobinës së glikoziluar HbA1c, i cili është një tregues i nivelit mesatar të glukozës në serumin e gjakut gjatë 3 muajve të fundit. (Rreziku i zhvillimit të DR rritet me 50% me një rritje të përqendrimit të hemoglobinës së glikoziluar НbА1с me 1%).

Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut tek gratë dhe burrat, testi i sheqerit në gjak

Parandalimi i DR
Një metodë për parandalimin e DR është kontrolli i kujdesshëm i glicemisë. Sidoqoftë, efektiviteti i tij zvogëlohet me rritjen e kohëzgjatjes së sëmundjes.

Trajtim
Metoda e zgjedhjes për DR është koagulimi me kohë dhe adekuat lazer [6]. Pas koagulimit panretinal me lazer, gjasat e zhvillimit të DR proliferativ zvogëlohen për të paktën 50%. Pas koagulimit fokal të lazerit në makulopati, rreziku i dëmtimit të shikimit zvogëlohet me 50% [7] (Fig. 2).
Në fazat e vona, me DR proliferativ, kur mundësitë e trajtimit me lazer janë zhdukur, trajtimi kirurgjikal i komplikimeve vitreoretinale përdoret në qendrat e specializuara mikrosurgical.
Terapia me ilaçe është një shtesë në trajtimin me lazer dhe jep efektin më të mirë në fazat fillestare të DR. Drejtimet kryesore të terapisë së ilaçeve në DR [4]:
· Trajtimi i diabetit;
· Ulja e presionit të gjakut në 130/85 mm RT. Art., Dhe në prani të nefropatisë diabetike – nën 120/75 mm RT. Art. (Frenuesit ACE, ARBs, antagonistët e kalciumit me veprim të gjatë);
· Korrigjimi i çrregullimeve të metabolizmit të lipideve (statinet dhe fibratet);
· Përmirësimi i reologjisë së gjakut (antikoagulantët dhe agjentët antiplumbetik);
· Përmirësimi i gjendjes së murit vaskular (bioflavonoids);
· Përdorimi i analogëve me somatostatinë me veprim të gjatë (ngadalëson zhvillimin e DR);
· Përdorimi i antioksidantëve dhe ilaçeve që përmirësojnë proceset metabolike në retinë;
· Përdorimi i enzimave për të përshpejtuar resorpcionin e hemoragjive;
· Administrimi intravitreal i glukokortikideve dhe bllokuesve të angiogjenezës.
Faktorët më domethënës që ndikojnë drejtpërdrejt në zhvillimin e komplikimeve të diabetit janë kohëzgjatja e sëmundjes, hiperglicemia dhe presioni i gjakut. Përqendrimi i lartë i glukozës në plazmë është një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për zhvillimin dhe përparimin e DR. Pra, me një nivel glukozë në gjak më shumë se
11,0 mmol / L; rreziku i DR është 3,6 herë më i lartë se në nivelin e përmbajtjes
7,8 mmol / L Sidoqoftë, një pikë e rëndësishme që endokrinologët duhet ta mbajnë mend është në vijim.
Normalizimi i shpejtë i metabolizmit të karbohidrateve pas fillimit të terapisë intensive të insulinës me diabet të varur nga insulina e kompensuar dobët tek pacientët e rinj ose me diabet jo të varur nga insulina kur kalimi nga ilaçet antidiabetikë oral në insulinë mund të shkaktojë përparimin e DR. Në rastin e fundit, gjasat për një rritje të DR arrijnë 100%, dhe rreziku i verbërisë ose dëmtimit të shikimit rritet për 3 herë, dhe për këtë arsye një ulje graduale e nivelit të glukozës në gjak është shumë e dëshirueshme. Shkalla e uljes së hemoglobinës së glikoziluar nuk duhet të kalojë 2% për 6 muaj.

Glaukoma neovaskulare te pacientët me diabet
Aktualisht, glaukoma neovaskulare (NVG) mbetet një nga ndërlikimet më serioze të diabetit, duke u renditur e dyta ndër shkaqet e zhvillimit të verbërisë së pakthyeshme në pacientë të tillë (Fig. 3).
NVG është glaukoma sekondare për shkak të përhapjes së enëve të formuara rishtazi dhe indeve fibroze në CPC dhe iris. Gjatë zhvillimit të saj, kjo membranë fibrovaskulare kontraktohet, e cila çon në formimin e goniosynechiae të gjatë dhe në një rritje të pashërueshme të presionit intraokular (IOP). Ndarja e NVG sekondare në fazë është mjaft arbitrare, në të njëjtën kohë këshillohet te pacientët me diabet, sepse përcakton taktikat e trajtimit.
Mburoja MB në 1997 propozoi fazat kryesore të mëposhtme:
· Prerubeoticheskaya;
Faza e prelaukomës (rubeoza e irisit);
· Faza e glaukomës sekondare me CPC të hapur;
· Faza e glukukës sekondare me CCP të mbyllur.
Faza prerubeotic karakterizohet nga ndryshime në segmentin posterior të syrit, prania e zonave jo të perfuzuara të retinës, neovaskularizimi i diskut optik. Angiografia zbulon hiperfluoreshencën periferike. Një drejtim i rëndësishëm në trajtimin e glaukomës në pacientët me diabet është kompensimi i sëmundjes themelore, e cila lejon jo vetëm që të përmirësohet gjendja e përgjithshme e pacientit, por edhe të parandalojë zhvillimin e komplikimeve të përgjithshme. Në fazën parububeotic, hidrodinamika dhe IOP janë brenda kufijve normal, trajtimi i DR sipas skemave standarde është i nevojshëm.
Faza e preglaukomës (rubeoza e irisit) – anijet e formuara rishtazi zbulohen klinikisht në iris dhe në CPC, e cila është e hapur. Sipas literaturës, në pacientë të tillë, me përhapjen e vazoprolifikimit, vërehet një ulje graduale e koeficientit të butësisë së rrjedhjes në kombinim me një mangësi të furnizimit me gjak në sy, i cili mund të vlerësohet si glaukoma latente neovaskulare në të njëjtën mënyrë siç rekomandohet për glaukomën parësore me kënd të hapur (Kashintseva, 1985). Në këtë fazë, përshkruhet trajtimi standard për DR dhe futja e b-bllokuesve.
Faza e glaukomës sekondare me CPC të hapur karakterizohet nga prania e rubeozës së theksuar të irisit dhe CPC, një rritje në IOP. Shtë e mundur të identifikohen shenjat e inflamacionit (përhapja e humorit ujor). Anijet e formuara rishtas karakterizohen nga përshkueshmëria e rritur, brishtësia, e cila kontribuon në shfaqjen e hiphemës. Në këtë fazë, membranat fibrovaskulare shfaqen në sipërfaqen e përparme të irisit dhe në CPC, e cila ndërhyn në evakuimin e lëngut intraokular dhe shpjegon rritjen e IOP.
Gjatë kryerjes së gonioskopisë, zbulohen anije dhe goniosynechia të sapoformuara, në disa vende bashkimi i rrënjës së irisit me unazën kufitare anësore Schwalbe, prania e një membrane fibrovaskulare.
Shtë e nevojshme të mbani mend për gonioskopinë në pacientët me NVG, veçanërisht para zgjerimit të nxënësve për ndërhyrje lazer, pasuar nga ngushtimi i nxënësve pas ndërhyrjes me lazer.
Në këtë fazë, për të ulur IOP, ne përshkruajmë instilacione të bllokuesve b, bllokues të anhidrazës karboni, ilaçe anti-inflamatore jo-steroide.
Trajtimi konservativ në këtë fazë është i paefektshëm. Kirurgjia e tipit depërtues ka një efekt hipotensiv mjaft të theksuar, megjithatë, për shkak të një rënie të mprehtë të IOP kur hapet dhoma e përparme e syrit dhe brishtësia e anijeve të sapoformuara, rreziku i ndërlikimeve hemorragjike intraokulare është jashtëzakonisht i lartë. Parandalimi i shfaqjes së tyre konsiston në një ulje graduale para-operative dhe intraoperative të presionit intraokular.
Prandaj, në praktikën tonë ne përdorim ciklokoagulimin me lazer të diodës transscleral për trajtimin e pacientëve të kësaj faze. Ndjesia post-lazer e shqetësimit pothuajse plotësisht zhduket pas 1-2 ditësh në sfondin e trajtimit të iridocyclitis reaktive.
Faza e glukukës sekondare me UPC të mbyllur karakterizohet nga rrafshimi i irisit, një ulje e membranës fibrovaskulare në drejtimin rrezor deri në mbylljen synechial të UPC dhe një rritje të IOP. Ciklokoagulimi lazer me diodë transcleral është i nevojshëm, i ndjekur nga trajtimi kirurgjikal në disa pacientë.
Si përfundim, do të doja të vëreja se në oftalmologjinë moderne, NVG konsiderohet si një patologji e rëndë, duke çuar në verbëri të pakthyeshme. Ekzaminimi në kohë i pacientit, interpretimi i saktë i të dhënave të biomikroskopisë, gonioskopisë, angiografisë së fluoreshencës (FAG) dhe trajtimi i filluar me kohë në shumë raste parandalojnë humbje të rëndë të shikimit dhe përmirësojnë cilësinë e jetës së pacientëve me diabet.

Lexoni artikullin:  Isfarë është hipoglikemia

Katarakta diabetike
Më shpesh, kataraktet diabetike ndodhin tek pacientët e rinj me diabet të pakomensifikuar. Mund të zhvillohet shumë shpejt, ndonjëherë në disa ditë [1]. Karakterizohet nga një ndryshim në refraksion, më shpesh drejt miopisë. Si rregull, një katarakt i tillë është dypalësh.
Trajtimi konservativ i kataraktës diabetike në fazën fillestare duhet të ketë për qëllim kompensimin e diabetit. Kjo ju lejon të arrini një vonesë në zhvillimin e kataraktave dhe resorbimin e pjesshëm të turbullirës. Në fazat e mëvonshme të zhvillimit të kataraktit, trajtimi kirurgjikal duhet të adresohet. Indikacioni për trajtimin kirurgjikal të kataraktave tek një pacient me diabet është kryesisht një rënie e ndjeshme e mprehtësisë vizuale për shkak të mpiksjes në thjerrëza dhe mungesës së monitorimit oftalmologjik të fundusit, koagulimit me lazer të retinës për DR ose ndërhyrjes vitreoretinal. Metoda e zgjedhjes është phacoemulsification me implantimin e një lente fleksibël intraokular.
Pas operacionit, është e nevojshme vëzhgim i kujdesshëm oftalmologjik, për shkak të rrezikut të konsiderueshëm të përparimit të retinopatisë diabetike pas heqjes së kataraktit, dhe veçanërisht pas kapsulotomisë lazer YAG (Fig. 4).

Gjetjet
Zbulohen komplikimet e mëparshme oftalmologjike të diabetit, sa më pak të jenë ndryshimet patologjike, aq më të butë dhe efektiv do të fillojë trajtimi me kohë. Në fazat fillestare, nganjëherë është e mjaftueshme për të rregulluar regjimin, dietën, hipoglikeminë dhe terapinë e përgjithshme, dhe manifestimet e DR do të minimizohen dhe qëndrojnë për shumë vite vëzhgim. Ndërsa në diagnozën e vonë në faza të rënda, operacioni më modern modern i kombinuar vitreoretinal dhe lazer nuk mund ta shpëtojnë pacientin nga fillimi i verbërisë së plotë.
Kështu që, vetëm një bashkim i ngushtë i endokrinologëve dhe okulistëve dhe aderimi në një orar të ekzaminimit okulist mund të sigurojë pacientëve me diabet trajtim adekuat dhe mbajtjen e një cilësie të jetës në një nivel të pranueshëm.

Letërsi
1. Balashevich L.I. dhe të tjerët // Manifestimet në sy të diabetit – S. 11-85, 90-96, 123-189.
2. Bokarev I.N., Velikov V.K., Shubina O.I.// Diabeti mellitus: Një udhëzues për mjekët. – M .: Agjensia e Informacionit Mjekësor Sh.PK. 2006 .– S. 100-102, 319-323.
3. Vander J. / / Sekretet e Oftalmologjisë / D.F. Vander, D.A. Gault. – Për nga anglishtja; Nën totalin. Ed. YS Astakhova – M .; MEDpress-informoni, 2005 .– S. 384-391.
4. Egorov E.A.// Farmakoterapia racional në okulistikë: Duart. për praktikuesit / Nën totalin. Ed. EA Egorova. – M .: Litterra, 2006. –
S. 620-629.
5. Diagnostifikimi dhe degëzimet intramurale likuvannya / Ed.
D. Kalloma dhe B. Chang – Lviv: Medicine svіtu, 1999 .– S. 402-406, 410-411.
6. Pasechnikova N.V. // Trajtimi me lazer për patologjinë e fundusit të syrit / Kyiv, Instituti i Shkencave dhe Virologjisë "Vidavnitsvo" Science Duma "NAS of Ukraine", 2007. – P. 18-52.
7. Happe V. // Oftalmologjia; Përkthim prej tij .; Nën totalin. Ed. cand. mjaltë. shkencat A.N. Amirov. – ed 2-të. – M .: MEDpress-informoni, 2005 .– S. 169-176.

Lexoni artikullin:  Norma e testit të sheqerit në gjak, analiza e transkriptit

NENI P FORR TEMA

Artikulli paraqet mënyrën e duhur për t'u sëmurur nga hiperplazia e mirë e prostatës me simptoma të gjëndrave më të ulëta incizive, duke përfshirë 5-reduktaza, 1-reduktorë dhe XNUMX-adrenergjik. Ekstrakt biznesi Seredno naybіlsh doslіdzhuvanim і nadіynim Serenoa repens. Kryerja e një analize të rezultateve të provave klinike që tregojnë efektivitetin e barit të përshkruar në pacientët me hiperplazi të mirë të prostatës në fazën І-të konfiskimit. .

Në Kiev, në fillim, ka 20 fëmijë të ashpër, XNUMX studentë nga Shkolla e Endokrinologut – një projekt shkencor dhe edukimi, me metodën e një edukimi profesional të një profesioni të veçantë. Kurrikula e shkencës së shkollës është presidenti i Shoqatës së Endokrinologëve të Ukrainës në Ukrainë, drejtori i Institutit të Endokrinologjisë dhe Institutit të Rechovin Im. VP Komisarenka i Akademisë Kombëtare të Shkencave Mjekësore të Ukrainës ”, akademik i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Ukrainës, anëtar korrespondues i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Ukrainës, nënkryetar i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Ukrainës, doktor i shkencave mjekësore, profesor Mikola Dmitrovich Tronko.

Zgjerimi i diabetit cerebral (CD) bën të mundur rritjen e vitrateve shoqërore-ekonomike, shoqërimin me nxitimin e rëndë, mbrojtjen e zemrës dhe mjeko-ligjore, për të sjellë vdekjen dhe vdekshmërinë e veçantë. Roszodil naslіdkіv për shëndetin e të gjithë grupit mesatar të personave me diabet karakterizohet nga tregues të shëndetit (vdekshmëria, sëmundja, zhvillimi fizik), sëmundja e sëmundjes (shkalla e metabolizmit, sjellja) .

Galeria Svitovy Galuz mbron shëndetin u godit nga dridhjet e mëdha – një pandemi e shkaktuar nga koronavirusi i ri (COVID – 19). Në faqen zyrtare në internet të Shoqatës Amerikane të Hematologjisë (ASH), është zhvilluar një platformë * për shkëmbimin e informacionit, është përfunduar një klikim në hematologjinë e pacientit. Shtë e rëndësishme që të respektoni informacionin dhe informacionin që ju pëlqen me shvidvy shvidstyu, dhe politikën e policisë në territorin e Republikës së Kazakistanit. Për këtë, pranoni një clichéd rіshennya mahnitëse për të diagnostikuar që lіkuvannya patsіnta të humbet obov'yazkom lіkar.

Diabetus Shqipëri