Kujdesi në shtëpi i Tradescantia, foto

Tradescantia është një përfaqësues i gjinisë së perennials barishtore me gjelbërim të përhershëm, i përket familjes Kommelinov. Emri "tradescantia" vjen nga emrat e natyralistëve anglezë John Tradescant Jr. dhe John Tradescant Sr.

Forma e gjetheve të tradescantia është heshtore, eliptike ose ovoid. Rrjedhin mund të jenë të drejta ose zvarritëse. Vendlindja e tradescantia është pjesa tropikale dhe e butë e kontinentit Amerikan.

Shumica e tregtarëve janë rritur si lule shtëpie, por ato gjithashtu mund të rriten në serra dhe konservatorë.

Tregtia shtëpiake

Kjo gjini ka rreth 100 lloje, pothuajse të gjitha ato lulëzojnë, duke formuar inflorescences të vogla të ngjashme në madhësi dhe formë me lulet chlorophytum. Nga rruga, shumë lloje janë rritur në kopsht, në fushë të hapur, por shumica e tradescantia ende preferojnë të rriten në shtëpi. Kohët e fundit, një tjetër lule e larmishme, Rao, i është atribuar gjinisë së tradescantia.

Karakteristikat e tradescantia

Bima është higogile dhe shumë tolerante ndaj hijeve. Isshtë nënçmuese ndaj kushteve të temperaturës. Isshtë nën tokë. Kultivimi i kësaj tradicionale bëhet në një përzierje të tokës së humusit dhe sodës me rërë (2: 2: 1), si dhe në të gjithë zëvendësuesit e tokës – balta e zgjeruar, substratet e shkëmbyesve jonik, etj. Një bimë e shkëlqyer për dhoma, konservatorë, për inkuadrim të bimëve në vazo ose mur dizajn dhe për vazo në formën e materialit prerës. Rrënjët lehtë në ujë. Ajo rritet mirë në dritë të ulët me burime drite artificiale.

Artikuj të freskët në lidhje me kopshtin

Tradescantia e kopshtit

Vendi më i mirë për një tregtar është diell ose pjesërisht i hijes, i fekonduar mirë dhe i mbrojtur nga erërat e ftohta. Kërkohet një nivel i mjaftueshëm lagështie në tokë (lotim i rregullt), dhe vetë toka duhet të jetë e lehtë. Në periudhat veçanërisht të thata të tregtisë, mund të kërkohet spërkatje në mbrëmje me ujë.

Lexoni artikullin:  Presioni i lartë i gjakut për diabetin

Veshja e parë e sipërme e veshjes kryhet në pranverë. Për ta bërë këtë, përdorni një pleh gjithëpërfshirës të gamës së plotë (konsumimi prej rreth 25g / m²), duke e mbushur paksa në tokë (deri në 10 cm). Që nga fillimi i lulëzimit, ushqyerja dhjetë ditore me një pleh kompleks për bimët lulëzuar (siç është Kemira) është e dëshirueshme.

Rregulla për kujdesin ndaj tregtisë në shtëpi

Gjatë periudhës pranverë-verë, tradescantia duhet të ujitet vazhdimisht mirë, vetëm që uji të mos ngecë në enë me bimën. Lëngu i ujitjes ka nevojë për një shi të rregulluar, mundësisht. Lotim është i nevojshëm pas disa ditësh, pasi substrati të jetë tharë në një tenxhere. Në dimër, lotimi duhet të zvogëlohet dhe të bëhet vetëm kur e gjithë toka është tharë. Ju nuk mund ta mbani këtë bimë pa lagështi për shumë kohë, është shumë e ndjeshme ndaj kësaj dhe mund të vdesë. Në mënyrë që tradescantia të duket e bukur, duhet të shkurtohet pak në vit, të ngjitet dhe të transplantohet. Transplanti kryhet njëkohësisht me krasitje.

Lightingfarë ndriçimi është i nevojshëm për bimën

Për ndriçimin tregtar nuk është veçanërisht i rëndësishëm. Tradescantia rritet mirë në diell, në dritë të shpërndarë dhe hije të pjesshme.

Ajo i reziston hije të konsiderueshme. Por që tufa të rritet mirë dhe degëzohet bukur, nuk duhet të mbahet nën hije.

Drita e drejtpërdrejtë e diellit nuk dëmton bimën nëse bie në gjethet e saj 2-3 orë në ditë. Nëse mbani tradescantia në diell për një kohë të gjatë, gjethet e saj mund të zbardhen.

Lotim Tradescantia

Kjo bimë ka nevojë për lotim të bollshëm, por nuk toleron bllokimin e lagështirës, ​​prandaj, kur mbillni një lule, para së gjithash duhet të shqetësoheni për një sistem të mirë kullimi dhe të zgjidhni tenxhere me një vrimë për kullimin e ujit të tepërt për mbjellje. Shmangni ujitje të tregtimit me ujë të fortë, dhe veçanërisht nëse është gjithashtu i ftohtë, përpiquni të përdorni ujë të butë, të vendosur në temperaturën e dhomës.

Lagështia për tregtinë

Tradescantia, ndryshe nga shumë bimë tropikale, nuk vuan nga lagështia e ulët. Me ajër shumë të thatë dhe në nxehtësi ekstreme, spërkatja nuk është e tepërt.

Lexoni artikullin:  Cila është norma e sheqerit në gjak të njeriut

Tokë tradescant

Toka duhet të jetë ushqyese, e lirshme. Aciditeti është neutral. Mund të blini një tokë të gatshme ose ta bëni vetë. Për ta bërë tokën të lirshme, perliti, vermikuliti ose rëra shtohet në tokë. Kullimi i mirë do të sigurojë një sasi të vogël argjile të zgjeruar. Transplanti është i kombinuar me zvogëlimin e rrjedhave të gjata, të cilat mund të përdoren si prerje, duke shkurtuar nga maja në tre në katër lidhje. Disa bimë të reja janë mbjellë në një tenxhere, mundësisht të gjera, por jo të thella në formë.

Plehërues dhe fekondues i tregtisë

Llojet e tregtimit nga marsi deri në shtator ushqehen me ndonjë pleh mineral kompleks. Në dimër, nuk rekomandohet fekondimi. Tradescantia duhet të ushqehet një herë në dy javë. Për këtë, çdo pleh kompleks që shitet në dyqanet e zakonshme të luleve është i përshtatshëm. Gjithashtu, në çdo lotim, mund të shtoni një lugë gjelle pleh të lëngshëm në ujë.

Zvogëlimi i tregtisë

Pas zvogëlimit, prerjet e rrjedhin janë mbjellë në tokë, rërë të trashë, por mund t'i vendosni vetëm në ujë. Nuk ka nevojë të përdorni stimuluesit rrënjorë.

Mbarështimi i tradescantia

Farërat dhe prerjet që rrënjosen shpejt në çdo substrat të lagësht dhe ujë.

Sëmundjet dhe dëmtuesit e tradescantia

Metodat e luftimit të tyre kryhen duke përdorur insekticide – karbofosom ose actellikom.

Tradescantia nuk ka frikë nga dëmtuesit dhe sëmundjet. Frika është vetëm slug dhe disa mete. Për më tepër, kishte raste të humbjes së tregtisë nga nematodi i luleshtrydhes. Rrënja, rrjedhin, gjethet, lulet dhe madje edhe farat e një bime mund të vuajnë.

Kur ndikohet nematodi i luleshtrydhes, gjethet mbulohen me pika me ngjyrë të gjelbër të lehta ose të verdhë, pak të rrudhur. Pastaj fleta vdes, me një humbje të rëndë, shoots të tërë thahen. Pjesa ajrore e bimës që është prekur nga ky dëmtues duhet të hiqet. Marigoldët dhe të lashtat kryqëzuese (lëpushka, mustardë, etj.), Të cilat mund të mbillen pranë tregtisë, do të ndihmojnë në pastrimin e tokës.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit me ujë të gjallë

Artikuj të freskët në lidhje me kopshtin

Probleme të mundshme gjatë rritjes së tregtisë

Për shkak të mungesës së dritës, lagështisë dhe ushqimit, ka pak gjethe në rrjedhat e zgjatura.

Për shkak të mungesës së dritës, gjethet e larmishme bëhen jeshile

Për shkak të mungesës së lagështirës, ​​rrjedh bëhet i ngadaltë, njolla të verdha shfaqen në gjethe.

Deri në pranverë, bimët mund të zgjaten, gjethet nga baza e rrjedhin thahen, ato mund të rinovohen me prerje të reja me rrënjë.

Ajri tepër i thatë bën që majat e gjetheve të bimëve të kthehen në kafe.

Me ndriçim të pamjaftueshëm, prerje të papërshtatshme ose krasitje, vija të bukura në gjethet e bimëve mund të zhduken. Dëmtuar nga kalbja të ndryshme.

Pronat e dobishme të tregtisë së dhomës

Karakteristikat shëruese të tradescantia u zbuluan shumë shekuj më parë: për qëllime medicinale, u rrit në manastiret budiste në Azi, në Amerikën Latine. Më shpesh, gjethet e saj përdoren nga jashtë për shërimin e plagëve, si në rastin tonë, gjethe delli. Por dihet që në disa vende ilaçet nga tradescantia merreshin me gojë: në Kubë, për infeksione të traktit gastrointestinal, kolit, gastrit, fryrje, në Venezuelë, për diabet mellitus, dhe Xhamajka, për tuberkuloz.

Në mjekësinë popullore, Chaffinch ka zënë kohë të gjatë një vend të denjë, sepse përgatitjet e tij kanë shumë veti medicinale: antimikrobik, anti-inflamator, hemostatik, shërimin e plagëve, carminative, antidiabetic. Tradescantia mund të përdoret gjithashtu në trajtimin e sëmundjeve infektive serioze siç është tuberkulozi pulmonar. Përdorni shoots me gjethe – të dyja të freskëta dhe antidiabetik. Macet që hanë këtë bimë me kënaqësi të madhe dinë për praninë e lëndëve ushqyese në tradescantia. Mos i qortoni për këtë, por përkundrazi ndiqni shembullin e kafshëve të mençura dhe trajtohuni prej tyre.

Karakteristikat shëruese të tradescantia

Cili është përdorimi i tradescantia? Trajtimi i bajametit, trajtimi i rinitit, trajtimi i diabetit. Tradescantia është në gjendje të pastrojë ajrin e dhomës nga pluhuri, tymi i duhanit dhe toksinat e emetuara nga materialet e ndërtimit dhe mobiljet, dhe është jo modest për kushtet në rritje, tregtimi ka veti të vlefshme shëruese: shërimin e plagëve, hemostatikun, anti-inflamatorin.

Diabetus Shqipëri