Lista e ilaçeve për diabetin e tipit 2 – Diabeti

Llojet e ilaçeve për uljen e sheqerit

Ilaçet e përdorura në trajtimin e diabetit mellitus që nuk varen nga insulina, ndahen në 4 grupe:

 • stimulimi i sintezës së insulinës në pankreas;
 • ndjeshmëri në rritje të insulinës;
 • tableta me një përbërje të kombinuar;
 • pilula të gjeneratës së re.

Një numër ilaçesh, veprimi i të cilave bazohet në stimulimin e aktivitetit të pankreasit, konsiderohen të vjetëruara dhe të rrezikshme për shëndetin, kështu që shumica e mjekëve nuk pranuan të përdorin tabletat e këtij grupi ilaçesh.

Studimet afatgjata kanë treguar që përdorimi i zgjatur i barnave të tilla çon në varfërim të pankreasit dhe mund të shkaktojë zhvillimin e një forme të varur nga insulina e sëmundjes. Marrja e ilaçeve të tilla në fillim përmirëson mirëqenien e pacientit për shkak të rritjes së prodhimit të insulinës, por me kalimin e kohës ajo provokon zhvillimin e komplikimeve.

Ilaçet më të njohura janë ilaçet që rrisin ndjeshmërinë e qelizave ndaj insulinës dhe përmirësojnë ndjeshmërinë e glukozës në indet e muskujve. Droga më e njohur e këtij grupi, e njohur për çdo diabetik, është metformina.

Ilaçi nuk dëmton trupin dhe ndihmon në minimizimin e rrezikut të komplikimeve. Drogat e kombinuara përfshijnë ilaçe të bazuara në metformin dhe sulfamylurea.

Barna të tilla kanë një numër kundërindikacionesh dhe mund të shkaktojnë zhvillimin e hipoglikemisë dhe shtimit të peshës. Këto ilaçe zgjidhen nga mjeku individualisht për secilin pacient dhe kërkojnë respektim të saktë të regjimit të dozave.

Barnat e diabetit të gjeneratës së re tip 2 janë frenuesit DPP-4 dhe agonistët e receptorëve GLP-1. Përgatitjet e këtyre grupeve të ilaçeve nuk zvogëlojnë përqendrimin e glukozës në plazmën e gjakut, prandaj, ato përdoren si ndihmës për trajtim, përveç metforminës.

Tabletat sigurojnë një ulje të oreksit, normalizojnë proceset që ndodhin në traktin gastrointestinal dhe ndihmojnë për të ulur në mënyrë më efektive peshën gjatë ndjekjes së një diete.

Shkaqet dhe simptomat e sëmundjes

Shumica e të gjithë njerëzve janë në rrezik të zhvillimit të diabetit 2:

 • udhëheqja e një jetese pasive;
 • mbipesha dhe overeating;
 • të cilat janë të predispozuar gjenetikisht për depozitimin e rezervave të yndyrës sipas llojit të viscerës (trashje abdominale) – yndyrnat e tepërt depozitohen në trupin e sipërm dhe në bark, dhe figura bëhet si një mollë.

Dehidratimi afatgjatë dhe sëmundjet infektive të shpeshta gjithashtu kontribuojnë në zhvillimin e diabetit tip 2.

Simptoma shtesë, përveç mbipeshes (20% e normës), janë:

 • tension të lartë;
 • varësia e dhimbshme nga karbohidratet dietike;
 • periudha përndjekëse të overeating;
 • urinim të shpeshtë;
 • etje e papërmbajtshme;
 • dobësi;
 • ndjenja e vazhdueshme e lodhjes.

Në formën e përparuar të diabetit tip 2, pacientët me mbipeshë fillojnë të humbasin pashpjegueshëm në mënyrë të pashpjegueshme.

Sipas statistikave, më shumë se 80% e njerëzve me diabet tip 2 janë njerëz të moshuar.

Diagnostics

Diabeti mellitus plotësisht justifikon emrin e tij "të ëmbël". Në kohërat e lashta, mjekët e përdorën këtë faktor si një diagnozë – një tigan me urinë diabetike tërhiqte gropa dhe bletë. Diagnostifikimi modern bazohet në të njëjtin përkufizim të nivelit të sheqerit:

 • një test gjaku për një stomak bosh tregon nivelin e glukozës në rrjedhën e gjakut;
 • urinaliza jep një pamje të nivelit të trupave të ketonit dhe sheqerit.

Kryhet një test shtesë i tolerancës së glukozës (GTT) – 3 ditë para analizës, produktet e karbonit të lartë përjashtohen nga dieta, pastaj pas 8 orësh agjërimi, një tretësirë ​​prej 250 g ujë dhe 75 g glukozë speciale anhidër pihet. Menjëherë para dhe pas 2 orësh, gjaku venoz është tërhequr për të përcaktuar një shkelje të metabolizmit të karbohidrateve.

Nëse shfaqen simptoma që tregojnë një zhvillim të mundshëm të diabetit mellitus, është e nevojshme të konsultoheni me një endokrinolog dhe t'i nënshtrohen një ekzaminimi për të konfirmuar ose hedhur poshtë diagnozën. Sheqeri i gjakut mund të përcaktohet në disa mënyra.

Mënyra më e lehtë është një test i gjakut të agjërimit. Një nivel sheqeri mbi 5,5 mmol / L dhe nën 7,8 tregon një gjendje prediabetike.

Nëse treguesit qëndrojnë mbi normale për një kohë të gjatë, atëherë mund të flasim për praninë e diabetit tek një person. Një pamje klinike më e saktë jepet nga një test i tolerancës së glukozës me ushtrime.

Ai tregon glukozë mesatare në gjak gjatë 3 muajve të fundit.

Pasojat e refuzimit të trajtimit

Një nga kushtet kryesore për trajtimin e suksesshëm të një sëmundje është zbulimi më i hershëm i mundshëm i patologjive. Diagnostifikimi modern mund të zbulojë devijimet në fazën e shkeljes së përgjigjes së saktë të qelizave në një rritje të glukozës në gjak.

Pas diagnozës, përdoret terapia agresive, e cila bën të mundur arritjen e vlerave të glicemisë së synuar në kohën më të shkurtër të mundshme. Mund të përdoret si terapia mono-ashtu dhe ajo kombinuese, vendimi specifik merret nga mjeku që merr pjesë, në varësi të fazës dhe karakteristikave të rrjedhës së sëmundjes.

Pas ekzaminimeve të tjera mjekësore bazuar në analizat e marra, teknika mund të rregullohet. Për më tepër, nëse është e nevojshme, kryhet terapi me insulinë, për shkak të së cilës kompensohen keqfunksionimet e metabolizmit të karbohidrateve.

Diabeti mellitus është bërë një lloj faktori shtesë në përzgjedhjen natyrore – dembelët vdesin, dhe një jetë e disiplinuar dhe punëtore jeton për fat të mirë ndonjëherë. Por, në trajtimin e diabetit tip 2 tek pacientët e moshuar, mjekët përballen jo vetëm me probleme sociale: status të ulët socio-ekonomik dhe, shpesh, jetesë të vetmuar, por edhe me patologji të kombinuara kronike.

Përveç kësaj, pacientët e moshës së moshuar dhe të moshuar, si rregull, nuk përfshihen në provat klinike, dhe regjimet e trajtimit zhvillohen pa marrë parasysh karakteristikat e këtyre grupmoshave.

Taktikat e trajtimit të diabetit duhet të jenë agresive, të kombinuara dhe duhet të synojnë të zvogëlojnë përgjigjen e pamjaftueshme biologjike të qelizave të trupit ndaj insulinës dhe të rivendosin funksionin e qelizave β pankreatike. Terapia për diabetin 2 është si vijon:

 • niveli i parë është ushqimi nga dieta;
 • niveli i dytë është dieta e metforminës (Siofor);
 • niveli i tretë është një ilaç diete me terapi ushtrimore të metforminës;
 • niveli i katërt – terapi ushtrimore trajtim kompleks i ilaçeve.
Lexoni artikullin:  Infarkti i miokardit dhe diabeti

Glukoza e lartë në gjak mund të çojë në komplikime serioze:

 • infeksione kronike vaginale tek gratë dhe impotencë tek burrat;
 • sulmi në zemër, goditje në tru, gjendje kome glicemike;
 • gangrenë e ndjekur nga amputimi i gjymtyrëve të poshtme;
 • neuropatia diabetike;
 • verbëri;
 • dështimi i thellë fatal i veshkave.

Nëse gjeni simptoma të diabetit, kontaktoni menjëherë një specialist.

Larg menjëherë kur diagnostikojnë këtë sëmundje, mjekët përshkruajnë ilaçe. Në fazën e parë, efekti terapeutik kryhet duke përdorur ushqimin dietik, korrigjimin e mënyrës së jetesës dhe procedurave të tjera. Sidoqoftë, rrallë trajtimi i diabetit progresiv tip 2 shpërndahet me terapi me ilaçe.

Trajtimi i diabetit tip I nuk nënkupton përdorimin e gjerë të barnave përveç insulinës. Vetëm në raste të rralla, tableta si Siofor ose Glukofage përdoren për diabetin tip 1 në pacientët që vuajnë nga mbipesha. Në çdo rast, çështja vendoset nga mjeku që merr pjesë.

Pacientët me diabet tip II kanë tendencë të shtyjnë trajtimin e insulinës me injeksione për një periudhë të pacaktuar, duke besuar se është e mundur të arrihet një kurë pa terapi hormonale. Kjo është sjellje thelbësore e gabuar, e cila mund të çojë në zhvillimin e komplikimeve serioze siç janë sulmi në zemër, këmbë diabetike, ulje e shikimit, deri në verbëri.

Karakteristikat e terapisë

Pasi të filloni të merrni ilaçe, mundësia e vetë-restaurimit të sekretimit të insulinës në vlerat e normalizuara minimizohet ndjeshëm, në shumicën e rasteve, gjëndra plotësisht atrofizon.

Pasi të bëhet një diagnozë në fazat e hershme, gjykohen masat dietike, një rritje e aktivitetit motorik dhe një ndryshim në stilin e jetës. Vetëm nëse përpjekjet për të kuruar një sëmundje me këto metoda kanë qenë joefikase, terapia me ilaçe është e përshkruar.

Ilaçet orale ndahen në tre lloje.

Nëse monoterapia ka treguar joefektive edhe në dozën maksimale, atëherë duhet të përshkruhet trajtim me disa ilaçe. Një zgjedhje specifike bëhet duke marrë parasysh karakteristikat e rrjedhës së sëmundjes dhe aftësitë e trupit të pacientit.

Më shpesh, përzgjidhen barna që ndikojnë në rritjen e sekretimit të insulinës dhe ndjeshmërinë e indeve periferike. Ilaçi i dytë shtohet vetëm pas ekzaminimit, ndërsa doza e së parës nuk zvogëlohet.

Video – Barnat për uljen e sheqerit për diabetin tip XNUMX

Pas diagnostikimit të diabetit tip XNUMX, mjeku përcakton rrjedhën e trajtimit për pacientin. Gjëja e parë që ata i kushtojnë vëmendje është respektimi i një diete dhe një kompleks aktivitetesh të vogla fizike. Një qasje e tillë për trajtimin fillestar të një pacienti të moshuar duhet ta ndihmojë atë të ndjehet më mirë dhe madje në disa raste të normalizojë nivelin e tij të sheqerit.

Në praktikën mjekësore, tabletat për diabetin tip 2 tek të moshuarit nuk përshkruhen menjëherë. Zbatimi skrupuloz i të gjitha recetave të endokrinologut në lidhje me ngarkesat ushqimore dhe sportive është i mjaftueshëm. Pacienti gjithashtu duhet të monitorojë vazhdimisht nivelin e sheqerit. Një monitorim i tillë i vazhdueshëm ndihmon për të vendosur se si funksionon dieta e përshkruar.

Nëse, sipas dëshmisë së glukometrit, pacienti nuk është në gjendje të arrijë një rezultat të mirë në uljen e sheqerit nga dieta dhe aktivitetin e moderuar fizik, atëherë endokrinologu vendos nëse do të prezantojë ilaçe.

Shtë shumë e rëndësishme që mjeku të zgjedh ilaçin. Megjithëse përqendrimi i të gjitha ilaçeve është identik, ekziston ende një ndryshim në efektin e tyre. Kur zgjedh një ilaç, mjeku përqendrohet jo vetëm në veprimin e tij, por edhe në gjendjen e pacientit, peshën e tij, shenjat karakteristike të sëmundjes, indikimet e glukozës, patologjitë kronike të njëkohshme që janë të pranishme tek njerëzit e moshuar.

Dozimi përcaktohet vetëm në bazë të testeve laboratorike. Për shembull, një pacient me mbipeshë është përshkruar ilaçi Metformin në doza minimale. Dhe për diabetikët me një indeks normal të masës trupore, përzgjidhen tableta që stimulojnë prodhimin e hormonit (insulinës).

Me diabet tip 2, veçanërisht në pacientët e moshuar, nuk heqin dorë nga injeksionet e insulinës. Terapia e ekuilibruar me insulinë jo vetëm që do të ndihmojë në arritjen e shpejtë të kompensimit të metabolizmit të karbohidrateve, por gjithashtu do t'i japë periodikisht pushim mëlçisë dhe pankreasit.

Pacientët me diabet tip 2 duhet të injektohen me insulinë gjatë sëmundjeve infektive në mënyrë që diabeti i tipit 2 të mos kalojë në diabetin 1.

Nëse mjeku diagnostikon diabetin tip 2, trajtimi kryhet, i cili përfshin:

 • kontroll i rregullt i nivelit të sheqerit;
 • një dietë e caktuar;
 • marrja e pilulave për diabetin.

Pilula të diabetit tip 1

Ky lloj i sëmundjes shkaktohet nga një shkelje ose ndërprerje e prodhimit të insulinës nga qelizat beta të pankreasit. Një defekt i tillë shkaktohet më shpesh nga trashëgimia, trauma e organeve ose nga një sëmundje e rëndë gjatë së cilës vuajti.

Ilaçi kryesor në këtë rast është insulina. Tabletat e diabetit përdoren rrallë me këtë formë.

Sidoqoftë, ato mund të përshkruhen nga një mjek. Këto janë ilaçe që rrisin përshkueshmërinë e mureve të qelizave për insulinë dhe, nëse pacienti ka peshë të tepërt, zvogëlon oreksin.

Ilaçet që zvogëlojnë rezistencën ndaj insulinës përfshijnë ilaçet me bazë metformina:

 • Bagomet;
 • Glucophage;
 • metformina;
 • Metospanin;
 • Siofor;
 • Sofamet;
 • Metformin Canon;
 • Nova Met et al.

Sigurisht, kjo është një listë jo e plotë e pilulave të diabetit me këtë substancë aktive, ju mund të zgjidhni ilaçe të tjera. Të gjithë kanë një parim të përbashkët të veprimit: për të rritur ndjeshmërinë e qelizave ndaj insulinës. Pilulat më efektive për diabetin tip 1 nuk kanë për qëllim shmangien e injeksioneve – kjo është e pamundur – por në uljen e dozës, kontrollimin e peshës, ruajtjen e mirëqenies dhe parandalimin e komplikimeve.

Këto ilaçe kanë saktësisht këto veti. Perceptimi i përmirësuar i indeve ndaj insulinës ju lejon të zvogëloni dozën e tij gjatë injeksioneve, të zvogëloni gliceminë dhe të shpëtoni nga 1-2 kilogramë peshë të tepërt, nëse ka.

Tabletat e lartpërmendura të përdorura në diabet mund të zgjasin aktivitetin e hormonit grrelin, i cili kontrollon oreksin, dhe kështu e mban një person nga overeating. Ilaçet zvogëlojnë sasinë e kolesterolit të keq në gjak dhe kështu zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të infarktit të miokardit.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i hipnozës diabeti

Nën ndikimin e tyre, përshkueshmëria e mureve të kapilarëve përmirësohet, ato bëhen më pak të brishta. Zvogëlon mundësinë e hemorragjisë së syve me retinopati.

Në kompleks, ju mund të pini tableta të grupit tiazolidinedione. Këto ilaçe të diabetit nuk lejojnë përparimin e dështimit të veshkave.

Tani ata po studiojnë efektin e tyre në gjenet përgjegjëse për akumulimin e peshës së tepërt. Nëse rezultati është pozitiv, atëherë ilaçi do të jetë gjithashtu një profilaktik i shkëlqyeshëm në rast të dyshimit të diabetit tip 2.

Sidoqoftë, gratë më të moshuara duhet t'i marrin me kujdes këto ilaçe: ato rrisin mundësinë e zhvillimit të osteoporozës. Një efekt tjetër anësor është mbajtja e lëngjeve në trup, e cila mund të ndikojë negativisht në zemrën dhe veshkat.

Tabletat e diabetit të grupit tiazolidinedione përfshijnë:

A ja vlen dhe cilat tableta specifikë për diabet duhet të përdoren për sëmundjen tip 1? Vetëm mjeku mund të vendosë. Vetë-trajtimi mund të shkaktojë dëm të pariparueshëm për shëndetin.

Në mënyrë tipike, pilulat e diabetit tip 2 nuk përshkruhen menjëherë. Në fazat fillestare të sëmundjes, mjekët përpiqen të ndalojnë zhvillimin e sëmundjes dhe ta kurojnë atë pa ilaçe. Opsionet më të mira të trajtimit nuk janë pilula për diabet, por një dietë e ekuilibruar me një sasi minimale të karbohidrateve, dhe aktiviteti fizik është i mundshëm.

Nëse këto dy metoda nuk kanë ndihmuar në uljen e konsiderueshme të glicemisë, atëherë është radha të ndizni ilaçet. Ka shumë pilula për diabetin tip 2.

Një listë e plotë është pothuajse e pamundur, sepse ilaçet e reja shfaqen rregullisht. Prandaj, vlen të jepni një përshkrim të përgjithshëm të barnave, kujdes që tabletat të pini me kujdes për diabetin, dhe të përqendroheni në ilaçet më efektive.

Një informacion i tillë do t'ju ndihmojë të lundroni në shumëllojshmërinë e barnave dhe të ndani ato që nuk janë të përshtatshme për ju.

Lista e tabletave për diabetin e tipit 2 mund të ndahet në grupe sipas përbërësve aktivë:

 • sulfonilureas;
 • glinides;
 • biguanide;
 • tiazolidinedionet;
 • agonistë të receptorit peptid-1 të ngjashëm me glukagon;
 • frenuesit e alfa glukozidazës;
 • ilaçe të kombinuara, etj.

Do lloj ilaçi ka karakteristikat, avantazhet dhe kundërindikimet e veta. Prandaj, pilulat më të mira për diabet mellitus posaçërisht për ju duhet të zgjidhni duke marrë parasysh këta faktorë, si dhe tiparet e rrjedhës së sëmundjes.

Në biguanides, metformina vepron si substancë aktive. Me të, ju mund të zvogëloni kolesterolin "e keq" në gjak, të përmirësoni përshkueshmërinë e mureve të enëve të vogla, të heqni qafe disa kilogramë peshë të tepërt, dhe gjithashtu të parandaloni shfaqjen e sëmundjes tek njerëzit e prirur ndaj saj.

Disavantazhet e ilaçit: për ca kohë ai prish traktin e tretjes, mund të përshpejtojë zhvillimin e acidozës laktike. Metformina është kundërindikuar në rastet e sëmundjeve të veshkave, dështimit të mëlçisë, abuzimit me alkoolin, acidozës, shtatëzënësisë, ushqyerjes me gji.

Përballë sëmundjes, secila prej tyre, para së gjithash, studion në mënyrë të detajuar pilula për diabetin mellitus tip 2, lista e të cilave është shumë e gjerë dhe e larmishme sot. Duhet të theksohet se çdo ilaç i këtij orientimi ka karakteristikat e veta të ndikimit në trupin e pacientit.

Më shpesh, endokrinologët përshkruajnë tableta të tilla për diabetin tip 2:

Baza e taktikave për trajtimin e diabetit tip XNUMX është agresiviteti i tij, kombinimi dhe ndjekja e qëllimit për të zvogëluar reagimin e qelizave të trupit ndaj hormonit, restaurimin e indeve pankreatike dhe prodhimin e hormoneve.

Trajtimi i diabetit tip XNUMX ndodh sipas njërës nga skemat:

 • përdorimi i vetëm ushqimit dietë dhe ushtrimi i veçantë fizik;
 • kufizimi i ushqimit me përdorimin shtesë të ilaçeve;
 • dietë ndërsa merrni ilaçe dhe terapi ushtrimore.

Në praktikën e një endokrinologu, shpesh përdoren tre klasa kryesore të agjentëve oralë, të cilat përdoren për diabetin e tipit 2:

 • alfa glukozidaze;
 • sulfonilure;

Përkundër faktit që pacientët me diabet mellitus tip 2 shpesh kanë hiperinsulinemia (prodhim i tepërt i hormonit) në fazën fillestare të sëmundjes, përdoren ilaçe që rrisin sekretimin e tij. Sasia maksimale e insulinës është e nevojshme për të rritur ndjeshmërinë e receptorëve ndaj tij.

Për të arritur treguesit e synuar të niveleve të glukozës, përdoren ilaçe të reja: Glycvidonum (Glurenorm), Glibenclamin (Apo-Gliburid), Glimepiride (Diaperid). Ata janë në gjendje të ulin përqendrimin e hemoglobinës së glikuar me 1-2%.

Më shpesh, Glibenclamide është e përshkruar. Përmirëson mikroqarkullimin e gjakut dhe ka një efekt pozitiv në sistemin hemostatik. Ilaçi merret 1-2 herë në ditë për gjysmë ore para ngrënies.

Ilaçi për trajtimin e diabetit, Glycvidon, karakterizohet nga një efekt i butë në veshkat. Prandaj, mund të përshkruhet te njerëzit me patologji të veshkave. Shumica e ilaçeve (95%) ekskretohen përmes aparatit tretës.

Meqenëse efekti i tij është më pak i zgjatur se ai i sulfonylureas të tjerë, ilaçi përshkruhet deri në tre herë në ditë.

Glimepiride në mënyrë më aktive lëshon insulinë sesa ilaçet e tjera. Ajo vepron në përgjigje të një vakt. Për shkak të veprimit të zgjatur të ilaçit, mund të përdoret 1 herë në ditë.

Pilulat më të njohura dhe të provuara prej kohësh për trashje janë ilaçet të bazuara në metformin – Siofor, Glukofage dhe të tjerët. Diagnostifikimi i hershëm i diabetit tip 2, respektimi i parimeve të ushqimit të ulët të karbohidrateve dhe përdorimit të rregullt të metforminës sigurojnë refuzimin e barnave shtesë dhe injeksioneve hormonale.

Përveç kësaj, Siofor ul në mënyrë të përkryer presionin sistolik dhe diastolik, dhe jo vetëm në pacientët me diabet. Gjithashtu, tabletat me metforminë përballen me sukses me normalizimin e ciklit femëror, kontribuojnë në rivendosjen e funksionit riprodhues të femrës.

Siofor

Tabletat më të njohura dhe të përballueshme me metformin në vendet e CIS. Janë bërë nga Menarini-Berlin Chemie (Gjermani) dhe janë një analog i Glucofage. Për personat e moshuar mbi 65 vjeç dhe njerëzit që punojnë me ushtrime të rënda fizike, caktimi i Siofor rekomandohet me kujdes – ekziston një rrezik i lartë i zhvillimit të acidozës laktike.

Glukofage dhe Glukofag® e gjate

 • Ilaçi origjinal dhe i parë i bazuar në metformin (dimethylbiguanide). Krijuesi i saj, farmakologu i Parisit, Jean Stern, fillimisht (1960) e emëroi ilaçin e tij Glucofag, në përkthim të mirëfilltë – glukozë-varfëruese. Prodhimi i metforminës bazohet në galegin, i cili është një lloj ekstrakti i zambakut francez.
 • Ekstrakt galeginik:
 • zvogëlon thithjen e karbohidrateve në traktin tretës;
 • ul prodhimin e glukozës hepatike;
 • rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës në indet periferike;
 • rrit përdorimin e sheqerit nga qelizat e trupit.
Lexoni artikullin:  Trajtimet e diabetit

Sipas statistikave, në 25% të diabetikëve, metformina shkakton reaksione anësore nga trakti gastrointestinal:

 • të përzier;
 • shije e metaleve në gojë;
 • të vjella, dhimbje barku i zorrëve;
 • fryrje;
 • diarre.

Vetëm gjysma e pacientëve mund të përballen me këto kushte. Prandaj, u krijua teknologjia – sistemi i difuzionit GelShield (GelShield), i cili na lejoi të fillojmë prodhimin e tabletave me lëshim të zgjatur pa efekte anësore – Glukofage® Long.

Falë “pajisjes speciale” këto kapsula mund të merren një herë në ditë, ato ofrojnë një furnizim më të ngadaltë, më të njëtrajtshëm dhe të gjatë të metforminës, pa një rritje fillestare të ngjashme me përqendrimin e plazmës.

Противопоказания

Kundërindikimet për marrjen e Siofor dhe Glukofage:

 • shtatzënisë;
 • dështimi i veshkave dhe mëlçisë;
 • hipoksia e sistemeve të frymëmarrjes dhe / ose kardiovaskulare;
 • sulmi në zemër, pectoris angina, aritmi kardiake;
 • çrregullime të qarkullimit cerebral;
 • kushte stresi depresiv;
 • periudhën postoperative;
 • infeksione dhe lëndime të rënda;
 • kushtet e mungesës folike dhe hekurit;
 • alkoolizmi.

Droga të gjeneratës së re

Për pacientët me diabet, ndonjëherë është e vështirë të zgjidhni barna: proceset metabolike të dëmtuara dhe pamundësia për të marrë ilaçe me ëmbëlsues kufizojnë zgjedhjen e ilaçeve. Tabletat e hipertensionit për diabet duhet të plotësojnë kërkesat e mëposhtme:

 • në mënyrë efektive të stabilizuar presionin e gjakut;
 • kanë një sasi minimale të efekteve anësore;
 • nuk ndikojnë në nivelin e glukozës në gjak;
 • mos ndikoni në sasinë e kolesterolit;
 • mos e rëndoni sistemin kardiovaskular.

Në doza të vogla me hipertension, mund të merren diuretikë tiazidë (hidroklorotiazid, indapamid). Këto ilaçe nuk ndikojnë në nivelin e glukozës dhe janë "të lidhura" neutrale me kolesterolin. Diuretikët si kursimet e kaliumit dhe agjentët osmotikë – spironolactone, mannitol janë të ndaluara për diabetikët.

Përdorimi i beta-bllokuesve kardioselektivë, të tilla si Nebivolol, Nebilet, është gjithashtu i lejuar.

Shpesh, pacientët me diabet me presion të lartë të gjakut janë të përshkruar frenuesit ACE. Këto ilaçe vetë mund të rrisin ndjeshmërinë e indeve ndaj insulinës dhe mund të shërbejnë si parandalim i diabetit tip 2.

Pilulat e përshkruara për mosmbajtje urinare janë ilaçe nootropike, adaptogjene dhe ilaqet kundër depresionit. Droga të tilla përshkruhen vetëm nga një specialist mjekësor. Kundërindikohet që t’i merrni ato vetë pa recetën e mjekut.

Më shpesh, me diabet dhe mosmbajtje urinare, ilaçi Minirin është përshkruar – kjo është një ilaç tabletash bazuar në desmopressin. Minirin zvogëlon shpeshtësinë e urinimit dhe përdoret me sukses në pacientët e rritur dhe fëmijët nga 5 vjet.

Në shumicën e pacientëve me diabet tip II, insulina sintetizohet në sasi të mjaftueshme, ose edhe më shumë se normale. Problemi është ndjeshmëria e ulët e qelizave ndaj këtij hormoni. Kjo gjendje quhet rezistencë ndaj insulinës, dhe korrigjimi i saj është një nga detyrat kryesore të terapisë me ilaçe.

Tableta të tilla përfaqësohen nga 2 grupe farmakologjike:

Secili grup ilaçesh ka të metat dhe avantazhet e tij, të cilat do t'i shqyrtojmë në mënyrën më të hollësishme.

Pfarë pilulash për të marrë diabeti mellitus tip 2 dhe një listë e një gjenerate të re të barnave – kjo duhet të kontrollohet tek mjeku juaj. Rekomandimi i ndonjë ilaçi të ri për diabetin duhet të aprovohet nga endokrinologu. Ilaçet e reja për trajtimin e diabetit mellitus tip XNUMX janë paraqitur në kombinim me metformin – këto janë ilaçe Yanumet dhe Galvusmet.

Yanumet është një kombinim i metforminës dhe Januvius, dhe Galvusmet është metformin dhe Galvus.

Këto barna janë në dispozicion në doza të ndryshme – 500, 850 ose 1000 mg metforminë dhe 50 mg Januvia ose Galvus. Doza e barit zgjidhet nga mjeku në varësi të sasisë së kërkuar të metforminës për të siguruar efektin e pritur terapeutik.

Avantazhi i barnave të kombinuara është një formë e përshtatshme e lëshimit, për shkak të së cilës pacienti duhet të marrë vetëm një ilaç, në vend të dy. Droga të tilla kanë një efekt të dyfishtë – ata normalizojnë prodhimin e insulinës me rritjen e niveleve të glukozës, dhe gjithashtu përmirësojnë ndjeshmërinë e qelizave të trupit ndaj glukozës. Droga të tilla nuk kanë efekte anësore.

Kundërindikimet për trajtimin me Janumet ose Galvus janë të njëjta si me trajtimin me metformin. Këshillohet të përshkruhen ilaçe të tilla në rastet e mëposhtme:

 • efikasitet i ulët i monoterapisë metformin;
 • efikasitet i ulët diete;
 • prania e peshës së tepërt.

Vetë-trajtimi me ilaçin pa konsultuar mjekun nuk rekomandohet.

Dozimi dhe administrimi i tabletave të diabetit

Të gjitha shoqatat kryesore botërore të specializuara në trajtimin e diabetit rekomandojnë Metmorfin menjëherë pas diagnostikimit të sëmundjes. Duke përdorur monoterapi, ju mund të ulni nivelin e hemoglobinës së glikuar me 1,5-1,8%.

Në fazën fillestare të trajtimit, përdoren doza minimale të barit. Nëse pas 5-7 ditësh nuk janë shfaqur reaksione të kundërta, doza rritet. Ilaçi mund të shkaktojë nauze. Tabletat për diabetin tip 2 merren 1-2 herë në ditë me vakt.

Kundërindikimet për përdorimin e Metmorfinës janë:

 • shtatzënisë;
 • patologjia e mëlçisë dhe veshkave;
 • prania e varieteteve të hipoksisë;
 • alkoolizmi;
 • kushtet e mungesës së hekurit.

Doza e ilaçeve llogaritet nga endokrinologu, duke hartuar një regjim individual të trajtimit. Një skemë e tillë varet nga:

 • nga niveli i glukozës dhe glukogmoglobinës në gjak;
 • nga prania e sëmundjeve të tjera në trup;
 • nga mosha e pacientit;
 • nga performanca e veshkave dhe e mëlçisë së pacientit.

Nëse pacienti rastësisht humbet ilaçin, atëherë nuk duhet të merret me dozën tjetër, por vazhdoni trajtimin si zakonisht.

Nëse trajtimi standard me tableta nuk sjell efektin e pritur, atëherë këshillohet që të kaloni në terapi me insulinë.

Agonistët e receptorit dhe frenuesit alfa glukozidaza

Këto ilaçe janë relativisht të reja (filluan të përdoren rreth viteve 2000) dhe ende nuk janë studiuar sa duhet.

Sidoqoftë, kur kombinohen me Siofor dhe Glukofage, ilaçe të tilla si Galvus, Onglisa, Glucobay dhe Januvia mund të forcojnë veprimin e ndërsjellë. Ndonjëherë mjekët përshkruajnë ilaçet e këtij grupi si ndihmës të rrjedhës kryesore të trajtimit.

Një disavantazh i rëndësishëm i ilaçeve të fundit është çmimi i tyre relativisht i lartë. Përveç kësaj, disa prej tyre duhet të injektohen në trup.

Diabetus Shqipëri