Një kurë e plotë për diabetin – çfarë duhet të bëhet

Në pritje të Ditës Botërore të Diabetit, e cila festohet çdo vit në Nëntor, Fondacioni i Opinionit Publik bëri një studim të rusëve për të zbuluar nivelin e tyre të vetëdijes për llojin e dytë të diabetit mellitus (T2DM) dhe prediabetes – një gjendje paraprake T2DM, faza e saj fillestare, kur kurimi për sëmundjen është ende i mundur.

Rezultatet e sondazhit kanë hutuar jo vetëm specialistët. Pra, pothuajse 60 përqind e të anketuarve konfirmuan se ata e dinë, ose të paktën kanë dëgjuar për diabetin tip 2. Rezulton se 40 përqind e mbetur nuk kishin dëgjuar fare për një sëmundje të tillë, dhe, natyrisht, kurrë nuk e kontrolluan nivelin e tyre të sheqerit. Farë mund të themi për prediabetin – shumica e pjesëmarrësve fillimisht dëgjuan për të vetëm gjatë vetë sondazhit.

Sipas statistikave zyrtare, diabeti mellitus, i cili ka qenë me besim në dhjetë sëmundjet më të rrezikshme për jetën për disa vjet, në vendin tonë prek rreth 5 milion njerëz. Ka sa më shumë pacientë me diabet të panjohur, thonë endokrinologët. Dhe kjo nuk përfshin pacientë me të ashtuquajturën fazë paraprake!

"Ne kemi kryer një studim të quajtur Nation: njerëzve të rastit në rrugë iu kërkua që t'i nënshtroheshin një ekzaminimi të qartë për diabet mellitus, të kontrollonin hemoglobinën e glikuar është një shënues shumë i përshtatshëm për ekzaminim të shpejtë", tha Akademiku i Akademisë Ruse të Shkencave, Profesor, Doktor i Shkencave Mjekësore, Drejtori i Institutit të Diabetit në Qendrën Kërkimore për Endokrinologjinë e Ministrisë Ruse të Shëndetësisë Marina Shestakova.

Doli se në mesin e qytetarëve që nuk dinin asgjë për diabetin e tyre, të paktën 20 përqind ishin përfshirë në grupin e prediabetes – ata kishin një rritje të dukshme të sheqerit në gjak.

20 përqind është një në pesë!

Duke kuptuar rëndësinë e problemit, endokrinologët rusë në vitin 2018 morën iniciativën për të festuar Ditën All-Ruse të Prediabetes çdo vit në fund të tetorit. Dhe duket se në të ardhmen e afërt ai ka çdo shans të bëhet ndërkombëtar.

"Diabeti është një nga sëmundjet e pakta që ka një fazë të kthyeshme, kur madje mund të shpëtoni nga ky problem me ndihmën e madje edhe jo-mjekimit," tha akademiku Shestakova, një nga autorët e iniciativës. – Por, për fat të keq, diagnoza e prediabetes nuk është përfshirë ende në ndonjë klasifikim të sëmundjeve.

Mjekët mund të diagnostikojnë "trashje" ose "tolerancë të dëmtuar të glukozës", por asgjë më shumë. Dhe njerëzit shpesh as nuk dyshojnë se kjo është faza kur gjithçka ende mund të rregullohet.

Sipas ekspertit, nëse me prediabet (pra, kur niveli i glukozës në gjak është tashmë mbi nivelin normal, por ende nuk ka arritur vlerat e pragut të T2DM – ed.), Le të shkojë gjithçka në vetvete pa ndryshuar dietën dhe stilin e jetës në përgjithësi, atëherë maksimumi është 9-10 vjet (dhe kjo është prognoza më optimiste) diabeti mellitus tip 2 do të manifestohet si një sëmundje jashtëzakonisht e rrezikshme dhe tashmë e pashërueshme.

Duket, të dish për "perspektivat" e tilla të pavendosura për sëmundjen e sheqerit, a është me të vërtetë kaq e vështirë të ndryshosh zakonet para se të vonohet "të dashurohesh" me një dietë me kalori të ulët, të lëvizësh në mënyrë aktive të paktën një orë në ditë dhe, nëse është e nevojshme, të marrësh ilaçe për të ulur nivelin e sheqerit ? Sidoqoftë, më shumë se gjysma e sondazhit të FOM u përgjigjën me ndershmëri se do të ishte shumë e vështirë për ata që të ndiqnin të gjitha këto rekomandime.

Sidoqoftë, mjekët nuk kanë detyrë ta kthejnë jetën e pacientit në një seri kufizimesh të vazhdueshme, tha Viktor Kalashnikov, Anëtar Korrespondent i Akademisë Ruse të Shkencave, Profesor, Doktor i Shkencave Mjekësore, Shef i Departamentit të Kardiologjisë dhe Kirurgjisë Vaskulare të Qendrës Kërkimore për Endokrinologji të Ministrisë Ruse të Shëndetësisë.

– Barnat moderne mund të kontrollojnë në mënyrë efektive nivelin e glukozës në gjak, kështu që sot ata thjesht nuk vdesin nga sheqeri i lartë. Komplikimet e diabetit janë çështje tjetër. Para së gjithash, kardiovaskulare, të cilat çojnë në paaftësi dhe vdekje të pacientëve: infarkt miokardi, dështim i zemrës. Shtoni këtu ndërlikimet e veshkave dhe vizionit. Ne nuk duhet të harrojmë se diabeti është shkaku kryesor i amputimit jo traumatik të ekstremiteteve të poshtme.

Prandaj, dy detyrat kryesore me të cilat përballen mjekët janë trajtimi i komplikimeve, zbulimi në kohë. Dhe natyrisht, parandalimi i tyre, domethënë parandalimi, është shumë më i dobishëm nga të gjitha pikëpamjet.

Në debutim, diabeti, si shumë sëmundje, sipas kallashnikovit, vazhdon pa një pamje të veçantë klinike dhe ankesa. Në fillim, sheqeri i rritur mund të mos shoqërohet me përkeqësim të mirëqenies. Prandaj, është shumë e rëndësishme si nga ana e mjekësisë, ashtu edhe nga ana e vetë pacientëve që të mos humbasë fillimin e sëmundjes, në mënyrë që ato komplikime të frikshme të diabetit të mos ndodhin kurrë.

Duke iu përgjigjur një pyetje nga Fondacioni i Opinionit Publik për shkaqet e diabetit tip 2, shumica – 29 përqind – thanë se shkaku i sëmundjes ishte ushqimi i dobët. Tjetra në rëndësi ishin trashëgimia dhe, natyrisht, stresi.

Oksana Drapkina, Anëtare Korrespondente e Akademisë Ruse të Shkencave, Doktor i Shkencave, Profesor, Drejtor i Qendrës Kombëtare të Kërkimit Mjekësor për Mjekësinë Parandaluese të Ministrisë së Shëndetësisë së Federatës Ruse dhe Special Special i Lirë në Terapinë dhe Praktikat e Përgjithshme Mjekësore të Ministrisë së Shëndetësisë së Rusisë, u pajtuan me këtë.

Sipas saj, mënyra e jetesës së një personi është një faktor i fuqishëm si në rrezik ashtu edhe në rrezikun e sëmundjes së këtij civilizimi. Në të njëjtën kohë, një sistem i parandalimit mjekësor individual është krijuar dhe po funksionon në Rusi.

Falë këtij sistemi, sot çdo qytetar nga mosha 18 vjeç ka të drejtë të vijë për një provim profesional vjetor ose një ekzaminim mjekësor. Dhe nëse është e nevojshme, bëni një test falas të gjakut për diabetin. Një mundësi e tillë, nga rruga, nuk është në dispozicion në të gjitha vendet, madje edhe ato evropiane – vetëm pacientët pas 40 vjeç fillojnë të kontrollojnë gjakun për sheqer atje.

Changesfarë ndryshimesh në trup duhet t’i kushtojë një person dyshimit të DM2 dhe të konsultohet me një mjek?

Nëse pesha papritmas filloi të rritet – për ndonjë arsye, ose edhe më shumë pa asnjë arsye. Prania e të afërmve të afërt me një diagnozë të T2DM është tashmë një arsye domethënëse në vetvete për të bërë një ekzaminim fizik edhe një herë.

Në pacientët hipertensivë, dhe përgjithësisht në pacientët me sëmundje kardiovaskulare, diabeti shpesh shërben si sëmundje në sfond ose faktor rreziku, kundër të cilit zhvillohen katastrofa të ndryshme të trurit dhe vaskulare, etj.

Nga rruga

Në Meksikë, një taksë e veçantë e sheqerit, e cila përdoret si pjesë e produkteve ushqimore, u prezantua disa vjet më parë si një masë për të luftuar prediabetin.

"Një taksë e ngjashme ka qenë në fuqi në Mbretërinë e Bashkuar tashmë për dy vjet," tha Kremlin Wickramasinghe, Drejtor Teknik i Byrosë Evropiane të Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH) për Parandalimin e Sëmundjeve jo të komunikueshme, tha në një konferencë shtypi për Ditën All-Ruse të Prediabetes. – Si rezultat, gjatë viteve të kaluara, tonelata sheqer "të tepërt" kanë lënë tregun!

Sipas tij, Portugalia gjithashtu vendosi një taksë të ngjashme, dhe një numër i madh i pijeve, përpara asaj që përmbajnë sheqer, filluan të prodhohen me një përbërje të re.

Mjekët evropianë po mbrojnë gjithashtu në mënyrë aktive ndalimin e reklamimit, thelbi i të cilit është stimulimi i kërkesës së fëmijëve për ëmbëlsirat, me shpresën se këto masa do të ndihmojnë për të luftuar përhapjen e mbipeshes dhe diabetit tip XNUMX.

Diabetus Shqipëri