Norma e kolesterolit tek gratë sipas tabelës së moshave

Kolesteroli është një pjesë integrale e qelizave të indeve njerëzore. Por kur përmbajtja e tij tejkalon normën, ekziston rreziku i sëmundjeve të sistemit kardiovaskular. Gratë përballen me këtë problem, veçanërisht gjatë menopauzës. Le të shohim se çfarë është kolesteroli, norma tek gratë sipas moshës dhe cilat masa duhet të merren për ta zvogëluar atë.

Norma e kolesterolit në gjak në gratë

Shkencëtarët kanë kryer hulumtime për një kohë të gjatë dhe vërtetuan se vëllimi i acideve yndyrore në gjak ndryshon me moshën dhe sfondin hormonal të një gruaje. Monitorimi i tij ndihmon për të mësuar në kohë për praninë e devijimeve dhe për të marrë masa për të parandaluar zhvillimin e sëmundjeve vaskulare.

Zakonisht klasifikohet si i keq dhe i mirë. Por në realitet, ajo ka një përbërje dhe strukturë uniforme. Dhe ndryshimet e tij varen vetëm nga cila proteinë i bashkohet. "E keqe" formon LDL dhe mund të krijojë pllakë në anije. Me rritjen e saj, ekziston një kërcënim nga fillimi i një sulmi në zemër, goditje në tru dhe sëmundje të tjera vaskulare. Dhe "e mira" çliron enët nga e keqja dhe i transporton në mëlçi për t'u përpunuar.

Informacioni në lidhje me madhësinë e tij merret duke dhuruar gjak për një analizë të veçantë – një profil lipidesh. Rezultati i tij tregon të dhënat e mëposhtme:

 1. Kolesterolit total
 2. Lipoproteina me densitet të ulët (LDL)
 3. Lipoproteina me densitet të lartë (HDL)

Treguesi i parë është shuma e rezultateve për treguesit 2 dhe 3.

Kolesterolit, norma tek gratë sipas moshës është një vlerë relative, sepse çdo kategori moshe ka kufirin e vet normal. Për vajzat e reja, vlera e saj është shumë më e ulët. Standarde të veçanta përcaktohen gjithashtu për gratë shtatzëna. Gjatë shtatëzënësisë, zakonisht zbulohet një vlerë e lartë e këtij treguesi. Sidomos në fazat e fundit, pothuajse mund të dyfishohet në krahasim me ato fillestare.

Lexoni artikullin:  GUT BAKTERIA DHE DIABETET


Sigurisht, teprica e tij në trupin e njeriut është e dëmshme, por është e nevojshme të kryhen funksionet e mëposhtme:

 1. Formoni membranat qelizore
 2. Merrni pjesë në prodhimin e hormoneve seksuale
 3. Ashtë pjesëmarrës në prodhimin e biliare
 4. Ndihmon për shkëmbimin e vitaminave A, E dhe K
 5. Prodhon Vitaminë D
 6. Izolon qelizat nervore
 7. Forcon imunitetin

Farë rrit kolesterolin në gjak tek gratë

Ekspertët thonë se kolesteroli prodhohet nga trupi dhe vetëm 20% vijnë me ushqim të konsumuar. Prandaj, me rritjen e tij, mjekët dyshojnë për praninë e çdo shkeljeje të funksioneve të trupit.

Në mënyrë tipike, përfaqësuesit femra nuk përballen me këtë problem derisa të shfaqet një menopauzë. Por pas menopauzës, niveli i tij në gjak rritet ndjeshëm. Ka shumë shpjegime për këtë fenomen. Këtu janë disa prej tyre:

 1. Patologjitë trashëgimore
 2. Probleme të veshkave
 3. Diabeti mellitus
 4. Sëmundje të ndryshme të mëlçisë
 5. barrë
 6. trashje
 7. hipertension
 8. Sëmundjet pankreatike

Sigurisht, kequshqyerja ndikon në funksionimin e të gjitha organeve, prish proceset metabolike dhe provokon sëmundje kronike.

Do vit, tek gratë, numri i lipoproteinave mund të ndryshojë, pavarësisht nga prania e sëmundjeve kronike. Gjithashtu, nëse mënyra e jetesës së një gruaje nuk është e lëvizshme, rrjedhja e gjakut ngadalësohet dhe provokon vazokonstrikcion dhe, rrjedhimisht, rritje të kolesterolit.

Rritja e kolesterolit tek gratë çfarë thotë dhe çfarë të bëni

Sigurisht, për të monitoruar kolesterolin dhe për të ruajtur vlerën e tij brenda kufijve normal është shumë e rëndësishme për një person. Përndryshe, mund të ekzistojë rreziku i zhvillimit të sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut. Nëse testi juaj i gjakut zbuloi një nivel të këtij treguesi tej mase të normës, atëherë para së gjithash, duhet të ndryshoni përbërjen e dietës tuaj ditore.

Duke ndjekur këto rekomandime, ju mund të normalizoni vlerën e tij:

 1. Para së gjithash, hiqni mishin yndyror, gjalpin dhe ushqimin e shpejtë nga menyja juaj.
 2. Zëvendësoni vajin e lulediellit me ullirin.
 3. Nëse ju pëlqen të hani vezë, atëherë konsumoni vetëm proteina, pasi të verdhat e verdhë përmbajnë një sasi të konsiderueshme yndyre.
 4. Përfshini më shumë produkte fasulesh në dietën tuaj, ato përfshijnë fibra, të cilat mund të largojnë acidet yndyrore të tepërta nga trupi.
 5. Rritni sasinë e frutave të konsumuara. Ato gjithashtu kontribuojnë në eleminimin e acideve yndyrore.

Norma e kolesterolit në gjak në gratë pas 40 vjetësh nga një venë

Kur një grua mbush 40 vjeç, trupi i saj prodhon estrogjene gjithnjë e më ngadalë. Dhe ato më parë ndihmonin në normalizimin e sasisë së acideve yndyrore në gjak. Prandaj, në këtë moshë, përfaqësuesit femra fillojnë të rrisin kolesterolin.

Për këtë kategori moshe, intervali i vlerës normale të këtij treguesi tek gratë është nga 3,8 në 6,19. Para fillimit të menopauzës, seksi i drejtë nuk duhet të ketë probleme me këtë tregues. Dhe tashmë në duzinë e pestë, përmbajtja e tij në rritje në trup perceptohet si normale nëse niveli i tij nuk i kalon 7,7. Por pas 60 vjetësh, përsëri ulet dhe për 70 vjet nuk duhet të kalojë 7,3.

Nëse në këtë moshë nuk ndjek nivelin e këtij treguesi në trup, atëherë ajo do të jetë në gjendje ta kuptojë këtë kur të fillojë simptomat e arteriosklerozës. Kjo manifestohet nga simptomat e mëposhtme:

 1. Dhimbje në këmbë për shkak të anijeve të ngushtuara
 2. Shfaqja e njollave të verdha në fytyrë
 3. Sulmet në anginë

Prandaj, në këtë moshë është shumë e rëndësishme të monitorohet niveli i acideve yndyrore. Për të marrë masa në kohë dhe për të parandaluar shfaqjen e një sulmi në zemër dhe goditje në tru. Në këtë moshë, sportet janë shumë të mira për të luftuar atë, gjë që mund të forcojë enët e gjakut dhe të zvogëlojë numrin e saj. Kjo rekomandim duhet të ndiqet posaçërisht nga ata që kanë pasur sulm në zemër ose goditje në tru.

Norma e kolesterolit në gjak tek gratë pas 50 vjetësh

Për gratë që janë mbi 50 vjeç, norma e kolesterolit është vendosur në rangun nga 4 deri në 7,3 mmol / L. Nëse rezultatet e testit tuaj treguan një vlerë brenda këtij intervali, atëherë mund të jeni të qetë, shëndeti juaj është në gjendje të mirë. Devijime të vogla nga norma lejohen, pasi në këtë moshë një numër i madh ndryshimesh ndodhin në trupin e femrës. Por në rastin kur vëllimi i acideve yndyrore në gjak tejkalon normën me 1-2 mmol / l, gruaja duhet të shqetësohet dhe të konsultohet me një mjek për një ekzaminim gjithëpërfshirës dhe trajtim të mëtutjeshëm.

Gjithashtu, nuk duhet t’i kushtoni vëmendje vetëm tejkalimit të normës, pasi që kur ulni kolesterolin, nevojitet edhe ndihma e mjekëve. Në fund të fundit, kjo mund të flasë për sëmundje të tilla si sepsë, anemi, cirrozë dhe një ulje e proteinave në gjak.

Kolesteroli i gjakut normal në gratë sipas tabelës së moshave

Më poshtë është një tabelë e normës së kolesterolit tek gratë sipas moshës. Ku mund ta shihni qartë se cili nivel i kolesterolit në gjak është normal për kategoritë e ndryshme të moshave të grave. Ju gjithashtu mund të krahasoni kolesterolin tuaj me ato të paraqitura në tabelë. Dhe për të kuptuar nëse ju duhet të zvogëloni vlerën e saj apo gjithçka është brenda kufijve normalë.

Ne ekzaminuam se çfarë është kolesteroli dhe cilat funksione ai kryen. Si dhe çfarë niveli i tij konsiderohet normal dhe çfarë duhet bërë për ta zvogëluar atë. Dhe si sillet kolesteroli juaj? A është norma për gratë në të njëjtën moshë si ju? Lini mendimin tuaj ose rishikimin për të gjithë në forum.

Diabetus Shqipëri