Norma e sheqerit në gjak në një fëmijë

Diabeti mellitus është një sëmundje komplekse dhe e frikshme. Yeardo vit, gjithnjë e më shumë pacientë regjistrohen që vuajnë nga kjo sëmundje. Provenshtë vërtetuar statistikisht se çdo 10-12 vjet ka një rritje të numrit të pacientëve me 20% në të gjithë botën. Rreziku kryesor është një "rinovim" i mprehtë i problemit. Në krahasim me shekullin e kaluar, numri i fëmijëve që kanë mungesë insuline është rritur me rreth 45%. Kjo pamje bën që mjekët dhe pacientët të mendojnë seriozisht për mundësinë e parandalimit të sëmundjes, për diagnostikimin në kohë dhe trajtimin adekuat.

Karakteristikat e rrjedhës së sëmundjes tek fëmijët

Gjithçka në këtë botë po lëviz dhe zhvillohet. Kjo është e vërtetë për njerëzit. Në fund të fundit, fakti që trupi i një burri të moshuar do të funksionojë ndryshe nga organizmi i një fëmije njëvjeçar është plotësisht logjik. Nëse flasim për pankreasin, atëherë shkalla e sheqerit në gjak në fëmijët, e cila varet drejtpërdrejt nga aktiviteti i insulinës, gjithashtu ndryshon në varësi të moshës së fëmijës.

Arsyet kryesore që ndikojnë në ndryshimin e sasisë së sheqerit tek një fëmijë janë:

 • Papjekuri fiziologjike e një organi aktiv aktiv. Kjo është veçanërisht e vërtetë për të sapolindurit. Meqenëse pankreasi në fillim të jetës nuk është një organ jetik kritik (në krahasim me zemrën, trurin, mushkëritë dhe mëlçinë), në vitin e parë të ekzistencës së një personi të vogël ajo i nënshtrohet një procesi pjekjeje;
 • Fazat aktive të zhvillimit. Për fëmijët e moshës 6-8 dhe 10-12 vjeç, të ashtuquajturat "kërcime të rritjes" janë karakteristike. Ata përfaqësojnë emetime të fuqishme të hormonit të rritjes, gjë që bën që të gjitha strukturat e trupit të njeriut të rriten në madhësi. Për shkak të këtij aktivizimi, ndonjëherë vërehen ndryshime fiziologjike në nivelin e sheqerit. Pankreasi duhet të punojë më shumë dhe të jetë një burim i insulinës shtesë;
Lexoni artikullin:  Gjithçka në lidhje me gjëndrat dhe sistemin hormonal

Vlerat normale të glukozës sipas moshës

Vlen të përmendet se gjatë periudhave të ndryshme të jetës së një fëmije, niveli i sheqerit në gjak mund të mos jetë i njëjtë. Deri në 10-12 vjet, ekziston një tendencë për të ulur treguesit kryesorë. Mund të ndryshojnë nga ato tek të rriturit dhe nuk kërkojnë ndërhyrje mjekësore. Për një perceptim më të mirë, është e zakonshme t'i demonstroni ato në formën e një tabele:

moshëGlukoza adekuate e serumit
Deri në vitin 12,78-4,4 mmol / L
Vjet 2-63,3-5,0 mmol / L
10-12 vjet e më të vjetër3,3-5,5 mmol, l

Këto konstante përdoren aktualisht nga endokrinologët në të gjithë botën dhe janë baza për diagnostikimin e sëmundjes.

Pse ka ndryshime në testet drejt hiperglicemisë?

Shtë shumë e rëndësishme të dyshoni për një patologji tek një fëmijë në kohë dhe të filloni trajtimin e duhur. Në pothuajse 100% të fëmijëve nën moshën 12 vjeç, vetëm diabeti mellitus tip 1 mund të shkaktohet nga pamjaftueshmëria absolute ose e pjesshme e insulinës hormonale, e cila ka një efekt hipoglikemik. Ka botime nga disa shkencëtarë që përshkruajnë sëmundjen e tipit 2 tek djemtë 12 vjeç. Ato e shoqërojnë një fenomen të ngjashëm me mbipeshën e fëmijës dhe shfaqjen e rezistencës së indeve periferike ndaj veprimit të insulinës. Por me ndihmën e testeve laboratorike u vërtetua se në fëmijë të tillë jo të shëndetshëm ekziston një lezion organik dhe funksional i parenkimës së pankreasit me një rënie në prodhimin e hormonit përkatës, gjë që tregon një ndërthurje të sëmundjes.

Arsyet kryesore që mund të çojnë në ndryshime të sheqerit në gjak në një të porsalindur ose në shkollë të moshës 10-12 vjeç janë si më poshtë:

 1. Trashëgim. Nëse prindi i dytë i fëmijës vuan nga sëmundja, atëherë me një shans prej rreth 2% fëmija i tyre gjithashtu do të sëmuret. Kur vetëm një në familje është diabetik, rreziku i zhvillimit të problemit është në përputhje me rrethanat 25-10%;
 2. Neoplazmat e tumorit në gjëndër;
 3. Probleme hormonale me organe të tjera endokrine (hipofizë, hipotalamus, gjëndra veshkave, gjëndër tiroide);
 4. Ushqimi jo i duhur. Mbizotërimi i karbohidrateve të lehta dhe yndyrnave në dietë çon në mbipeshe dhe zhvillimin e hiperglicemisë;
 5. Sëmundje të rënda infektive;
 6. Përdorimi afatgjatë i ilaçeve anti-inflamatore jo-steroide dhe glukokortikoideve;
 7. Metodologji e gabuar për analiza;
Lexoni artikullin:  Shkaqet e sëmundjes; tipare të këqija të karakterit

Të gjitha këto situata mund të shkaktojnë një efekt të rëndësishëm në sheqerin në gjak dhe të çojnë në zhvillimin e diabetit.

Ulja e glukozës

Meqenëse fëmija në të shumtën e rasteve sillet shumë në mënyrë aktive, kjo provokon një përdorim të shtuar të dyqaneve të glikogjenit nga trupi. Prandaj, mund të ketë raste kur vërehet hipoglikemia. Këto përfshijnë:

 1. Aktiviteti fizik i rritur pa rimbushje adekuate të energjisë;
 2. Agjërimi i zgjatur;
 3. Shkelje në proceset metabolike të trupit;
 4. Sëmundjet e sistemit nervor (tumoret dhe dëmtimet);
 5. sarkoidosis;
 6. Kushtet e vazhdueshme stresuese.

Probleme të ngjashme lindin relativisht rrallë, por ato duhet të merren parasysh kur interpretojnë rezultatet e analizës.

Si të përcaktohet saktë shkalla e glikemisë?

Meqenëse, në varësi të moshës së fëmijës, ekziston një ndryshim i caktuar në nivelin e sheqerit në serum, është jashtëzakonisht e nevojshme të dhuroni gjak në mënyrë korrekte për analiza. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e gabimeve diagnostike dhe përcaktimin me saktësi të pranisë ose mungesës së sëmundjes.

Procedura e saktë për marrjen e testit përfshin abstenimin nga të ngrënit 10-12 orë para marrjes së mostrës së gjakut. Lejohet të pijë ujë të thjeshtë jo të gazuar.

Gjatë procedurës, me ndihmën e një lancet, një gisht unazë shpohet së pari, një pikë gjaku aplikohet në një copë letre të veçantë. Isshtë futur në njehsor, pas disa sekondash mund të shihni rezultatin.

Treguesit anormal të analizës janë vlera më të mëdha se 5,5 mmol / L në stomak bosh. Por kjo jo gjithmonë kërkohet të jetë shkak për panik. Për të vendosur më saktë diagnozën, bëhet një test shtesë i tolerancës së glukozës:

 • Fëmijës i jepen 75 g glukozë të holluar në ujë;
 • Pas 2 orësh, përsëri bëhet një test i sheqerit në gjak;
 • Për treguesit mbi 7,7 mmol / L, me një saktësi të caktuar, mund të flasim për praninë e diabetit.

Duhet të theksohet se trupi i fëmijëve ka aftësinë të zvogëlojë gliceminë në krahasim me trupin e rritur. Kjo është për shkak të aktivitetit më të madh funksional të hormonit, i cili, nga ana tjetër, i bën djemtë dhe vajzat më të ndjeshëm ndaj të gjithë faktorëve negativë të mjedisit. Një person mbi 18 vjeç mund të konsiderohet një diabetik vetëm nëse indeksi i tij i sheqerit në serum është më i madh se 11,0 mmol / L (10,0 mmol / L sipas disa publikimeve individuale) pas një testi të tolerancës ndaj glukozës.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i osteokondrozës kurrizore me gjethe rrikë

Trupi i foshnjave ende mbetet në një farë mënyre një mister për mjekët dhe shkencëtarët. Shtë e mundur që brenda disa vitesh të zbulohen mënyra të reja të luftimit të sëmundjes dhe të ndryshohet niveli i pranueshëm i glicemisë, i cili është i rëndësishëm për momentin. Detyra kryesore e prindërve është të dyshojnë në mundësinë e zhvillimit të një sëmundjeje në kohë dhe do të kërkojnë ndihmë mjekësore. Mund të jetosh me diabet për vite, vetëm duhet ta mësosh këtë.

Diabetus Shqipëri