Norma e sheqerit në gjak tek burrat (2)

Një test biokimik i gjakut ju lejon të analizoni gjendjen shëndetësore të organeve të brendshme. Një nga parametrat më të rëndësishëm të biokimisë është glikemia, përndryshe – niveli i glukozës në plazmën e gjakut. Sipas këtij treguesi, vlerësohen shkelje të mundshme të metabolizmit të karbohidrateve dhe niveleve hormonale. Vlerat numerike të marra gjatë analizës krahasohen me standardet.

Shkalla e sheqerit në gjak tek burrat ndryshon në varësi të kategorisë së moshës së pacientit. Tek gratë, niveli i glukozës ndikohet nga mosha dhe statusi hormonal (ndryshime në periudhën perinatale). Glukoza është burimi kryesor i ushqimit për trurin dhe burimin e energjisë për të gjithë trupin. Kur ndan ushqimin në karbohidrate dhe lëndë ushqyese të tjera, insulina e hormonit pankreatik transporton një pjesë të glukozës në inde dhe qeliza, duke u siguruar atyre energji.

Pjesa e mbetur e mëlçisë shndërrohet në glukagon me peshë të lartë molekulare – një rezervë karbohidrate që trupi shpenzon midis vakteve, me mungesë glukoze. Rritja ose ulja e sheqerit në gjak tregon një shkelje të përpunimit të karbohidrateve dhe thithjen e glukozës.

Paqëndrueshmëria e glukozës mund të jetë një shenjë e:

 • obeziteti;
 • mosfunksionim në sistemin e qarkullimit të gjakut;
 • patologjitë e pankreasit;
 • diabeti mellitus;
 • ndryshime vaskulare aterosklerotike;
 • hipertension.

Vlerat standarde të glicemisë sipas moshës

Njësia e matjes së nivelit të sheqerit në territorin e Federatës Ruse është vlera e millimol për litër (mmol / l). Në disa vende të tjera, glukoza matet në njësi të miligramëve për decilitër (mg / dl). 1 mmol / L = 18 mg / dl. Shkalla e glukozës në gjak tek të rinjtë (nga 20 deri në 40 vjeç) është 3,3-5,5 mmol / L. Për djemtë dhe të rinjtë gjatë pubertetit, ky tregues mund të jetë pak më i ulët, për burrat e moshës 60 vjeç – pak më i lartë. Kjo nuk është një patologji, pasi ndjeshmëria e indeve ndaj insulinës zvogëlohet me moshën.

Tabela e treguesve të glicemisë, duke marrë parasysh ndryshimet në lidhje me moshën

Kategoria e moshëssapolindurDjemtë nën 14 vjeçDjem dhe burra deri në 60 vjetTë moshuar deri në 90 vjet / mbi 90 vjeç
Shkalla e glukozës në mmol / l2,7 – 4,43,3 – 5,64,1 – 5,94,6 – 6,4/4,6 – 6,7

Norma optimale e sheqerit për një person të shëndetshëm ndryshon në rangun prej 4,2–4,6 mmol / l. Një nivel i ulur i glukozës quhet hipoglicemia, dhe një i ngritur quhet hiperglicemi. Mos u përfshini në vetë-diagnostikim. Një vlerësim objektiv të gjendjes së shëndetit mund të bëhet vetëm nga një mjek në bazë të mikroskopisë laboratorike.

Metodat diagnostike laboratorike

Një test bazë i glukozës në gjak kryhet duke marrë lëng biologjik kapilar ose venoz (nga një gisht ose nga një venë). Kushti kryesor është dhënia e një analize mbi stomak bosh. Do ushqim, pavarësisht nga përbërësi i tij i karbohidrateve, ndikon në indeksin e glukozës plazmatike, duke rritur vlerën e tij. Të dhënat objektive mund të merren vetëm duke matur në stomak bosh

Ndalimet e tjera në përgatitje përfshijnë:

 • higjiena e gojës në mëngjes (pasta e dhëmbëve është një produkt që përmban sheqer);
 • pije alkoolike (të paktën tre ditë para analizës);
 • ilaçe (përveç ilaçeve thelbësore).
Lexoni artikullin:  Si dhe si të trajtohen ulcerat trofike të ekstremiteteve të poshtme në diabetikët

Gamçakëz nuk rekomandohet, pasi saharoza është e pranishme në përbërjen e saj. Kur vlerësoni gjakun venoz, sasia e kolesterolit analizohet paralelisht. Në këtë rast, vlerësohet veçmas se sa lipotropikë me densitet të ulët ("kolesterol i keq") përmbajnë në plazmë dhe sa lipotropika me densitet të lartë ("kolesterol i mirë"). Diabeti mellitus pothuajse gjithmonë shoqëron hiperkolesteroleminë.

Një indeks i glikemisë një herë i mbivlerësuar nuk është ende diabeti. Për të konfirmuar ose hedhur poshtë diagnozën e pretenduar, është i nevojshëm një ekzaminim laboratorik shtesë. Cilët faktorë mund të shtrembërojnë rezultatet e mikroskopisë laboratorike? Para së gjithash, kjo është një përgatitje e pasaktë në prag të analizës:

 • tendosje e rëndë fizike;
 • konsumimi i bollshëm i ëmbëlsirave;
 • pritja e pijeve alkoolike;
 • gjendje psikologjike e paqëndrueshme (stresi).

Gjithashtu, terapia që përmban hormon dhe prania e sëmundjeve infektive ndikojnë në rezultatin e studimit.

Diagnostifikimi i Avancuar

Metodat për diagnostikimin shtesë të sheqerit tek burrat, gratë dhe fëmijët përfshijnë:

 • testi i tolerancës së glukozës (GTT);
 • Test i gjakut HbA1C – hemoglobinë e glikuar ("proteina e ëmbël").

Testimi për tolerancën e glukozës ju lejon të përcaktoni jo vetëm diabetin, por edhe gjendjen kufitare të prediabetes, kur mund të parandalohet zhvillimi i sëmundjes. Kampionimi i gjakut kryhet dy herë: në stomak bosh dhe 2 orë pas "ngarkesës". Kështu, vlerësohet reagimi i trupit ndaj karbohidrateve. Roli i ngarkimit luhet nga një zgjidhje ujore e glukozës. Me një analizë të gjerë, marrja e mostrave të gjakut për sheqerin kryhet çdo 30 minuta.

Rezultatet e studimit

Hemoglobina e glikoziluar (e glikuar) formohet nga frenimi i hemoglobinës dhe glukozës. HbA1C përcakton se cila është përqindja e hemoglobinës dhe sheqerit në trup, domethënë sasia e “proteinës së ëmbël”. Norma dhe devijimi i treguesve të HbA1C sipas moshës:

KategorinormëVlerë e kënaqshmevlera Over
para viteve 407.0
nga 40 65 për7.5
65 +8.0

Analiza ju lejon të gjurmoni kurbën e sheqerit në retrospektivë mbi jetëgjatësinë e qelizave të kuqe të gjakut (qelizat e kuqe të gjakut), që është 120 ditë. Me rezultate vazhdimisht të larta, pacienti i referohet një endokrinologu për të dalluar llojin e diabetit. Testimi shtesë është kryer për të përcaktuar sasinë e antitrupave ndaj glukamam dekarboksilazës (antitrupa GAD).

Shkalla e inspektimit

Për popullsinë e rritur, një ekzaminim mjekësor jepet një herë në tre vjet. Një person potencialisht i shëndetshëm merr një referim nga një terapist për teste dhe procedura diagnostike harduerike. Përveç një ekzaminimi rutinë, burrave të moshës 50+ rekomandohet të kontrollojnë glikeminë një herë në vit. Me sëmundjen sistematike, sheqeri duhet të kontrollohet pa pritur afate specifike.

Shenjat e anomalive

Diabeti i tipit 2 zhvillohet pas 30 vjetësh. Arsyet mund të jenë një predispozicion gjenetik ose një mënyrë jetese jo e shëndetshme. Sëmundja nuk ndodh papritur, kështu që simptomat fillestare shpesh kalojnë pa u vënë re. Kjo sjellje është veçanërisht tipike për burrat për shkak të neglizhencës së shëndetit ose pranisë së zakoneve të këqija.

Simptomat e mëposhtme tregojnë nivelin e tepërt të glukozës:

 • Ulur ton dhe performancë, dobësi. Kjo është për shkak të paaftësisë së trupit për të thithur plotësisht sheqerin që vjen, gjë që shkakton mungesë energjie.
 • Përgjumje e rëndë pas ngrënies. Ushqimi automatikisht rrit nivelin e glukozës. Me një përqendrim të lartë të sheqerit në gjak, lind lodhja dhe dëshira për të fjetur.
 • Polidipsia (ndjenja e përhershme e etjes). Metabolizmi i karbohidrateve të shqetësuar provokon dehidrim (dehidrim), dhe trupi kërkon të kompensojë rezervat e lëngjeve.
 • Pollakiuria (urinim i shpeshtë). Vëllimi i urinës rritet për shkak të uljes së përthithjes së kundërt nga veshkat e lëngut të lirë.
 • Presioni i qëndrueshëm i ngritur i gjakut (presioni i gjakut). Kjo është për shkak të një shkelje të përbërjes së gjakut dhe procesit të qarkullimit të gjakut.
 • Poligafia (oreks i rritur). Ndjenja e ngopjes është nën kontrollin e hipotalamusit (pjesë e trurit) sipas kriterit të prodhimit cilësor-sasior të insulinës. Dështimi në prodhimin dhe asimilimin e këtij hormoni shkakton një çrregullim të ngrënies. Ushqimi i pakontrolluar çon në një seri paund shtesë.
 • Ndryshimet në cilësitë mbrojtëse dhe rigjeneruese të lëkurës dhe trashje e kornonit të shtresës së lëkurës në këmbë (hiperkeratoza). Hiperglicemia e bën lëkurën të thatë, të hollë. Dëmtimi mekanik i epidermës (lëkurës) është plagosur për një kohë të gjatë, me kontakt me patogjenët, zhvillohen proceset purulente. Në zonat e keratinizuara, zhvlerësimi (eksfolimi) është i dëmtuar. Misrat nuk largohen për një kohë të gjatë.
 • Hiperhidroza (djersitje e shtuar). Një çekuilibër në sistemin endokrin prish transferimin e nxehtësisë së trupit.
Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus tek fëmijët shenja dhe simptoma, shkaqet e diabetit tip 1 dhe tip 2, komplikime, trajtim dhe

Për burrat, një shenjë karakteristike mund të jetë një rënie e dëshirës seksuale (dëshirë seksuale) dhe aftësive ereksionale. Hipoglikemia konsiderohet një gjendje e trupit në të cilën niveli i glukozës nuk kalon 3,3 mmol / L. Simptomat e sheqerit në gjak të ulët janë:

 • Marramendje e rregullt (në disa raste që çon në humbje afatshkurtër të vetëdijes). Dhimbje koke të shpeshta. Këto simptoma janë shkaktuar nga një rënie e presionit të gjakut.
 • Tkurrja e pavullnetshme e muskujve të këmbëve (ngërçe). Manifestohet për shkak të ushqyerjes së pamjaftueshme të fibrave nervore dhe kapilarëve të sistemit periferik.
 • Sulmet e urisë, rëndimi në rajonin epigastrik (epigastrik), nauze pas ngrënies. Ato lindin për shkak të një shkelje të metabolizmit të karbohidrateve dhe aftësisë për të absorbuar në mënyrë të duhur sheqerin (mungesa e glukozës).
 • Shkelja e termorregullimit. Për shkak të mungesës së energjisë, një person përjeton periudha të dridhura. Dështimi i proceseve të qarkullimit të gjakut çon në furnizim të pamjaftueshëm të gjymtyrëve, nga kjo krahët dhe këmbët janë vazhdimisht të ngrirjes.

Ekzistojnë shenja sistematike të një uljeje të aftësisë së punës të sistemit nervor qendror (sistemi nervor qendror) për shkak të urisë së oksigjenit (hipoksia e trurit):

 • asthenia (dobësi neuropsikiatrike);
 • ataksia (koordinimi i dëmtuar i lëvizjeve);
 • largimi i vëmendjes;
 • takikardia (palpitacionet);
 • shkundja e duarve (dridhja);
 • ulje të funksioneve njohëse (memorje, performanca mendore);
 • paqëndrueshmëria psiko-emocionale (nervozizmi i paarsyeshëm zëvendësohet nga një qëndrim indiferent ndaj asaj që po ndodh).

Shumë njerëz që ndjekin një dietë për të kontrolluar mbipeshën, kanë një efekt pllajë me hipoglikeminë (ndalimin e humbjes së peshës). Në të njëjtën kohë, një person konsumon vetëm ushqime të lejuara dhe plotëson kushtet e duhura të ushqimit.

Shkaqet e hiperglicemisë dhe hipoglikemisë tek burrat

Niveli normal i glikemisë ndryshon në drejtim të rritjes ose uljes nën ndikimin e faktorëve të caktuar. Arsyet mund të jenë ndikimi i jashtëm, mënyra e jetesës, patologjitë e pa diagnostikuara.

hiperglicemia

Arsyeja kryesore për rritjen e glukozës është zhvillimi i diabetit. Në burrat e rritur, sëmundja diagnostikohet sipas llojit të dytë. Një tipar karakteristik i kësaj forme të diabetit është pavarësia nga injeksionet e insulinës. Pankreasi nuk ndalon prodhimin e hormonit. Akumulimi i sheqerit në gjak ndodh për shkak të mungesës së ndjeshmërisë ndaj insulinës në qeliza dhe aftësisë për ta përdorur atë në mënyrë racionale.

Lexoni artikullin:  Glukoza e gjakut nga një venë është normë tek gratë sipas tabelës së moshave

Shkaqe të tjera të hiperglicemisë përfshijnë inflamacionin e pankreasit të një natyre kronike (pankreatiti), proceset onkologjike në trup, prodhimin e tepërt të hormoneve tiroide (hipertiroidizmi), gjendjen para-infarktit ose para-goditjes (goditje dhe sulme në zemër në histori), duke marrë ilaçe që përmbajnë hormone për të trajtuar patologji të tjera. Identifikoni arsyen e vërtetë për tejkalimin e përmbajtjes së sheqerit është e mundur vetëm pasi të keni kaluar një ekzaminim gjithëpërfshirës mjekësor.

hypoglycemia

Zhvillimi i një mangësie patologjike të glukozës mund të provokojë:

 • Ushqimi i dobët (konsum i pamjaftueshëm i makro- dhe mikroelementeve dhe vitaminave në trup).
 • Konsumi joracional i karbohidrateve të thjeshta. Kur e teproni ëmbëlsirat, niveli i sheqerit rritet ndjeshëm, por konsumohet shumë shpejt, duke shkaktuar mungesë të glukozës në gjak.
 • Aktiviteti fizik në përpjesëtim me aftësitë e trupit. Në këtë rast, konsumohet një rezervë glukoze – glikagoni, e cila gjithashtu çon në hipoglicemi.
 • Ankth. Qëndrimi i përhershëm në një gjendje stresi psikologjik mund të shkaktojë një rritje dhe një ulje të nivelit të glukozës.

Intoksikimi (helmimi) dhe dehidratimi i indeve dhe qelizave mund të çojnë në një ulje të sheqerit.

Efekti i sheqerit në gjak të lartë në trupin e mashkullit

Për diabetikët, gjendja e hipoglikemisë mund të jetë e rrezikshme për zhvillimin e komës. Në mungesë të diabetit, glukoza e ulët kompensohet nga konsumimi i moderuar i ushqimeve me sheqer dhe aktiviteti fizik i zvogëluar. Rritja e sheqerit tek burrat çon në pasoja më serioze:

 • Trombozë. Me hipergliceminë, gjaku bëhet më i trashë, është e vështirë për të që të qarkullojë nëpër enët. Stanjacioni çon në mpiksje të gjakut.
 • Sulmet në zemër dhe goditje në tru. Qëndrueshmëria e trashë e gjakut në kombinim me depozitat e kolesterolit në muret e enëve të gjakut prish furnizimin me gjak të zemrës dhe qarkullimin cerebral.
 • Probleme potenciale. Për shkak të furnizimit të pamjaftueshëm të gjakut dhe oksigjenit në organet gjenitale tek burrat, një mbledhje e plotë nuk mund të ndodhë. Përveç kësaj, hiperglicemia pengon prodhimin e testosteronit (hormoni kryesor i seksit mashkullor), i cili çon në frenimin e dëshirës seksuale. Sheqeri i ngritur për një kohë të gjatë kërcënon mosfunksionim ngrerë (impotencë).
 • Dështimi i veshkave. Marrja e tepërt e lëngjeve me një simptomë të polidipsisë rrit ngarkesën në veshkë, si rezultat i së cilës zhvillohen patologji të ndryshme të organeve urinare.

Si të mbani numrat normalë

Edhe një devijim një herë i vlerave të sheqerit nga një normë e pranueshme nuk duhet të lihet pas dore. Kjo mund të jetë një parakusht për zhvillimin e një patologjie të pashërueshme endokrine – diabeti. Sheqeri “duke ecur” sistematikisht tregon çrregullime metabolike dhe paqëndrueshmëri hormonale. Ju mund ta parandaloni sëmundjen duke iu përmbajtur rregullave të një stili jetese të shëndetshëm.

Pika të rëndësishme janë një dietë e ekuilibruar e bazuar në përdorimin e ushqimeve të pasura me fibra, fibra dietike, pektinë, eleminimin e ushqimeve yndyrore dhe pjatave të përgatitura në mënyrë kulinare nga menyja e përditshme, aderimin në regjimin e pirjes (1,5 – 2 litra ujë në ditë), marrjen e vitaminave Grupet A, E, dhe B, dhe elementët gjurmë (krom, zink, mangan, magnez).

Barra sportive raciale në baza të rregullta dhe qëndrimi në ajër të pastër, refuzimi i pijeve që përmbajnë alkool dhe nikotina janë gjithashtu të rëndësishme. Për të zbuluar me kohë anomalitë në punën e trupit, burrat duhet të vizitojnë rregullisht një mjek dhe të monitorojnë treguesit e glukozës në gjak.

Diabetus Shqipëri