Norma e sheqerit në gjak tek burrat sipas moshës; tabela, devijimet dhe terapia

Sot do të studiojmë sheqerin në gjak, prezantohet norma për burrat sipas moshës, tabela është pak më e ulët. Kjo për shkak se prognoza e diabetit kur zbulohet në një fazë të hershme dhe një qasje kompetente ndaj terapisë konsiderohet me kushte të favorshme. Meqenëse zbulimi i vonë i tij mund të çojë në kushte serioze që kërcënojnë jetën e një personi. Midis tyre: ketoacidoza diabetike, koma dhe patologji të rënda të organeve të shikimit, veshkave, sistemit nervor ose sistemit muskulor.

Rregullimi i glukozës në trupin e njeriut

Sheqeri, si gjithë karbohidratet e tjera, për asimilim të plotë nga trupi i njeriut duhet të dekompozohet në monosugarë të thjeshtë (glukozë, fruktozë). Për këtë, sintetizohen enzima të veçanta, të bashkuara nga termi i përgjithshëm i hidrazazave të saharozës ose glukozilisë.

Procesi i përdorimit të glukozës nga indet kontrollohet nga gjëndrat endokrine. Përmbajtja e sheqernave të thjeshtë në qelizat dhe indet ndikohet nga hormonet: insulina, thyrotropina, kortizoli, adrenalina, triiodothyronine dhe thyoksina.

Shkalla e sheqerit në gjak tek burrat dhe gratë mbështetet kryesisht nga insulina hormonale e sekretuar nga qelizat pankreatike. Mekanizmi i veprimtarisë së tij bazohet në rritjen e shkallës së përdorimit të glukozës nga qelizat. Nisja e receptorëve të insulinës aktivizon reagimet brenda qelizës që kontrollojnë proteinat e membranës që transportojnë glukozën në qeliza.

Glukoza është e domosdoshme që organizmat e gjallë të kryejnë procese jetësore, pasi shërben si burim i energjisë për shumë reaksione metabolike. Më të ndjeshmit ndaj ndryshimeve në glukozën e gjakut janë indet e trurit, si dhe sistemet nervore dhe kardiovaskulare.

Tabela e sheqerit në gjak tek burrat sipas moshës

Vlerat e sheqerit në referencë (normale) në gjak varen nga metoda laboratorike e përdorur dhe vendi i grumbullimit të biomaterialit (gishti ose vena), si dhe nga mosha e pacientit. Tabela tregon normën e sheqerit në një test gjaku për burrat nga një gisht dhe venë me stomak bosh, duke marrë parasysh moshën.

Mosha e burrit Norma e venës, mmol / l Norma e gishtit, mmol / l
Deri në vitet 142,5 – 4,52,3 – 3,9
Nga 14 deri në 20 vjet3 – 5,52,5 – 4
Nga 20 deri në 50 vjet3,5 – 6,53 – 5,5
Pas 50 vjetësh4 – 6,93,5 – 6,5

Norma e sheqerit në gjak tek burrat pas moshës 40 vjeç nuk duhet të jetë më shumë se 6,5 mmol / l, ndërsa devijimet e vogla lidhen drejtpërdrejt me modelet e ngrënies dhe abuzimin me alkoolin ose duhanin.

Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus; llojet, simptomat, trajtimi, shtatzëna me diabet

Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet treguesit pas 50 vjetësh. Pra, niveli i lejueshëm i sheqerit në gjak tek burrat pas 50 vjetësh duhet të mbahet rregullisht, dhe me një devijim të qëndrueshëm, duhet të konsultoheni me një specialist (madje edhe në mungesë të shenjave klinike të sëmundjes).

Shkalla e glukozës në gjak në gratë është e ngjashme me të dhënat e paraqitura për pacientët meshkuj.

Kur duhet të testoheni?

Përcaktimi i sheqerit në gjak tek burrat dhe gratë mund të përshkruhet nga një mjek i përgjithshëm, gjinekolog, endokrinolog ose gastroenterolog në rast të devijimit të dyshuar të parametrit nga norma.

Shkalla e sheqerit në gjak tek burrat dhe gratë matet me:

 • ekzaminimi standard parandalues ​​i pacientëve;
 • shfaqja e simptomave të diabetit në një pacient;
 • gjendje e dyshuar e hiper- (tepricës) dhe hipoglikemisë (mangësisë). Biomateriali i hulumtimit mund të mblidhet para ose pas një vakt, në kushte kritike – spontanisht në çdo kohë;
 • diagnoza diferenciale e diabetit në kombinim me testin e tolerancës së glukozës. Për të bërë një diagnozë përfundimtare, studimi përsëritet dy herë në periudha të ndryshme të ditës;
 • monitorim ditor për personat me fakt të vendosur të diabetit. Kjo është e nevojshme për të rregulluar dozën e ilaçeve dhe injeksioneve të insulinës;
 • nevoja për të përjashtuar diabetin gestacional – një rritje të përkohshme në nivelin e sheqerit në gjak të grave shtatzëna. Në mungesë të një trajtimi në kohë, diabeti gestacional mund të çojë në një shtatëzani të venitur, dëmtim të indeve nervore dhe organeve të brendshme të fetusit, dështim, dështim, gestozë të rëndë në një grua shtatzënë, hipoglicemia në një të porsalindur, etj.

Simptomat e një rritje të nivelit të sheqernave të thjeshtë në gjak: urinimi i shpeshtë, etja e rëndë, ulja e mprehtësisë vizuale, lodhja, përgjumja, aftësia e dobët e punës, relapsjet e shpeshta të sëmundjeve infektive, lëkura e thatë dhe itchy, mukozat e thata, etj.

Shenjat e uljes së sheqerit përfshijnë:

 1. djersitje e shtuar
 2. oreks i tepruar
 3. paqartësia e vetëdijes
 4. çrregullime mendore
 5. nervozizëm në rritje
 6. ankthi dhe shikimi i paqartë
 7. çorientimi në hapësirë,
 8. zbehje, etj.

Metodat diagnostike laboratorike

Glukometri është një pajisje për matjen e niveleve të sheqerit. Avantazhi i saj është se një person mund ta përdorë atë në mënyrë të pavarur. Një sasi e vogël e gjakut kapilar është vendosur në një shirit të veçantë provë të disponueshëm në pajisje. Pastaj matet treguesi. Shtë e rëndësishme të mbani mend se saktësia e një pajisje varet nga cilësia dhe jeta e saj e dobishme. Rekomandohet që të kontrolloni në mënyrë periodike saktësinë e të dhënave të marra nga njehsori që është në përdorim shtëpiak.

Lexoni artikullin:  Kur të matni sheqerin në gjak me një glukometër në cilën kohë, pasi të keni ngrënë ose zgjuar

Në praktikën rutinore laboratorike, përdoret një teknikë hexokinase. Thelbi i saj qëndron në zbatimin e dy reaksioneve vijuese:

 • ndarja e molekulave të glukozës në përqendrimet ekuivalente të glukozës-6-fosfatit;
 • shndërrimi enzimatik i molekulave të marra në 6-fosfoglukonat.

NADH lëshohet gjatë reaksioneve, shkalla e formimit të së cilës është një tipar i matshëm në një gjatësi vale 340 nm. Shtë ky tregues që ju lejon të përcaktoni nivelin e kriterit të konsideruar në biomodalin e studiuar.

Sipas rregullave moderne dhe standardeve diagnostikuese, është testi hexokinase që njihet si një metodë universale dhe e besueshme.

Farë mund të shkaktojë një rritje të sheqerit në gjak tek një burrë?

Shkaku më i zakonshëm është diabeti. Ndodh si rezultat i ndryshimeve anormale në indet pankreatike dhe, si rezultat, sekretimit të pamjaftueshëm të insulinës ose formimit të tolerancës së qelizave njerëzore ndaj efekteve të hormonit.

Sëmundjet e pankreasit: pankreatiti ose kanceri çojnë gjithashtu në hiperglicemi. Në këtë, vërehen dëmtime të insulinës që sekretojnë qelizat pankreatike.

Shtë e mundur që një rezultat i rremë-pozitiv mund të merret gjatë marrjes së medikamenteve. Pra, disa grupe të ilaçeve psikotrope dhe hormonale, si dhe diuretikët, aktivizojnë procesin e depozitimit të glukozës në indet dhe organet e njeriut.

Një mbivlerësim i normës së sheqerit në një test gjaku nga një venë ose gisht në rezultatet e diagnostifikimit laboratorik zbulohet nëse nuk respektohen rregullat për përgatitjen e një njeriu për mbledhjen e biomaterialeve. Një reagim i theksuar emocional ndaj situatave të ndryshme traumatike, prania e patologjive shoqëruese (një goditje e fundit ose sulmi në zemër) dhe punimet fizike të çojnë në një rritje afatshkurtër të niveleve të glukozës.

Gjithashtu, nivelet e glukozës mund të rriten me fibrozë cistike, tumore të veshkave, shyta me dëmtim të pankreasit, tirotoksikozën, akromegalinë, etj.

Në rastin e marrjes së rezultateve që tejkalojnë ndjeshëm vlerat e referencës, bëhet një analizë e përsëritur. Marrja dy herë e të dhënave vazhdimisht të larta është një arsye për kryerjen e një ekzaminimi të zgjatur për diabet mellitus: përcaktimi i përmbajtjes së insulinës, hemoglobinës së glikuar dhe një peptid lidhës në gjak.

Shkaqet e hipoglikemisë, kur përqendrimi i glukozës zvogëlohet ndjeshëm:

 • zhvillimi i neoplazmave beninje të pankreasit, sekretimi i pakontrolluar i insulinës së tepërt;
 • mbidozë e konsiderueshme e injeksioneve të insulinës;
 • rraskapitje dhe uria e zgjatur;
 • Sëmundja e Addison;
 • cirroza e mëlçisë;
 • fibrosarkom;
 • marrja e barnave steroide anabolike dhe acetaminofeni.
Lexoni artikullin:  Sophora Karakteristikat medicinale japoneze dhe kundërindikimet, aplikimi

Rekomandime për mbajtjen normale të parametrit

Mospërputhjet e vogla me vlerat standarde rikthehen duke rregulluar dietën e burrave. Rekomandohet të prerë ushqime të larta në karbohidrate. Preferenca duhet t'u jepet varieteteve të ligët të peshkut ose mishit dhe proteinave bimore. Nga dieta janë përjashtuar plotësisht:

 • alkool;
 • sauces;
 • makarona dhe produkte buke;
 • ëmbëlsirat;
 • pije të gazuara.

Për pacientët me fakt të vendosur të diabetit, zgjidhet një dietë e veçantë duke marrë parasysh llojin dhe ashpërsinë e sëmundjes. Rekomandohet që sheqeri të zëvendësohet me ëmbëlsues specialë: sucracite ose sakarin, sidoqoftë, doza e autorizuar përcaktohet vetëm nga mjeku që merr pjesë.

Shtë e rëndësishme jo vetëm atë që një person ha, por edhe një dietë dhe një aktivitet fizik adekuat. Nuk është e mjaftueshme vetëm për të rregulluar dietën, duhet t'i kushtoni vëmendje të veçantë sporteve, gjatë së cilës ekziston një konsum i tepruar i glukozës.

Zbulimi i diabetit sekondar mellitus në një njeri në sfondin e ndryshimeve patologjike në organe kërkon zgjedhjen e terapisë duke marrë parasysh të gjitha sëmundjet shoqëruese. Nëse është e nevojshme të hiqni pankreasin, pacientit i është përshkruar një konsum i përjetshëm i barnave që përmbajnë insulinë.

Gjetje të rëndësishme

Për të përmbledhur, pikat e rëndësishme duhet të theksohen:

 • madhësia e kriterit të konsideruar në gjakun e një mashkulli varet nga mosha, ilaçet e marra dhe prania e patologjive të kombinuara;
 • kontrolli mbi madhësinë e parametrit laboratorik do të zbulojë shenja të hershme të hiperglicemisë ose diabet mellitus, gjë që zvogëlon ndjeshëm rreziqet e efekteve anësore dhe komplikimeve;
 • një test gjaku për një parametër nuk është i mjaftueshëm për një diagnozë përfundimtare. Teste laboratorike shtesë janë kryer për të identifikuar hormonet dhe proteinat;
 • kthimi i parametrit në vlera normale është i mundur duke bërë rregullime në ushqimin dhe aktivitetin fizik të pacientit, megjithatë, kur zbulohet diabeti, nuk përjashtohet nevoja për injeksione të insulinës;
 • Testet e përsëritura të kryera në periudha të ndryshme në të njëjtin laborator kanë vlerë të pamohueshme për diagnozë të saktë.

U diplomua, në vitin 2014 ajo u diplomua me nderime nga Institucioni Federativ Buxhetor i Shtetit të Arsimit të Lartë në Universitetin Shtetëror Orenburg me një diplomë në mikrobiologji. Diplomuar i studimeve pasuniversitare FSBEI HE Orenburg Universiteti Agrare Shtetëror.

Në vitin 2015 Instituti i Symbiosis qelizore dhe ndërqelizore i Degës Ural të Akademisë së Shkencave Ruse iu nënshtrua trajnimit të mëtutjeshëm nën programin profesional shtesë "Bakteriologji".

Laureat e konkursit All-Rus për punën më të mirë shkencore në nominimin "Shkencat Biologjike" në vitin 2017.

Diabetus Shqipëri