Norma e sheqerit në gjak tek fëmijët është një tabelë dhe një transkript

Shumica e sëmundjeve, prania e të cilave përcaktohet në një fazë të hershme, mund të kurohet në mënyrë më efektive. Për një fëmijë të viteve të para të jetës, është e rëndësishme të përshkruani një kompleks të testeve, i cili, përveç të tjerash, përfshin ato që përcaktojnë sasinë e sheqerit në gjak. Cila është norma e sheqerit në gjak tek fëmijët?

Për çfarë nevojitet sheqeri në gjak?

Glukoza është burimi më i rëndësishëm energjetik për qelizat, me ndihmën e saj molekulat ATP sintetizohen, të cilat, duke djegur, "furnizojnë" këtë energji shumë jetësore. Glukoza e tepërt rezervohet si një përbërës i veçantë – glikogjen: është menduar në rast të urisë dhe mungesës së glukozës në gjak. Glikogjeni është gjithashtu i domosdoshëm për trupin gjatë periudhave të aktivitetit fizik.

Ndër të tjera, glukoza është pjesë e komponimeve komplekse të trupit – yndyrore, proteina. Por rëndësia e glukozës nuk është e kufizuar në to, pasi monosakaridi është i përfshirë edhe në proceset metabolike. Prandaj, marrja e këtij karburanti universal duhet të bëhet pa ndërprerje për shkak të energjisë.

Si thithet glukoza tek fëmijët? Karakteristikat e procesit

Në të sapolindurit dhe fëmijët në vitin e parë të jetës, niveli i glukozës në gjak është më i ulët se në të rriturit. Por fëmija po rritet, dhe në të njëjtën kohë, nevoja për të rritur këtë nivel po rritet. Njësoj si tek të rriturit (norma është deri në 6 mmol / l), niveli i glukozës në gjak në fëmijët bëhet pas moshës pesë vjeç.

Përafërsisht në 30 minutat e para pas fillimit të përthithjes së sheqernave të thjeshtë (d.m.th., prej tyre, si dhe karbohidratet komplekse në trup, formohet glukoza) në zorrë, niveli i sheqerit në gjak rritet pak: kjo është tipike për hipergliceminë fiziologjike. Trupi fillon të veprojë mekanizma neuro-hormonalë që stabilizojnë nivelin e glukozës për të aktivizuar konsumin e tij nga indet.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit kriket

Kontrolli i sheqerit në gjakun e fëmijëve: në cilën moshë duhet të kryhet?

Ndër shumë sëmundje endokrine të fëmijërisë, diabeti është udhëheqësi. Pra, kjo sëmundje e tipit 1 është shkaktuar nga mungesa e insulinës, përmes së cilës glukoza përdoret në trup. Prandaj, diagnostifikimi i bërë në kohë dhe terapia menjëherë filluan janë kaq tepër të rëndësishme.

Përndryshe, sëmundja përparon shumë shpejt dhe me pasoja të rënda, për shkak të rritjes së metabolizmit dhe rritjes së shpejtë të trupit të fëmijës. Dhe pasi që për herë të parë në fëmijëri, një rritje e rritjes vihet re në 6-7 vjet (është gjatë kësaj periudhe që fëmija rritet në mënyrë aktive), është shumë e rëndësishme të kontrolloni nëse sheqeri i fëmijës tuaj është normal në këtë fazë të jetës së tij.

Kush është në rrezik për zhvillimin e hiperglicemisë

Një rritje e përqendrimit të sheqerit në gjak ndodh më shpesh:

 • te fëmijët me një predispozitë të trashëgueshme ndaj diabetit dhe keqfunksionime në proceset metabolike;
 • në ata fëmijë, prindërit e të cilëve (një ose të dy) vuajnë nga diabeti – në rastin e parë, rreziku është 10%, në të dytin – më shumë se 50;
 • shpesh në binjakë me trashëgimi të përshtatshme.

Farë duhet t'i kushtojë vëmendje të veçantë

Për diabetin e tipit 2, është një rrezik ose një faktor negativ:

 • mbipesha, shpesh është mbipesha që bëhet provokuese e problemeve me metabolizmin e karbohidrateve;
 • imuniteti i dobësuar, mungesa e vitaminës D në trup;
 • dëmtimi viral i pankreasit – me grip, citomegali, etj.
 • bebe mbipeshe ne lindje;
 • ushqyerjen e hershme të fëmijës me ushqim të pa përshtatur;
 • tepricë në dietën e ushqimeve të ëmbla me karbohidrate.

Analysisfarë analize përdoret për të zbuluar glukozën në gjak?

Si rregull, gjaku merret nga gishti për këtë qëllim. Nëse rezultati është ngritur, fëmijës i caktohet një test glukozë me anë të reanalizës. Një test i ngarkesës së glukozës është bërë gjithashtu për të zbuluar tolerancën ndaj këtij monosakaridi, dhe niveli i hemoglobinës së glikuar është ekzaminuar.

A duhet që një fëmijë të përgatitet për dhurimin e gjakut për sheqerin?

Po, kjo duhet të bëhet dhe duhet të përgatitet në mënyrë korrekte. domethënë:

 • jepni gjak në stomak bosh (d.m.th., një vakt ekstrem duhet të jetë rreth gjysmë dite para analizës);
 • nga mbrëmja në prag të analizave në dietën e fëmijës duhet të mungojë e ëmbël dhe e ngopur me karbohidrate të thjeshta ushqimore;
 • fëmija nuk duhet të përtypë çamçakëz, dhe gjithashtu të lajë dhëmbët me pastë dhëmbësh në mëngjes, sepse ato përmbajnë sheqer;
 • ilaçet mund të merren vetëm me lejen e mjekut, ai do t'ju tregojë nëse rezultatet e testeve do të shtrembërojnë ilaçet;
 • është e nevojshme të shmangni situatat stresuese dhe stresin fizik;
 • nuk duhet të diagnostikohet gjatë një periudhe sëmundjeje.
 • një nënë pleqsh nuk duhet t’i japë gji foshnjës në prag të analizës (për disa orë) dhe, përveç kësaj, gruaja duhet të përjashtojë të gjitha ëmbëlsirat nga dieta për këtë periudhë.
Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus; trajtim me mjete juridike popullore ushqimin e duhur dhe 5 receta shtëpiake

Nëse diabeti ende është diagnostikuar, duhet të matni rregullisht glukozën duke përdorur një glukometër. Si rregull, kjo bëhet disa herë në muaj. Ju mund të bëni matje vetë në shtëpi.

Cilat nivele të sheqerit në gjak konsiderohen normale?

Në 1 vit të jetës së një fëmije, kjo normë është 2,8 – 4,4 mmol / L.

Nga një vit në 5 vjet, 3,3 në 5 mmol / L konsiderohet normë.

Dhe duke filluar nga mosha pesë vjeç, norma e glukozës në gjak korrespondon me të njëjtët tregues normativë të të rriturve 3,3 – 5,5 mmol / l.

Pse devijimet në nivelin e sheqerit në gjak janë të mundshme: arsyet

Devijimet në treguesit përkatës varen nga shumë faktorë, në veçanti, mund të jenë:

 • dieta e fëmijës;
 • aktiviteti i traktit tretës;
 • ekspozimi ndaj hormoneve të caktuara (glukagon, insulinë), si dhe hormone të hipotalamusit, gjëndrës tiroide dhe të tjerëve.

Ulur glukozën në gjak

Hipoglikemia mund të shkaktohet nga:

 • agjërimi i zgjatur dhe sasia e pamjaftueshme e ujit të konsumuar;
 • sëmundje të rënda kronike;
 • neoplazma endokrine e pankreasit;
 • sëmundjet e traktit gastrointestinal ose sistemit nervor;
 • dëmtime serioze të trurit ose patologji të lidhura me këtë organ;
 • një sëmundje e rrallë sistemike – sarkoidoza;
 • dehje me arsenik ose kloroform.

Rritja e glukozës në gjak

Një patologji e tillë, para së gjithash, tregon se fëmija ka diabet.

Hiperglicemia gjithashtu mund të shoqërohet me:

 • përgatitje të pahijshme për të bërë teste, për shembull, fëmija hëngri para kësaj ose përjetoi një tendosje nervore, fizike;
 • sëmundjet e gjëndrrës së hipofizës, gjëndrës tiroide;
 • obeziteti;
 • përdorimi i zgjatur i glukokortikideve, si dhe ilaçet anti-inflamatore jo-steroide;
 • neoplazmat në pankreas, nën ndikimin e të cilave prodhimi i insulinës zvogëlohet.

Последствия

Hipoglikemia e mprehtë tek një fëmijë mund të ndodhë si më poshtë:

 • foshnja bëhet e shqetësuar dhe tepër aktive;
 • ai mund të kërkojë diçka të ëmbël, pas së cilës eksitimi vendos shkurtimisht, fëmija djersitet, bëhet e zbehtë, ai mund të ndjehet marramendje ose të humbasë vetëdijen.

Simptomat e hiperglicemisë janë në shumë mënyra të ngjashme me ato karakteristike të hipoglikemisë. Pra, një fëmijë mund të pësojë dobësi dhe dhimbje koke. Një rritje e glukozës në gjak karakterizohet gjithashtu nga gjymtyrët e ftohjes së papritur, ndjenja e tharjes së gojës dhe etjes, kruajtjes së lëkurës dhe problemeve gastrointestinale.

Lexoni artikullin:  Si të marrim shafran i Indisë

Diabeti mellitus tek fëmijët: masa parandaluese

Për të parandaluar një fëmijë nga zhvillimi i diabetit, prindërit duhet të mbajnë nën kontroll dietën dhe aktivitetin fizik.

Shmangni pjekjen e tepërt të fëmijëve dhe ushqimin e ëmbël, përjashtoni çarje të ndryshme, patate të skuqura nga dieta dhe minimizoni konsumin e pijeve të gazuara. Gjithashtu, nëse fëmija ka mbipeshë, duhet të kaloni në ushqim diete.

Nëse keni simptoma që tregojnë hiperglicemi, duhet menjëherë të kontaktoni një endokrinolog ose pediatër.

Me diabeti mellitus i zbuluar, është jetike që fëmija të mësojë se si të përcaktojë në mënyrë të pavarur treguesit e glukozës në gjak: një kontroll i tillë duhet të bëhet një zakon. Ai duhet t'i kushtojë vëmendje shëndetit të tij dhe të jetë në gjendje të fusë dozën e kërkuar të insulinës.

A është e mundur besueshmëria e rezultateve të analizës?

Gjithmonë ekziston një rrezik i tillë. Prandaj, duhet të jeni të përgatitur për faktin se nëse studimi jep një nivel të ngritur të sheqerit, mjeku do t'ju këshillojë të bëni përsëri të njëjtën analizë: të përjashtoni gabimin në laborator.

Përgatitja për analizë: po e bëni mirë?

Një studim i duhur (përcaktimi i glukozës) duhet të paraprihet nga sa vijon:

 • Mos i jepni fëmijës tuaj të paktën 8 orë para testimit. Zakonisht marrja e mostrave të gjakut bëhet në mëngjes, kështu që fëmija duhet të darkojë një natë më parë, dhe të pijë ujë vetëm në mëngjes;
 • nuk rekomandohet të lani dhëmbët tuaj në mëngjes: përndryshe sheqeri nga pasta e dhëmbëve mund të hyjë në trupin e fëmijës përmes mishrave të dhëmbëve dhe atëherë rezultatet e testit do të shtrembërohen.
Diabetus Shqipëri