Norma e sheqerit në gjak tek fëmijët

Zbulimi i shumë sëmundjeve në fazat e hershme ndihmon në trajtimin e tyre në mënyrë më efikase, kështu që fëmija në vitet e para të jetës u përshkruhen teste të ndryshme, ndër të cilat ka teste të sheqerit në gjak.

Cila analizë përcakton nivelin e glukozës në gjak?

Në mënyrë tipike, gjaku merret nga një gisht për të përcaktuar glukozën. Nëse rezultati është rritur, fëmijës pastaj i është caktuar një përcaktim i dytë i glukozës, përcaktimi i tolerancës së glukozës (kryhet një test me ngarkesë glukozë), si dhe një studim i nivelit të hemoglobinës së glikuar.

Cilat vlera konsiderohen normale?

Në vitin e parë të jetës, norma e glukozës është nga 2,8 në 4,4 mmol / L.

Në moshën 12 muaj deri në 5 vjeç, sheqeri normal në gjak është nga 3,3 në 5 mmol / L.

Në fëmijët mbi moshën pesë vjeç, normat e këtij treguesi plotësojnë standardet në të rriturit dhe variojnë nga 3,3 në 5,5 mmol / L.

Tabela e sheqerit në gjak tek fëmijët
Mosha e fëmijës tuajVlera e normës në varësi të moshës
Deri në muajin 12nga 2,8 në 4,4 mmol / L.
Viti 1nga 3,3 në 5 mmol / L.
Viti 2nga 3,3 në 5 mmol / L.
Viti 3nga 3,3 në 5 mmol / L.
Viti 4nga 3,3 në 5 mmol / L.
Vjet 5nga 3,3 në 5 mmol / L.
Vjet 6nga 3,3 në 5,5 mmol / L.
Vjet 7nga 3,3 në 5,5 mmol / L.
Vjet 8nga 3,3 në 5,5 mmol / L.
Vjet 9nga 3,3 në 5,5 mmol / L.
Vjet 10nga 3,3 në 5,5 mmol / L.
Vitet e vjetra 11nga 3,3 në 5,5 mmol / L.

Shkaqet e anomalive të sheqerit

Niveli i glukozës varet nga shumë faktorë – si nga ushqimi i fëmijës ashtu edhe nga trakti tretës, si dhe nga ndikimi i hormoneve të ndryshme (insulina, glukagoni, hormonet tiroide, hipotalamusi, gjëndrat mbiveshkore dhe të tjerët).

Shkalla e ulur

Një rënie e sheqerit në gjak tek një fëmijë mund të jetë për shkak të:

 • Agjërimi i zgjatur dhe konsumimi i zvogëluar i ujit.
 • Sëmundje të rënda kronike.
 • Insulinoma.
 • Sëmundjet e traktit digjestiv – gastriti, duodeniti, pankreatiti, enteriti.
 • Sëmundjet e sistemit nervor – patologji në tru, dëmtime të rënda në tru dhe të tjerët.
 • Sarkoidosis.
 • Helmimi me kloroform ose arsenik.
Lexoni artikullin:  Prevalenca e diabetit në Rusi

Shkalla e rritur

Një rritje e vazhdueshme e nivelit të sheqerit çon, para së gjithash, në përfundimin se fëmija ka diabet.

Gjithashtu, një rritje e glukozës në gjakun e foshnjës mund të shoqërohet me:

 • Analiza e kryer gabimisht – nëse fëmija hante para marrjes së mostrës së gjakut ose ai kishte stres fizik ose nervor para studimit.
 • Sëmundjet e gjëndrës tiroide, gjëndrës adrenale dhe gjëndrrës së hipofizës.
 • Tumoret e pankreasit, të cilat ulin prodhimin e insulinës.
 • Trashje.
 • Përdorimi i zgjatur i glukokortikideve dhe ilaçeve jo-steroide anti-inflamatore.

Последствия

Një rënie e mprehtë e sheqerit në gjakun e fëmijës manifestohet nga një rritje e aktivitetit të foshnjës dhe ankthi i tij. Fëmija mund të kërkojë ushqim të ëmbël. Pastaj vjen eksitimi afatshkurtër, fëmija djersitet, ndjehet i marramendur, bëhet i zbehtë, pas së cilës fëmija mund të humbasë vetëdijen, ndonjëherë me konfiskime të pashpresuara. Ushqimet e ëmbla ose glukoza intravenoze përmirësojnë menjëherë gjendjen. Kushtet e tilla quhen hipoglikemia dhe ato janë në rrezik të krijimit të një gjendje kome hipoglikemike, e cila mund të çojë në vdekje.

Me një rritje të glukozës, shumë simptoma përkojnë (dobësi, dhimbje koke, gjymtyrë të ftohtë), por fëmija gjithashtu shënon një gojë të thatë dhe i kërkon pije. Gjithashtu, me një rritje të glukozës, lëkura kruarëse dhe problemet e tretjes janë të mundshme. Të gjitha këtyre simptomave duhet t'u kushtohet vëmendje e shtuar, pasi hiperglicemia e zgjatur pa trajtim përkeqëson funksionimin e trurit.

A mund të jenë rezultatet jo të besueshme?

Rreziku që rezultati i testeve të glukozës të jetë i gabuar ekziston gjithmonë. Prandaj, nëse ndonjë prej studimeve jep një tregues të rritur, mjeku gjithmonë rekomandon që të dhuroni përsëri gjak (të bëni të njëjtin studim) për të eleminuar gabimet në laborator.

Nëse rezultatet e rritura u identifikuan menjëherë në dy analiza, ato nuk kanë nevojë të përsëriten. Në këtë rast, probabiliteti i një rezultati të gabuar është shumë i ulët. Analiza e përsëritur rekomandohet gjithashtu në një situatë nëse në ndonjë prej analizave treguesi është në kufirin e sipërm të normës.

Lexoni artikullin:  Simptomat, komat diabetike, shenjat, pasojat

Prindërit gjithashtu duhet të marrin parasysh që testet mund të jenë jo të besueshme nëse fëmija ka një ftohje, stres ose ndonjë sëmundje tjetër. Këta faktorë mund të rrisin glukozën dhe shtrembërojnë rezultatet e testit.

A keni përgatitur për analizë saktë?

Para testit, në të cilin përcaktohet glukoza, fëmija nuk duhet të hajë të paktën tetë orë. Më shpesh, testet bëhen në mëngjes, kështu që në mbrëmje në prag le fëmijën të hajë darkë, dhe në mëngjes para testeve – thjesht pini ujë të thjeshtë. Gjithashtu nuk rekomandohet të lani dhëmbët e fëmijës tuaj në mëngjes në mënyrë që sheqeri nga pasta e dhëmbëve, e cila hyn në trupin e fëmijës përmes mishrave të dhëmbëve, të mos shtrembërojë rezultatet.

Diabetus Shqipëri