Norma e sheqerit në gjak tek gratë – cilat janë treguesit

Norma e sheqerit në gjak në gratë është një tregues që tregon rrjedhën e metabolizmit të karbohidrateve në trup. Mjekët e specialiteteve të ndryshme udhëzohen nga ai kur diagnostikojnë një gjendje shëndetësore, dhe devijimet nga vlerat normale mund të tregojnë jo vetëm diabet mellitus, por edhe një numër të sëmundjeve të tjera.

Glukoza e gjakut – çfarë është?

Sheqeri i gjakut (glukoza) është një substancë, funksioni i të cilit është të sigurojë qelizat dhe indet energjinë e nevojshme për metabolizmin e duhur. Marrja e glukozës ndodh nga jashtë – së bashku me ushqimet që përmbajnë karbohidrate. Nëse glukoza futet në trup me tepri, atëherë në aparatin tretës ajo, falë enzimave, shndërrohet në glikogjen dhe depozitohet në mëlçi, ku ekziston një lloj depo për këtë substancë. Kur nuk ka sheqer të mjaftueshëm në ushqim, trupi shpenzon akumulimet e tij në dispozicion.

Në thelb, përqendrimi i glukozës në gjak rregullohet nga insulina e hormonit pankreatik, i cili ndihmon qelizat të thithin këtë substancë, dhe mëlçinë – të formojnë glikogjen mbi bazën e tij (një formë e glukozës rezervë). Përveç kësaj, sistemet nervore dhe autonome qendrore, glukagoni pankreatik, hormonet veshkave (adrenalin, hormonet glukokortikoid), hormoni tiroide tiroksina janë të përfshirë në rregullimin e niveleve të sheqerit. Nëse gjithçka funksionon pa probleme, niveli i glukozës në rrjedhën e gjakut ruhet afërsisht i njëjtë.

"Hedhjet" fiziologjike afatshkurtra në nivelin e glukozës gjatë ditës mund të ndodhin nën ndikimin e faktorëve të mëposhtëm:

 • hahet ushqim;
 • mungesa e zgjatur e një vakt;
 • aktivitet fizik;
 • shpërthime emocionale.

Test i sheqerit në gjak

Një studim mbi sasinë e sheqerit në gjak kryhet si pjesë e ekzaminimeve parandaluese, si dhe për qëllime diagnostikuese në prani të ankesave dhe patologjive të caktuara. Simptomat e mëposhtme mund të jenë një arsye për diagnozën:

 • etje e vazhdueshme;
 • urinim i shpeshtë i tepruar;
 • goja e thate
 • fitimi i shpejtë ose humbja e peshës së trupit;
 • djersitje e tepruar;
 • kruarje;
 • erë acetoni nga goja;
 • palpitacionet e zemrës;
 • ulur vrazhdësinë vizuale;
 • dobësi e përgjithshme afatgjatë.
Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit trajtimi i dietës vegjetariane

Një test i glukozës në gjak kryhet rregullisht për pacientët me diabet mellitus dhe ata që janë në rrezik për zhvillimin e kësaj patologjie:

 • personat me të afërm të afërt që vuajnë nga diabeti;
 • persona mbi 40 vjeç;
 • trashë.

Për më tepër, studimi kërkohet të bëhet nga gratë shtatzëna dhe mund të jetë i nevojshëm për sëmundje të tilla si:

Kjo analizë kryhet në disa mënyra, për të cilat gjaku mund të merret nga një gisht ose nga një venë. Dy metoda kryesore në diagnostikimin laboratorik:

 • glukozë në agjërim
 • përcaktimi i sheqerit me ngarkesë glukoze.

Testi i gjakut për sheqerin – si të përgatisni?

Në mënyrë që testi i gjakut për glukozën të sjellë rezultatin më të besueshëm, duhet t'i përmbaheni rekomandimeve të tilla:

 1. Mos hani ushqim 8-12 orë para marrjes së mostrës së gjakut (lejohet vetëm uji jo i gazuar).
 2. Mos pini alkool një ditë para analizës.
 3. Nëse është e mundur, mos merrni asnjë ilaç një ditë para procedurës.
 4. Mos lani dhëmbët tuaj ose përtypni çamçakëz para analizës.
 5. Mos e ndryshoni dietën tuaj të zakonshme sidomos para analizës.
 6. Të shtyhet data e analizës në ftohjet akute të marra në prag të dëmtimit.

Test i sheqerit në gjak agjërimi

Nëse mjeku ka përshkruar këtë test, së pari duhet të pyesni se si të dhuroni gjak për glukozën në mënyrë korrekte dhe të vini në laborator herët në mëngjes. Këshillohet që darka e fundit një ditë para studimit të mos ishte e bollshme dhe jo më vonë se 20 orë. Analiza mund të bëhet si pjesë e një testi biokimik të gjakut, dhe më pas materiali merret nga vena në bërryl. Për një provë të veçantë sheqeri, gjaku kapilar shpesh merret nga gishti. Rezultatet jepen brenda disa orësh ose ditën tjetër.

Ekziston një metodë e shprehur për përcaktimin e sheqerit në gjak, i disponueshëm për përdorim në shtëpi. Në këtë rast, përdoret një glukometër i lëvizshëm dhe shirita të veçantë provë, prania e të cilave rekomandohet për të gjithë njerëzit me diabet. Falë kësaj metode, rezultati bëhet i njohur në disa sekonda. Kur përdorni pajisjen, duhet të ndiqni një numër rregullash dhe të monitoroni periudhën dhe kushtet e ruajtjes së shiritave të provës, përndryshe rezultati do të jetë i gabuar.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut nga 12 në 12

Test i sheqerit në gjak me një ngarkesë

Lloji i dytë i studimit shpesh përshkruhet nëse niveli i sheqerit në gjak në gratë me stomak bosh tejkalohet (ekziston dyshimi për diabet) ose një person tashmë është diagnostikuar me një shkelje të metabolizmit të karbohidrateve. Analiza e ngarkesës tregon se sa glukozë absorbohet dhe zbërthehet plotësisht në trup. Procedura zgjat më shumë – të paktën dy orë, gjatë së cilës gjaku merret të paktën tre herë:

 • hera e parë – në stomak bosh;
 • hera e dytë – një orë pas konsumimit të një zgjidhje glukoze, e cila përgatitet në masën 1,75 g për kg të peshës së pacientit;
 • herën e tretë – një orë tjetër më vonë.

Kjo analizë quhet gjithashtu testi i tolerancës së glukozës, dhe matja e treguesit pas konsumimit të një zgjidhje glukoze përafërsisht tregon një pamje se si sheqeri në gjak i pacientit ngrihet pas ngrënies. 60 minuta pasi pini lëng të ëmbël, niveli i sheqerit në gjak rritet ndjeshëm në krahasim me rezultatin në stomak bosh, por nuk duhet të tejkalojë kufijtë e caktuar. Pas 120 minutash, përqendrimi i glukozës duhet të ulet.

Sheqeri i gjakut – Normal

Norma e vendosur e glukozës në gjak të marrë nga një gisht në stomak bosh nuk shkon përtej shenjave të mëposhtme: 3,3-5,5 mmol / l. Nëse testohet gjaku venoz, i cili ndryshon në parametrat hematologjikë, norma e sheqerit në gjak tek gratë dhe burrat përcaktohet në rangun prej 3,5-6,05 mmol / l. Sa i përket analizës së tolerancës së glukozës, te njerëzit e shëndetshëm pasi pinë një zgjidhje glukoze pas dy orësh, treguesi nuk duhet të kalojë 7,8 mmol / l (norma e sheqerit në gjak pas ngrënies).

Norma e sheqerit në gjak – tabela sipas moshës

Në njerëzit e kategorive të ndryshme të moshës, niveli i lejueshëm i glukozës në rrjedhën e gjakut ndryshon pak, gjë që mund të shpjegohet me ndryshime fiziologjike hormonale në trup, disa devijime në funksionimin e organeve të brendshme. Për më tepër, gjinia e të ekzaminuarve nuk ka rëndësi – treguesit janë të njëjtë për gratë dhe burrat. Cila është niveli i glukozës në gjak, tabela e moshës më poshtë mund të tregojë.

Diabetus Shqipëri