Norma e sheqerit në gjak tek gratë pas 60 vjetësh

Sot, mënyra e jetesës njerëzore është e tillë që kontribuon në zhvillimin e shumë sëmundjeve të ndryshme. Një prej tyre është diabeti, i cili prek si gratë ashtu edhe burrat, pavarësisht nga mosha.

Në seksin e drejtë, të vendosur në grupmoshën më të vjetër, sëmundja shpesh zbulohet mjaft vonë dhe ka karakteristikat e veta, të cilat duhet të njihen për të ruajtur shëndetin.

Përmbledhje

Trupi femëror është një sistem i brishtë, i ndikuar nga një numër i madh i hormoneve. Të gjitha proceset në të janë të ndërlidhura dhe çdo shkelje shfaqet domosdoshmërisht. Një nga shenjat se diçka po i ndodh trupit, është një rritje e glukozës në gjak.

Në shoqërinë moderne, njerëzit janë të detyruar të jetojnë me shpejtësi të lartë dhe disi të përshtaten me të. Shpesh ndihmon për të konsumuar një sasi të madhe të karbohidrateve të lidhura me tretjen lehtësisht. Ekologjia, stresi, shëndeti i përgjithshëm dhe shumë faktorë të tjerë ndikojnë gjithashtu.

Si rezultat i efektit kompleks të faktorëve negativë, shumë gra zhvillojnë çrregullime të vazhdueshme të metabolizmit të lipideve në një moshë të përparuar, gjë që rrit ndjeshëm ngarkesën në pankreas. Përkatësisht, ky organ i vogël është përgjegjës për prodhimin e insulinës, i cili kontrollon nivelin e glukozës në gjak.

Tek gratë, parakushtet për zhvillimin e diabetit mellitus fillojnë të përcaktohen që nga fëmijëria, kur shfaqen zakonet e gabuara të ngrënies. Me moshën, kur trupi tashmë nuk është në gjendje të kompensojë efektet negative, zhvillohet dekompensimi, i cili thjesht karakterizohet nga një rritje e niveleve të glukozës dhe shfaqja e simptomave të diabetit.

Përfaqësuesit femra pas 60 vjetësh zhvillojnë kryesisht diabet Lloji II. Sëmundja Tipi I është më karakteristik për të rinjtë.

Sheqeri i gjakut

Shtë e rëndësishme të kuptohet që norma e niveleve të glukozës në gjak është standarde për të gjithë njerëzit, pavarësisht nga gjinia, mosha dhe përkatësia etnike e tyre. Përfaqësohet nga një shpërndarës mjaft i gjerë, ku minimumi fillon nga 3,3 mmol / L, dhe maksimumi është i kufizuar në 5,5 mmol / L. Sot, shpesh lejohet të rritet kufiri i sipërm i normës në 6 mmol saktësisht, në varësi të gjendjes së përgjithshme të pacientit.

Lexoni artikullin:  Cilat komplikime mund të jenë me diabetin

Kufijtë e normës tek gratë mund të zhvendosen pak nën ndikimin e ndryshimeve të lidhura me moshën që ndodhin në trup dhe luhatjeve hormonale. Kështu për shembull:

 • vajzat më të reja se 14 vjeç janë më të natyrshme në një tregues nga 3,3 mmol / l në 5,5 mmol / l;
 • për seksin e drejtë nga 14 vjeç dhe deri në 60, norma është në nivelin e 4,1-5,9 mmol / l;
 • pas një shenje moshe 60 vjeç, 6,0 mmol / L konsiderohet vlera normale, por devijime të vogla lart ose poshtë janë të mundshme.

Nëse treguesi i nivelit të glukozës në gjak rritet vazhdimisht me moshën, kjo është normale. Një gjë tjetër është se është e nevojshme të bëhet një vlerësim gjithëpërfshirës i gjendjes së përgjithshme të gruas dhe rezultateve të mëparshme të testit, në mënyrë që të kuptohet nëse kjo rritje është normale për të, apo nëse duhet të kërkohet diabeti.

Shenjat e diabetit tek gratë pas 60 vjetësh

Për gratë mbi 60 vjeç, diabeti i tipit II, i cili përcaktohet si beninj, është më karakteristik. Kryesisht zhvillohet në një formë të butë dhe nuk karakterizohet nga simptoma të rënda. Për më tepër, një pjesë e konsiderueshme e grave të moshuara as nuk dyshojnë se kanë një sëmundje, kjo është arsyeja pse ajo diagnostikohet vonë dhe më shpesh rastësisht. Një tipar karakteristik që mund të çojë mjekun në faktin se pacienti i tij i moshuar ka diabet është prania e mbipeshes së saj, e cila tregon shkelje në procesin e metabolizmit të lipideve.

Midis fillimit të zhvillimit të sëmundjes dhe vendosjes së diagnozës së saktë, disa vite kalojnë gjatë të cilave një grua e moshuar vuan nga simptoma të fshira periodikisht, por nuk konsultohet me një mjek.

Simptomat karakteristike që shoqërojnë diabetin tek të moshuarit janë:

 • ulur vrazhdësinë vizuale;
 • shfaqja e dhimbjes në zemër;
 • ënjtje e fytyrës dhe qafës;
 • shkelje e ndjeshmërisë në gjymtyrët;
 • shfaqja e pustules në lëkurë;
 • zhvillimi i patologjive të ndryshme të kërpudhave, etj.

Për gratë më të moshuara, zhvillimi i ndryshimeve trofike në gjymtyrët dhe shfaqja e shenjave të një "këmbë diabetike" janë gjithashtu karakteristikë. Ndryshimet trofike zhvillohen për shkak të efektit të glukozës në muret e gjakut.

Lexoni artikullin:  Diabeti gestacional

Gratë e moshuara karakterizohen gjithashtu nga zhvillimi i një gjendje kome diabeti të papritur dhe të rrjedhshëm. Në shumicën e rasteve, një gjendje kome e zhvilluar papritur e shkaktuar nga një nivel i lartë i glukozës në gjak, përfundon në mënyrë vdekjeprurëse kur bëhet fjalë për të moshuarit.

Diagnoza e saktë

Në mënyrë tipike, prania e diabetit mellitus tip II në një grua të moshuar mund të dyshohet duke vlerësuar kompleksin e ankesave të pacientit, duke vëzhguar gjatë ditës ndryshimin e nivelit të glukozës në gjak. Konfirmimi merret duke kryer një provë të tolerancës së glukozës, e cila me siguri do të përcaktojë diagnozën e pacientit.

Përafërsisht gjysma e grave që kanë dëmtuar tolerancën e glukozës kanë zhvilluar një pamje të plotë të diabetit gjatë viteve të ardhshme. Duke përdorur testin e tolerancës, është e mundur të identifikohen jo vetëm shkeljet e dukshme, por edhe proceset që ndodhin në një formë latente.

Kërkohet një test i tolerancës së glukozës në rastet e mëposhtme:

 • nëse niveli i sheqerit në gjak mbetet normal, por në të njëjtën kohë testet ndonjëherë tregojnë praninë e tij në urinë;
 • nëse pacienti rrit sasinë e urinës të sekretuar në ditë (poliuri), por niveli i sheqerit në gjak mbetet brenda intervalit normal;
 • në një grua shtatzënë, në pacientët me patologji të veshkave ose tirotoksikozë, zbulohet sheqeri në urinë;
 • nëse ka simptoma klinike të diabetit mellitus, por niveli i glukozës në gjak mbetet normal, dhe në urinë është plotësisht mungon.

Për të kryer një provë, një test gjaku është marrë nga pacienti, atëherë ata sugjerojnë të përdorni 75 g sheqer dhe ri-marrjen e gjakut pas 1 dhe 2 orësh. Në diabet, dy orë pas marrjes së glukozës, niveli i sheqerit do të jetë më shumë se 11,1 mmol / L.

Trajtimi dhe mënyra e jetesës

Pas vendosjes së një diagnoze, mjeku zgjedh një terapi grua, që synon të korrigjojë devijimet nga norma. Meqenëse diabeti i tipit II nuk është i varur nga insulina, përgatitjet e insulinës nuk i përshkruhen pacientit nëse ishte e mundur të zbulohej patologjia në fazat e hershme.

Lexoni artikullin:  Parandalimi gjithëpërfshirës i diabetit

Trajtimi bazohet në:

 • ushqimi i duhur (rekomandimet dietike përzgjidhen individualisht, por kryesisht rekomandojnë të përjashtoni ushqime tepër të ëmbla, ushqime të yndyrshme, të kripura, ushqime të shpejta, enët me shumë sezone);
 • normalizimi i aktivitetit fizik (aktiviteti i rregullt fizik në formën e shëtitjeve në ajër të pastër);
 • ilaçe në formë tabletash që zvogëlojnë sheqerin në gjak (sot ekzistojnë shumë grupe të ndryshme farmakologjike që përdoren për këtë qëllim, kështu që zgjedhja e ilaçit duhet të bëhet nga një mjek që përqendrohet në fazën e sëmundjes dhe gjendjen e përgjithshme të pacientit).

Një grua gjithashtu duhet të monitorojë vazhdimisht ndryshimet në sheqerin në gjak. Nëse sëmundja nuk i përgjigjet trajtimit standard, lejohet transferimi i grave të moshuara me diabet tip XNUMX në terapi me insulinë.

Masat parandaluese

Për gratë mbi 60 vjeç është shumë më e lehtë të parandaloni zhvillimin e diabetit sesa ta trajtoni atë. Masat parandaluese rekomandohen për grupet e mëposhtme të pacientëve në rrezik:

 • pacientë me hipertension;
 • pacientët e trashë;
 • pacientët me aterosklerozë;
 • pacientët me një predispozitë të trashëgueshme.

Parandalimi bazohet në rregullimin e varësive nga ushqimi, stilin e jetës. Gratë në rrezik këshillohen të monitorojnë dietën e tyre dhe të kryejnë veprimtari minimale fizike çdo ditë (15-20 minuta ecje në ajër të pastër pas ngrënies ose ndonjë stërvitje të lehtë).

Gratë që kanë kaluar moshën 60 vjeç, këshillohen të monitorojnë me kujdes shëndetin e tyre. Nëse ato shfaqin simptoma që sugjerojnë praninë e diabetit mellitus, rekomandohet të konsultoheni me një mjek dhe t'i nënshtroheni një diagnoze, në vend që të lejoni që sëmundja të lëkundet. Diabeti i tipit II, i zbuluar në një fazë të hershme të zhvillimit, i jep mirë terapisë dhe për një kohë të gjatë nuk u shkakton pacientëve ndonjë shqetësim nëse i mbajnë mend rekomandimet e mjekut.

Diabetus Shqipëri