Normat e sheqerit në gjak pas ngrënies

Shkalla e sheqerit në gjak pas ngrënies në një person të shëndetshëm ndryshon në varësi të kohës së ditës, cilësisë dhe sasisë së ushqimit të marrë. Prandaj, zakonisht gjaku i dhurohet stomakut të zbrazët. Nivelet normale të glukozës në agjërim janë në rangun prej 3,5-5,5 mmol / L. Këto të dhëna janë pothuajse identike për njerëzit e çdo moshe dhe gjini. Përjashtim bëjnë vetëm të porsalindurit. Norma e sheqerit në gjak në fëmijët në muajin e parë të jetës është 2,8-4,4 mmol / L, dhe në moshën 14 vjeç – 3,3-5,5 mmol / L.

Affectsfarë ndikon në rezultatin

Treguesi mund të ndryshojë pak në varësi të faktit nëse materiali është marrë për ekzaminim nga gishti ose nga një venë. Vlerat e mësipërme janë të rëndësishme në studimin e gjakut kapilar. Në një test venoz, vlerat standarde të pranueshme mund të jenë pak më të larta, pasi në këtë rast, serumi përdoret, ku përqendrimi i glukozës është pak më i lartë.

Kujt dhe kur të bëjnë një test glukozë

Një analizë për të përcaktuar nivelin e glukozës në gjak është e detyrueshme për të përshkruar kur të arrini moshën më shumë se 40 vjet, pasi në këtë moshë është rritur në mënyrë të konsiderueshme rreziku i zhvillimit të diabetit tip 2. Me një histori të ngarkuar (të afërmit që vuajnë nga një lloj i fituar i diabetit), është e nevojshme që rregullisht të bëhen teste për të vërejtur hipergliceminë në kohë dhe për të parandaluar zhvillimin e mëtutjeshëm të sëmundjes.

Gjatë shtatëzënësisë, rritet rreziku i zhvillimit të diabetit gestacional dhe rritjes së tolerancës së glukozës, e cila zhvillohet si rezultat i ndikimit të hormoneve që prodhohen gjatë shtatëzënësisë. Kjo është arsyeja pse të gjitha gratë shtatzëna duhet të bëjnë një test të veçantë nga 24 deri në 28 javë të shtatzënisë, në mënyrë që të zbulojnë jo vetëm diabetin mashtrues, por edhe një predispozicion për të. Nëse ka faktorë të rrezikut të lartë, ky test duhet të bëhet pak më herët, përpara se të arrijë afatin 24 javë. Kjo mund të jetë një rritje e tolerancës së glukozës në shtatzënitë e mëparshme, lindja e fëmijëve që peshojnë më shumë se 4,5 kg, prania e të afërmve që vuajnë nga diabeti tip 1 ose tip 2.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit tip 2 me mjete popullore për të moshuarit

Sheqeri në gjak rregullohet nga insulina hormonale, e cila prodhohet në pankreas. Në disa sëmundje të pankreasit, prodhimi i insulinës mund të ulet, gjë që kërcënon zhvillimin e glicemisë. Përveç kësaj, me moshën, qelizat e trupit fillojnë të perceptojnë dobët insulinën e tyre, e cila shoqërohet me një rritje të glukozës.

Me një rritje të nivelit të sheqerit në gjak, ankesat për përkeqësimin e mirëqenies mund të mungojnë plotësisht, prandaj, secili person duhet të kontrollojë shëndetin e tij dhe të ekzaminohet rregullisht. Ju mund të zbuloni nivelin e glukozës duke kaluar një analizë në çdo laborator ose duke e kryer atë në shtëpi duke përdorur një glukometër.

Kërkesat kryesore përpara se të bëni analizën janë që studimi të kryhet me stomak bosh. Vakti i fundit duhet të jetë jo më vonë se 10 orë para ekzaminimit. Një ndryshim i mprehtë në dietë para se të mos rekomandohet analiza, menyja duhet të jetë e njohur, pasi rezultati mund të varet nga kjo. Ndalohet rreptësisht pirja e alkoolit dhe pirja e duhanit. Këshillohet që të shmangni situatat e konfliktit, të mos jeni nervozë.

Pas marrjes së rezultateve brenda intervalit normal, studimet shtesë nuk kryhen. Nëse rezultatet e marra janë në kufirin e kufirit të sipërm të normales (5,6-6,1 mmol / l), është e nevojshme të përsëritet ekzaminimi, pasi kjo mund të tregojë zhvillimin e prediabetes. Në këtë rast, analiza paraqitet 2 herë në ditë të ndryshme.

Vlera diagnostike e studimeve pas vakt

Nëse zbulohet edhe teprica më e vogël e sheqerit në gjak, është e nevojshme të përsërisni analizat pas ngrënies. Kjo do të ndihmojë në sqarimin e aftësisë së trupit për të rregulluar metabolizmin e karbohidrateve.

Menjëherë pas një vakt, niveli juaj i glukozës do të rritet ndjeshëm, dhe kjo është absolutisht normale. Gjëja kryesore është që trupi shpejt përballon ngarkesën e rritur të karbohidrateve, e cila lind domosdoshmërisht pas drekës.

Shkalla e sheqerit në gjak pas një vakt kontrollohet dy herë. Herën e parë pas një ore dhe përsëri pas 2 orësh. Në këtë rast, niveli i glukozës 1 orë pas një vakt duhet të jetë më i vogël se 8,9 mmol / L. Dhe kur kryeni një studim 2 orë pas një vakt, rezultati duhet të jetë më pak se 6,7 mmol / L. Nëse rezultatet e marra janë mbi vlerat e specifikuara, por nën 11,1 mmol / l, mjeku mund të dyshojë për prediabet. Sheqeri pasi hahet mbi 11,1 mmol / L në shumicën e rasteve tregon diabetin e tipit 2.

Lexoni artikullin:  A është uji mineral gjithmonë i dobishëm për diabetin

Sheqeri i gjakut pas ngrënies përcaktohet pas një vakti normal. Nuk ka nevojë të përpiqeni të kufizoni veten në ushqim, ose të hani karbohidrate të shpejtë. Kjo mund të shtrembërojë rezultatet dhe do të merrni një rezultat të rremë pozitiv ose të rremë negativ.

Kur mund të flasim për zhvillimin e diabetit?

Diagnoza e diabetit bazohet në rezultatet e 3 studimeve:

  1. Testi i glukozës së agjërimit. Në këtë rast, treguesit do të jenë mbi 6,1 mmol / L.
  2. Testi i tolerancës së glukozës. 2 orë pas ngarkesës së marrë prej 75 g glukozë, rezultati do të jetë më shumë se 11,1 mmol / L.
  3. Hemoglobina e glikuar. Shtë një nga studimet më të rëndësishme, ndërsa niveli i tij do të jetë mbi 5,7%.

Për njerëzit që kanë diabet, është më e këshillueshme që të përdorni një glukometër, sepse testet duhet të bëhen çdo ditë, ndonjëherë edhe disa herë në ditë. Një udhëtim në laborator nuk është gjithmonë i përshtatshëm. Pajisjet moderne bëjnë të mundur që me saktësi të përcaktohet sasia e sheqerit në gjak.

Në këtë rast, ju mund të kontrolloni në mënyrë të pavarur nivelin e glikemisë, duke parandaluar jo vetëm një rritje të niveleve të sheqerit, por edhe rënien e saj të tepërt. Në fund të fundit, ndonjë nga këto kushte është e mbushur me pasoja të pakëndshme, të tilla si koma ketoacidotike ose hipoglikemike.

Shtë e nevojshme që të kujdeseni vazhdimisht për shëndetin tuaj, të vizitoni rregullisht një mjek dhe të bëni të gjitha testet e nevojshme në kohë, përfshirë përcaktimin e glukozës në gjak. Kjo do të ndihmojë në kohë për të identifikuar fillimin e sëmundjes dhe do të parandalojë zhvillimin e komplikimeve.

Diabetus Shqipëri