Parandalimi i diabetit në konsultimin e fëmijëve

Karakteristikat e diabetit tek fëmijët

Shenjat e diabetit tek fëmijët

Diagnoza e diabetit tek fëmijët

Trajtimi i diabetit tek fëmijët

Parandalimi i diabetit tek fëmijët

Shkarko:

investimРазмер
diabet.docx17.52 KB

Preview:

Institucion arsimor parashkollor buxhetor komunal kopshti nr 67 "Aistenok"

Rrethi i qytetit Stary Oskol

"Parandalimi i diabetit tek fëmijët"

Pareeva Elena Yuryevna,

instruktor i edukimit fizik.

Karakteristikat e diabetit tek fëmijët

Diabeti mellitus tek fëmijët mund të jetë i dy llojeve – 1 lloj, më i shpeshti (emri i dikurshëm – i varur nga insulina) dhe 2 tipi (jo nga insulina-varur). Sipas statistikave, shumica e bebeve me diabet kanë nivele të ulëta të insulinës në gjak dhe diabet tip 1. Zhvillohet tek fëmijët me një predispozicion gjenetik pas një infeksioni viral.

Kur niveli i sheqerit në gjak rritet, veshkat ndalojnë thithjen e glukozës nga urina në gjak, kështu që sheqeri shfaqet në urinë. Fëmija fillon të pijë më shumë, urina bëhet më e madhe, dhe fëmija fillon të vrapojë në tualet më shpesh. Pankreasi fillon të prodhojë më pak insulinë, gjë që çon në thithjen e pamjaftueshme të glukozës nga trupi. Pra, rezulton se me një përmbajtje të rritur të glukozës në gjak, ajo ende nuk hyn në qelizat, trupi shkon i uritur, fëmija vdes dhe dobësohet.

Ekzistojnë një numër faktorësh që kontribuojnë në zhvillimin e diabetit tek një fëmijë. Gjëja më themelore është trashëgimia. Nëse njëri prej prindërve ose të afërmve të foshnjës vuan nga diabeti, rreziku që sëmundja të shfaqet tek fëmija gjithashtu rritet ndjeshëm. Por mos u shqetësoni paraprakisht. Sëmundja prindërore nuk do të thotë një shans 100% për të pasur një djalë ose vajzë të ketë diabet. Nuk ka nevojë ta frikësoni fëmijën fillimisht dhe të ndiqni çdo veprim të tij. Edhe pse ende nuk dëmton të jesh më i vëmendshëm ndaj shfaqjes së mundshme të simptomave të tij të sëmundjes.

Përveç kësaj, në çdo rast, do të ishte e dobishme të ruani shëndetin e foshnjës dhe të përpiqeni ta mbroni atë nga sëmundjet akute virale. Meqenëse sëmundjet luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e diabetit mellitus. Një faktor tjetër i rëndësishëm është pesha e lindjes së foshnjës. Nëse tejkalonte 4,5 kg, fëmija rrezikon nga diabeti. Dhe së fundi, shfaqja e diabetit ndikohet nga një sërë faktorësh të shoqëruar me një ulje të imunitetit të përgjithshëm tek fëmija, çrregullime metabolike, mbipesha dhe hipotiroidizëm. E gjithë kjo mund të ndikojë në shëndetin e fëmijës dhe të çojë në zhvillimin e diabetit në të.

Shenjat e diabetit tek fëmijët

Në prani të faktorëve të listës së rrezikut, fëmija mund të zhvillojë një formë latente të diabetit. Sëmundja është asimptomatike. Vetëm prindërit që vetë kanë diabet, ose mjekët mund të vërejnë shenjat e para të diabetit tek një fëmijë. Oreksi i foshnjës ndryshon në mënyrë dramatike: ai fillon të hajë vazhdimisht, nuk mund të zgjasë shumë pa ushqim. Ose anasjelltas, fillon të refuzojë ushqimin pa asnjë arsye. Për më tepër, fëmija mundohet vazhdimisht nga etja. Ai pi, dhe pi … Dhe pastaj natën ai mund të urinojë në shtrat. Foshnja fillon të humbasë peshë, vazhdimisht të përgjumur, letargjik, të irrituar. Kur sëmundja përparon, fëmija zhvillon nauze, të vjella dhe dhimbje barku. Më shpesh, në këtë fazë, prindërit i drejtohen mjekut. Dhe gjithashtu ndodh që një ambulancë sjell një fëmijë të dobësuar në spital, dhe mjekët duhet të luftojnë për jetën e tij.

Kjo është arsyeja pse është jashtëzakonisht e rëndësishme të zbulohet diabeti sa më shpejt që të jetë e mundur, në një fazë më të lehtë. Si mund ta kuptojnë prindërit që fëmija i tyre po vuan nga diabeti? Ka disa shenja të veçanta – një nevojë e shtuar për ëmbëlsirat, kur qelizat thjesht fillojnë të marrin më pak glukozë dhe sinjalizojnë mungesën e saj. Fëmija fillon të tolerojë pushimet midis vakteve. Dhe kur ha, në vend të një fuqie të fortë, ai ka një ndjenjë lodhjeje dhe dobësie. Në rast të ndonjë dyshimi për zhvillimin e sëmundjes, këshillohuni me një endokrinolog. Mjeku ekzaminon fëmijën, dhe nëse rezulton se puna e pankreasit të tij është vërtet e prishur, do të duhet të merrni masa për të ngadalësuar përparimin e sëmundjes dhe për të ruajtur shëndetin e foshnjës.

Diagnoza e diabetit tek fëmijët

Mjekësia moderne ka shumë metoda të shpejta dhe të sakta për diagnostikimin e diabetit. Më shpesh, për diagnozën e sëmundjes, një nivel i sheqerit në gjak testohet në stomak bosh dhe 2 orë pas marrjes së glukozës. Niveli i glukozës së agjërimit normalisht duhet të jetë midis 3.3 dhe 5.5 mmol / L. Nëse glukoza e agjërimit në gjak është më shumë se 8 mmol / l, ose me një ngarkesë prej më shumë se 11 mmol / l, kjo tregon zhvillimin e diabetit. Përveç një testi gjaku, një test i urinës për përmbajtjen e sheqerit është gjithashtu mjaft informues, si dhe një studim i gravitetit të tij specifik, i cili rritet me diabetin.

Metodat moderne të ekzaminimit ju lejojnë të diagnostikoni diabetin përpara se të zhvilloni një rritje të sheqerit në gjak. Për këtë, përdoren teste speciale për antitrupat ndaj qelizave beta. Këto qeliza prodhojnë insulinë, dhe me një titër të lartë të antitrupave ndaj tyre, mund të supozohet fillimi i diabetit mellitus.

Në shtëpi, nëse dyshoni për zhvillimin e diabetit, është e mundur të monitoroni sheqerin në gjak gjatë gjithë ditës, para ngrënies dhe 2 orë pas një injeksioni të insulinës, para ushtrimit. Kjo është e përshtatshme për të bërë me një glukometër. Nëse niveli i sheqerit rritet, duhet të konsultoheni me një mjek për ekzaminim dhe diagnozë. Leximet e glukometrit nuk janë baza për diagnostikimin e diabetit, por ato ju lejojnë të synoni me kohë diagnozën.

Trajtimi i diabetit tek fëmijët

Trajtimi i diabetit tek fëmijët përfshin respektimin e dietës, si dhe përdorimin e drogës, insulinës. Ajo kryhet në departamentin e endokrinologjisë. Një mjek mund të përshkruajë për një fëmijë një kurs të terapisë me vitamina, angioprotektorë, ilaçe hepatotropike dhe kolerike. Një pikë e rëndësishme është trajnimi. Diabeti, me ushqimin dhe trajtimin e duhur, nuk i kufizon mundësitë për fëmijën e palindur. Në mungesë të një diete, trajtimi jo adekuat – zhvillimi i komplikimeve të diabetit ndikon në mënyrë dramatike në zhvillimin e fëmijës, psikikën dhe mundësitë profesionale. Prandaj, është shumë e rëndësishme të mësoni dhe t'i përmbaheni dietës kur zbuloni diabetin, kryeni trajtimin e përshkruar dhe MONITORIN ARRITJEN E KOMPENSIMIT (niveli normal i glukozës në gjak) T OF DIABETEVE

Prindërit duhet të marrin parasysh sasinë e karbohidrateve (të përshtatshme në njësitë e bukës – XE) që fëmija konsumon me çdo vakt. Për mëngjes, ai duhet të marrë rreth 30% të konsumit ditor të karbohidrateve, për drekë – 40%, për çaj dhe darkë pasdite – përkatësisht 10% dhe 20%. Foshnja nuk duhet të konsumojë më shumë se 400 gram karbohidrate në ditë. E gjithë dieta duhet të zhvillohet dhe të bihet dakord me mjekun që merr pjesë. Trajnimi në rregullat e kontabilitetit të karbohidrateve, dieta, rregullat për injeksionin e insulinës dhe marrja e përgatitjeve për tableta kryhet në departamentin e endokrinologjisë.

Prindërit duhet t'i sigurojnë fëmijës një dietë të ekuilibruar, të eleminojë overeating, të udhëheqë një mënyrë jetese të shëndetshme, të forcojë trupin e fëmijës me stërvitje dhe forcim. Shtë e rëndësishme të përjashtohen ëmbëlsirat nga dieta, konsumimi i tepërt i produkteve të miellit dhe ushqimeve të larta në karbohidrate.

Shtë e nevojshme që arsimtarët dhe mësuesit në kopshtin e fëmijëve, shkollën, si dhe endokrinologun në spitalin tuaj lokal të dinë për praninë e diabetit. Nëse një fëmijë papritmas ka hipoglicemi, ai duhet të ndihmohet shpejt. Por vetëdija dhe vigjilenca juaj është hapi i parë në rrugën e parandalimit me kohë të komplikimeve të diabeteve në një fëmijë.

Parandalimi i diabetit tek fëmijët

Nëse fëmija është në rrezik, ai duhet të ekzaminohet çdo gjashtë muaj nga një endokrinolog.

Shpesh shfaqja e diabetit tek fëmijët e prirur ndaj saj provokon sëmundje infektive. Prandaj, është shumë e rëndësishme të shmangni sëmundjet e rrezikshme infektive, të vaksinoheni me kohë, të përpiqeni të mos e mbytni fëmijën dhe të kontrolloni periodikisht gjendjen e imunitetit të tij.

Me çdo dyshim të diabetit në shtëpi me një glukometër, është e mundur një matje pa dhimbje e sheqerit në gjak dhe 2 orë pas ngrënies. Leximet e glukometrit nuk janë baza për diagnozën, por ato ju lejojnë të shihni një kohë mjeku me glukozë gjaku të agjëruar më shumë se 5,5 mmol \ l ose më shumë se 7,8 mmol \ l 2 orë pas ngrënies.

Diabetus Shqipëri