Parimet moderne për trajtimin e diabetit tip 2

Diabeti mellitus çon në dëmtim, mosfunksionim dhe zhvillim të pamjaftueshmërisë së organeve dhe sistemeve të ndryshme, veçanërisht të syve, veshkave, nervave, zemrës dhe enëve të gjakut [1].

Diabeti mellitus i tipit 2 është forma më e përhapur e sëmundjes, e cila karakterizohet nga një shkelje e veprimit të insulinës (rezistencë ndaj insulinës) dhe sekretimit të insulinës. Diabeti i tipit 2 mund të zhvillohet në çdo moshë, por më shpesh pas 40 vjetësh. Fillimi është gradual, shpesh kundër sfondit të mbipeshes. Simptomat e diabetit mungojnë ose janë të buta. Kjo mund të shpjegohet me përparimin e ngadaltë të sëmundjes dhe, si rezultat, përshtatjen e pacientëve me hipergliceminë ekzistuese të gjatë. Determinedshtë përcaktuar një nivel i mjaftueshëm i C-peptidit; nuk ka autantitrupa ndaj qelizave b që prodhojnë insulinë. Morfologjikisht, në debutimin e diabetit tip 2, zbulohen madhësitë normale të pankreasit, mund të vërehet hipertrofia e qelizave b. qelizat b përmbajnë një numër të madh kokrrash sekretuese. Në të kundërt, diabeti mellitus i tipit I është një sëmundje autoimune kur ekziston një mungesë absolute e insulinës që rezulton nga shkatërrimi i qelizave b.

Sipas koncepteve moderne, në patogjenezën e diabetit mellitus tip 2, një rol kryesor luhet nga një shkelje e sekretimit të insulinës nga qelizat b. Zbulohen shenjat e dëmtimit të përdorimit të glukozës periferike.

Shkelja e sintezës së insulinës mund të shfaqet si një shkelje e sekuencës së aminoacideve në molekulën e insulinës dhe shndërrimi i proinsulin në insulinë. Në të dy rastet, hormoni i prodhuar do të ketë aktivitet të ulët biologjik, i cili do të çojë në zhvillimin e hiperglicemisë. Sekretimi i insulinës mund të dëmtohet për shkak të patologjisë së zhvillimit të qelizave b me ushqyerje joadekuate intrauterine dhe pas lindjes, me toksicitet afatgjatë të glukozës, i cili mbështet defektet sekrete në sekretimin e insulinës, si dhe defektet gjenetike në mekanizmin e sekretimit.

Rezistenca e insulinës periferike manifestohet me marrje të dëmtuar të glukozës nga indet periferike, kryesisht në mëlçi, muskuj dhe ind dhjamor. Më të rëndësishmet në zhvillimin e tij janë defektet e receptorëve të insulinës (një rënie e numrit dhe afinitetit ose afinitetit ndaj insulinës) dhe patologjia e transportuesve të glukozës.

Numri i receptorëve të insulinës është zvogëluar në obezitet, diabeti mellitus i tipit 2, akromegalia, sëmundja Itsenko-Cushing, terapia glukokortikoidale dhe pilulat e kontrollit të lindjes.

Që glukoza të hyjë në qelizë, një parakusht është funksionimi normal i sistemit të transportuesit të glukozës. Insulina lidhet me një nën-njësi të receptorit në membranën qelizore, e cila çon në autofosforilimin e b-nën-njësisë. Si rezultat i transferimit të një impulsi brenda qelizës, sistemi kinazë aktivizohet dhe ndodh zhvendosja e transportuesit të glukozës GLUT-4 në membranën qelizore. Kjo siguron që glukoza të hyjë në qelizë. Glukoza lëviz përgjatë një gradient përqendrimi me anë të difuzionit, i cili nuk kërkon energji shtesë. Në veshkat, marrja e glukozës ndodh kundër një gradient përqendrimi dhe kërkon energji. Aktualisht, 8 transportues të glukozës janë të njohur.

Vitet e fundit, janë shfaqur të dhëna të mjaftueshme eksperimentale dhe klinike që tregojnë se të dy defektet në sekretimin e insulinës dhe zhvillimi i rezistencës periferike të insulinës janë kryesisht për shkak të shkeljeve të kontrollit gjenetik.

Trajtimet jo-ilaçe

Qëllimet më të rëndësishme në trajtimin e diabetit janë: eleminimi i simptomave, kontrolli optimal metabolik, parandalimi i komplikimeve akute dhe kronike, arritja e cilësisë më të lartë të mundshme të jetës dhe aksesueshmëria për pacientët.

Qëllimet arrihen duke përdorur parimet themelore të trajtimit, të cilat kanë një rëndësi parësore për pacientët me diabet mellitus të të dy llojeve: një dietë diabetike, aktivitet fizik i dozuar, stërvitje dhe vetëkontroll.

Nëse monoterapia dietike me diabet tip 2 është joefektiv, kërkohet emërimi i barnave për uljen e sheqerit oral. Në diabetin tip 1, insulina përshkruhet gjithmonë.

Terapia dietike për diabetin tip 2 duhet të plotësojë kërkesat e mëposhtme: përjashtimi i karbohidrateve të rafinuara (sheqer, mjaltë, bllokim, etj.); konsum i ulët i yndyrnave të ngopura dhe përmbajtja totale e yndyrës nuk duhet të kalojë 30-35% të kërkesës ditore për energji; karbohidratet duhet të sigurojnë 50-60%, proteina jo më shumë se 15% të marrjes ditore të kalorive; rekomandohet marrja mbizotëruese e karbohidrateve komplekse dhe ushqimeve të pasura me fibra të tretshme; Tabela speciale të menusë përdoren për të përpiluar menutë, në të cilat të gjitha produktet ushqimore ndahen në grupe: produkte që nuk mund të kufizohen, produkte që duhet të merren parasysh, dhe produkte që duhet të përjashtohen; ushqimi duhet të shpërndahet në mënyrë të barabartë gjatë gjithë ditës; përdorimi i lejueshëm i ëmbëlsuesve pa kalori; nëse nuk ka kundërindikacione, rekomandohet të mos kufizoni marrjen e lëngjeve; është e nevojshme të kufizoni ose përjashtoni konsumimin e alkoolit.

Shumë e rëndësishme është çështja e kritereve të kompensimit për diabetin tip 2. Sipas rekomandimeve të Grupit Evropian të Politikave të Diabetit [2], rreziku i komplikimeve vlerësohet.

Përveç gjendjes së metabolizmit të karbohidrateve, është gjithashtu e nevojshme të merret parasysh shkalla e shqetësimit të metabolizmit të lipideve dhe niveli i presionit të gjakut, pasi pas hiperglicemisë këta faktorë janë thelbësorë për zhvillimin e komplikimeve kardiovaskulare të diabetit.

Tableta për uljen e sheqerit

Trajtimi i diabetit mellitus tip 2 gjithmonë fillon me caktimin e një diete dhe aktivitetin fizik të dozuar. Shtë gjithashtu e nevojshme t'i shpjegohet pacientit nevojën e vetëkontrollit dhe t'i mësohet atij se si ta kryejë atë në shtëpi duke përdorur shirita provë (përcaktimi i nivelit të glukozës në gjak dhe urinë). Në rastet kur kjo rezulton të jetë joefektive, tabletat përshkruhen ilaçe për uljen e sheqerit. Përdoren tre grupe ilaçesh: frenuesit e a-glukozidazës, sulfonlamidet dhe biguanidet.

Frenuesit e a-glukozidazave (akarboza) zvogëlojnë thithjen e glukozës në zorrë dhe janë efektive në fazat e hershme të sëmundjes.

Më shpesh përdoren derivatet e sulfonylurea, të cilat ndahen në ilaçe të gjeneratës 1 dhe 2. Barnat e gjeneratës së parë janë më pak efektive dhe aktualisht nuk përdoren në vendin tonë. Drogat e gjeneratës së dytë janë sekretogjenë aktivë, efekti i tyre për uljen e sheqerit manifestohet me një dozë ditore prej 1 herë më pak se ajo e ilaçeve të gjeneratës së 2-të. Më të përdorurit janë gliclazide, glibenclamide, glipizide, glicidone.

Lexoni artikullin:  Diabeti dhe Agjërimi i Lirë dhe Kundër

Derivatet e sulfonylureas stimulojnë sekretimin e insulinës nga qelizat b të pankreasit. Fillimisht, ilaçi lidhet me receptorët në sipërfaqen e qelizës b, të lidhur ngushtë me kanalet K + të varura nga ATP. Pastaj ka një mbyllje të këtyre kanaleve dhe depolimerizim të membranës. Hapja pasuese e kanaleve të kalciumit siguron hyrjen e joneve të kalciumit në qelizën b dhe stimulon sekretimin e insulinës. Duhet të kihet parasysh që kur të përshkruani një numër të barnave, mund të vërehet një rritje dhe një dobësim i veprimit të derivateve sulfonylurea. Barnat që zvogëlojnë efektin e tyre janë: diuretikët tiazidë, b-bllokuesit, kortikosteroidet, indomethacina, izoniazidi, acidi nikotinik, antagonistët e kalciumit.

Potenconi efektet e këtyre ilaçeve: salicilatet, sulfonamidet, derivatet e pirazolonit, klofibratin, frenuesit monoamine oksidaza, antikoagulantët, alkooli.

Trajtimi me derivatet e sulfonylurea është i kundërindikuar për: diabetin mellitus tip 1 ose diabeti sekondar (pankreatik), shtatzënia dhe laktacioni (për shkak të efekteve teratogenic), ndërhyrjeve kirurgjikale (operacione të mëdha), infeksione të rënda, dëmtime, alergji ndaj sulfonylureas ose ilaçeve të ngjashme një histori e rrezikut të hipoglikemisë së rëndë.

Grupi i përgatitjeve të tabletuan për uljen e sheqerit të biguanides përfaqësohet aktualisht nga metformina. Në kontrast me ilaçet e mësipërme, biguanidet nuk rritin sekretimin e insulinës. Efekti i uljes së sheqerit të biguanides manifestohet vetëm nëse ekziston një sasi e mjaftueshme e insulinës në gjak. Biguanides përmirësojnë efektin e saj në indet periferike, duke zvogëluar rezistencën ndaj insulinës. Biguanidet rrisin thithjen e glukozës nga muskujt dhe indin dhjamor duke rritur lidhjen e insulinës tek receptorët dhe duke rritur aktivitetin e GLUT-4. Ato zvogëlojnë prodhimin e glukozës nga mëlçia, thithjen e glukozës në zorrë, rrisin përdorimin e tij dhe ulin oreksin. Qëllimi i tyre është kundërindikuar në: funksion të dëmtuar të veshkave, kushte hipoksike të çdo etiologjie (dështim kardiovaskulare, sëmundje të mushkërive, anemi, sëmundje infektive), komplikime akute të diabetit, abuzim me alkoolin, një histori të acidozës laktike.

Terapia e insulinës

Pacientët me një kurs të gjatë të sëmundjes shpesh zhvillojnë rezistencë sekondare ndaj ilaçeve që ulin sheqerin. Në fillimin e diabetit mellitus tip 2, insulina kërkon 2-3% të pacientëve, dhe pas 10-15 vjetësh nga fillimi i sëmundjes në gjysmën e pacientëve, trajtimi i mëparshëm bëhet jo efektiv dhe shfaqen indikacione për terapi me insulinë. Mesatarisht, 10-15% të pacientëve me diabet tip 2 kalojnë çdo vit në trajtimin e insulinës.

Indikacionet për përshkrimin e insulinës në diabetin mellitus tip 2 janë: një rritje e përkohshme e kërkesës për insulinë, një rënie e mprehtë e sekretimit të insulinës, raste kur hiperglicemia nuk i përgjigjet formave të tjera të terapisë. Terapia me insulinë për diabetin tip 2 mund të jetë e përkohshme dhe e përjetshme. Terapia e përkohshme e insulinës është e indikuar për: stresin, sëmundjen akute, nevojën për ndërhyrje kirurgjikale, infeksionet akute, goditjen, infarktin e miokardit, shtatzëninë dhe laktacionin. Terapia gjatë gjithë jetës me insulinë është e përshkruar për diabet mellitus me shfaqje të vonë autoimune dhe rezistencë dytësore ndaj tabletave antidiabetikë.

Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus tek fëmijët simptoma dhe shenja, diagnoza, trajtimi dhe parandalimi

Rezistenca sekondare ndaj formulimeve të tabletave është pasojë e një rënie në masën e qelizave b dhe / ose një rritje të rezistencës ndaj insulinës. Efektet anësore të terapisë me insulinë për diabetin tip 2 janë: shtimi në peshë, uria e shpeshtë, mbajtja e lëngjeve dhe natriumit, rreziku i hipoglikemisë. Në këtë rast, mund të përdoren mënyra të ndryshme të terapisë me insulinë: insulinë me veprim të zgjatur para gjumit në kombinim me terapinë dietike ose marrjen ditore të përgatitjeve të tabletave; administrimi dy herë i insulinës veprim i shkurtër dhe i zgjatur para mëngjesit dhe darkës; terapi kombinuese me tableta dhe insulinë; terapi intensive e insulinës në një regjim bazë bolus për njerëzit në një moshë më të re.

Terapia me insulinë intensive përfshin administrimin e insulinës me veprim të zgjatur dy herë në ditë (zakonisht para mëngjesit dhe para gjumit) dhe insulinës me veprim të shkurtër para çdo vakti. Për të ruajtur kompensimin e sëmundjes në nivelin e normoglikemisë dhe glukozurisë, pacienti ka nevojë për trainim dhe vetë-kontroll.

Për të lehtësuar injeksionin, injektorët gjysmë automatikë përdorin shiringa të stilolapsit që përdorin insulina termostabile. Ekzistojnë përzierje të gatshme të insulinës në të cilat janë përzier insulina me veprim të shkurtër dhe të ngadaltë në fabrikë, e cila është e përshtatshme për pacientët dhe zvogëlon përqindjen e gabimeve gjatë përzierjes së insulinës nga pacienti.

Pyetja më e vështirë mbetet kur të fillohet mjekimi me insulinë për diabetin tip 2. Duhet të vendoset individualisht në secilin rast, duke analizuar indikacionet, kundërindikacionet, qëllimet e terapisë. Arritja dhe ruajtja e një kompensimi të qëndrueshëm për sëmundjen është kushti kryesor për parandalimin dhe trajtimin në kohë të komplikimeve kronike të diabetit.

Përveç ilaçeve tradicionale, vitet e fundit, gjithnjë e më shumë ilaçe të reja efektive janë futur në praktikën klinike, shumë prej të cilave kanë veti unike. Pra, ilaçet e reja përdoren derivate të glimepiride dhe glipizide të veprimit ditor të sulfonylurea, të cilat mund të merren 1 herë në ditë. Një ilaç me veprim të shkurtër që rikthen sekretimin e insulinës pas ngrënies, repaglinide, gjithashtu është propozuar. Ne studiojmë ilaçe që ndikojnë në rezistencën e insulinës periferike (një grup glitazones).

Zhvillimi i diabetologjisë lejon kontroll të lartë metabolik të pacientëve me diabet mellitus tip 2, sepse Arsenali i mjekut ka përgatitje moderne për tablet dhe insulinë, mjete për administrimin e tyre, mjete vetë-monitoruese, sisteme të edukimit të pacientëve. E gjithë kjo në praktikën klinike bën të mundur sigurimin e një jete me cilësi të lartë për pacientin dhe vonon zhvillimin e komplikimeve kronike të sëmundjes.

1. M.I. Balabolkin. Endokrinologji. M., Botim Universum, 1998.

2. I.I. Gjyshërit, V.V. Fadeev. Hyrje në diabetologji. Një udhëzues për mjekët. M. Beach, 1998.

3. Alberti KGMM, Zimmet PZ Diabetic Med 1998; (15): 539-53.

4. Shqyrtime të Ferrannini E. Endokrine. 1998 (19): 4-477.

5. Udhëzime për Kujdesin për Diabetin Diabeti Med 1999, 16.

Diabetus Shqipëri