Pilulat e ilaçeve për diabetin tip 1, ilaçet, një listë e gjeneratave të reja për trajtim

Efektet anësore janë simptoma ose sëmundje të shkaktuara nga marrja e ilaçeve. Të gjitha ilaçet kanë efekte anësore, dhe ilaçet diabetike, mjerisht, nuk janë përjashtim. Para se të filloni të merrni ilaçe për diabetin, merrni parasysh efektet anësore të mundshme të veprimeve të tyre. Mjeku juaj, kur përshkruan ilaçin tuaj për diabetin, duhet të diskutojë për ju efektet anësore të mundshme dhe t'ju këshillojë se si t'i parandaloni ato.
Shkalla në të cilën do të pësoni efekte anësore është një pyetje individuale – ato mund të jenë të buta ose mjaft të theksuara. Ndonjëherë efektet anësore janë disi të rrezikshme, gjë që mund të jetë një kërcënim në vetvete. Sidoqoftë, këto janë raste shumë të rralla.

Trajtimi i ilaçeve të diabetit mellitus tip 2 reaksione anësore

Nëse ndiheni jo mirë si rezultat i marrjes së ndonjë ilaçi për diabetin, informoni siguruesin e kujdesit shëndetësor.

Disa ilaçe antidiabetike, veçanërisht ato të përdorura për trajtimin e diabetit tip 2, mund të shkaktojnë probleme në stomak, por zakonisht largohen pas 2-3 javësh.

hypoglycemia

Qëllimi kryesor i ilaçeve antidiabetik është ulja e sheqerit në gjak. Sidoqoftë, disa ilaçe mund të ulin nivelin e sheqerit në gjak në nivele të rrezikshme, duke shkaktuar hipoglicemi.

Barnat që shkaktojnë sheqer të ulët (hipoglicemia):

 • insulinë,
 • derivatet e sulfonylurea,
 • glinides.

Nëse po merrni këto ilaçe, gjithmonë merrni glukozë të shpejtë me vete.

Mësoni më shumë rreth hipoglikemisë, simptomave hipoglikemike dhe si të trajtoni hipoglikeminë: Hipoglicemia, çfarë është dhe pse konfiskimet janë të rrezikshme për pacientët me diabet

Противопоказания

Kundërindikimet për marrjen e medikamenteve nënkuptojnë se në rrethana të caktuara nuk duhet të marrim ilaçe – për shembull, një sëmundje tjetër ose shtatëzani. Një rast i zakonshëm është një paralajmërim se duhet të merrni masa të posaçme, për shembull, të përmbaheni nga pirja e alkoolit ose drejtimi i një makine.

Lexoni artikullin:  Lista e produkteve për uljen e shpejtë dhe efektive të sheqerit në gjak në shtëpi

Ndonjëherë dy lloje të drogave nuk mund të kombinohen. Kjo është arsyeja pse mjeku juaj duhet të dijë tërë historinë e sëmundjes tuaj përpara se të përshkruani ilaçe të reja. Nëse mendoni se në udhëzimet për ilaçin, ka kundërindikacione nga të cilat keni frikë, mos harroni t’i tregoni mjekut për të.

Trajtimi për ilaçet e diabetit tip 2

Aktualisht, ilaçet nga gjashtë grupe përdoren për të trajtuar diabetin.

Metformin

Metformina është në dispozicion nën shumë marka të prodhuesve të ndryshëm.

 • Metformina përmirëson metabolizmin e karbohidrateve duke penguar prodhimin e glukozës në mëlçi dhe duke rritur ndjeshmërinë e indeve periferike ndaj insulinës (ulje e rezistencës ndaj insulinës).
 • Metformina zvogëlon peshën, përmirëson metabolizmin e lipideve në gjak dhe ka një efekt mbrojtës në zemër (kardioprotektiv).
 • Metformina përdoret për të trajtuar diabetin e tipit 2 si monoterapi ose në kombinim me ilaçe të tjera antidiabetike dhe / ose insulinë, dhe gjithashtu mund të përdoret për trajtimin e prediabetes (glukozë e agjërimit jonormal, intolerancës së glukozës), sindromi i vezores polikistike.

Kur është përshkruar Metformina

Trajtimi për diabetin tip 2 duhet të fillojë me një dietë diabetike, rritje të aktivitetit fizik dhe përdorimin e metforminës. Ky ilaç bëhet në tableta të përshkruar 2-3 herë në ditë ose në kapsula me dozë të shtuar për përdorim vetëm një herë në ditë, pas drekës.

Metformin si të merret si duhet

Metformina duhet të fillohet me doza të vogla për të zvogëluar efektet anësore të mundshme, kryesisht në traktin gastrointestinal, të tilla si nauze, dhimbje barku, gaz, diarre dhe një shije metalike.

Nëse ndodhin këto simptoma, doza mund të zvogëlohet ose zëvendësohet nga një prodhues tjetër. Ky ilaç ka një efekt shumë pozitiv në trup dhe nuk mund të hidhet për arsye të parëndësishme.

Njoftohuni në mënyrë më të detajuar administrimi i ilaçeve metformin: Si të marrim metformin në diabetin mellitus tip 2: ne i përgjigjemi pyetjeve të pacientëve

Si të merrni metformin për diabetin tip 2

Metformina është shumë e sigurt, nuk shkakton hipoglicemi, sepse nuk rrit sekretimin e insulinës nga pankreasi.

 • Duhet mbajtur mend se metformina rregullon metabolizmin e glukozës në trup, dhe efekti i tij i plotë në formën e një ulje të nivelit të glukozës ndodh pas rreth 2 javësh të përdorimit.
 • Mos e merrni tabletën e metforminës në konfuzion, domethënë kur niveli i glukozës në gjak është i lartë, ju merrni pilulën dhe prisni normalizim të shpejtë – metformina nuk funksionon kaq shpejt.
Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus dhe thembrat - çarje, dhimbje

Kundërindikimet e Metforminës dhe efektet anësore

Kundërindikimet për përdorimin e metforminës janë:

 • insuficiencë e rëndë renale ose hepatike;
 • sindroma e varësisë nga alkooli;
 • dështimi i rëndë i zemrës;
 • sëmundje e rëndë kronike obstruktive pulmonare (COPD);
 • sindroma e apnea e gjumit.

Mekanizmi i veprimit Sulfonylurea

 • Sulfonylureas zvogëlojnë gliceminë duke rritur prodhimin e insulinës pankreatike, e cila gjithashtu ndikon në metabolizmin e glukozës në organe të ndryshme. Ato përdoren në formë pilulash.
 • Ato janë shumë efektive në uljen e niveleve të glukozës, por ato mund të shkaktojnë hipoglicemi. Ato duhet të merren në mëngjes para mëngjesit. Mjeku do të zgjedhë ilaçin dhe do të përcaktojë dozën.

Si të merrni

Sulfonylureas mund të përdoret vetëm ose në kombinim me metformin dhe agjentë të tjerë antidiabetic.

Kundërindikimet për përdorimin e tyre janë:

 • efektet kryesore të padëshirueshme të sulfonylurea janë hipoglikemia dhe gjithashtu mund të çojnë në shtim të peshës;
 • dështimi i rëndë i mëlçisë.

Më shumë detaje në lidhje me derivatet e sulfonylurea: Preparate sulfonilurea Amaryl®, Altar, Diaprel MR, Gliclada

Përgatitjet incretin

Preparatet e incretinës rritin sekretimin e insulinës nga pankreasi, dhe parandalojnë zbrazjen e stomakut. Ato ulin glukozën në gjak dhe peshën e trupit. Efektet anësore përfshijnë nauze, mungesë oreksi dhe nganjëherë të vjella.

Përgatitjet për incretin përfshijnë dy nëngrupe.

Nëngrupi i parë është një stimulues i drogës GLP 1 (droga incretin e një klase të re të barnave: dulaglutyd, exenatide, liksysenatyd, liraglutide).

Si të merrni incretins:

 • Ato injektohen nënlëkurësisht.
 • Ato përdoren në kombinim me derivatet e metforminës dhe / ose sulfonylurea.

Nën-grupi i dytë është frenues i DPP-4 (të ashtuquajturat glyptins), të marra me gojë. Drogat frenuese të DPP-4 rrisin sekretimin e insulinës pankreatike, pengojnë zbrazjen e stomakut, japin një ndjenjë të plotësisë dhe ndikojnë në sistemin nervor qendror, duke shtypur oreksin. Ato ulin glukozën në gjak dhe peshën e trupit. Efektet anësore përfshijnë nauze, mungesë oreksi dhe nganjëherë të vjella.

Detajet e produktit: Droga për uljen e sheqerit në gjeneratën e re për diabetin e tipit 2 SGLT-2 frenuesit e gliflozyny

Këto janë formulime tabletash: (linagliptina, saksagliptina, sitagliptina, vildagliptina).

Disa prej tyre janë gjithashtu të disponueshme si përgatitje kombinimi që përmbajnë metforminë shtesë në një tabletë.

Lexoni artikullin:  Të gjitha fazat e diabetit që një pacient mund të hasë

Frenuesit e SGLT2

 • Frenuesit SGLT2 (të ashtuquajturat glyphosines, dapagliflozin, empagliflosin, canagliflosin) janë një grup ilaçesh që rrisin ekskretimin e glukozës urinare. Rezultati është një rënie në glukozën e gjakut, peshën e trupit dhe presionin e gjakut.
 • Këto ilaçe zakonisht merren një herë në ditë. Ato zakonisht përdoren në kombinim me metformin. Meqenëse glyphlosins rrisin sasinë e glukozës së sekretuar në urinë, ato mund të shkaktojnë infeksione të traktit urinar dhe traktit gjenital, prandaj rekomandohet higjena kur përdorni ato.

Derivatet e tiazolidinedione

Ilaçi i vetëm aktualisht i disponueshëm nga grupi i derivateve tiazolidinedione (d.m.th. të ashtuquajturat glitazones) është pioglitazoni.

 • Zvogëlon rezistencën ndaj insulinës dhe, kështu, zvogëlon përqendrimin e glukozës dhe acideve yndyrore të lira në gjak.
 • Ilaçi merret me gojë një herë në ditë. Pioglitazone përdoret zakonisht në kombinim me metformin.
 • Ilaçi mund të shkaktojë mbajtje të ujit në trup, kështu që nuk duhet të përdoret tek njerëzit me insuficiencë të zemrës.

Grupet e mësipërme të barnave përshkruhen në trajtimin e diabetit mellitus tip 2 ekskluzivisht nga mjeku juaj që merr pjesë. Në trajtimin e diabetit tip 1, vetëm insulina mbetet efektive.

Diabetus Shqipëri