Sëmundjet e këmbëve me diabet – çfarë, si dhe si të trajtohen

Siç e dini, në pacientët me diabet një nga shenjat e sëmundjes është qarkullimi i dobët i gjakut. Për më tepër, nëse gjaku lëviz pak a shumë normalisht në të gjithë trupin, atëherë në gjymtyrët, në veçanti në këmbë, ai rrjedh për një kohë të gjatë dhe qarkullon ngadalë. Përveç kësaj, për shkak të faktit se pllakat e kolesterolit shfaqen në muret e arterieve të mëdha tek pacientët, përshkueshmëria e gjakut zvogëlohet shumë herë, gjë që pengon qarkullimin e saj në të gjithë trupin.

Prandaj, me dëmtimin më të vogël të këmbës, pacientët me diabet mund të marrin komplikime më serioze, të cilat madje mund të çojnë në masa të tilla ekstreme si amputimi i një gjymtyrë. Në përgjithësi, çdo plagë dhe plagë në diabetikët mund të ketë pasoja, por në veçanti, ato duhet të mbrojnë këmbët tuaja. Mjeku, duke udhëhequr historinë mjekësore, duhet të paralajmërojë pacientin për pasojat e dëmtimit të këmbëve.

Neuropatia diabetike

Një pacient me diabet duhet të ekzaminohet rregullisht nga një mjek, pasi me diabet të pakontrolluar, ai mund të zhvillojë një sëmundje të quajtur neuropati diabetike. Në procesin e sëmundjes, nervat dëmtohen, të cilët janë përgjegjës për ndjeshmërinë e këmbëve. Në këtë rast, pacienti pushon të ndiejë temperaturën me këmbët, nuk ndjen gjithmonë plagë. Nëse lihet pa u trajtuar, mund të jetë një burim infeksioni për këmbët.

Këmbë diabetik

Nëse shqyrtojmë më në detaje listën e ndërlikimeve të shkaktuara nga diabeti mellitus, para së gjithash, është e nevojshme të përmendim këmbën diabetike. Ky përkufizim përfshin shumë komplikime në procesin e të cilit më shumë u prek këmbë e pacientit. Në 10% të pacientëve me diabet mellitus, sindromi diabetik i këmbës është vërejtur. Për më tepër, 45% e tyre janë në rrezik. Kjo do të thotë që shanset për shërimin e sëmundjes në rastin e tyre janë jashtëzakonisht të vogla dhe, ka shumë të ngjarë, gjymtyrët do të duhet të amputohen. Ekzaminimi i pacientit për praninë e një këmbë diabetike duhet të bëhet në çdo konsultim të pacientit. Në shenjën më të vogël të këtij ndërlikimi, pacienti duhet të njoftojë mjekun e tij që ndjek.

gangrenë

Gjithashtu, një sëmundje e rrezikshme në diabet është gangrenë. Në procesin e zhvillimit të kësaj sëmundje, indet e trupit fillojnë të vdesin, ndërsa mbulohen me një ngjyrë të errët ose të zezë. Ngjyra e zezë, jep një përzierje të sulfurit të hekurit dhe sulfurit të hidrogjenit të ajrit. Gangrene mund të jetë e thatë dhe e lagësht. Gangrene e thatë vepron ngadalë në gjymtyrët. Në rastin e gangrenës së thatë, bllokimi i anijeve ndodh, por ky proces kërkon një kohë shumë të gjatë, për shumë muaj, dhe në disa raste edhe vite. Gangrene e lagur, përkundrazi, vepron shpejt dhe zhvillohet me shpejtësi. Në rastin e gangrenës së lagur, amputimi i një gjymtyrë të dëmtuar është praktikisht mundësia e vetme për të shpëtuar jetën e pacientit, pasi sëmundja përparon çdo ditë, shfaqet era e kalbjes dhe zona e dëmtuar fiton një nuancë të gjelbër. Gangrene është një sëmundje shumë e rrezikshme në diabet.

Lexoni artikullin:  Glukoza normale e gjakut në meshkuj, devijime, trajtim

Ulçera trofike

Gjatë sëmundjes, ndjeshmëria e këmbëve zvogëlohet dhe pacienti mund të mos ndiejë shfaqjen e defekteve ulcerative në sipërfaqen e ekstremiteteve të poshtme, të cilat shumë shpesh ndodhin tek pacientët e diagnostikuar me diabet mellitus. Shumë shpesh, ulcerat trofike formohen në këmbë, të cilat janë shumë të vështira për t'u hequr. Ato ndodhin, si rregull, në të tretën e poshtme të tibisë së këmbës, dhe zbulojnë veten si ënjtje të shpeshtë dhe dhimbje pas ushtrimit fizik. Në procesin e trajtimit, është e nevojshme të përqendrohemi jo vetëm në barnat që synojnë trajtimin e vetëm ulcerave, por edhe për të trajtuar vetë sëmundjen, për shkak të së cilës u shfaqën defektet ulcera. Nëse trajtimi konservativ i ulcerave nuk jep ndonjë shpresë për shërim, nuk ka nevojë të hezitoni me metodën kirurgjikale të trajtimit të problemit.

konvulsione

Nuk është sekret se me një sëmundje të tillë si diabeti, pacientët shpesh kanë dhimbje barku në këmbë. Causedfarë i bëri ata dhe si të shpëtoj prej tyre? Shkaku i ngërçeve në këmbë është një sasi e tepërt e sheqerit në gjak. Fakti është se një përmbajtje e lartë sheqeri rrit përmbajtjen e urinës, dhe bashkë me të, të gjithë elementët e nevojshëm gjurmë dalin nga trupi, mungesa e të cilave mund të shkaktojë konfiskime. Nëse një person që vuan nga diabeti është ngërç, atëherë mund të provoni të shtoni ushqime të larta në magnez dhe kalcium në dietën tuaj. Nëse konsumoni mjaftueshëm nga këto mikroelemente, atëherë duhet të shtoni ushqime që përmbajnë vitaminë D në dietën tuaj, pasi kontribuon në thithjen më të mirë të kalciumit dhe magnezit. Mos përdorni produkte të qumështit, pasi ato përmbajnë një sasi të madhe fosfori, i cili vetëm do të rrisë efektin e konfiskimeve.

Farmacitë edhe një herë dëshirojnë të fitojnë para për diabetikët. Ekziston një ilaç i ndjeshëm modern evropian, por ata heshtin për këtë. Kjo.

Në pacientët me diabet shpesh vërehet dhimbje në këmbë. Kjo ndodh jo vetëm kur shfaqen komplikime për shkak të sëmundjes, por edhe te njerëzit që nuk ankohen për shfaqjen e plagëve, absceseve dhe gjëra të tjera. Thjesht, në sfondin e sëmundjes, këmbët lodhen shumë më tepër, sepse qarkullimi i gjakut është i dëmtuar, dhe patenta e gjakut nëpër enë lë shumë për të dëshiruar. Ka shumë mënyra për të hequr qafe dhimbjen e këmbëve.

Një prej tyre është terapia fizike, masazhi ose vetë-masazhi. Kryerja e ushtrimeve të thjeshta çdo ditë për 15-20 minuta, pacienti në një kohë të shkurtër do të zvogëlojë dhimbjen e këmbëve dhe proceseve të mundshme inflamatore. Përveç kësaj, këmbët duhet të marrin aktivitet fizik të moderuar. Në fund të fundit, nëse një person është i sëmurë nga diabeti, kjo nuk është arsye të shtrihet në divan dhe të bëjë asgjë. Nga ana tjetër, ngarkesat e tepërta vetëm sa do ta përkeqësojnë situatën. Para fillimit të ushtrimeve të fizioterapisë, sigurohuni që të konsultoheni me një mjek.

Lexoni artikullin:  Përfitimet nga diabeti i kanellës

Pacientët me diabet duhet të monitorojnë zhvillimin e sëmundjeve të mundshme të këmbës. Në fund të fundit, nëse dëmtimi nuk shërohet për një kohë të gjatë, një sëmundje më e rëndësishme mund të formohet për shkak të një fryrje të vogël. Nëse arrin kulmin e përkeqësimit të tij, atëherë për të shpëtuar jetën e një personi, duhet të amputojë gjymtyrën. Amputimi i një gjymtyrë është një masë ekstreme dhe e pakthyeshme. Ndoshta, për çdo pacient me diabet, lajmet se gjymtyrja e infektuar do të duhet të amputohet, tingëllon si një fjali. Në të vërtetë, procesi i amputimit nuk mund të kthehet. Në mënyrë që sëmundja të mos arrijë në fazën ku kërkohet amputim urgjent i gjymtyrëve, është e nevojshme të ndiqni të gjitha rregullat e kujdesit për këmbët për pacientët me diabet mellitus, të monitoroni zhvillimin e secilës fazë të sëmundjes dhe të mos keni frikë të vizitoni përsëri mjekun për një ekzaminim të paplanifikuar.

Siç e keni kuptuar tashmë, sëmundjet e këmbëve në diabet mellitus nuk janë aspak të rralla, përkundrazi e kundërta. Sidoqoftë, me kujdesin e duhur, mund të shmangni shumë ndërlikime në këmbë. Farë është e mundur dhe çfarë jo?

– Ju duhet të përdorni locione për të lagur këmbët tuaja pas larjes. Para se të zgjidhni një locion specifik, është e nevojshme të konsultoheni me një mjek. Ju nuk keni nevojë të fshini lëkurën e këmbëve midis gishtërinjve me locion.

– Mos harroni të fërkoni misrat me një shtufë pas larjes. Sigurohuni që ky proces të zhvillohet vetëm kur lëkura është zbutur, domethënë pasi të keni marrë një banjë ose dush.

– Mos ecni zbathur në bar, qoftë edhe për një distancë të shkurtër. Mos vish sandale, por vish këpucë me majë të gjata.

Sigurisht, kjo nuk është të gjitha pikat që duhet të respektohen në mënyrë që të siguroni kujdesin e nevojshëm për këmbët tuaja, por edhe t'i respektoni ato, mund të shmangni shumë shkelje.

Edhe nëse nuk keni probleme me këmbët tuaja, ende nuk duhet të relaksoheni. Në diabet mellitus, pacienti duhet të kryejë procedura ditore të Wellness, në mënyrë që të shmangë komplikimet në këmbët e tij, sepse është shumë e lehtë të humbasësh momentin dhe të marrësh ndonjë sëmundje në këmbët e tua, por mos harroni se nuk është gjithmonë e mundur të trajtohen sëmundje të tilla pa humbje të dukshme. Në procesin e trajtimit, ju mund të përdorni metodat që u përmendën më herët. Përveç kësaj, mund të drejtoheni te mjekësia tradicionale. Në këtë rast, mos harroni se ju duhet të përdorni me kujdes një lloj zierje ose vaj të bërë në shtëpi dhe vetëm pasi të miratohet kjo ilaç nga mjeku juaj. Gjatë trajtimit, ju gjithashtu mund të përdorni një shumëllojshmëri të kremrave dhe vajrave kozmetikë. Veprimi i tyre kryesor duhet të ketë për qëllim lehtësimin e dhimbjes, si dhe hidratimin e lëkurës së thatë. Shtë e nevojshme të jepet përparësi për ato kremra që bëhen në baza natyrale dhe që përfshijnë vitamina dhe minerale.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i ri i qelizave burimore me bazë diabeti do të jetë unik për secilin pacient

thonjtë

Pacientët me diabet, të cilët gjithashtu kanë probleme të dukshme me këmbët e tyre, gjithashtu duhet të monitorojnë gjendjen e thonjve të tyre, pasi ato mund të jenë vatër për mikrobet shtesë. Nuk është e nevojshme të shkurtoni thonjtë shpesh, ndërsa është më mirë të përdorni një skedar të thonjve, pasi që kur e përdorni, ka më pak mundësi të rrezikoni për përparimin e sëmundjes së këmbëve.

Pra, tani e shihni që sëmundjet e këmbëve në diabet nuk janë vetëm një sëmundje tjetër që do të kalojë së shpejti. Jo, shpesh trajtimi i këmbëve tek pacientët me një diagnozë të diabetit mellitus vonohet për një periudhë të pacaktuar, madhësia e së cilës varion nga disa muaj deri në disa vjet. Këto terma varen nga intensiteti i punës dhe proceset në gjymtyrën e sëmurë.

Mos harroni, ju mund të filloni procesin e trajtimit të këmbëve tuaja në disa javë, por kapja e asaj që humbet do të jetë e vështirë. Ndiqni të gjitha këshillat e mësipërme, dhe procesi i trajtimit do të jetë i suksesshëm. Dhe më e rëndësishmja, monitoroni shëndetin tuaj dhe këshillohuni me një mjek me kohë.

Komentet dhe komentet

Kam diabet të tipit 2 – i varur nga insulina. Një mik këshilloi uljen e sheqerit në gjak me DiabeNot. Kam porositur përmes Internetit. Filloi pritja. Unë ndjek një dietë jo të rreptë, fillova të ecja 2-3 kilometra çdo mëngjes. Gjatë dy javëve të fundit, vërej një ulje të qetë të sheqerit në njehsor në mëngjes para mëngjesit nga 9.3 në 7.1, dhe dje madje në 6.1! Vazhdoj kursin parandalues. Unë do të abonoj në lidhje me sukseset.

Margarita Pavlovna, edhe unë jam ulur tani në Diabenot. SD 2. Në të vërtetë nuk kam kohë për një dietë dhe shëtitje, por nuk abuzoj me ëmbëlsirat dhe karbohidratet, mendoj XE, por për shkak të moshës, sheqeri është akoma i lartë. Rezultatet nuk janë aq të mira sa tuajat, por për 7.0 sheqeri nuk del për një javë. Me cilin glukometër matni sheqerin? A ju tregon plazma apo gjak të tërë? Dua të krahasoj rezultatet nga marrja e drogës.

Diabetus Shqipëri