Shenjat e diabetit të varur nga insulina dhe jetëgjatësia me një trajtim të duhur

Diabeti i varur nga insulina është një sëmundje endokrine që prek kryesisht të rinjtë, përfshirë fëmijët dhe adoleshentët. Zhvillohet si rezultat i ndërprerjes së prodhimit të hormonit pankreatik të insulinës hormon, i cili është përgjegjës për metabolizmin normal të karbohidrateve dhe rrjedhën e glukozës në qelizat e indeve. Për shkak të anomalive në sistemin endokrin, qelizat beta të pankreasit që prodhojnë hormonin vdesin. Për shkak të mungesës së tij, sheqeri nuk prishet në glukozë, dhe përmbajtja e tij në gjak rritet ndjeshëm. Një trajtim i ilaçeve është realizuar me qëllim sigurimin e furnizimit të insulinës nga jashtë në trup. Meqenëse është e pamundur të merret ky hormon në formën e tabletave, një pacient me diabet mellitus tip 1 është i detyruar të japë vazhdimisht injeksione.

Pse shfaqet sëmundja?

Mjekët besojnë se diabeti nuk është thjesht një sëmundje gjenetike. Arsyeja kryesore quhet sëmundjet inflamatore të transferuara në pankreas, pas së cilës sistemi imunitar i trupit sulmon qelizat që prodhojnë insulinë. Por predispozicioni gjenetik nuk duhet të zbritet, sepse tek njerëzit me IDDM, fëmijët kanë më shumë të ngjarë të "marrin" shkopin në aspektin e sëmundjes.

Faktorët që mund të ndikojnë në mundësinë e shfaqjes së sëmundjes:

 • Faktori trashëgues.
 • Natyra virale.
 • Disordersrregullime të sistemit imunitar.
 • Trashje.
 • Stresi, periudha të zgjatura të depresionit.
 • Dashuria patologjike për enët e ëmbla.

Diabeti mellitus i tipit 1 zhvillohet tek të rinjtë, dhe fillimi i sëmundjes mund të jetë shumë i shpejtë. Shpesh, diabeti i varur nga insulina diagnostikohet në gratë që presin një fëmijë. Një tjetër emër për këtë lloj të sëmundjes është diabeti i shtatzënisë. Trajtimi korrekt dhe në kohë i diabetit tip 1 mund të sigurojë mbështetje të konsiderueshme për nënën dhe fëmijën. Pas lindjes, simptomat mund të zhduken plotësisht. Sidoqoftë, mundësia e zhvillimit të mëtutjeshëm të një lloj diabeti të pavarur nga insulina mbetet.

Lexoni artikullin:  Glukoza e ngritur në gjak 7 simptoma të rëndësishme

Sipas klasifikimit ndërkombëtar (kodi E-11), lloji i dytë i diabetit quhet jo i varur nga insulina, domethënë nuk kërkon injeksione hormonale. Sidoqoftë, kjo lloj sëmundje përfundimisht mund të zhvillohet në një fazë tjetër. Pra, në trupin e pacientit nuk ka ulje të nivelit të glukozës, prandaj rritet prodhimi i insulinës. Pankreasi fillon të ndërpritet, dhe qelizat beta thjesht shkatërrohen.

Si të dyshoni për një sëmundje vetë

Një lloj sëmundjeje që varet nga insulina, si diabeti jo i varur nga insulina, ka disa karakteristika karakteristike. Simptomat tipike:

 • Etje e rritur.
 • Poliuria (urinim i shpejtë).
 • Ndjenja e lodhjes së vazhdueshme.
 • Humbje e shpejtë e peshës me një dietë të mjaftueshme.
 • Demtimi i shikimit, shfaqen problemet e lekures: kruajtje, skuqje, acarim.
 • Pagjumësia, acarimi, apatia.

Mund të shfaqen edhe shenja të tjera: ngërçe, mpirje të këmbëve, erë acetoni nga goja.

Diagnoza e diabetit të varur nga insulina e tipit 2 bazohet në ankesat e pacientëve. Si rregull, ata shkojnë te mjeku kur simptomat bëhen të theksuara, në mënyrë që gabimet të përjashtohen. Testet laboratorike të mëposhtme kryhen për të konfirmuar diagnozën e diabetit mellitus të varur nga insulina:

 • Testi i gjakut. Studimet kryhen për sasinë e sheqerit në gjak, hemoglobinës glikoziluar, tolerancën e glukozës.
 • Urinalysis. Përcaktohet prania e sheqerit, shenjat e acetonit.

Dysrregullimi i pankreasit në një pacient me diabet mellitus dhe mungesë insuline ndodh

Komplikimet e sëmundjes

Diabeti i tipit 2, si diabeti 1, është një sëmundje serioze dhe ndërlikimet e tij janë serioze. Ato janë të dy llojeve – kronike dhe afatshkurtra, që kalojnë shpejt.

Një ndërlikim tipik është hipoglikemia, një rënie e mprehtë e sasisë së glukozës në gjak.

Ai gjithashtu manifestohet në pacientët me diabet jo të varur nga insulina tip 2 kur marrin ilaçe me bazë ure. Nëse kjo gjendje nuk ndalet me kohë, atëherë një person mund të humbasë vetëdijen dhe të bjerë në gjendje kome.
Komplikimet kronike mund të shoqërojnë një pacient me diabet të tipit 2 të varur nga insulina në të njëjtën mënyrë si vuan nga diabeti i tipit 1. Nëse patologjitë kronike nuk trajtohen, atëherë diabeti jo-i varur nga insulina, si diabeti i varur nga insulina, nuk do t'i lërë pacientit një shans për një jetë të gjatë dhe të lumtur.

Lexoni artikullin:  Diabeti i sheqerit

Komplikimet kronike përfshijnë sëmundjet e mëposhtme:

 • Presioni i lartë i gjakut.
 • Ndryshimet vaskulare aterosklerotike.
 • Stroke.
 • Infarkt miokardi.
 • Lezione të rënda të retinës, kataraktet.
 • Sëmundjet e lëkurës, ulçera trofike, gangrenë.
 • Probleme të veshkave, nefropati.

Secila prej këtyre sëmundjeve, veçanërisht me IDDM, ka një efekt të fortë negativ në trup. Trajtimi duhet të bëhet në mënyrë komplekse dhe në kohë.

Ngrënia e perimeve, lëngjeve natyrale dhe ushqimeve me pak karburant ul sheqerin në gjak

Si të shërohet një sëmundje

Shtë e pamundur të kurohet plotësisht IDDM; i përket kategorisë së atyre kronike që kërkojnë trajtim gjatë gjithë jetës së një personi. Trajtimi përshkruhet në varësi të shenjave se cila nga dy llojet e sëmundjes diagnostikohet.

Terapia e drogës nuk ka për qëllim trajtimin, por normalizimin e llogaritjes së gjakut, gjendjen e njeriut dhe mirëqenien. Isshtë krijuar për të ruajtur nivelet optimale të sheqerit në gjak (në mënyrë që të mos kalojë 5,6 mmol / l).

Faza fillestare e sëmundjes, veçanërisht lloji i varur jo nga insulina nga diabeti, korrigjohet duke marrë tableta për uljen e sheqerit. Në të ardhmen, kërkohet futja e injeksioneve hormonale, si rregull, terapia përshkruhet për jetën. Me rëndësi të madhe janë dieta, ushqimi, rregullsia e marrjes dhe cilësisë së tij. Kjo përcakton leximet dixhitale të sheqerit në gjak.

Ilaçet (terapi zëvendësuese):

 • Insulinë me veprim të shkurtër (disa orë). Actrapid.
 • Insulinë me veprim të gjatë (deri në 36 orë). Veprimi i tij fillon 14 orë pas injektimit.
 • Insulinë e ndërmjetme. Protafan. Ajo zgjat 9-10 orë, "puna" e saj fillon 1-2 orë pas injektimit.

Trajtimi me IDDM të tipit 1 me përgatitje të insulinës përfshin zëvendësimin e aktivitetit pankreatik. Gjatë përshkrimit të terapisë, është e rëndësishme të përcaktoni nivelin e sheqerit në gjak dhe të vendosni dozën e nevojshme adekuate.

Sa kohë do të jetojë një person me IDDM?

Rreziku i diabetit qëndron në zhvillimin e komplikimeve – sëmundjeve, secila prej të cilave mund të zvogëlojë ndjeshëm jetëgjatësinë ose të zvogëlojë cilësinë e saj. Detyra kryesore e secilit pacient është të fillojë trajtimin në kohë. Për më tepër, vëmendja duhet t'i kushtohet jo vetëm sheqerit në gjak, por edhe trajtimit të sëmundjeve shoqëruese.

Lexoni artikullin:  Diabeti gestacional

IDDM rregullohet nga dieta e duhur. Kjo është një dietë me karbon të ulët dhe me kalori të ulët që ju lejon të ulni gradualisht nivelin e glukozës në gjak, ta mbani veten në formë dhe të mos merrni peshë të tepërt.

Me IDDM, një diabetik duhet të marrë injeksione ditore të insulinës hormonale për të rregulluar sheqerin në gjak. Shtë e domosdoshme të matni nivelin e sheqerit – secili pacient duhet ta njohë saktësisht këtë parametër, si dhe shenjat e hipoglikemisë.

Aktivitet fizik i dobishëm. Ushtrimet e duhura do të ndihmojnë për të humbur peshë, për të mbajtur gjendjen e sistemit kardiovaskular në gjendje të mirë.

Nëse ndiqni të gjitha rekomandimet e mjekëve, drejtoni një mënyrë jetese të shëndetshme, atëherë pacienti me IDDM mund të jetojë një jetë të gjatë dhe të shëndetshme

Diabetus Shqipëri