Sheqeri i gjakut nga 18 në 18

Diabeti mellitus karakterizohet nga një shkelje e metabolizmit të karbohidrateve për shkak të një prodhimi të pamjaftueshëm. Diabeti mellitus karakterizohet nga një shkelje e metabolizmit të karbohidrateve për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm të insulinës dhe / ose një ulje të ndjeshmërisë së tij.

Kjo çon në një përqendrim të rritur të glukozës në gjak (hiperglicemia).

Në varësi të nivelit të sheqerit, përcaktohen shkallë të ndryshme të ashpërsisë së hiperglicemisë, deri në gjendje kome.

Norma ose devijimi

Vlerat normale të glukozës (me stomak bosh) shkojnë nga 3 deri në 5,6 mmol / L. Vlerat e mësipërme mund të tregojnë hiperglicemi dhe zhvillimin e diabetit. Për një diagnozë të saktë është e nevojshme të kryhen një numër testesh.

Një devijim nga norma (apo edhe disa) nuk është i mjaftueshëm për një vlerësim objektiv të gjendjes. Një rritje e mprehtë e sheqerit pas ngrënies (sidomos pas konsumimit të karbohidrateve “të shpejta”) është normale. Zhvillimi i patologjisë tregohet nga simptoma shoqëruese dhe një përkeqësim i mirëqenies. Me diabetin, shfaqet hiperglicemia kronike, e cila është simptoma kryesore e kësaj patologjie.

Shkallët e hiperglicemisë
i lehtë6,7-8,3 mmol / L
ashpërsisë të moderuar8,4-11,1 mmol / L
peshë11,2-16,5 mmol / L
Precoma diabetike> 16,6 mmol / L
Koma hiposmolare> 33,0 mmol / L

Sheqeri në gjak 18-18,9 mmol / l tregon një zhvillim të mundshëm të precoma diabetike.

Treguesit e shkallës së hiperglicemisë janë të një natyre mesatare dhe mund të ndryshojnë në secilin rast në varësi të gjendjes së trupit dhe rrjedhës së sëmundjes.

Precoma diabetike

Parashtesa Latinisht prae- (para-) nënkupton paraprakisht diçka. Termi "precoma" tregon një shkallë të rëndë të hiperglicemisë. Ai ndryshon nga koma në atë që pacienti ende ruan vetëdijen, por tashmë është në gjendje marrëzie, marrëzie.

Reagimet e refleksit ruhen (një person mund t'i përgjigjet dhimbjeve, dritave, stimujve të tingullit).

 • etje e madhe;
 • dehidratim;
 • polyuria;
 • hipernatremine;
 • chloruremia;
 • gulçim;
 • dobësi / përgjumje;
 • lëkura e thatë, mukozat;
 • mollëzat e syrit bëhen të buta;
 • ndodh mprehja e tipareve të fytyrës.

Precoma tregon fazën fillestare të një gjendje kome.

Koma hiposmolare

Një tipar dallues i këtij lloji të komës diabetike është mungesa e ketoacidozës (më së shpeshti paraqitet me diabet tip 1, e manifestuar në mënyrë simptomatike nga era e acetonit).

Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut nga një venë tek gratë është normë pas 40 vjetësh

Risi në diabet – thjesht pini çdo ditë.

Koma nuk zhvillohet menjëherë, pasi precoma mund të zgjasë 2 javë. Patologjia është rezultat i dehidrimit (dehidrimit) të rëndë të shkaktuar nga glukoza e lartë e gjakut, metabolizmi i elektroliteve të dëmtuar.

Koma hyperosmolare ka më shumë të ngjarë të ndodhë në diabetikët mbi moshën 40 vjeç. Largimi nga koma kryhet i palëvizshëm. Pika kryesore është rehidrimi (iv pikimi – zgjidhje hipotonike), si dhe administrimi i insulinës tek diabetikët. Koma hiposmolare zhvillohet te diabeti tip 2.

Shtë e nevojshme të diagnostikohet dhe të fillohet trajtimi i hiperglicemisë në kohë. Me një zbulim të vonuar të komës hiperosmolare, zhvillimi i pasojave të pakthyeshme, deri në një rezultat fatal, është i mundur.

Letra nga lexuesit tanë

Gjyshja ime ka qenë e sëmurë nga diabeti për një kohë të gjatë (tip 2), por kohët e fundit komplikimet kanë shkuar në këmbët e saj dhe në organet e brendshme.

Rastësisht gjeta një artikull në internet që fjalë për fjalë shpëtoi jetën time. Unë u këshillova atje falas me telefon dhe u përgjigja të gjitha pyetjeve, u tregova se si ta trajtoni diabetin.

2 javë pas kursit të trajtimit, gjyshe madje ndryshoi gjendjen shpirtërore. Ajo tha se këmbët e saj nuk lëndohen më dhe ulcerat e saj nuk përparuan; javën tjetër do të shkojmë të shohim një mjek. Unë hedh lidhjen për artikullin

Shkaqet e mundshme

Koma mund të zhvillohet edhe tek njerëzit pa një diagnozë të diabetit. Prandaj, është e nevojshme të kontrolloni me mjekët arsyet për t'u ndjerë keq, kontrolloni nivelin e sheqerit. Mungesa e insulinës dhe dehidratimi janë shkaku i komës hiperosmolare.

Faktorët që shkaktojnë dehidrim të rëndë:

 • sëmundje infektive / ethe të zgjatur;
 • çrregullime të qarkullimit të gjakut, humbje të gjakut;
 • patologji gastrointestinale (me të vjella të rënda dhe diarre);
 • lëndime traumatike, djegieje;
 • marrja e diuretikëve, imunosupresantëve, glukokortikoideve.

Shfaqja e hiperglicemisë mund të provokojë një konsum të tepruar të karbohidrateve “të shpejta”, si dhe një dozë të pamjaftueshme të ilaçeve për uljen e sheqerit.

Diagnoza dhe trajtimi i diabetit

Një shenjë diagnostike e diabetit është një rritje e glukozës, e cila çon në ndryshime patologjike në trup. Kjo do të thotë që puna e të gjitha organeve dhe sistemeve kryesore është ndërprerë.

Lexoni artikullin:  Diabeti Gestacional - çfarë duhet të dijë nëna

Ekzistojnë 2 lloje të kësaj sëmundje, në varësi të gjendjes së qelizave pankreatike që sekretojnë insulinën. Diferencimi sipas llojit të diabetit mund të jetë i vështirë. Në këtë rast, ata përqendrohen në mirëqenien e përgjithshme të pacientit, përshkruajnë trajtim simptomatik me një përzgjedhje individuale të dozës së insulinës dhe / ose ilaçeve për uljen e sheqerit.

Diabeti tip 1

Në diabetin tip 1, trupi pothuajse plotësisht humbet aftësinë për të sekretuar insulinën e vet, e cila rezulton në hiperglicemi. Trajtimi përfshin terapi për zëvendësimin e hormoneve – administrim nënlëkuror i insulinës, në varësi të sasisë së karbohidrateve të konsumuara, llogaritjes së XE dhe GI. Hiperglicemia e rëndë në këtë lloj diabeti mund të çojë në zhvillimin e ketoacidozës.

Diabeti tip 2

Në diabetin mellitus tip 2, insulina sekretohet, por në të njëjtën kohë, ndjeshmëria e qelizave ndaj këtij hormoni është i dëmtuar. E cila gjithashtu çon në një rritje të glukozës në gjak.

Pricemimi preferencial për pacientët me diabet!

Diabeti korrigjohet nga ushqimi diabetik me konsum të kufizuar të karbohidrateve “të dëmshme” (pjekje, sode të ëmbël, bukë të bardhë, makarona, ëmbëlsirat, sheqer të rafinuar). Dhe zëvendësimi i karbohidrateve "të shëndetshme" të përfshira në produkte natyrore (fruta, oriz kafe, hikërror, perime, manaferra).

Me rëndësi të madhe në dietën diabetike është prania e fibrave bimore në këto produkte. Fibra ndihmon në pastrimin e trupit, lehtëson kapsllëkun, përmirëson gjendjen e mikroflora të zorrëve dhe ndihmon në uljen e peshës së tepërt. Kjo është e vërtetë për diabetin e tipit 2, pasi kjo patologji shoqërohet shpesh me shfaqjen e mbipeshes dhe çrregullimeve në traktin digjestiv.

Aktiviteti fizik i moderuar gjithashtu kontribuon në normalizimin e sheqerit, pasi muskujt gjatë punës aktive fillojnë të konsumojnë intensivisht glukozë, duke ulur nivelin e tij në gjak.

Me efikasitet të pamjaftueshëm të ushqyerjes diabetike dhe ushtrimit të ushtrimit – me diabet tip 2, janë të përshkruara ilaçe hipoglikemike që ulin sheqerin në gjak. Shtë e rëndësishme të përputheni me dozën e përshkruar të ilaçeve dhe regjimit. Nëse shkelet sistematikisht, atëherë kjo kërcënon shfaqjen e një gjendje kome diabetike.

Lexoni artikullin:  Ketoacidoza diabetike

Tofarë duhet të bëni për të ulur sheqerin në gjak

Kjo gjë varet nga niveli i sheqerit. Një rritje e glukozës deri në 10 mmol / l në diabet korrigjohet nga ushqimi me kufizimin e karbohidrateve “të shpejta” dhe “të dëmshme”, si dhe ushtrimeve fizike. Hiperglicemia kronike trajtohet me terapi me insulinë dhe ilaçe hipoglikemike.

Me diabetin, është e nevojshme të monitorohet rregullisht niveli i sheqerit në mënyrë që të parandalohet zhvillimi i komës diabetike dhe çrregullimeve serioze në trup.

Diabetus Shqipëri