Sheqeri i gjakut nga një venë tek gratë është normë pas 40 vjetësh

Normat e sheqerit – Sheqeri në gjak nga një venë tek gratë: normale pas 40 vjetësh

Sheqeri i gjakut nga një venë tek gratë: norma pas 40 vjetësh – Normat e sheqerit

Me moshën, shumë njerëz kanë një rrezik të rritur nga diabeti. Kjo sëmundje, e shoqëruar me një mosfunksionim të pankreasit, është zhvillimi i një mangësie në trupin e insulinës dhe, si rezultat, një rritje në sasinë e sheqerit në gjak.

Sheqeri i gjakut

"Sheqeri i gjakut" është emri i zakonshëm për nivelin e glukozës që hyn në rrjedhën e gjakut nga zorrët dhe mëlçia. Një nivel i ngritur i sheqerit tregon një sasi të pamjaftueshme të insulinës – një rregullator natyror i përqendrimit të glukozës, dhe për këtë arsye, shfaqja e mundshme e diabetit.

Zhvillimi i pakontrolluar i kësaj sëmundje çon në çrregullime të qarkullimit të gjakut në të gjitha organet e një personi, i cili me trajtim të pamjaftueshëm mund të çojë në pasojat më tragjike.

Kontrolli i sheqerit

Me përjashtim të rasteve mjaft të rralla të diabetit tek fëmijët dhe të rinjtë, kjo sëmundje më shpesh prek njerëzit e moshës madhore. Në procesin e plakjes, rreziku i kësaj sëmundjeje rritet. Në fazat fillestare të zhvillimit të sëmundjes, simptomat e saj mund të kalojnë pa u vënë re nga pacientët për një kohë të gjatë. Prandaj, me moshën, secili person duhet të marrë periodikisht kohë për të përcaktuar përqendrimin e glukozës në gjak.

Një analizë nuk jep informacion të plotë në lidhje me praninë ose mungesën e diabetit mellitus, kështu që në rast të dyshimit të arsyeshëm të diabetit, është i nevojshëm një ekzaminim i plotë. Por gjëja e parë që një person që vendos të fillojë një studim të tillë duhet të dijë është standardet e sheqerit në gjak, tolerancat dhe treguesit që tregojnë shkelje serioze.

normat

Në ish-Bashkimin Sovjetik, njësia e matjes së përqendrimit të glukozës është millimole për litër. Në Evropë dhe Amerikë, ky tregues matet në miligramë për decilitër. Për të transferuar një sasi në një tjetër, përdorni formulën; besohet se treguesi në milimole është tetëmbëdhjetë herë më pak sesa në miligramë.

Lexoni artikullin:  Glukoza normale e gjakut në meshkuj, devijime, trajtim

Sasia normale e sheqerit në gjak u krijua duke ekzaminuar këtë tregues në miliona njerëz të shëndetshëm dhe njerëz me diabet gjatë pesëdhjetë viteve të fundit. Rezultatet u përmblodhën në një tabelë që azhurnohet vazhdimisht edhe sot e kësaj dite. Në të njëjtën kohë, u zbulua se standardet e sheqerit tek burrat dhe gratë janë të njëjta.

Pas 60 vjetësh, përmbajtja e glukozës është rritur pak.

Treguesit e marrë si rezultat i një testi të gjakut ndryshojnë në varësi të faktorëve të ndryshëm: kur matni nivelin e sheqerit plazmatik, rezultatet do të jenë 1,2 herë më të larta.

Për të përcaktuar normën e sheqerit në gjak të marrë si rezultat i të ashtuquajturës analizë kapilar, përdorni tabelën e mëposhtme (vlerat jepen në mmol / l):

  • analiza në mëngjes, në stomak bosh – 3,9-5;
  • 1 orë pas një vakt – deri në 5,5.

Kur analizoni gjakun nga një venë, norma për një person të shëndetshëm do të jetë deri në 6,1 mmol / L. Tejkalimi i këtyre standardeve mund të tregojë fillimin e diabetit, i cili është baza për kalimin e testit të shqyrtimit.

Një test i tillë konsiston në marrjen e testeve në stomak bosh dhe përsëri, dy orë pas pirjes së një zgjidhje glukoze 75%. Në këtë rast, norma do të jetë 7,8 mmol / L. Nëse më lart – urgjentisht duhet të shihni një mjek. Ai do të përcaktojë se sa sheqeri në gjak është vazhdimisht, dhe do të bëjë një diagnozë të saktë.

Norma e një testi gjaku tek gratë për sheqerin

Për njerëzit me diabet, standardet në mmol / l janë vendosur gjithashtu:

  • në mëngjes në stomak bosh – 5-7,2;
  • 1 orë pas një vakt – deri në 10.

Karakteristikat e trupit të femrës

Normat e përqendrimit të glukozës nuk varen nga gjinia, megjithatë, tek gratë pas moshës 40 vjeç, fillimi i ndryshimeve të lidhura me moshën mund të përshpejtojë ndërprerjet hormonale, gjë që ndikon në nivelin e insulinës dhe kolesterolit në gjak. Me një predispozitë gjenetike ndaj diabetit, kjo rrit rrezikun e kësaj sëmundjeje.

Lexoni artikullin:  Trajtimi kirurgjik i diabetit (2)

Përveç kësaj, sasia e sheqerit ndikon në dietë. Shumë gra që kërkojnë të ruajnë formën e tyre pas 40 vjeç kanë një zakon të bëjnë dietë. Por, pavarësisht përfitimeve për figurën, shumë dieta që diktojnë gëlltitje të një sasie të madhe të karbohidrateve mund të çojnë në një rritje të përqendrimit të glukozës në gjak.

Vetëkontroll

Për të përcaktuar sheqerin përdorni pajisje të posaçme – glukometra. Tani shumë kompani prodhojnë pajisje moderne mjekësore që ju lejojnë të ekzaminoni gjakun me lëndime minimale dhe rezultatet më të sakta. Duke përdorur ato, ju mund të ekzaminoni rregullisht gjakun tuaj pa shkuar tek një mjek. Pas dyzet vjetësh, është e nevojshme të kryhet një studim i niveleve të sheqerit të paktën një herë në gjashtë muaj, për shkak të ndryshimeve hormonale dhe të lidhura me moshën, për fat të keq, që ndodhin tek të gjithë. Një kontroll i tillë do të lejojë kohë për të zbuluar një sëmundje të afërt.

Përveç monitorimit të vazhdueshëm, është e nevojshme t'i kushtohet vëmendje e madhe një stili jetese të shëndetshëm, dhe kjo, në të vërtetë, është e rëndësishme dhe e nevojshme. Për këtë, është gjithçka që është e nevojshme për të ngrënë ushqime të shëndetshme, për të mos abuzuar me ushqime të yndyrshme dhe për t'u përfshirë në edukim fizik.

Diabetus Shqipëri