Sheqeri i gjakut normal në tabelë sipas moshës

Në trupin e njeriut ekzistojnë tre lloje kryesore të metabolizmit, ky është metabolizmi i proteinave, yndyrave dhe karbohidrateve.

Këto procese janë të ndërlidhura ngushtë dhe janë në simbiozë.

Rregullimi në funksionimin e një lloji të shkëmbimit çon në mënyrë të pashmangshme në një mosfunksionim në punën e të tjerëve.

Prishja e metabolizmit të karbohidrateve çon në një sëmundje të tillë të frikshme si diabeti. Në praktikën mjekësore, u zbulua se diabeti është një faktor predispozues për zhvillimin e sëmundjeve më të njohura.

Pika kryesore në patogjenezën e diabetit është një rritje e glukozës në gjak. Në këtë drejtim, për diagnozën dhe trajtimin e hershëm, është e nevojshme të kontrollohen nivelet e sheqerit në gjak.

Në këtë artikull, ne konsiderojmë normat e sheqerit në gjak tek të rriturit dhe fëmijët.

Sheqeri në trup

Karbohidratet komplekse, të tilla si niseshte dhe saharoze, hyjnë në trupin e njeriut me ushqim. Pasi të keni hyrë në kanalin tretës, këto karbohidrate ndahen në një monosakaride – glukozë.

Ky monosakarid është i domosdoshëm për funksionet jetësore dhe funksionimin normal të një trupi të shëndetshëm.

Funksioni i glukozës

Përmbajtja normale e sheqerit në gjakun e njeriut rregullon shumë procese dhe ka një efekt pozitiv në funksionimin e organeve.

Glukoza kryen një numër funksionesh të rëndësishme në trup, këto përfshijnë:

 • sigurimi i energjisë në indet e muskujve me energji, për shkak të së cilës kryhen funksionet motorike të trupit;
 • substrati i vetëm i energjisë për trurin, përmbajtja normale e glukozës në gjak siguron rrjedhën optimale të proceseve njohëse;
 • furnizon energji për punën e muskujve të zemrës;
 • Ka një efekt pozitiv në gjendjen emocionale, ndalon dukuritë negative të shkaktuara nga stresi.

Por treguesit patologjikë të glukozës në gjak kanë një efekt negativ tek individi.

Metabolizmi i glukozës

Në trupin e njeriut, glukoza ruhet në formën e glikogjenit. Glikogjeni sintetizohet në hepatocitet gjatë një reaksioni enzimatik.

Risi në diabet – thjesht pini çdo ditë.

Kur lind nevoja për energji, glikogjeni zbërthehet në glukozë, proces që quhet glikogjenolizë. Glukoza që rezulton, me ndihmën e insulinës, shpërndahet në qelizat që kanë nevojë për energji. Kur glukoza hyn në qelizë, fillon procesi i glikolizës.

Glikoliza është një mënyrë për të zbërthyer glukozën në metabolitin përfundimtar me lëshimin e energjisë ATP.

Në mënyrë konvencionale, i gjithë procesi mund të ndahet në tre faza:

 • glikogjenogjeneza – sintezë e glikogjenit;
 • glikogjenoliza – prishja e glikogjenit me formimin e glukozës;
 • glikoliza – prishja e glukozës dhe lëshimi i energjisë.

Letra nga lexuesit tanë

Gjyshja ime ka qenë e sëmurë nga diabeti për një kohë të gjatë (tip 2), por kohët e fundit komplikimet kanë shkuar në këmbët e saj dhe në organet e brendshme.

Rastësisht gjeta një artikull në internet që fjalë për fjalë shpëtoi jetën time. Unë u këshillova atje falas me telefon dhe u përgjigja të gjitha pyetjeve, u tregova se si ta trajtoni diabetin.

Lexoni artikullin:  Simptomat, komat diabetike, shenjat, pasojat

2 javë pas kursit të trajtimit, gjyshe madje ndryshoi gjendjen shpirtërore. Ajo tha se këmbët e saj nuk lëndohen më dhe ulcerat e saj nuk përparuan; javën tjetër do të shkojmë të shohim një mjek. Unë hedh lidhjen për artikullin

Sheqeri në gjak normal

Në një trup të shëndetshëm, nivelet e sheqerit kontrollohen nga një numër i hormoneve. Hormonet që rregullojnë sheqerin në gjak ndahen në dy lloje. Grupi i parë rrit glukozën, e dyta ul. Insulina është i vetmi hormon që ul sheqerin në gjak.

Hormonet kontrolluese që rrisin sheqerin në gjak përfshijnë:

 • Glukagoni është një hormon pankreatik i sekretuar nga qelizat alfa të ishujve të Langerhans. Stimulon glikogjenolizën dhe sintezën e formimit të sheqerit nga proteinat.
 • Adrenalina është një substancë e strukturës peptide të sintetizuar në medullën mbiveshkore nga tirozina. Ajo vepron si glukagon, por ka mënyra të tjera të formimit të glukozës. Rrit katabolizmin e yndyrnave dhe zvogëlon ndërveprimin e sheqerit me qelizat.
 • Kortizoli është një hormon stresi i prodhuar nga gjëndrat mbiveshkore. Efekti është i njëjtë me atë të adrenalinës ..
 • Hormoni i rritjes – sintetizohet nga gjëndra e hipofizës.

Të gjitha këto hormone, duke vepruar në një mënyrë gjithëpërfshirëse, mbajnë sheqerin normal.

Në një të rritur, norma e glukozës në gjak normalisht ndryshon nga 3,5 në 6 mmol për litër. Tek fëmijët, nga 3 deri në 5 mmol për litër. Këta janë tregues mesatar. Më poshtë do të shqyrtojmë standardet e sheqerit në gjak në njerëz të moshave të ndryshme me gjini të ndryshme.

U muçkinë

moshëNë stomak boshPas ngrëniesNga venaNga gishtiMe ngarkesëMe diabet
18-513,6-5,85,0-6,43,8-6,03,3-5,65,3-7,54,0-7,1
51-804,1-6,56,8-7,24,1-6,74,0-6,56,8-8,05,1-8,1

Normalisht, glukoza e agjërimit tek burrat deri në 50 vjeç duhet të ndryshojë nga 3,6 në 5,8 mmol për litër. Pas 51 vjetësh, nga 4,1 në 6,5 mmol për litër.

Rezultatet mund të konsiderohen të besueshme nëse një person nuk hëngri ushqim për 8 orë para se të dhuronte gjak për analiza.

Sheqeri i lejuar i gjakut pas ngrënies konsiderohet një mesatare prej 5,2 deri në 6,8. Për burrat deri në 50 vjeç – nga 5,0 në 6,4 mmol për litër, pas moshës 51 vjeç – nga 6,8 në 7,2 mmol për litër.

Pricemimi preferencial për pacientët me diabet!

Në njerëzit pa diabet, vlerat e sheqerit në gjak shpejt kthehen në normale, kjo është për shkak të funksionimit të optimizuar të hormoneve dhe metabolizmit normal të karbohidrateve. Një rritje e sheqerit pas ngrënies në shifrat prej 8,0-10,0 mmol për litër tregon një gjendje prediabetike.

Një test gjaku për sheqerin merret ose nga një venë ose nga një gisht. Shtrohet pyetja, cili është ndryshimi midis vlerave të glukozës së gjakut kapilar dhe gjakut venoz, nga një këndvështrim diagnostik. Burimi më i besueshëm është gjaku venoz, pasi përbërja e gjakut kapilar është e paqëndrueshme dhe shpesh ndryshon. Prandaj, gjaku për glukozë dhurohet më së miri nga një venë.

Lexoni artikullin:  Efektet e syrit nga diabeti i diabeteve në vizion

Por, përkundër kësaj, e përhapur, deri më sot, ka marrë një metodë të marrjes së gjakut nga një gisht. Glukoza e gjakut kapilar varion nga 3,5 në 6,0 mmol për litër.

Në diabetin e kontrolluar, kur nuk keni nevojë të injektoni insulinë, norma e glukozës në gjak ndryshon deri në 8,0-10,0 mmol për litër.

Në gratë

moshëNë stomak boshPas ngrëniesNga venaNga gishtiMe ngarkesëMe diabet
18-513,6-5,85,0-6,43,8-6,03,3-5,65,3-7,54,0-7,1
51-804,1-6,56,8-7,24,1-6,74,0-6,56,8-8,05,1-8,1

Norma e sasisë së sheqerit në gjak tek gratë është përgjithësisht jo e ndryshme nga norma e burrave, sepse niveli i sheqerit në gjak nuk varet nga gjinia. Frekuenca e diabetit mellitus varet nga gjinia. Sipas statistikave, burrat janë më shpesh të sëmurë.

Në fëmijët

moshëNë stomak boshPas ngrëniesNga venaNga gishtiMe ngarkesëMe diabet
Të porsalindurit dhe foshnjat4,6-4,85,0-6,04,5-4,84,1-4,8të 6,0mbi 7,0
parashkollor5,1-5,45,3-6,15,1-5,55,1-5,6të 6,2mbi 7,0
Shkolla deri në 18 vjet5,5-6,05,5-6,25,5-6,05,5-6,2të 6,8mbi 8,0

Si çdo fushë tjetër e veprimtarisë, mjekësia nuk është imune nga gabimet. Prandaj, me një rritje ose ulje të sheqerit në gjak, rekomandohet të merrni gjak në të ardhmen e afërt për të konfirmuar rezultatin.

Sheqeri venoz i gjakut

Mostrimi i plazmës nga një venë është metoda më e besueshme për përcaktimin e sheqerit në gjak. Plazma venoze e gjakut përdoret për të përcaktuar nivelin e glukozës. Para kalimit të testeve, është e nevojshme të respektohen disa rekomandime dhe rregulla.

Rregullat për dhurimin e gjakut për analiza:

 • para se të bëni provën, nuk duhet të hani për 8 orë, zakonisht gjaku jepet në mëngjes;
 • rekomandohet një javë para testit, mos pini alkool dhe produkte të duhanit;
 • përjashtoni trazirat emocionale dhe situatat stresuese para procedurës;
 • përjashtojnë punë serioze fizike.

Në varësi të këtyre rregullave të thjeshta, mund të mbështeteni në një rezultat të besueshëm të parametrave të sheqerit në gjak.

Duke përdorur gjak venoz, një studim tjetër mund të bëhet për të përcaktuar nivelin e sheqerit në gjak. Ky studim ju lejon të përcaktoni sasinë e hemoglobinës së glikuar. Kjo metodë është mjaft e përshtatshme për mjekët praktikues, pasi që është i besueshëm, nuk varet nga gjendja emocionale dhe aktiviteti fizik i pacientit.

Si të kontrolloni glukozën në gjak

Nivelet e glukozës mund të kontrollohen në një spital ose klinikë duke dhuruar gjak venoz. Ju gjithashtu mund të blini një matës të glukozës në gjak dhe të matni sheqerin në shtëpi.

Sheqer i lartë

Një rritje e glukozës në gjak tregon diabetin. Diabeti mellitus është i tipit 1 dhe 2.

Në rastin e parë, ekziston një mosfunksionim në funksionimin e pankreasit, dhe ai pushon së sintetizimi i insulinës. Në diabetin tip 2, ndjeshmëria e receptorëve ndaj insulinës është e dëmtuar.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i ulcerave trofike në këmbë

Me kalimin e kohës, me një rritje të zgjatur të sheqerit në gjak në trupin e një personi të sëmurë, ndodhin ndryshime. Ka një rritje të peshës, ndryshime trofike në lëkurë, retinopati dhe funksion të dëmtuar të zemrës. Një rritje e tepërt e 13-15 mmol mund të çojë në gjendje kome hiperglicemike dhe ketoacidozë.

Fotografia klinike e diabetit:

 • poluria, polidipsia, polifagia;
 • keqtrajtimi i përgjithshëm dhe lodhja;
 • kruajtje e lëkurës;
 • humbje peshe

Trajtimi në kohë do të shmangë pasojat drastike negative.

Sheqer i ulet

Një rënie në glukozë është po aq e keqe sa një rritje, sepse është substrati kryesor për lëshimin e energjisë.

Nivele të ulëta të sheqerit mund të ndodhin me:

 • insulinoma;
 • një mbidozë e insulinës;
 • marrje e ulët e glukozës nga ushqimi;
 • tendosje e madhe fizike;
 • periudha e menstruacioneve.
 • djersitje dhe lodhje;
 • dispepsi, uria patologjike;
 • kërcitje muskulore;
 • të qenët i përgjumur.

Me një ulje të sheqerit, ndërlikimi më i frikshëm është koma hipoglikemike.

Testi i tolerancës së glukozës

Ky test ju lejon të diagnostikoni manifestimet e hershme të diabetit dhe të parandaloni komplikime të mëtejshme. Dëmtimi i tolerancës së glukozës ndodh për shkak të një kombinimi të sintezës së insulinës të dëmtuar dhe një rënie në ndjeshmërinë e receptorëve të insulinës.

Rregullat e provës:

 • tre ditë para testit, niveli i karbohidrateve në ushqimin e konsumuar duhet të jetë së paku 124 gram në ditë;
 • 12 orë para studimit nuk mund të hani;
 • përjashtojnë punën fizike.

Testi kryhet në dy faza, në materialin e parë për hulumtime merret në stomak bosh dhe përcaktohet niveli i glukozës në gjak. Nëse sheqeri është brenda intervalit normal, shkoni në fazën e dytë.

Pacientit i jepet glukozë e holluar në ujë të ngrohtë, vëllimi varet nga pesha e pacientit. Uji me glukozë duhet të pihet ngadalë, por jo më shumë se 6 minuta. Pas dy orësh, sheqeri në gjak matet përsëri.

Në dy orë, një trup i shëndetshëm përdor të gjithë vëllimin e glukozës së marrë dhe parametrat e tij kthehen në normale.

Insulina dhe efektet e saj në sheqer

Insulina është i vetmi hormon që ul sheqerin në gjak. Veprimi i saj bazohet në një rritje në shndërrimin e glukozës në glikogjen, frenimin e glukoneogjenezës dhe stimulimin e glikolizës.

Lëshimi i insulinës nga depoja ndodh kur sheqeri konsumohet me ushqim dhe treguesit e tij digjitalë në gjak rriten. Pas veprimit të insulinës, nivelet e sheqerit në gjak kthehen në normale.

Parandalimi dhe rekomandimet

Do person duhet të ketë informacione rreth standardeve të glukozës në gjak. Në të vërtetë, me moshën, rreziku i diabetit rritet dhe ju duhet të përgatiteni për manifestimet e tij.

Nëse keni të paktën një simptomë të diabetit, duhet të kontaktoni një endokrinolog dhe të dhuroni gjak për sheqerin. Duhet mbajtur mend se sa më shpejt të jetë e mundur të identifikohet sëmundja, aq më pak do të ketë pasoja të pakëndshme.

Diabetus Shqipëri