Sheqeri i gjakut pasi të keni ngrënë

Gjatë gjithë ditës, glukoza e gjakut ndryshon. Arrin nivelin më të ulët në interval nga 3 deri në 4 netë. E sakt, karakteristike për treguesit e sëmundjes, gjaku është në orën 7 të mëngjesit. Me një agjërim prej 5,5 natën, është 3,5 dhe kjo është normale. Bari më i lartë arrihet pasdite. Vlera arrin nga 6.5 në 7,8 (treguesit e matjes mmol / litër).

Matjet e sheqerit në gjak pas ngrënies janë indikative pas 2 orësh. Pas intervalit të treguar, ata do të fillojnë të bien.

Indikacionet për analizën e gjakut

 • Prania e një simptome karakteristike të diabetit.
 • Për ata që janë duke u përgatitur për operacione kirurgjikale.
 • Gratë që kanë hyrë në fazën e shtatzënisë.
 • Personat me sëmundje të diabetit (për monitorim të rregullt).

Një test sheqeri është i nevojshëm në mënyrë që:

 • përjashtojnë diabetin mellitus;
 • vendosni një diagnozë të sëmundjes;
 • monitoroni nivelet e glukozës me një diagnozë të diabetit mellitus;
 • zbulimi i devijimeve në gratë shtatzëna me natyrë gestacionale.

Shpesh, në ekzaminimet e ndërmjetme zbulohet një faktor i pranisë së një sëmundjeje, të cilën pacienti i mundshëm as nuk e imagjinonte. Diagnoza në kohë do të ndihmojë për të shmangur komplikimet.

Përgatitja e testit të gjakut

 • Për të përcaktuar faktorin për rritjen e glukozës, bëhen dy studime (para dhe pas mëngjesit).
 • Vakti i fundit në 21 orë.
 • Mos pini duhan.
 • Refuzoni të merrni ilaçe në lidhje me sëmundjet kronike dhe llojet e tjera të sëmundjeve që janë të dehur në mëngjes para mëngjesit.
 • Në gjak, devijimet janë të mundshme në prani të një virusi ose infeksioni.
 • Mos pini alkool dhe ushqime të yndyrshme një ditë më parë.
 • Mos bëni përpjekje të rënda fizike përpara se të bëni provën.

Glukoza e gjakut pas ngrënies

Bazuar në provat e hulumtimit nga Federata Ndërkombëtare e Diabetit, propozohen standardet e mëposhtme:

 • në stomak bosh nga 3,9 në 5,5 mmol / l;
 • pasi të keni ngrënë nga 3,9 në 7,8 mmol / L.
Lexoni artikullin:  Plagët (purulente, jo shëruese) në diabet mellitus - trajtim

Sheqeri i gjakut pas ngrënies është ngritur

Ka disa arsye për këtë:

 • Situata stresuese në prag të diagnozës.
 • Sulm.
 • Hormoni i tepërt i rritjes.
 • Mbidozimi i ilaçeve.
 • Diabetes mellitus.

Një tregues që tejkalon normën duhet të konfirmohet me anë të ri-analizës, duke marrë glukozën në formë të lëngshme. Kjo vlen për gratë shtatzëna, të cilat duhet të respektohen më me kujdes. Nëse sheqeri është ngritur pas ngrënies, kjo është një shenjë e një sëmundje që duhet të identifikohet dhe trajtohet.

Me një tregues prej 14 ose 16 mmol / L, pacienti mund të mos mendojë se po ndodh një ndryshim, përkundrejt zakonshëm. Por një rritje e mprehtë e sheqerit pas ngrënies me diabet tip 2 mund të shkaktojë humbje të vetëdijes nga hiperglicemia. Dhe si rezultat, dëmtimi i trurit. Me një tregues prej 24 mmol / l, mund të ndodhë një gjendje kome.

Shenjat më të dukshme të hiperglicemisë:

 • Dobësi.
 • Dhimbje koke.
 • Aritmi.
 • Presioni i lartë i gjakut.
 • Sytë me re (vizion i paqartë).

Sheqeri i gjakut pasi të keni ngrënë ulur

Një gjendje kritike mund të ndodhë kur treguesi është më i vogël se 3,2 mmol / L. Ai i paraprinë një gjendje kome nga hipoglikemia dhe duhet të merren masa urgjente.

Shenja të qarta:

 • Pacienti ndihet keq.
 • Djersa del.
 • Pulsi nuk dëgjohet.
 • Ritmi i shpejtë i rrahjeve të zemrës.
 • Çmenduri.
 • Humbja e vetëdijes.
 • Dridhje në duar dhe në tërë trupin.

Rekomandohet të matni presionin e gjakut dhe rigjenin e sheqerit në gjak. Nëse është 30 njësi më e ulët se zakonisht, dhe treguesit për glukometrin bëhen edhe më të ulëta, ato urgjentisht japin sheqer të pastër në sasinë prej 3 lugë çaji. Me një tregues prej 2,8 mmol / l, mund të hyjë në gjendje kome. Pasojat do të zhvillohen në mënyrë të paparashikueshme. Në një çikë, ndodh dëmtimi i trurit.

Shkaku i rënies së mprehtë është nganjëherë një tumor i "insulinës". Pacientët me diabet janë të rrezikuar nga zhvillimi i kancerit.

 • Për gratë, një tregues kritik prej 2,2 mmol / L.
 • Për burrat, është 2,8 mmol / L.
Lexoni artikullin:  Diabeti tip 1 (3)

Diagnostifikimi i testit të gjakut

Nëse merrni një indikator të mbivlerësuar, kundër normës, të nivelit të glukozës në gjak, është e nevojshme të bëni një analizë për hemoglobinë të glikuar. Rezultati do të tregojë nëse është rritur në tre muajt e kaluar dhe me sa. Ajo ruan informacionin për qelizat e kuqe të gjakut, i cili azhurnohet çdo tre muaj.

Farë nuk mund të hani para se të bëni një provë sheqeri

Pacientët me diabet janë njohur mirë me listën e produkteve të ndaluara për këtë sëmundje. Ata nuk e përdorin fare. Por të ardhurit që vijnë për të bërë teste duhet të dinë që ushqimet e mëposhtme mund të ndikojnë në ritmin e rritjes së sheqerit pas ngrënies, edhe pas 8 orësh:

 • Sugar.
 • Produkte që e përmbajnë atë.
 • Yndyrnat shtazore.
 • Miell i pjekur i bardhë i rafinuar.
 • Produkte të mishit të tymosur.
 • Salcice dhe sallam të zier.
 • Ushqime niseshte.
 • Datat, bananet, fiqtë dhe frutat e tjerë me një indeks të lartë glicemik.
 • Oriz i bardhë

Sheqeri pas ngrënies me diabet sigurisht që do të rritet me përdorimin e produkteve të mësipërme. Ky faktor mund të ndikojë në numërimin e gjakut.

Përfundim

Me një analizë të dytë, e cila bëhet pas një vakt, rekomandohet të hani gjithçka që është e ndaluar. Në mungesë të sëmundjes, ato nuk do të ndikojnë në tepricën e normës.

Diabetus Shqipëri