Sheqeri i gjakut tek gratë dhe burrat, testi i sheqerit në gjak

Fatkeqësisht, në dekadat e fundit, numri i personave të diagnostikuar me diabet është rritur në mënyrë të vazhdueshme. Më parë, kjo sëmundje u diagnostikua më shpesh te njerëzit mbi 45-50 vjeç, dhe sot diabeti shpesh zbulohet tek të rinjtë. Në këtë drejtim, një test gjaku për sheqerin është bërë një nga më të përshkruarit shpesh për pacientët e të gjitha moshave. Kjo metodë e thjeshtë ekzaminimi ju lejon të identifikoni çrregullimet e metabolizmit të karbohidrateve në fazat e hershme.

Affectsfarë ndikon në sheqerin në gjak?

Duhet të theksohet menjëherë se rezultatet e marra në laboratorë të ndryshëm mund të ndryshojnë pak, kjo varet nga pajisjet dhe reagjentët e përdorur. Prandaj, duhet të përqendroheni në numrat e treguar në formularin e lëshuar nga një institucion i caktuar mjekësor.

Shumë faktorë mund të ndikojnë në glukozën e gjakut. Të gjithë e dinë që disa kohë pas ngrënies së ndonjë ushqimi, niveli i tij rritet disi, dhe kjo është një normë fiziologjike. Prandaj, një test sheqeri jepet në stomak bosh, përveç nëse përcaktohet ndryshe nga një mjek.

Aktiviteti fizik dhe situatat stresuese, marrja e alkoolit mund të "ëmbëltojë gjakun", prandaj, në prag të analizës, këta faktorë rekomandohen të përjashtohen. Gjithashtu nuk vlen të kaloni ashpër nga një dietë e zakonshme në një "të shëndetshme" paraprakisht.

Kur interpretohen rezultatet e analizës, merren parasysh mosha dhe gjinia e pacientit. Tek gratë, gjatë menstruacioneve, shtatëzënësisë dhe menopauzës, mund të zbulohen devijime të nivelit të glukozës nga norma, në situata të tjera, ky tregues për të dy gjinitë ka të njëjtën vlerë.

Sheqeri i gjakut

Kufijtë e ndryshimit të normës me moshën (më poshtë janë vlerat mesatare për laboratorë të ndryshëm kur analizoni gjakun kapilar):

  • të porsalindurit deri në 5 javë: 2,8-4,4 mmol / l
  • 5 javë – 14 vjet: 3,3 – 5,5 mmol / L
  • 14-60 vjet: 4,0-5,9 mmol / L
  • mbi 60 vjeç 4,6-6,2 mmol / l
Lexoni artikullin:  Receta për trajtimin e diabetit

Ky tregues në gjakun kapilar dhe venoz është pak i ndryshëm, por pavarësisht nga metoda e marrjes së mostrave, një nivel deri në 6,1 mmol / l konsiderohet i pranueshëm.

Normal për gratë

Përfaqësuesit e seksit të drejtë duhet t'i kushtojnë vëmendje të veçantë, pasi për shkak të karakteristikave fiziologjike, niveli i tyre i glukozës në gjak mund të rritet, dhe kjo nuk është gjithmonë një patologji.

Një rritje e sheqerit në nënat në pritje në 6,3 mmol / l konsiderohet një opsion normal, nëse treguesi luhatet midis 6,3 dhe 7 mmol / l – kjo është një rast për vëzhgim dhe ekzaminim shtesë. Tejkalimi i këtij pragu tregon zhvillimin e të ashtuquajturës diabet gestacional në një grua shtatzënë dhe kërkon caktimin e terapisë. Pas lindjes, testet shpejt kthehen në normale.

Gjatë menstruacioneve, rezultati i analizës gjithashtu mund të mos jetë plotësisht i besueshëm. Prandaj, nëse nuk ka nevojë urgjente për ta marrë atë saktësisht në këtë periudhë kohe, atëherë është më mirë të vini në laborator në mes të ciklit.

Kulmi është një periudhë integrale në jetën e çdo gruaje, kur ndodhin ndryshime hormonale në trupin e saj, duke ndikuar në metabolizmin e karbohidrateve. Prandaj, gratë gjatë kësaj periudhe duhet të monitorojnë me kujdes shëndetin e tyre dhe të paktën një herë në vit, dhe mundësisht gjashtë muaj, të bëjnë teste.

Përgatitja për anketën

Shumica prej nesh të paktën një herë në jetën tonë e kanë kaluar këtë analizë nga gishti. Kjo është një metodë e hulumtimit shqyrtues që ju lejon të identifikoni një grup pacientësh që kanë nevojë për ekzaminim shtesë. Ndonjëherë një mjek përshkruan një analizë biokimike, e cila përfshin tregues të ndryshëm, përfshirë glukozën. Pavarësisht nga metoda e marrjes së mostrës së gjakut (nga një gisht ose nga një venë), ju duhet të përgatiteni për këtë studim laboratorik.

Një analizë e tillë në shumicën dërrmuese të rasteve jepet në mëngjes me stomak bosh (zakonisht nga 8 deri në 10 orë), nuk rekomandohet të merrni ndonjë ushqim (madje as të ëmbël) 8-10 orë para testit. Por nuk mund të vuani nga uria për më shumë se 14 orë para procedurës, pasi kjo mund të ndikojë në rezultatet e ekzaminimit. Ju mund të pini ujë të pastër jo të gazuar si zakonisht, duke përfshirë në mëngjes.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i ulët në gjak; arsyet, metodat e rritjes

Rezultati i Testit të Sheqerit

Standardet e sheqerit në gjak janë treguar më lart. Do devijim nuk tregon gjithmonë patologji, por ky është një rast për t'i nënshtruar një ekzaminimi të thelluar.

Një rritje e sheqerit mbi kufirin normal të gjakut kapilar dhe venoz jo më shumë se 7 mmol / L, i zbuluar si rezultat i tre testeve të marra në stomak bosh, tregon një shkelje të metabolizmit të karbohidrateve. Disa mjekë e quajnë këtë gjendje prediabet. Në raste të tilla, pacientët këshillohen të ndjekin një dietë speciale Nr.9, të heqin qafe peshën e tepërt, braktisjen e zakoneve të këqija. Në shumicën e rasteve, masa të tilla të thjeshta ndihmojnë në kthimin e testeve në normalitet pa përdorimin e drogës. Nëse pacienti nuk i ndjek këto rekomandime, atëherë ka shumë të ngjarë që sëmundja të përparojë.

Nëse, si rezultat i disa testeve të gjakut kapilar ose venoz, zbulohet një tepricë e përqendrimit të glukozës mbi 7 mmol / l, mjeku mund t'i japë pacientit diabet. Kjo është një sëmundje serioze që kërkon aderimin në një dietë terapeutike dhe administrimin e ilaçeve për uljen e sheqerit.

Cili është një test i tolerancës së glukozës?

Kjo është një metodë shtesë për studimin e tolerancës së glukozës, e përshkruar nga mjeku në rastet kur ai ka dyshime për diagnozën (për shembull, pacienti e kaloi testin 4 herë, dy prej tyre treguan një rritje të sheqerit, dhe dy ishin brenda kufijve normal). Përgatitja për këtë studim është e njëjtë si me një dhurim normal të gjakut për sheqerin.

Testi i tolerancës së glukozës

Thelbi i metodës është i thjeshtë. Kampionimi i parë i gjakut kryhet në mëngjes në stomak bosh. Pas së cilës pacienti është i ftuar të pijë një zgjidhje glukoze, në raste të rralla, ajo administrohet intravenoz (përqendrimi llogaritet nga mjeku, duke marrë parasysh moshën dhe peshën trupore të subjektit). Më tej, kontrolli i sheqerit në gjak kryhet çdo gjysmë ore, në bazë të rezultateve të marra, mjeku harton një grafik që pasqyron tolerancën e glukozës.

Lexoni artikullin:  Standardet e sheqerit në gjak për burra dhe gra, përgatitje për provë

Kulmi i përqendrimit të tij në gjak arrihet afërsisht 2 orë pasi tretja e ëmbël ishte e dehur. Tek njerëzit e shëndetshëm, asnjë tregues për këtë periudhë kohe nuk kalon 7,8 mmol / L. Një rritje e përqendrimit të sheqerit në 11 mmol / L tregon tolerancën e dëmtuar të glukozës (prediabetes). Nëse ky tregues tejkalohet në të paktën një dimension, atëherë mjeku diagnostikon pacientin me diabet mellitus.

Fatkeqësisht, kjo sëmundje ka qenë "duke u rritur më shumë" vitet e fundit, prandaj, një program gjaku për sheqer është përfshirë në programin e ekzaminimit klinik, i cili çdo tre vjeç është falas për çdo banor të vendit tonë mbi 21 vjeç.

Cili mjek për t'u kontaktuar

Për të zbuluar nivelin e glukozës në gjak, duhet të kontaktoni një terapist. Kjo analizë është përshkruar gjithashtu nga shumë specialistë të specializuar, pasi diabeti mellitus mund të ndryshojë dukshëm metodat e trajtimit të ndonjë sëmundjeje. Një test i sheqerit në gjak kryhet para çdo operacioni. Në shumë qytete, poliklinikat kanë "qendra shëndetësore", ku nëse keni një politikë, ju mund të kontrolloni shëndetin tuaj falas, duke përfshirë marrjen e një analize për sheqerin në gjak. Sigurisht, endokrinologu e përdor vazhdimisht atë në punën e tij. Sidoqoftë, një studim më i saktë, pa të cilin është e pamundur të diagnostikohet diabeti, është përcaktimi i nivelit të hemoglobinës së glikuar në gjak.

Kanali i parë, programi "Jeto i shëndetshëm" me Elena Malysheva, tema me titullin "Për ilaçin" është "Niveli i sheqerit në gjak" (nga 33:31):

Kanali televiziv "Rusia 1", programi "Për gjënë më të rëndësishme", një fragment në lidhje me vlerat normale të glukozës në gjak në stomak bosh:

Diabetus Shqipëri