Sheqeri i urinës shtatzënë – çfarë do të thotë

Sheqeri i ngritur në urinë gjatë shtatëzënësisë ose glukozuria është një patologji serioze. Karakterizohet nga një shkelje e proceseve metabolike.

Rreziku i diagnozës për një grua gjatë shtatëzanisë.

 1. Rënia e shikimit.
 2. Shfaqja e ënjtjes së këmbëve, dhimbje.
 3. Zhvillimi i diabetit gestacional.
 4. Rritje e shpejtë e peshës së trupit.
 5. Hipertensionit.
 6. Funksionimi i dëmtuar i mëlçisë dhe veshkave.
 7. Zhvillimi i preeklampsisë dhe preeklampsia janë komplikime që rrisin në masë të madhe rrezikun e vdekjes perinatale, duke kërcënuar jetën dhe shëndetin e një gruaje shtatzënë. Patologjia pothuajse 100% garanton probleme gjatë lindjes së fëmijëve.
 8. Sheqeri i lartë gjatë shtatëzanisë është shkaku i shkatërrimit të indeve të placentës dhe mosfunksionimit të vezoreve. Kërcënon të përkeqësojë shëndetin e grave më pas.
 9. Më afër javës së 20 të shtatëzanisë, ka një rritje të prodhimit të estrogjenit, i cili provokon toksikozë të rëndë të vonë.
 10. Për shkak të rritjes së përqendrimit të sheqerit, vërehet hipoksia (mungesa e oksigjenit), plakja e indeve placental dhe funksioni ushqyes i dëmtuar i fetusit, gjë që shpesh çon në dështim.

Sheqeri në urinë është i keq

Për shkak të glukozurisë gjatë shtatëzanisë, polihidramnios ndodh si një reagim kompensues i trupit. Sëmundja mund të shkaktojë hipoksi fetale për shkak të paraqitjes së pahijshme dhe rrotullimit të kordonit të kërthizës.

Sheqeri i lartë i urinës gjatë shtatëzanisë provokon makrosomia. Ky është rezultati më i keq i glukozurisë. Patologjia shkakton probleme gjatë shtatëzanisë:

 • keqformime të fetusit;
 • pesha e të porsalindurit është më shumë se 4,5 kg, e cila kërkon një prerje cezariane;
 • gjakderdhje spontane e mitrës;
 • lindja e parakohshme, e cila shpesh ndodh me dëmtime serioze të lindjes tek foshnja dhe dëmtim të traktit gjenital në gratë.

Nga ditët e para të shtatëzanisë, gjinekologu përshkruan teste në secilin tremujor për të monitoruar vazhdimisht sasinë e glukozës.

Pse gratë shtatzëna kanë sheqer në urinën e tyre?

Gjatë gestacionit, të gjitha sistemet e trupit të femrës punojnë me fuqi maksimale, duke përdorur çdo burim të disponueshëm. Kur rezerva e energjisë nuk është e mjaftueshme, ndodh një mangësi, manifestimi i së cilës mund të jetë një rritje e sheqerit.

Shkaqet kryesore të glukozurisë gjatë shtatëzanisë.

 1. Dietë e gabuar që përmban sasi të larta të ëmbëlsirave, karbohidrateve, fruktozës, overeating.
 2. Prania e diabetit mellitus të vërtetë, të fshehtë ose gestacional (DM).
 3. Disordersrregullime endokrine, për shembull, hipertiroidizmi ose pankreatiti (pezmatimi i pankreasit).
 4. Funksioni i dëmtuar i veshkave ose i mëlçisë.
 5. Devijimet në sfondin hormonal.
 6. TBI (dëmtimi traumatik i trurit) që ndikoi në proceset metabolike.

Ka faktorë që rrisin rrezikun e përqendrimit të lartë të sheqerit gjatë shtatëzanisë.

 1. Gratë dhe gratë e lindura së pari mbi 30 vjeç janë më të ndjeshme ndaj glukozurisë.
 2. Diagnostifikimi i diabetit gestacional gjatë një shtatëzënieje të mëparshme.
 3. Një histori e një fëmije të vdekur ose aborte të përsëritura.
 4. Lindja e një foshnje me anomali të zhvillimit më herët.
 5. Fetus shumë i madh me peshë të tepërt gjatë gestacionit të mëparshëm.
 6. Gratë që kanë lindur dy fëmijë.
 7. Nisja e një vëllimi të madh uji.
 8. Gjendje e stresit të rëndë.
Lexoni artikullin:  Trajtimi i lëngut të patates

Sigurohuni që të konsultoheni me një mjek

Përkundër seriozitetit të diagnozës, nuk ka nevojë të kesh frikë nga zhvillimi i saj. Me zbulimin në kohë të patologjisë është lehtësisht i shërueshëm.

Në 96% të rasteve, diabeti gestacional zhduket pas lindjes së foshnjës. Vetëm 4% e grave bëhen kronike.

Norma e glukozës në urinën e grave shtatzëna

Vlerat e nivelit të përqendrimit të sheqerit gjatë gestacionit janë pak të ndryshme nga standardet. Kjo është për shkak të një ndryshimi në luhatjet e lejuara.

Kufijtë e rinj përfshijnë një rritje në pragun e ulët të sheqerit në 3,8 mmol / L dhe një rënie në kufirin e sipërm në 5,1 mmol / L.

GTT (testi i tolerancës së glukozës) përshkruhet gjatë vizitës fillestare në klinikën antenatal. Intervali optimal për analizë është 8-12 javë.

Luhatjet në nivelin e sheqerit në urinë gjatë shtatëzanisë lejohen rreth 3,3-5,1 mmol / L. Nëse treguesit korrespondojnë me normën, atëherë testi tjetër bëhet për 24–28 javë. tremujori i dytë i shtatzënisë, dhe pastaj më vonë.

Vlerat e sheqerit mund të ndryshojnë në varësi të kohës dhe vendit të marrjes së mostrave të gjakut.

Tabela e standardeve:

Urinaliza për sheqerin gjatë shtatëzanisë

Studimet më informuese mbi zbulimin e diabetit gestacional njohin këto lloje të diagnostikimit.

Test i gjakut për përqendrimin e glukozës.

 1. Në stomak bosh, pas darkës duhet të jenë 8 orë.
 2. Gardhi bëhet në mëngjes deri në ora 11–00.
 3. Shmangni stresin fizik ose emocional.

Norma mesatare e sheqerit është 4,1-5,9 dhe një maksimum prej 6,1 mmol / L.

Testi i tolerancës së glukozës, GTT.

Përveç përqendrimit të sheqerit, analiza tregon shqetësime latente metabolike dhe reagimin e pankreasit me një ngarkesë, domethënë një rritje artificiale të glukozës.

 1. Për tre ditë për të shkuar në dietë, duke përjashtuar nga dieta pikante, të kripura, sheqer, yndyrore, të tymosura, kafe, alkool.
 2. Mos merrni ilaçe, ndalohen multivitaminat, ilaçet hipotonike dhe diuretike, produktet me bazë hekuri, hormonet kortikosteroide.
 3. Stresi fizik dhe emocional është normal, pa mbingarkesë.
 4. Mos e ndryshoni vëllimin e lëngut.
 5. Mos lani dhëmbët në mëngjes, mos pini duhan.
 6. Mos hani 10-14 orë.

Merrni një test të tolerancës së glukozës

 1. Bëni një kampionim venoz të gjakut. Nëse rezultati tregon normën, shtoni ngarkesën.
 2. Një grua i jepet një gotë ujë, ku treten 75-100 g sheqer.
 3. Përqendrimi i glukozës përcaktohet dy herë, pas një ore dhe 120 minutash.

Rezultatet e testit të sheqerit në mol / L:

 • vlerat mesatare deri në 7,8;
 • gjendje prediabetike deri në 11,1;
 • Mbi 11,1 ata diagnostikojnë diabetin.

Analiza për nivelin e hemoglobinës së glikuar.

Studimi tregon sasinë mesatare të sheqerit në 90 ditët e mëparshme. Ajo zbulon shenjat e para të diabetit gjatë shtatëzanisë, dhe vlerëson terapinë.

 1. Në stomak bosh.
 2. Injeksione intravenoze janë të ndaluara për tre ditë.
 3. Mos bëni gjatë menstruacioneve ose pas humbjes së gjërë të gjakut.
Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit mellitus (3)

Matja kryhet në përqindje. Vlerat e lejueshme janë 4,5–6,5%, 6–6,5 dyshohen për diabet, diabeti diagnostikohet më i lartë.

Trajtimi përshkruhet në spital

Përcaktimi i proteinës reaktive C.

Analiza tregon çrregullime të pankreasit gjatë shtatëzanisë.

 1. Për 2-3 ditë, përjashtoni aspirinën, ilaçet hormonale, vitaminën C.
 2. Mos hani 10 orë.
 3. Një gardh është bërë nga një venë në mëngjes.

Vlerat mesatare të C-peptidit janë 298-1324 pmol / L, nëse janë më të larta, atëherë përdoret diabeti tip 2, treguesit më poshtë tregojnë diabetin e tipit 1 ose terapinë me insulinë.

Analiza për sheqerin në urinë.

Mund të kaloni tarifën e mëngjesit, por shtesa ditore konsiderohet më informuese.

 1. Brenda 1-2 ditësh, përjashtoni panxharët, domatet, karrotat, agrumet, hikërror, kungullin.
 2. Kaloni një shërbim pasi të zgjoheni në orën 6 të mëngjesit.
 3. Pjesa tjetër e urinës mblidhet në një enë të sterilizuar.
 4. Higjiena e organeve gjenitale çdo herë.
 5. Nga i gjithë koleksioni, derdhni 200 ml, i cili do të bëhet materiali për hulumtime.

Normalisht, sheqeri nuk përmban urinë gjatë shtatëzanisë. Nëse zbulohet glukoza, vendosni diabetin. Kjo merr parasysh praninë e një historie të pankreatitit, hormoneve ose djegieve që ndikojnë në rezultatin.

Mblidh tarifën ditore

Vlerësimi i përmbajtjes së sheqerit në mol / l:

 • normë – më pak se 1,7;
 • përqendrimi i lejueshëm – 1,7-2,7, ka gjurmë të glukozës;
 • glukosuria – mbi 2,79.

Grumbullimi ditor tregon jo vetëm nivelin e sheqerit, por edhe vëllimin e lëngjeve. Urina e turbullt me ​​një erë të pakëndshme tregon që urina përmban proteina, acid, qeliza të bardha të gjakut ose baktere.

Kur vlerësoni rezultatet, vlen të merret parasysh që çdo laborator mbështetet në standardet e veta, kështu që vlerat numerike mund të ndryshojnë pak.

Sidoqoftë, në të gjitha rastet njihen vlerat kritike të sheqerit prej rreth 35-36 njësish. Kur diagnostikoni diabetin gestacional në 6-12 javë pas lindjes, bëhen teste të përsëritura.

Si të ulni sheqerin në urinë gjatë shtatëzanisë në shtëpi

Gjatë lindjes së një fëmije, injeksione të insulinës ose terapisë së ilaçeve lejohen vetëm në raste kritike. Një trajtim i tillë përdoret nëse kërcënimi për jetën e nënës tejkalon të gjitha rreziqet e tjera.

Do t'ju caktohet një dietë

Për të ulur sheqerin në urinë gjatë shtatëzanisë, zakonisht rekomandohet një dietë dhe terapi vitaminoze. Mjetet juridike popullore lejohen me miratimin e një mjeku.

Dieta për glukozën në urinë gjatë shtatëzanisë

Kur korrigjoni ushqimin, duhet të zbatoni rekomandimet e mëposhtme.

 1. Ju duhet të hani shpesh, por në pjesë të vogla.
 2. Pini shumë lëngje.
 3. Hiqni skuqurin, pikantin, pikantin, të kripurin, të tymosur, të ëmbël nga dieta.
 4. Hani ushqime të ziera, të ziera ose të pjekura.
 5. Përfshini ushqime të pasura me acide yndyrore omega-3, të tilla si salmon, ton dhe peshq të tjerë të kuq.
 6. Perimet jeshile, specat e kambanave, bishtajoret, kokrrat (sidomos bollgur), artichoke e Jeruzalemit, hudhrat janë të mira në sheqer.
 7. Nga mishi, është më mirë të zgjidhni viçi, ku ka një përmbajtje të lartë të vitaminave B dhe acidit linoleik.
 8. Llojet natyrore të djathit.
 9. Bulmet dhe produkte të qumështit.
Lexoni artikullin:  Diabeti dhe impotenca

Ndërtimi i një diete gjatë shtatëzanisë duhet të bazohet në marrjen e lartë të proteinave dhe përmbajtjen e ulët të karbohidrateve. Ushqimi i duhur është i dobishëm për të plotësuar aktivitetin fizik intensiv.

Të paktën stërvitje

Implikimet për një fëmijë dhe një grua

Për shkak të përqendrimit të lartë të sheqerit gjatë shtatëzanisë, fetusi mund të zhvillojë defekte dhe anomali të pashërueshme.

Pasojat e glukozurisë për fëmijën, të cilat shfaqen në mungesë të korrigjimit të niveleve të sheqerit.

 1. Fetopatia diabetike – një fëmijë ka lindur duke peshuar deri në 6 kg. Shpesh ka dystoni të shpatullave të fetusit, fraktura të klavikulës gjatë lindjes së fëmijëve, ka shumë hemorragji pikë në lëkurë, për shkak të të cilave lëkura merr një ngjyrim burgundy. Defekti shkakton mosfunksionim të pankreasit, mëlçisë, shpretkës. Si dhe përçarje të enëve të gjakut, zemrës, trurit, sistemit nervor, mungesës ose moszhvillimit të rruazave, palcës, kockave të kofshëve, veshkave.
 2. Asfiksia e rëndë e fetusit.
 3. Shfaqja e sindromave klinike të hiperinsulizmit ose hipoglikemisë pas lindjes.
 4. Zhvillimi i çrregullimeve mendore dhe neurologjike.
 5. Sidomos shpesh, të sapolindurit kanë sindromën e shqetësimit të frymëmarrjes për shkak të mungesës së surfaktantit në mushkëri.
 6. Rreziku i vdekjes së fetusit perinatal është deri në 22 javë ose i porsalinduri deri në 7 ditë.
 7. Zhvillimi i paralizës ose parezës së Duchenne-Erb (patologji e sistemit nervor periferik).
 8. Manifestimi i hiperbilirubinemisë, polikitemisë dhe shumë anomalive të tjera.

Ka raste kur për shkak të glikozurisë tek foshnjat që diagnostikohen me diabet kongjenitale. Foshnje të tilla janë të dënuara që në ditët e para, ata do të vuajnë nga varësia e insulinës për jetën.

Rritja e sheqerit është shkaku i zhvillimit të mosfunksionimeve të ndryshme të frymëmarrjes, dhe në 7% të të gjitha rasteve një fëmijë diagnostikohet me prapambetje mendore.

Pasojat për nënën janë përshkruar tashmë. Shumë pacientë fitojnë diabetin tip 2.

Pasojat mund të jenë për fëmijën dhe për ju

Shqyrtime

Gratë shpesh ndajnë problemet e tyre të shtatzënisë që lidhen me lindjen e një fëmije dhe zgjidhjen e tyre. Përvoja e dikujt tjetër shpesh ndihmon për të shmangur gabimet e tyre dhe frikën nga vështirësitë.

Unë u diagnostikova me diabet menjëherë në ekzaminimin e parë në fazat e hershme. Ishte e frikshme. Doli që është e mjaftueshme të shkoni në dietë dhe të kontrolloni veten. Bleva një matës të glukozës në gjak në shtëpi, i përshtatur shpejt me ndryshimet. Foshnja lindi e fortë dhe e shëndetshme.

Kohët e fundit unë linda një vajzë, tashmë e treta. Unë nuk kam ndjerë as dy shtatzëni, por tani ata kanë vënë HD. Nuk ka asgjë për tu shqetësuar. Sipas mjekut, një diagnozë e tillë në çdo sekondë gjatë shtatëzanisë. Vetëm disa kufizime ushqyese dhe monitorim të vazhdueshëm të sheqerit me një glukometër. Pas lindjes, testet janë të mira, fëmijët janë në rregull.

Rreth autorit: Olga Borovikova

Diabetus Shqipëri