Sheqeri në gjak i diabetit

Postuar nga Zonja Venus në 05.02.2013/28.08.2018/XNUMX Përditësuar XNUMX/XNUMX/XNUMX

Venus zonjë

Postimet e fundit nga Lady Venus (shiko të gjitha)

 • Disa mënyra të thjeshta për të hequr qafe stresin – 16.04.2020/XNUMX/XNUMX
 • Ndihmë ezoterike në internet – 16.12.2019 dhjetor XNUMX
 • Acidi hialuronik: vetitë e ilaçit, indikacionet dhe kundërindikimet – 26.11.2019/XNUMX/XNUMX

Nivelet e sheqerit në gjak në diabet dhe në një gjendje normale, të shëndetshme të trupit ndryshojnë ndjeshëm. Cilët tregues janë norma, dhe cilat tejkalojnë kufirin e lejueshëm? Si luhatet niveli i glukozës gjatë gjithë ditës dhe nga çfarë varet ajo? Si luhatjet në përqendrimin e glukozës ndikojnë në mirëqenien? Dhe cilat tregues të tjerë kanë rëndësi në diabet.

Përqendrimi i glukozës në gjak te njerëzit e shëndetshëm, norma e glukozës në gjak,
mirëmbahet brenda intervalit 3,5-6,1 mmol / l. Pas një vakt, niveli i tij mund të rritet për ca kohë, në rreth 8 mmol / l, megjithatë, për shkak të reagimit në kohë të pankreasit ndaj një rritje të tillë, provokohet prodhimi shtesë i insulinës, gjë që zvogëlon glukozën.

Pankreasi në një person me diabet nuk është në gjendje të prodhojë insulinë, e cila është tipike për pacientët me një diagnozë të diabetit tip 1, ose sasia e insulinës së sintetizuar është e pamjaftueshme, e cila është tipike në rastet e sëmundjes tip 2. Kjo është arsyeja pse niveli i sheqerit në gjak në diabet tejkalon nivelet normale.

Insulina është një hormon i prodhuar nga pankreasi, qëllimi i tij është të sigurojë glukozë në të gjitha qelizat e trupit të njeriut. Insulina është përgjegjëse për rregullimin e metabolizmit të proteinave në trup, duke katalizuar sintezën e tyre nga aminoacidet, ai transferon proteinat që rezultojnë në qeliza. Nëse ndodhin parregullsi gjatë prodhimit të insulinës ose ndërveprimit të insulinës me qelizat e trupit, shfaqet hiperglicemia – një e ashtuquajtur rritje e vazhdueshme e sasisë së glukozës (sheqerit) në gjak, që rezulton në diabet.

Pankreasi në një person të shëndetshëm prodhon insulinë hormonale, e cila nga ana e saj sjell glukozën e tretur në gjak në qeliza. Me zhvillimin e diabetit, glukoza vetëm nuk mund të depërtojë në qelizë, dhe detyrohet të mbetet në gjak, duke qenë një element i panevojshëm.

Lexoni artikullin:  Rreziqet e shkaqeve të kataraktit diabetik, simptomat dhe trajtimi efektiv

Në këtë rast, glukoza është burimi kryesor i ushqimit për trupin. Pasi të jetë në trup me ushqim, ai shndërrohet brenda qelizës në energji të pastër, e cila i lejon trupit të funksionojë plotësisht. Glukoza mund të depërtojë në qelizë vetëm me ndihmën e insulinës hormonale. Prandaj, është thjesht e pamundur të mbivlerësohet rëndësia e insulinës.

Nëse nuk ka insulinë të mjaftueshme në trup – sheqeri, domethënë glukoza, mbetet në gjak. Nga kjo, gjaku bëhet më i trashë, dhe duke mos qenë në gjendje të transferojë shpejt oksigjenin dhe lëndët ushqyese në qeliza, këto procese ngadalësohen. Muret e enëve për lëndë ushqyese bëhen të padepërtueshme, humbasin elasticitetin e tyre dhe lëndohen shumë lehtë. Një "sugjerim" i tillë është gjithashtu një kërcënim për predhat nervore.

Kur niveli i sheqerit në gjak në diabet tejkalon vlerat normale, shfaqen simptoma specifike diabetike të sëmundjes: etja e pakonkurueshme, goja e thatë, rritja e prodhimit të urinës, gjendja e përgjithshme e dobësisë, dëmtimi i shikimit. Sidoqoftë, këto janë simptoma subjektive. Kërcënimi i vërtetë lind kur përqendrimi i glukozës në gjak është i lartë vazhdimisht.

Kërcënimi qëndron në zhvillimin e komplikimeve të diabetit, siç janë dëmtimi i enëve të gjakut dhe nervave në të gjithë trupin. Studime të shumta kanë treguar që sheqeri i lartë në gjak në diabet është shkaku i shumicës së ndërlikimeve që çojnë në paaftësi dhe vdekje të parakohshme. Kërcënimi më i madh për sa i përket ndërlikimeve serioze është përqendrimi i lartë i sheqerit (glukozës) pas ngrënies.

Kur ka një rritje periodike të glukozës në gjak pas ngrënies, kjo mund të konsiderohet shenja e parë serioze e zhvillimit të sëmundjes. Ky simptomë quhet prediabetes ose, më thjesht, një shkelje e tolerancës së karbohidrateve. Simptomat të cilave duhet t'i kushtohet vëmendje e veçantë përfshijnë: shërimin e zgjatur të plagëve, njollat ​​e shpeshta, suppurimet e ndryshme, mishrat e gjakderdhjes, dobësinë, përkeqësimin e mprehtësisë vizuale, uljen e performancës.

Kjo gjendje mund të vazhdojë për shumë vite para se të vendoset një diagnozë e diabetit. Sipas statistikave, pothuajse gjysma e njerëzve që kanë diabet tip 2 nuk janë të vetëdijshëm për sëmundjen e tyre. Ilustrimi më i mirë i kësaj është fakti se në pothuajse një të tretën e pacientëve me një diagnozë, komplikimet diabetike menjëherë identifikohen, të cilat tashmë kishin ndodhur deri në këtë kohë për shkak të një rritje periodike të glukozës në gjak pas ngrënies. Prandaj, është e rëndësishme të monitoroni shëndetin tuaj, të monitoroni periodikisht nivelin e sheqerit në gjak.

Lexoni artikullin:  Simptomat, komat diabetike, shenjat, pasojat

Përveç kësaj, parandalimi i diabetit është i rëndësishëm, dhe kjo nuk është asgjë tjetër përveç një mënyrë jetese e duhur, monitorim i vazhdueshëm i shëndetit, ushqim i duhur.

Për të parandaluar diabetin:

 • 1. Kontrolloni periodikisht glukozën tuaj në gjak.
 • 2. Shmangni duhanin dhe alkoolin.
 • 3. Hani pjesërisht (të paktën 5 herë në ditë).
 • 4. Zëvendësoni yndyrnat "shtazore" me yndyrna bimore.
 • 5. Ulni sasinë e karbohidrateve të konsumuara në dietë, zvogëloni konsumin e ëmbëlsirave.
 • 6. Shmangni stresin.
 • 7. Drejtoni një mënyrë jetese mjaft aktive.

Trajtimi për diabet përfshin aktivitetet e mëposhtme:

 • 1. – një dietë e rreptë (refuzimi i karbohidrateve dhe ëmbëlsirave);
 • 2. – stërvitje;
 • 3. – ilaçe hipoglikemike (injeksione insuline ose përgatitje tabletash që ulin sheqerin në gjak);
 • 4. – vetë-monitorimi i niveleve të glukozës (matje të rregullta gjatë gjithë ditës);
 • 5. – trainim në aftësinë për të menaxhuar gjendjen e dikujt në diabet.

Hiperglicemia, siç e dini tashmë, është arsyeja kryesore për zhvillimin e sëmundjeve kronike, që do të thotë se niveli i glukozës në gjak duhet të mbahet me çdo mënyrë. Ulja e përqendrimit të sheqerit në gjak në një nivel sa më të afërt me treguesit e një personi të shëndetshëm është qëllimi kryesor i trajtimit të diabetit.

Zhvillimi i hipoglikemisë është gjithashtu i pamundur dhe ky është emri i gjendjes në të cilën ulet niveli i sheqerit në gjak, dhe aq shumë sa që është nën nivelet normale. Ju kujtojmë se norma e glukozës në gjak, ose më saktë treguesi i saj minimal, është 3,5 mmol / l.

Për të shmangur komplikimet, është e nevojshme të "kompensoni" diabetin mellitus, domethënë, të ruani nivelin e sheqerit në gjak vazhdimisht në vlera mjaft të rrepta:

 • 1. Shkalla e glukozës në agjërim – 3,5-6,1 mmol / l;
 • 2. sheqeri në gjak pas ngrënies pas 2 orësh nuk duhet të kalojë – 8 mmol / l;
 • 3. Shkalla e glukozës në gjak para gjumit në intervalin 6,2-7,5 mmol / l;
 • 4. norma e glukozës në urinë duhet të jetë në nivelin "zero", që është – 0, në raste ekstreme – 0,5%.
Lexoni artikullin:  Simptomat diabetike të polneuropatisë, udhëzimet e klasifikimit dhe trajtimit

Treguesit që janë dhënë janë më optimistët, rreziku i ndërlikimeve në të cilin është minimal. Gjithashtu duhet të mbahet mend se përveç normalizimit të sheqerit në gjak dhe urinës, është gjithashtu e nevojshme të ruhen treguesit e mëposhtëm:

 • 1. – pesha optimale e trupit, në përputhje me lartësinë, gjininë dhe moshën;
 • 2. – niveli i presionit të gjakut nuk duhet të kalojë 130/80 mm Hg;
 • 3. – niveli normal i kolesterolit nuk kalon 4,5 mmol / l.

Shpesh ndodh që të arrihet tregues të tillë është mjaft e vështirë. Sidoqoftë, duhet të mbahet mend se qëllimi kryesor i trajtimit të diabetit është parandalimi i zhvillimit të komplikimeve, një gjendje të mirë shëndetësore të qëndrueshme, si dhe jetëgjatësi aktive.

Dhe pak më shumë për nivelin e sheqerit në gjak në diabet dhe trajtimin e sëmundjes:

Diabetus Shqipëri